orchideaOrchideákösszes bejegyzésSzobanövények

Segítség, lyukas az orchideám!

Ebben az esetben örüljünk, ha csak lyukas az orchidea levele és nem rágta le valaki tövig – a virágokkal együtt… Az apró lyukakat egy hívatlan vendég okozza, aki nagyon szereti a hasát, no meg a sört! Természetesen a csigáról beszélek. Több bejegyzésben is említettem már, hogy a csigák (a meztelenek és a házasak egyaránt) imádják megcsócsálni az orchideákat, de nem írtam erről bővebben. Így az, aki nem ismeri a csigarágást, értetlenül állhat a jelenség előtt. 
 
Csigarágás lepkeorchideán
Kép forrása

A csigarágást nagyon könnyű felismerni, mert a rovaroktól eltérően nem (csak) a levelek szélét rágják meg, hanem ahogy csúsznak a levélen, úgy harapdálják meg azt. Sajnos, ha pechünk van és egy nagyobb csigának megtetszik az egyik orchideánk, képes eltüntetni szinte az egész növényt. Az apró lyukakat egészen pici csigák okozzák, amiket valószínűleg észre sem veszünk addig, amíg célirányosan nem keressük őket akció közben. Ezek a kicsi csigák nem feltétlenül a kertből kerülnek rá az orchideákra, sokkal gyakoribb, hogy potyautasként hazaviszünk néhányat egy új növénnyel. Ha nem foglalkozunk a jelenséggel, mert pl. azt hisszük, hogy mechanikai jellegű sérülés van a levélen, akkor néhány hónap alatt könnyedén megfertőződhet az otthoni állomány. Ezért is nagyon fontos, hogy ha új növényt vásárolunk/kapunk, mindig tartsuk elkülönítve pár hétig.

Ezt az apró csigát egy Dendrobium nobile-n találtam

Mivel a csigamérgek többnyire elég erősek – és nem arra lettek kitalálva, hogy cserepekben, tehát kis felületen, relatíve kevés és apró méretű csigát irtsunk vele -, használatukat egyáltalán nem javaslom kis mennyiségben se! A legegyszerűbb felkutatni és likvidálni az ellenséget. Erre a legalkalmasabb módszer: öntözés után, sötétben, zseblámpával a kézben kell keresgélni a hívatlan vendégeket. Ez egy-két orchidea esetén ez tökéletesen működik, de ha több növényről van szó és a kár látványos, akkor érdemes megpróbálni sörcsapdákat helyezni a cserepek közé. 

Azoknak pedig, akik szeretnének ihletet meríteni a (meztelen)csigák elleni küzdelemhez, ajánlom Sarah Ford 50 Ways to Kill a Slug (50 mód arra, hogy megölj egy meztelencsigát) című könyvét. Magyarországon sajnos nem kapható, de egy nagyon vicces, ugyanakkor tanulságos kis könyvecske. Megtalálható benne az örök klasszikus sörcsapda mellet még sok más hasznos ötlet is. Mindez humoros megfogalmazásban és vicces képekkel illusztrálva.

Egy másik hívatlan vendég, aki szintén megcsócsálhatja az orchideák leveleit, az egy mindig éhes hernyó. A hernyórágás annyiban különbözik a csigáétól, hogy általában a levélszéleket érinti, emellett lehetnek kicsit szabályosabb lyukak a levélen is. Ez viszonylag ritka, de ha nyakon csípjük a hernyót és nem tudjuk azonosítani, semmiképp se pusztítsuk el, mert lehet, hogy egy védett lepkéé. Tegyük ki a kertbe egy olyan helyre, ahol nem gond, ha megcsúnyít pár levelet.

Más, beteg orchideákkal kapcsolatos bejegyzéseket ide kattintva találsz a blogon.

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: