orchideaOrchideákösszes bejegyzésSzobanövények

A Cymbidium gondozása

A Cymbidium (magyarul csónakorchidea) Délkelet-Ázsiából származik, természetes élőhelyén 300-tól 1500 méterig található meg folyóvölgyekben, ill. hegyvidékeken. A csónakorchidea szereti a hűvös klímát és a nedves közeget. A nálunk kapható hibridek nagy része félepifita (pl. mohos sziklákon vagy a fa törzsén él), de van belőlük a lepkeorchideához hasonlóan epifita, valamint talajlakó fajta is.
 
A Cymbidium hazánkban egyre népszerűbb, néhány virágboltban cserepes növényként is megvásárolható. Sokáig csak csokrokban találkozhattunk vele, ill. „díszdobozos” orchidea formájában, mert nagyon tartós és mutatós vágott virág. Gondozása nem bonyolult, kezdő növénybarátok is bátran megpróbálkozhatnak vele. Fontos tudni róla, hogy a legtöbb nálunk kapható Cymbidium hidegházi (a mini Cymbidium mérsékeltházi hőigénye télen: 18-22°C), ez a virágoztatásnál lesz fontos. Aki télen nem tudja hűvös helyre tenni a csónakorchideát, az inkább mondjon le róla, mert hideg hatás nélkül a virágzás minden esetben elmarad és meleg helyen a növény is elpusztulhat.
 
A csónakorchidea virága, saját gyűjtemény, 2014.

Ha csónakorchideát vásárolunk, a következőre figyeljünk oda: félrevezető lehet, de ha a növénynek világos, sárgászöld, kemény és egyenesen álló levele van, akkor egészséges, mert megfelelő mennyiségű fényt kapott. Ha a csónakorchidea levelei puhák, lekonyulnak, színűk pedig sötétebb zöld, az fényhiányra utal. Ez egy tartási hiba, ha tavasszal veszünk ilyen növényt, csak arra kell figyelnünk, hogy ne égesse meg a nap. Viszont ha nyár végén kerül hozzánk, könnyen lehet, hogy elmarad a virágzás. Ha virágos példányt veszünk, nagy baj nem lehet, mert egy évben csak egyszer virágzik, így a következő virágzás már csak rajtunk múlik. Még több vásárlással kapcsolatos tippet itt találsz.

 

A csónakorchidea elhelyezése, öntözése

A csónakorchideát kora tavasztól késő őszig kint tarthatjuk a kertben vagy a teraszon. A deret és a kisebb éjszakai fagyokat is elviseli (-2 fokig), de azért legyünk óvatosak, nehogy tönkremenjen a növény egy nagyobb lehűléstől, éjszakai fagy esetén inkább vigyük védett helyre!
 
A csónakorchidea nagyon fényigényes, és szereti a nedves közeget. Ha tehetjük, cserepét süllyesszük le a kertben olyan helyre, ahol a tűző déli nap nem éri, de délelőtt és/vagy délután közvetlen napfényt is kap néhány órán keresztül. Ha lesüllyesztjük a növényt, akkor a cserép felső harmada legyen a talaj szintje felett, a cserép alá pedig tegyünk pár cm kavicsot, hogy a felesleges víz könnyen elfolyhasson egy-egy eső alkalmával.
 
Nyáron, ha kánikula van, vízpermettel hűthetjük a növényt és környezetét. Fontos, hogy a talaja folyamatosan nedves legyen, még télen sem száradhat ki teljesen (de azért ne is csicsogjon a víztől, mert télen, mint minden szobanövény, a csónakorchidea is könnyebben kirohad). A többi orchideához hasonlóan érzékeny a pangó vízre, ezért mindig győződjünk meg arról, hogy a közeg, amit az ültetéshez használunk, elég laza-e ahhoz, hogy a felesleges vizet elvezesse (tehát van-e benne perlit, vagy más adalékanyag) és a növény alatt sose álljon víz! Arról se feledkezzünk meg, hogy a nagy cserepek közepe sokáig nedves maradhat, sokkal tovább, mint egy kis cserepű lepkeorchidea esetén.
 
Cymbik, ELTE Füvészkert, 2014.

Ősszel szedjük fel a növényt cserepestől, és állítsuk olyan helyre, ahol a legtovább éri a nap. Szeptembertől novemberig egy kicsit visszafoghatjuk az öntözést, de ne legyünk túl szigorúak a növényhez! Két öntözés közt ne száradjon ki teljesen a közeg, de ne legyen olyan egyenletesen nedves se, mint a nyár folyamán. Ez a kis vízmegvonás segít felkészülni a virágzásra. Novembertől ügyeljünk arra, hogy ismét egyenletesen nyirkos legyen a növény közege.

Télen világos, 12-16 °C közt tartsuk a növényt, akkor is, ha virágzik, mert 12°C alatt és 18 °C felett ledobja a bimbókat. Ha a csónakorchideát csak a lakásban tudnánk tartani egész évben, inkább mondjuk le róla, mert nem fog virágozni. Így legfőbb díszítő értékét elveszti, s a növény is csak szenvedni fog a ház klímájától. Csak kerttel, erkéllyel rendelkező növénybarátoknak javaslom a tartását!

 
 

A Cymbidium tápoldatozása, virágoztatása

A tápoldatozásnak nagy szerepe van a növény virágzásában. Ha frissen ültettük át a növényt, és tápdús közeget használtunk, legyünk óvatosak, 6-8 hétig  hígabb tápoldatot használjunk, mint egyébként.
 
Márciustól augusztusig nitrogénben dús, káliumban és foszforban szegény tárgyát adjunk a növénynek, míg augusztustól október végéig csökkentett nitrogéntartalmú, virágzás előtt álló növényeknek való trágyával öntözzük a csónakorchideát. Márciustól novemberig hetente egyszer tápoldatozzuk a növényt, télen elhagyhatjuk a műtrágyát, hisz akkor pihen a növény, és elviekben minden fontos tápanyagot elraktározott az év során a virágzáshoz. A fentiek mellett használhatunk lombtrágyát is, tavasszal Mikramidot, ősszel pedig Wuxalt 0,2-0,5%-os töménységben.
 
Ebből virág lesz! Saját gyűjtemény, 2014.

Ahogy már fent is írtam, a virágképzéshez szükséges tényezők:

  1. sok-sok napfény
  2. körültekintő trágyázás
  3. megfelelő öntözés (Nyáron egyenletesen nedves, ősszel egy kis megvonás, télen pedig legyünk óvatosak, de ne száradjon ki a növény.)
  4. ősszel lehűlés 3-5 héten keresztül (Ezért hagyjuk kint a növényt, ne vigyük be a házba idő előtt! Hideg hatás nélkül a növény nem virágzik.)
Bimbók és mézharmat, saját gyűjtemény, 2014. 

 

Útmutató az átültetéshez

Ezt az orchideát csak akkor kell átültetni, ha már teljesen kinőtte a cserepét és az új hajtásoknak nincs helye. Ez a cserép és a növény méretétől függően 3-4 év is lehet. Válasszunk hosszúkás, ugyanakkor stabil virágcserepet, hogy elkerüljük a növény felborulását. (Tehetünk kavicsokat a cserép aljába, így nehezebben is borul fel az orchidea.) Ne ültessük a növényt túlságosan nagy cserépbe, mert akkor nem fog annyira szépen virágozni. A Makara-féle könyv a következő ültetőközeget javasolja félepifita (pl.: Cymbidium, Coelogyne, Lycaste, stb.) orchideáknak:
 
  • 1 rész durva tőzeg (pl. Novobalt)
  • 1 rész gyepszintföld (Pl. a Garri hortenziáknak való virágföldje tökéletes. Javítja a keverék szerkezetét, jól megtartja a vizet, és szintén savanyú kémhatású. Ha a Garrit használjuk, utána 2 hónapig óvatosan tápoldatozzuk a növényt, mert hozzáadott nitrogént tartalmaz.)
  • 1 rész kertészeti perlit (Gazdaboltokban kapható, lazítja a talajt, így ne hagyjuk ki a közegből!)
  • 0,3 rész durva sóder (Szintén a talaj oxigénellátásában van szerepe.)

Átültetés előtt, ha a növény száraz (tehát régen locsoltuk meg), merítsük vízbe a cserepet és tegyük félre kb. egy órára. Ha ezzel megvagyunk, nyomkodjuk meg körbe a cserép oldalát és egyszerűen húzzuk ki a növényt! (Ezt minden cserepes növénynél alkalmazhatjuk átültetés előtt vagy kiültetéskor. A víz és a nyomkodás hatására a gyökerek elválnak a cserép falától, így könnyen kiemelhetővé válik a növény.)

Cymbidium kertészet, Rijsenhout, 2016.

Ez után óvatosan vizsgáljuk meg a gyökérlabdát, s ha a gyökerek közt van némi lebomlott talaj, azt óvatosan távolítsuk el, majd a beteg gyökereket egy steril és éles ollóval, vagy késsel vágjuk le. (Én alkoholba szoktam mártani, majd tűzbe tartom a kés pengéjét, az lefertőtleníti. Így nem visszük át a kártevőket, betegségeket egyik növényről a másikra. Alapszabály, hogy ha egy növényt megmetszünk, vagy bármilyen célból megvágunk, a használt eszközt, pl. metszőolló, szemzőkés, stb. fertőtleníteni kell a következő növény előtt.) A vágás helyét szórjuk be fahéjjal vagy faszénporral (ezek fertőtlenítenek, így nem fog a seben keresztül megbetegedni a növény). Ne bontsuk ki teljesen a gyökérlabdát, óvatosan bánjuk vele, mert a növény érzékeny a bolygatásra, ezért sem szabad túl sűrűn átültetni.

Ültetéskor ellenőrizzük, hogy ugyanolyan mélyre kerüljön a növény töve, ahogy eddig is volt, ha eltérő mélységben van, akkor vagy tegyünk még alá közeget, vagy ha sok lett, vegyünk ki egy keveset. Utána körbe töltsük fel a cserepet a közeggel, közben finoman nyomkodjuk le, hogy tömörödjön, valamint rázogassuk meg egy kicsit, esetleg óvatosan kocogtassuk a cserép alját a földhöz. Ha végeztünk, öntözzük be a növényt, hogy könnyebben megeredhessen az új helyén. 

 

A csónakorchidea szaporítása

Tőosztással eredményesen szaporítható, de csak nagy, bokros példányokat osszunk szét, és ügyeljünk arra, hogy ne egyesével vagdossuk le a bulbákat, hanem legalább 5-6 db maradjon egyben. A tőosztáshoz éles kést használjunk és a vágást ebben az esetben is kezeljük le! Az alábbi videó szépen bemutatja a tőosztás menetét:
 
YouTube videó – Cymbidium tőosztása és átültetése
 
Elöregedett tő, ELTE Füvészkert, 2014.

Ha idősebb, 5-6 éves növényünk van, akkor az öreg, a tő közepén elhelyezkedő bulbák elpusztulnak (ez nem gondozási hiba, hanem az élet rendje). Ilyenkor a tő magától szétválik és könnyen szét lehet osztani. Óvatosan bontsuk ki a gyökereket, és ahogy szétvált a tő (általában 2-3 részre), ültessük el, nem kell tovább darabolni.

Csónakorchidea ifjítása egy kertészetben,
Rijsenhout, 2016.

Ha érdekel a fenti képen látható megoldás, akkor olvasd el ezt a bejegyzést is!

 

A Cymbidium kártevői, betegségei

Ezt az orchideát nem szeretik annyira a csigák, viszont a bimbókat és a virágokat képesek megcsócsálni. Ezért ősszel, amikor bevisszük a házba teleltetni, alaposan vizsgáljuk át a növényt!

Nyáron, kánikula esetén gyakran előfordul, hogy takácsatkák támadják meg a csónakorchideát. Fontos, hogy időben felismerjük a kártevőt, hogy védekezni tudjunk ellene. A csónakorchidea esetén árulkodó lehet az ezüstösen csillogó levélfonák.

A Makara-féle könyvben említés van a növény vírusos betegségre való hajlamáról is, de érdemi információ nincs róla. Egy biztos, a vírusbetegség fertőző, az ilyen orchideát el kell különíteni, majd megsemmisíteni, mielőtt megfertőzi a többi növényt is. Védekezni nem lehet ellene, csak megelőzni: ne vegyünk beteg növényt, az újakat pár hétre tegyük „karanténba” és az eszközeinket rendszeresen fertőtlenítsük! Többet sajnos nem tehetünk. Ha furcsa foltok jelennek meg a növényen, amik terjednek és alakjukban is változnak, akkor gyanakodhatunk vírusos megbetegedésre. Sokan gyakran összekeverik a napégéssel. A napégés is lehet csúnya, hisz súlyosabb esetben elhalnak a szövetek a levél egy részén, akár ki is lyukadhat a levél, de a folt nem terjed, nem változik, és ha egyszer rájövünk, hogy az „csak” napégés, legközelebb nem esünk pánikba tőle.

 
 

Hasonló igényű fajok

A fentiekkel megegyező tartást igényelnek a Coelogyne és a Lycaste orchideák is.

 
 

Források

Ha bárkinek további kérdése van, e-mailben felteheti. A bejegyzéshez saját tapasztalataimat, valamint a következő szakirodalmat és internetes honlapokat használtam fel: 

48 thoughts on “A Cymbidium gondozása

  • Kedves Hedi! Gyors kerdes, csonak orchideat rododendron foldben tozeggel keverve, Mükodik? Elore is koszonom a valaszt, udv Erika

    Reply
  • kedves Hédi!
    nagyon jó az oldalad!azt szeretném kérdezni mint kezdő orchideás, hogy 1 hónapja van egy cattleyam, elvirágzott hamar.a nappaliban meleg van, viszont van egy 16 fokos világos déli fekvésű szoba, ahol most a cymbik és a cambriák épp virítanak.ha oda beteszem egy időre pihenni, esetleg tavasszal viríthat újra?

    Reply
    • Szia! Örülök, hogy tetszik a blog. Én nem tenném hűvösre a Cattleyat, és a virágzáshoz rengeteg fényre van szüksége, de a tűző napot nem bírja. A tapasztalatok azt mutatják, hogy érdemes hozzá ledes világítást beszerezni, különben évekig csak leveleket növesztget.

  • Kedves Hedi!
    Tavaly kaptam egy csoda szep csonak orchideat,ami mara mar sajnus sztem kipusztult :9 ugy kezdodott,hogy hamar elhulatta viragait,aztan szepen sorban minde levelet is…ugy nez ki mintha teljesen szaraz lenne,semmi eletjelet nem mutat( a gyokerei feherek/szaarzak. Van remeny a gyogyulasra?

    Reply
  • Kedves Ágnes! Létezik apró virágos változat is. Kiteheted a kertbe, de a fagyoktól óvni kell. A DK-i ablakban jó helye lesz, ott kap elég fényt.

    Reply
  • Kedves Hédi!
    Most találtam rá az oldaladra, vagyis erre a bejegyzésre, és nagyon megörültem!
    Januárban kaptam egy (azt hiszem) Cymbit, de elég apró virágosat – az létezik? vagyis hogy az is Cymbi?
    Sajnos nálam nagyon meleg van a lakásban (21-22 fok), úgyhogy nem is tartott sokáig a virágzása.
    Az a kérdésem, hogy most viszont kitehetem már a kertbe? DK-i fekvésű ablakom van, esetleg oda? A kertbe leásni, cseréppel együtt a földre tenni a kutyus meg a macskák miatt nem merem 🙂
    Köszönöm válaszod!

    Reply
  • Kedves Anita! Én nem javaslom, a kérges keverék epifita orchideáknak való, de a Cymbi nem az.

    Reply
  • Kedves Hédi!
    A Cymbit lehet nagyobb darabos/kérges földbe is átültetni szerinted? Van egy nagy tövem, a közepe már elszáradt, gondolom ráférne a frissítés, de most épp virágzik. Anita

    Reply
  • Kedves Klára! Ha kora tavasszal kiteszed, de az éjszakai fagyoktól óvod, akkor is virágozhat. De, ha elég világos a folyosó, valószínűleg az is elég lesz neki. 2-3 hónap míg megjelennek a virágkezdemények. Írj, ha sikerült virágzásra bírni! 🙂

    Reply
  • Kedves Hédi, most leltem rà az oldaladra és nagyon megörültem neki, mert éppen nem tudtam a Cimbi Orchideámmal mit kezdeni, mert egy év óta nem birtam rávenni a virágzásra. Akkor kaptam, tele gyönyörü nagy virágokkal 5 száron…. Azóta is gondosan pátyolgattam, hetente beáztattam orhideadüngeres vízbe – maga a növény szép is, csak nem virágzik. Most, az oldaladon tudtam meg miért. Egész évben benn tartottam a lakásban, még a széltöl is óvni akartam, bár a szoba nem meleg most sem 17-18 fok az átlaghömérséklet – de ezek szerint neki ez túl meleg volt. Tegnap kitettem a folyosóra, a fény az nagyjából azonos mint a szobában volt neki, itt a hömérséklet 13 – 14 fok. De igaziból ki is tehetném – némi szoktatási idõ után az ajtó elé a teraszra, mivel nálunk ilyenkor sincs fagy, vagy max. -1- 2 fok. Szerinted elösegítené a virágzását még most is, hiszen tavaly ilyenkor még virágzott – vagy inkább ismét várjak vele ujabb egy évet? Mert semmiképpen sem szeretném azt, hogy most kitéve esetleg hidegsokkot kapjon, és tõnkre menjen. Köszönöm a válaszodat elöre is. Üdv: Erdelyi Klara

    Reply
  • Kedves Máté! A leveleket nem kell levágni, csak ha elszáradtak, vagy ha nagyon csúnya 1-2 levele, azt érdemes eltávolítani.

    Reply
  • Kedves Röthyantash! Annyi a különbség, hogy a mini nem bírja a fagyot, de szereti a hűvöset. Télen, ill. ősszel, virágzás előtt 12-18 °C-on kell tartani.

    Reply
  • Kedves Hédi!
    Nekem mini (ezek szerint mérsékeltházi) növényem van. Azt írtad ez a virágoztatás miatt fontos. Megkérdezhetem mit kell másként csinálni?

    Reply
  • Kedves Hédi! Azt szeretném megkérdezni van egy ilyen Cymbidium orchideánk és le kell-e vágni a régi leveleit? A válaszát előre is köszönöm.

    Reply
  • Kedves József! Aki mer, az nyer. Ez egy hidegházi növény, hideg kell neki. Ha nem kerül hideg helyre, kis túlzással olyan, mintha az almafát télen a fűtött szobában tartaná. De azért küldjön egy képet e-mailben, hogy biztos ilyen orchideája van-e. Van valahol egy fotóm, amin rajta van a növény a kinyílt virágokkal. Kint az udvaron, háttérben hóval, szóval ha valóban csónakorchideáról van szó, akkor nem kell félteni. Nálam -5 fokig kint szokott lenni, ha ennél hűvösebb van, akkor is max +10 fokon van. Egész télen. Nem bírja a fűtött lakást, tönkremegy.

    Reply
  • Azt hiszem nekem is ez a bizonyos csónak orhideám van /mitől csónak?/ Két hónapja vettem, a világ legszebb két hatalmas vastag szárán tele dohányszínű virággal. Most hullanak le az utolsó virágok. A növény levelei és az egész feldiszitése csodaszép. Megdöbbenve olvastam, hogy négy hétre ki kell rakni hidegre. Nem merem. Van egy fütetlen világos, napos szobám , max, oda átviszem, bár itt a számitógép asztalon, virág nélkül is díszít. Mit tegyek ? Előre is köszönöm a választ.

    Reply
  • Kedves Olvasóm! Ne haragudj, hogy csak most írok, nem vettem észre a hozzászólásodat. Lehet, hogy az orchideádnak nem volt semmi baja. A fiatal gyökerek és gyökérvégek fehéres színűek, de az idősebbek barnák. Ha szép kemények, akkor nem rohadnak, egyszerűen ilyen a színűk. Ha tényleg rohadt, akkor vissza kell venni az öntözést, kortyonként locsolni és idővel magához tér.

    Reply
  • kedves Hedi a csonakorchideamat beaztattam par orara. Amiota kijott a szepido ki be hordozgatom kinotte az edenyt amibe tartottam gondoltam atultetem, amikor kiszedtem a cserepbol volt mit latnom a gyokerek rodhadtak es szerintem ,befottek, megbarnultak. levagtam a gyokereket egeszseges nemigazan maradt mit tegyek szeretnem megmenteni koszi

    Reply
  • Kedves Magdolna! A dobozos csónakorchidea virágkötészeti termék, egyetlen virágot levesznek, tesznek mellé egy kis zöldet dísznek, fiolába rakják, majd egy szép dobozba, aminek átlátszó az eleje. Olyan, mintha kaptál volna egy csokor virágot. Ha elhervad, ki kell dobni.

    Reply
  • Kedves Hédi !

    Pont a mai napon kaptam nőnapra egy sárga színű dobozos orchideát. Azt hiszem nagyobb áruházak és virágüzletek árulják így. A virág mellett egy kis zöld is van és az egész agy kicsi üvegfiolában van,mely-gondolom-vízzel van megtöltve. Őszintén megmondom,hogy még életemben nem volt ilyen virágom,de mivel szeretném hogy minél tovább megmaradjon,ezért a segítségedet kérem. A napos ablak jó neki? Átültetni vajon mikor és mibe kell? Stb. Válaszodat előre is köszönöm Magdolna

    Reply
  • Kedves Tímea! Kérlek, küldj nekem néhány fényképet e-mailben a még élő csónakorchideákról, meg a helyről, ahol vannak, és a földről is, amibe kiültetted a kertbe. Úgy kéne, hogy látszódjon, mennyire szemcsés, levegős. Fogalmam sincs, milyen a talaj Portugáliában. 🙂 A lepkéknél előfordul, hogy tőről kihajtanak, bár itthon elég nagy mázli kell hozzá, nyilván nálad ehhez jobb a klíma. Azokról is küldhetnél fotót, örülnék neki.

    Reply
  • Kedves Viki! Kiheveri, csak idő kérdése. Az nem biztos, hogy a virágok is kibírják, attól függ, milyen hideg volt.

    Reply
  • Kedves Hédi!

    Véletlenül 1 éjszakát kint hagytam az autóban az orchideát, amit ajándékba vettem. Éjszaka fagyott.
    Reggelre a virágai és a bimbók teljesen lekonyultak. Véleményed szerint még helyre fog jönni?
    Köszönöm, Viki.

    Reply
  • Kedves Hedi nekem mar a 4 dik csonak orchideam halt meg pedig en portugaliaban elek es itt elvileg egesz evben kint lehet a a noveny vagyis az itteniek igy csinaljak persze a tuzo napot mint megtudtam nem birja,tobb fajta orchideam van es tobb kevesebb sikerel nevelem oket de valahogy ehez nincs szerencsem,az lenne a kerdesem h ha nincs egy db levele sem de a gyokerzete tobbbe kevesbe epp kihajthat e meg mert meg nem dobtam ki ,van ket lepkem amelyket level nelkul kitettem a teraszra egy napmentes sarokba es egy fel ev utan mindketto kihajtott pedig meg locsolni is cask az eso locsolta,ha lenne valami tanacsod nagyon orulnek udv TIMEA

    Reply
  • Kedves Eszmeralda! Az ép bulbákat szárogatás után szórd be fahéjjal és ültesd el jó minőségű orchideaföldbe, amibe keverj egy kis komposztot vagy érett marhatrágyát. Egyikből sem kell sok. Lehetőleg terrakotta cserépbe ültesd. Kint maradhatnak az udvaron s egy darabig nem kell locsolni, utána is csak óvatosan. Ha ügyes vagy, tőről ki fog hajtani.

    A csónakorchidea bár szereti a nedves közeget, a gyökere és a töve is érzékeny a pangó vízre. Amikor veszel egy orchideát, akkor már egy ideje abban a cserépben van, a közege összetömörödött és sokkal jobban tartja a vizet. Ezért nem praktikus több órára beáztatni, főleg télen, amikor kevesebb vizet igényel.

    Reply
  • Kedves Hédi! Novemberben kaptam egy csónakorchideát, ami kb. 1 hónap múlva el kezdte ledobálni a leveleit. Kb. 3 hetente áztatással locsolom, mint a többi lepke orchideámat. Azt gondoltam, meleg van neki, ezért elvittem nagymamámhoz egy fűtetlen, világos szobába, ahol kb. 17-18 fok volt. Most, hogy jött a jó idő, haza hoztam, 4 levele maradt összesen!!! Kitettem a teraszra, kibontottam a cserépből. Látszólag olyan, mintha teljesen ki lenne száradva, de ahogy kiszedtem, akkor észleltem, hogy be van rohadva. Most szárítom a napon. Van remény? Mit csináljak vele? Nagyon szeretném megmenteni! A megmaradt négy levél szép erős, és a "gumójuk" (amiből jön ki a levél… nem tudom mi a neve) nem nedves. És ezen felül van még 3 másik ilyen ép, zöldes gumó is. Köszönöm válaszod előre is. Eszmeralda

    Reply
  • Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Megázni nem fog, mert az első teraszunkon fedett helyen szokott lenni és tavaly nyáron is nagyon szerette ezt a helyet. Amit még elszúrhattam az a tápoldatozás, szerintem többször kellett volna adnom neki.

    Reply
  • Kedves Viki! Jól látod, valószínűleg a meleg okozta a virágok pusztulását. Ilyen enyhe időben kiteheted a csónakorchideát, de figyelj arra, hogy ne ázzon meg többször egymás után (egy kis eső nem árt neki), mert ha folyamatosan nyirkos mindene, hajlamos a gombásodásra. Valamint arra is ügyelj, hogy ha előbújik a nap, akkor a déli órákban ne nagyon érje, mert megperzselheti a leveleit.

    Reply
  • Kedves Hédi!

    Már írtam neked régebben. Elkezdett jönni az orchideámon a virágkezdemény, de mind megbarnult és utána elszáradt. Ez vajon mitől lehet? Esetleg lehet, hogy melege volt, mert általában ahol van 18 fok körül van télen, de ha besüt a nap akkor felmegy esetleg magasabbra is. Amúgy hozza az új hajtásokat és ha jól látom lassan át kellene ültetnem, mert kezd megrepedni a műanyag cserép, amibe benne van. Most, hogy ilyen enyhe az időjárás, mehet ki már a kertbe?

    Köszi,

    Viki

    Reply
  • Kedves Ildi! Ne haragudj, de nem vettem észre a hozzászólásodat. Megvan még az orchideád? Javult a helyzet? Tudok még segíteni?

    Reply
  • Helló.
    Tavaly októberben kaptam egy csónakorchideát, tele virágokkal. Pár hét alatt elvirágzottak, azta pedig "nem csinál semmit" a növényem. Fűtésem nem nagyon volt feltekerve, ha dolgozok és nem vagyok itthon nem megy, este pedig pár óra bemelegítés után letekerem, mert nem tudok melegben aludni. Szval az átlag szerintem 18-20 fok lehet nálam. Kint van az ablakomban, ami általában résnyire nyitva van, ill kapja néha az angliai napfényt, ami nem sok 🙁 Itt még nap közben is kb 15 fok van és ez nem is igazán fog változni az elkövetkező hetekben, uh arra gondoltam h kiteszem a kertbe. Jó ötlet? Vagy mit csináljak vele? Mert így nagyon nem dekoratív, csak egy nagylevelű porfogó jelenleg 🙁 Hogy tudnám virágzásra bírni? Köszönöm, Ildi

    Reply
  • Kedves Névtelen! Kérlek küldj e-mailben fényképet a növényről. Ha vannak rajta pöttyök és hasonlók, azokat kicsit közelebbről fotózd le! A ragacsosság valószínűleg tetű, érdemes lenne kezelni ellene a növényt.

    Reply
  • Kedves Hédi!

    Pár hete én is kaptam egy ilyen virágot, hatalmas, 4 száron óriási virágzattal. Egy hete az egyik száron az összes virág olyan mintha összefonnyadt volna, elfeketedett és ilyen ragadós lett. Most úgy látom hogy egy másik szárral is ez a helyzet lesz. Mi lehet a baj? Szerettem volna ha nekem is őszig virágzik!!! 🙁

    Reply
  • Kedves Szabi! Légy szíves küldj az orchideáról és a bogarakról fényképet e-mailben és részletezd egy kicsit a tartási körülményeit! Sajnos nem vagyok látnok. 🙂

    Reply
  • Kedves Hédi! Az orchideámon csúnya kicsi bogarak jelentek meg. Tetvek lehetnek? Bolhák? Mit csináljak vele , permetezzem,dobjam ki? Ja és van rajta kb 30 bimbó . 40 akárhány volt csak leestek. Mit csináljak!?!?!?!

    Szabi

    Reply
  • Kedves Maya! A Cattleya orchideák nagyon kényesek. Életben tartani nem nehéz őket, de a virágoztatásukhoz elég sok körülménynek kell összejönnie. Gondozási szempontból leginkább a Dendrobium nobiléhez tudnám hasonlítani ezt a fajt. Nyáron sok-sok fényt (tűző naptól óvni kell), párát, öntözést és tápot (hetente egyszer) kíván. A csigák különösen szeretik, ezért erre figyelni kell (nem szabad letenni a földre, mert képesek az egész növényt megenni). Ősztől ennek a fajnak is pihenőre van szüksége, ilyenkor vissza kell fogni az öntözést (nem kell annyira sanyargatni, mint a Dendrobium nobilét, de azért két öntözés között kicsit kiszáradhat a földje) és a tápoldatozást is, viszont sok-sok pára kell neki(párologtató tálca alap) és még több fény (november végétől március elejéig déli fekvésű ablakban van a legjobb helyen 15-17°C-on). Ha bármelyik évszakban nem kapja meg a megfelelő gondozást, sajnos a virágzás elmarad, s csak sarjadzani fog. A többi orchideához hasonlóan nem tűri, ha áll alatta a víz.

    Tervezem, hogy írok erről a fajról is egy bejegyzést, reményeim szerint jóval részletesebb lesz ennél a kis ízelítőnél. Sajnos sok olyan orchidea van, amit szobai körülmények közt nehéz virágoztatni, viszont egyre több helyen lehet kapni, mert különleges és szép. Ilyen a Cattleya mellett pl. a Dendrobium phalaenopsis is.

    Reply
  • Kedves Hédi!Átültettem a katlea sárga orchideámat 2 vettem hogy gondozzam ,hogy szép és tartós virága legyen? Köszönettel Maya!!

    Reply
  • Kedves Adrienn! Valószínűleg melege volt az orchideának, mert ilyenkor már (a hétvégéi ítéletidőt leszámítva) a virágüzletek napközben ki szokták tenni az utcára "cégérnek", hisz ott sokkal jobban érzi magát. Kertészetekben pedig optimális hőmérsékleten tartják őket, ami szintén kevesebb annál, amit írtál. Valószínűleg a tiédet is hűvösebb helyen tartották, mint 18 fok, s ezért most sokallja. Egyébként a 18°C a legfelső határ, amit még elviekben kibír a csónakorchidea anélkül, hogy ledobálná a bimbóit.

    Reply
  • Kedves Hédi! Egy hete kaptam egy csónakorchideát. Amikor megkaptam tele volt bimbóval 3 ága. Az egyik ágán gyönyörűen kinyíltak a virágok, viszont a másik ágán a felső 3-4 bimbó elkezdett enyhén sárgulni, és kissé megkeményedett. A növényt világos, fűtetlen szobában tartom, átfolyatva locsoltam meg kétszer azóta. Lehet még a 17-08 fok is meleg neki? Üdv: Adrienn

    Reply
  • Kedves Lívia!
    Kérlek fényképezd le a beteg leveleket és küldd el nekem e-mailben, mert több baja is lehet az orchideádnak.

    Reply
  • Kedves Hedi!
    Probalkozom a tanacsoddal es most mar kirakom a jo idoben es estere futetlen helyisegben tarolom.Megis azt veszem eszre,hogy most mar a szaradas ellenere inkabb sotet lilaszeru foltok vannak a level vegen,illetve oldalan.Nagyon sok orchideam van de valamiert ezzel sokat szenvedek.
    Elore is koszi a valaszt.

    Reply
  • Kedves Lívia! Biztos vagyok benne, hogy a fűtéstől van, ha nincs fűtetlen szobád, akkor a legjobb az lenne, ha napközben (amikor nincs fagy), kitennéd a szabadba, ott éri elég fény, éjszakára pedig beteheted egy sötétebb előszobába vagy garázsba is, a lényeg, hogy se fűtés ne legyen, se fagy. (A virágboltban is ezt csinálják, hogy sokáig szép maradjon.) Ez a levélszáradás nagyon tipikus tünet, esetleg még az öntözés hiánya okozhatja, de ha a növény szép volt, amikor vetted, nem hiszem, hogy egy hét alatt annyira kiszárad a földje, hogy elkezdje leszárítani a leveleit.

    Reply
  • Sziasztok!
    Nekem is hideghazi orchideam van, es nalam is problema ,hogy a levelei vege barnul(de nem mindegyiknel).Illetve alul van egy levele,ami barnas sarga szinuve valtozott,de csak a szele.Most mar levettem a szobamba a futest 19fok van,agyaggolyokon all es permetezem. Kivancsi leszek,hogy a melegtol volt e.Elmeletileg az miatt fordulhat csak elo? 1hete vettem:/
    Elore is koszi a valaszt.
    Enyem barackvirag szinu:)

    Reply
  • Kedves Viki! Igazán nincs mit! Esetleg, ha küldenél e-mailben vagy FB-on egy-két fényképet a levelekről és a növény tövéről, könnyebb lenne a dolgom. Nem tudom, hogy milyen hűvös van a fürdőben, de ha már elvirágzott az orchidea, akkor lehet, hogy sok neki a heti egyszeri öntözés (de ez a hőmérséklettől és attól is függ, hogy mennyire jó víztartó a közeg, amiben van, meg attól is, hogy csak belemeríted, vagy áztatod is, hogy jól megszívja magát). De az, hogy alulról locsolod esővízzel, nagyon jó neki. A kavicságyat is biztos szereti, a permetezés pedig ennél a fajtánál nem szokott rothadást okozni, bár ez ismét a hőmérséklettől és a spriccelés gyakoriságától, mennyiségétől függ.

    Azt tudnod kell, hogy a sárga levelek már nem fognak helyre jönni, akkor van gond, ha a többi levél is elkezd sárgulni. A csúnyább leveleit idővel le fogja dobni, ezen majd ne lepődj meg. Viszont levágni se kell ezeket a leveleket, mert erőt merít belőlük az orchidea.

    Reply
  • Kedves Hédi! Nagyon örülök, hogy válaszoltál:-))) Nem sok változást látok sajna rajta, mióta bekerült a fürdőbe. De mondjuk ez csak két hete van. Addig kint volt kb.másfél hónapot a nappaliba. Az új hajtások, amik jönnek oldalról azok egészségesek. Egyszer egy héten locsolom, úgy, hogy esővízzel teli vödibe merítem és utána kavicságyra vanállítva, néha szoktam permetezni a leveleit. Zöldes-sárga:-)))

    Reply
  • Kedves Viki! Sárgul és a levelek vége szárad? Mióta áttetted a fürdőbe romlott az állapota, vagy az új levelek szépek, egészségesek? Ha így van, akkor a fűtött szoba viselte meg. Napközben kiteheted az udvarra/erkélyre, szeretik ezt a hűvös, tavaszias időt, csak éjszakára ne felejtsd kint. Remélem, tudtam segíteni! A tiéd milyen színű?

    Reply
  • Kedves Hédi!

    Két hónapja kaptam a férjemtől egy ilyen orchideát. Egy darabig bent volt a nappaliban, amíg virágzott, de rájöttünk, hogy rettentően meleg van neki itt, így a világos, de nem igazán fűtött és nem nagyon használt kisebb fürdőnkbe vittük be. Annyi gondom van vele, hogy sárgulnak a levelei eléggé és nem igazán tudom, hogy mi baja lehet. Lehetséges, hogy nagyon kevés a páratartalom neki???? Új leveleket azért hoz oldalról.

    Előre is köszönöm válaszodat.

    Viki

    Reply

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: