Hollandiaösszes bejegyzésVirágok e Föld kerekén

Keukenhof 2020.

Na, most hogy én is kényszerpihenőn vagyok – még a botanikus kert is bezárt Kew-ban – van időm a blogolni. Sokat gondolkodtam azon, hogy hogyan reagáljak erre a vészhelyzetre, de egyelőre úgy döntöttem, hogy maradok a kaptafánál és virágokkal fogok foglalkozni. Ekkor jött velem szembe az alábbi videó, amivel csak egy baj van: túl rövid. 😀 Keukenhofról szól, ami azért is érdekes, mert idén áprilisban szerettem volna meglátogatni szülinapi ajándék gyanánt. De a jelenlegi helyzet szerint, ha ki is nyitnak április 6-án, valószínűleg maradok a fenekemen.

Keukenhof

Azoknak, akik nem beszélnek hollandul vagy angolul, nagyjából lefordítottam a viedó szövegét:

Isten hozott Keukenhofban 2020-ban! Bart Siemeriknek hívnak és én vagyok a Keukenhof vezérigazgatója. Első virtuális látogatónkként üdvözöllek téged. Ha nem tudsz eljönni Keukenhofba, mi elhozzuk neked Keukenhofot.

Az elkövetkező hetekben megmutatjuk számodra a leggyönyörűbb helyeket Keukenhofban. Ez az én kedvenc helyem, a virágdomb. Tavaly ősszel 60.000 virághagymát ültettünk ide: 26 fajta tulipánt, 3 fajta krókuszt – 8 hét virágzásért. Nézd ezt a gyönyörű piros tulipánt a ‘Showwinnert’! Minden évben ez az első virágzó piros tulipán a parkban. A piros szín nagyon fontos Keukenhofnak. Megvan nálunk a sárga nárcisz, a lila és fehér krókusz, de pirosban csak tulipánunk van. És sajnos ebben az évben korán nyílnak, mert enyhe telünk volt. Pár héten belül itt fog nyílni a fekete tulipán, a ‘Queen of Night’. Egyike annak a 26 fajta tulipánnak amit a virágdombra ültettünk.

Az elkövetkezendő hetekben nagyon sok szépség lesz látható Keukenhofban. Győződj meg arról, hogy követsz minket online!

És íme a viedó:

Ha valaki nem ismerné, Keukenhof a leggyönyörűbb tavaszi kert a világon. Hollandiában, Lisse mellett található és minden évben csak tavasszal látogatható. Idén március 21-én lett volna a megnyitó, de nagyon felelősségteljesen elhalasztották azt a járvány miatt.

A kert története egészen a 15. századig nyúlik vissza. Magát a kastélyt 1641-ben építették, a hozzá tartozó birtok ekkor 200 hektár volt. 1857-ben David Zocher tájépítész és fia, Louis Paul Zocher, az akkoriban divatos angolkert stílusnak megfelelően újratervezték Keukenhofot, melynek jegyeit a mai napig magán viseli a park. 1949-ben 20 vezető virághagyma termesztő és kereskedő azzal a tervvel állt elő, hogy Keukenhofot tavaszi virágkiállításra fogják használni. A nagyközönség számára 1950-ben nyitotta meg kapuit és már ebben az ében 236.000 látogatója volt.

A videóban szereplő díjnyertes piros tulipán, a ‘Showwinner’, a keukenhofi tulipánok egyik megkapó fajtája, ragyogó skarlátpiros virágaival, melyek kinyílva felfedik aranyló belsejüket, melyeket rövid szárak tartanak szépen foltozott levelek felett. (Vagy valami ilyesmi. 😀 Fordításaim csúcsa ez a mondat.) Szóval ez egy különlegesen szép piros tulipán. A fajta 1993-ban Garden Merit díjat kapott a Királyi Kertészeti Társaságtól (Royal Horticultural Society). Aki többet szeretne tudni a díjnyertes tulipánról, kattintson az angol nyelvű holnapért ide, valamint a kert történetét, amit felhasználtam a bejegyzéshez, itt találjátok.

Ti is kövessétek a parkot online: https://www.facebook.com/visitkeukenhof/

Még több Hollandiával kapcsolatos bejegyzést ide kattintva találtok.

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: