Mire figyeljünk a virágboltban?orchideaösszes bejegyzésSzobanövények

Mire figyeljünk, ha orchideát vásárolunk?

Néhány hete egy olvasóm azzal keresett meg, hogy az interneten látott 2000 Ft-ért egy fekete színű Cambriát, létezik-e ilyen, meg merje-e venni? Bár a hirdetésben leírva nem szerepelt, hogy a Cambria fekete színű, az illusztrációnak használt fotó nagyon megtévesztő volt. Szerencsére létezik a Google-nek képkereső szolgáltatása, így gyorsan megtaláltam az eredeti fényképet. Az alkotója egy sárgás-bordó színű Cambriát fotózott különböző technikákkal, a fekete-lila színt egy speciális szűrővel érte el. Tehát az első kép még csak nem is az anyanövényről készült, hanem az internetről halászott fotó.
 
Egy megtévesztő hirdetés, 2014.

Ugyanakkor a hirdető tett fel képet az eladó tőről is, ami nem volt túl megnyerő. Ha egy növény, jelen esetben egy orchidea nem tűnik egészségesnek, vagy túl gyenge, akkor ne vedd meg! Főleg ne 2000 Ft-ért. (Ha mindenképp szeretnél egy növényt, ami gyászosan néz ki, tessék alkudni!) Én azt javaslom, hogy csak életerős töveket vásárolj, ezzel is a már meglévő növényeidet véded. Ha adott egy olyan orchidea, amiről tudjuk, hogy úgy érzi jól magát, ha több tő van egy cserépben, akkor csak olyat vegyünk, ami több töves. Ilyen a példában szereplő Cambria, vagy pl. a Miltonia, a Cymbidium,Dendrobium és a Zygopetalum fajok is.

Lehet pici töveket, hajtásokat csereberélni a szomszéddal, vagy el lehet fogadni ajándékba, esetleg vehetünk jelképes összegért rosszabb kinézetű orchideákat, de ne fizessünk értük több ezer forintot, mert nem érnek annyit. Mindig kezeljük fenntartásokkal az internetes hirdetéseket! Különösen a „túl szép, hogy igaz legyen” típusúakat. Kérjünk több fotót is az eladó növényről, kérdezzük meg, milyen színű a virága, van-e arról is kép, stb. Fogtam már ki a neten nagyon szép, erős lepkeorchideákat, a kedvencem egy sárga színű, amin piros foltok vannak – évekkel ezelőtt vettem egy nagyon kedves eladótól, ráadásul nem is volt drága. Szóval nem kell félni az internetes vásárlástól, de járjunk utána az eladónak, és annak is, hogy milyen állapotban van a növény, amit árul.

Ha lehetőségünk nyílik személyesen körbenézni az orchideát vásárlás előtt, akkor ne csak azt nézzük, hogy melyiknek van a legszebb virága! Ez egy nagyon komoly hiba! Mindenki siet, csak leugrunk a multihoz, ott egy halom orchidea, gyorsan kipecázzuk azt, amelyiknek a legszebb virága van, kifizetjük, és már szaladunk is vele haza. Az esetek többségében ez nem baj, de sajnos néha előfordul, hogy csak otthon vesszük észre azt, hogy pl. a növény tetves, tele van tőzegléggyel, megtört a levele/virágszára, esetleg agyonlocsolták és rohad, jobb esetben csak penészesedik. Tehát, ha multinál vásárolunk, legyünk körültekintőek, különösen akkor, ha tudjuk, hogy régóta tart az akciójuk és már kókadoznak az orchideák. Valamint figyeljünk arra, hogy az orchideát ne érje hirtelen hősokk. Tehát télen a hideg, nyáron pedig a kánikula okozhat problémát. Vigyünk magunkkal legalább egy nejlonzacskót, amit a celofán csomagolásra húzhatunk, ha pedig gyalog vagy biciklivel szállítjuk az orchideát, még alaposabban csomagoljuk be, lehetőleg selyempapírba, vagy fekete-fehér újságpapírba, ami nem az a fényes fajta.

Festett orchideák a természetesek közt,
Virágpiac, Amszterdam, 2016.

Szintén többnyire multiknál (bár már virágboltokban is találkoztam a jelenséggel) futhatunk bele abba a problémába, hogy mindenféle színűre festik az orchideákat. Régebben csak a kék volt a trendi (és akár 4-szeres árat is elkértek egy ilyen orchideáért), de láttam már lila, zöld, piros és narancssárga lepkeorchideát is, amit ezzel a módszerrel állítottak elő. No meg művirággal díszített kaktuszt (úgy néz ki, mintha virágozna, pedig csak bele van szúrva), csillámporos pozsgásokat, meg persze aranyfestékkel lefújt mikulásvirágot. Ha szeretnél erről is olvasni, kattints ide!

Mindenkire rábízom, hogy megveszi-e ezeket a növényeket. Igaz, én személy szerint messzire elkerülöm az összeset. Pusztán azért szerettem volna megemlíteni ezt a jelenséget, mert évek óta folyamatosan kapok e-maileket kék lepkeorchideákkal kapcsolatban, hogy akkor most tényleg festve vannak-e, létezik-e kék orchidea, stb. Létezik kék orchidea, pl. Vandából van gyönyörű kék, a Vanda coeruleaA legújabb „kékség” a transzgenikus Phalaenopsis aphrodite, erről ide kattintva olvashattok. Nem GMO lepkék közt csak kifejezetten lilás színűek vannak, ilyenek a Phalaenopsis violacea hibridek egy része (a linkelt oldal alján vannak), s szerintem szebbek bármelyik színezett orchideánál.

A virágboltok kicsit (néha meg sokkal) drágábbak a multiknál, megvan az előnyük is és a hátrányuk is. A hátrányuk az, hogy egy-egy kisebb virágboltban heteken, hónapokon keresztül is ott állhat a pulton az eladó orchidea. Igaz, ott legalább locsolják őket, de sajnos vettem már olyan virágboltból való orchideát, aminek sikeresen kirohasztották a tövét, s én csak egy hét múlva vettem észre, amikor kifordultak a levelei. Tehát a virágboltokban is vizsgáljuk meg a növényeket, ha csinos kis kaspóban van, nyugodtan vegyük ki belőle, nézzük meg a gyökereit, stb. Ne essünk abba a hibába, hogy csak rábökünk, és már csomagolják is… Sose felejtsük el, hogy az eladóknak minden eladó, s ez így is van rendjén, de azért legyünk mi is szemfülesek! Pl. csak azért, mert fél áron adnak egy megfagyott orchideát, ne vegyük meg, mert nem fog feltámadni. Sajnos láttam már erre is példát. A fagyás tipikus jele a leforrázott salátára emlékeztető levél. Az ilyen növény menthetetlen.

A virágboltok egyik előnye az, hogy megkérdezhetjük az eladót, hogy tud-e nekünk hozni a virágpiacról különlegesebb orchideát, pl. Vandát vagy Paphiopedilumot. Ha vágyunk egy ilyen orchideára, de egyébként csak az internetről férnénk hozzá, így megspórolhatjuk a postaköltséget.

Kékre festett orchidea, Gardenexpo, Budapest, 2014.

Szintén gyakran előfordul, hogy jóhiszemű vásárlókat átvernek az interneten azzal, hogy valamilyen növény magját orchideamagként árulják. Erre azt mondom, hogy az esetek 99,9%-ban kamu, főleg, ha benne van, hogy a magokat ültetés előtt egy éjszakára áztassuk meleg vízbe. Ebben azért vagyok ilyen biztos, mert az orchideáknak nagyon apró magjuk van (itt találtok képet), gondolj csak a vaníliára, hisz az is ebbe a családba tartozik. Ha ez nem volna elég, az orchideákat magról csak speciális, laboratóriumi körülmények közt lehet szaporítani.

És végül, de nem utolsó sorban ejtenék pár szót az internetes csereberékről is. Több magyar fórumon is van ilyen topic, a lényegük, hogy valaki keres valamilyen növényt vagy szaporítóanyagot, s cserébe felajánl valamit a sajátjai közül. Jobb esetben ezeket a cseréket probléma nélkül le lehet bonyolítani személyesen, vagy postán keresztül és mindenki boldog. Rosszabb esetben eltűnik az a felhasználó, akinek a csomagot küldtük, s oda a növény, meg a postaköltség is, nem kapunk cserébe semmit, vagy kapunk valamit, de nem azt, vagy nem olyat, mint amire számítottunk. Tehát mielőtt valaki belevetné magát a netes csereberébe, ellenőrizze azt, akivel cserélni szeretne. Sok helyen már minősítik a felhasználókat, s külön felhívják a figyelmünket a csalókra. Mindig kérjünk több fényképet, érdeklődjünk a növénnyel kapcsolatban. Valamint, ha kezdők vagyunk, tegyünk fel minél több fotót a saját portékánkról, ajánljuk fel a személyes átvételt, legyünk kedvesek, segítőkészek, mert ha még nincsen értékelésünk, velünk szemben is bizalmatlanok lehetnek a többiek.

One thought on “Mire figyeljünk, ha orchideát vásárolunk?

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: