HédikonyhaKreativitásom csúcsa 😁összes bejegyzés

Mézeskalács házikó készítése

Tavaly készítettem először mézeskalács házikót. Nem akarok nagyképűnek tűnni, de nagyon jól sikerült… Több receptet is átnéztem az interneten, végül az abszolút győztes a desszert.eu-n talált leírás lett. Itt található egy kalkulátor is, ami szerint 3 db házikóhoz 1,5 kg lisztből kell a tésztát elkészíteni, de a saját tapasztalatom alapján 1 kg lisztből is kijön 3 db házikó és még néhány szaggatott figura is. Aki csak egy házikót szeretne és néhány szaggatott formát, annak elég lesz 0,5 kg lisztből elkészíteni a tésztát.
 
Életem első mézeskalács házikója (elől)

Hozzávalók

  • 50 dkg méz
  • 20 dkg vaj
  • 1 kg liszt
  • 6 g sütőpor
  • 25 dkg porcukor
  • 16 g holland kakaópor
  • 2 csipet só
  • 1 kg liszthez való mézeskalács fűszerkeverék, vagy 10 g őrölt fahéj, 10 g őrölt gyömbér, 6 g őrölt szegfűszeg
  • 2 db tojás (ha nagyon picik, akkor 3 db)
  • A lekenéshez is kell tojás (ettől lesz szép fényes, de elhagyható, különösen, ha ételfestékkel meg akarjuk színezni a tésztát), a glazúrhoz pedig tojásfehérje, porcukor és egy pici ecet. 1 db tojásfehérjéhez 20-25 dkg átszitált porcukor kell, és 1-2 kupak ecet. A díszítéshez használható még ételfesték, mindenféle cukorka, lapzselatin, ropi, mandula, stb.
 

A mézeskalács tésztájának összeállítása

A vajat és a mézet megolvasztjuk a tűzhelyen (nem kell nagyon megmelegíteni, ha már olvadozik a vaj, el lehet zárni, ha várunk egy kicsit, elolvad teljesen) közben a tészta száraz hozzávalóit összekeverjük egy tálban. Ha megolvadt a vaj és a méz, a száraz hozzávalókkal és a tojásokkal együtt alaposan összedolgozzuk. Ha szép egynemű a tésztánk, akkor takarjuk le folpack-kal, és tegyük 1-2 órára a hűtőbe, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni, mert a meleg méztől ragadós lesz a tészta. Semmiképp se felejtsük bent a hűtőben, ugyanis kővé dermed. Én már egyszer elkövettem ezt a hibát, ti ne tegyétek! Ha mégis megtörténik a baj, addig kell gyúrni, amíg formázható állapotba nem kerül.

Az alábbi képeken látható a tészta összegyúrása. Ne ijedjünk meg és ne adjunk hozzá semmit a tésztához, ha nem akar összeállni, csak gyúrjuk még néhány percig!

 

A tészta nyújtása

A házikóhoz kb. 4 mm vastagra nyújtsuk a tésztát, és a sablon segítségével vágjuk ki a mintákat. Az a legegyszerűbb, ha a sablont a tésztára tesszük, beszurkáljuk egy fogpiszkálóval és pizzavágóval vagy késsel kivágjuk a házikó részeit. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük (közben figyeljünk arra, hogy a tészta ne deformálódjon el), ha akarjuk megkenjük, és díszítjük. Pl. tehetünk rá mandulaszeleteket vagy a tésztából valamilyen kiszúrt mintát, esetleg az ablakok helyére savanyú cukrot, mert az sütés közben megolvad, s kész is az „ablaküveg”. Fontos, hogy jó minőségű sütőpapírt használjuk, mert a kevésbé zsírosak (ezek általában fehér színűek) hajlamosak belesülni a tésztába. Vízzel le lehet ugyan szedni, de ez is macera, ami karácsony előtt senkinek se hiányzik.

A tészta kivágása:

Sütés

Előmelegített sütőben 170-180°C-on kb. 15 percig sütjük (gázos sütőben 4-es fokozaton). Sok minden függ a sütőtől, de ne süssük a tésztát túl magas hőmérsékleten és túl sokáig se (max 20 percig), mert nagyon kiszárad és nem fog visszapuhulni. Ha a maradék tésztából készítünk kiszúrt figurákat, akkor azokat vékonyabbra nyújtsuk és kb. fele annyi ideig süssük! A mézeskalácsot hagyjuk a tepsin kihűlni, s ha nem használjuk fel egyből, akkor fontos, hogy sík felületen tároljuk, ellenkező esetben a nagyobb elemek meghajolhatnak. 

A legtöbb helyen glazúrral, esetleg szalaggal állítják össze a házikót. Ha szállítani akarjuk, nem javaslom a szalagos módszert, mert tavaly kipróbáltuk, és hát nem egy életbiztosítás. A glazúr megfogja, de nem azonnal, kell neki jó néhány perc, míg megköt és ragaszthatjuk az újabb falat. Párom ötlete volt a dobos cukor, ami azonnal megfogja az építményt, és így egy kisebb földrengést is kibír a házikónk. (Azoknak javaslom, akik furikázni szeretnék az elkészült sütit.) Hátránya pont ebben rejlik: ha rossz helyre ragasztunk valamit, az bizony ott marad, ezért karcoljuk be a tésztába egy késsel, hogy melyik fal hova kerül, számozzuk be a falakat, hogy biztos jó legyen a sorrend, mert a cukorral nagyon gyorsan és pontosan kell dolgozni. A dobos cukorhoz olyan edényt használjunk, ami elég széles ahhoz, hogy belemártsuk az elemeket (a tetőt is)! Mi kb. 20 dkg cukrot olvasztottunk meg, szerintem kevesebbet nem érdemes, mert macerás. (A kevesebb hamarabb megég, az utolsó darabokat már nem lehet bemártani rendesen, stb.)

Összeállítás előtt

Amint megolvad a cukor és lesz egy kis színe, már dolgozhatunk is vele. Ekkor húzzuk félre a tűzről, mártsuk bele az első falat, amit le akarunk ragasztani, és ragasszuk le azonnal. Kérjünk meg valakit, hogy tartsa egyenesen a falat addig a néhány pillanatig, amíg megköt, közben mártsuk ki a következőt. Közben tegyük vissza a cukrot, hogy forró maradjon, kevergessük, mártsunk, húzzuk félre és így tovább. Vigyázzunk arra, hogy a cukor ne égjen meg! Ha szeretjük a grillázst, akkor amint elkészültünk a ragasztással, dobjunk annyi aprított diót, mogyorót, stb. a cukorba, mint amennyire a maradék dobos súlyát saccoljuk. Keverjük el néhány pillanat alatt, és egy zsírozott tepsire terítsük ki, olajozott nyújtófával pedig azonnal nyújtsuk el a tepsiben. Ha megszilárdult, széttörhetjük kisebb adagokra és elrágcsálhatjuk, vagy felhasználhatjuk süteményekhez.

Figyelem, a dobos cukorral nagyon óvatosan dolgozzunk, mert forró! Ne nyúljunk bele és még véletlenül se nyomjuk a segítőnk kezéhez, mert kellemetlen égési sérülést okoz! 
 
 

Glazúr készítése, használata

A glazúrhoz válasszunk szét egy nagyobb tojást, és szitáljunk át 25 dkg porcukrot (én ehhez boltit szoktam venni, mert amit darálok itthon, még szitálás után is túl szemcsés és eltömíti a zsákot). Kezdjük el felverni a tojásfehérjét (ne használjunk kézi habverőt, mert géppel is hosszú percekig fog tartani), és amikor már kicsit meghabosodott, adjuk hozzá a cukor negyedét. Verjük tovább, közben adagoljuk hozzá a cukrot, és egy pici ecetet. Ha van étkezési keményítő otthon, azt is tehetünk bele kb. 1 evőkanállal  Az, hogy mennyi cukor kell hozzá, függ a tojás méretétől, így nem feltétlenül kell beletenni mind a 25 dkg-ot, ez közben kiderül. Akkor jó, ha a cukor már teljesen feloldódott és szépen kifehéredett, kemény masszát kaptunk. Ha a máz még terül, adjunk hozzá cukrot, mert kemény glazúrral sokkal szebben lehet díszíteni. Nagyon gyorsan szárad, ezért mindig takarjuk le nedves konyharuhával. Egyszerre érdemes csak 1 db tojásból elkészíteni (különösen, ha csak egy db házat sütünk), ha elfogy, majd készítünk frisset. 
 
Az első szaggatott formáim megdíszítve 🙂

Zsírpapírból hajtogassunk írókát a következő videó alapján: [Klikk!], töltsük meg glazúrral, hajtsuk vissza a végét, és egy nagyon pici lyukat vágjunk a hegyén, hogy minél szebben tudjunk írni. Először próbáljuk ki a glazúros edénybe, hogy megfelelő-e a lyuk nagysága, és gyakoroljunk egy kicsit, hogy milyen erősen kell nyomni a zsákot. Glazúrral elfedhetjük a szépséghibákat, felragaszthatjuk a cukorkákat és akármilyen mintát írhatunk a házikónkra. Ha kifogy a glazúr, hajtogassunk egy új habzsákot! (Ha nem sikerül a hajtogatás,  akkor tegyük a glazúrt egy nejlonzacskóba és vágjunk egy pici lyukat az egyik sarkára.)

Tipp: Karácsonykor mindig készítek vágott sós teasütit, amihez felhasználom a kimaradt tojássárgáját. Itt találod a receptet [klikk].
 
 

Sablonok

Először a Desszert.eu és a Dr. Oetker sablonjait próbáltam ki, ezekből takaros házikók készültek. 
Tipp: ha több embernek szeretnénk kedveskedni, készíthetünk mini, ún. bögreházikókat is. Ezek a házikók jók ültetőkártyák helyett egy nagyobb családi ebédre, vacsorára. Ha erre szeretnénk használni, a tetőkre írjuk rá a beceneveket. 
 
Mini házikók 🙂

Extra tipp

Ha bizonytalan vagy a sütést illetően, de elég önbizalmat érzel a díszítéshez, akkor használhatsz alapnak bolti kekszeket is! Rengeteg ötletet találni az interneten, s háztartási keksztől kezdve a nápolyiig bármit felhasználhatunk. A kedvencem egy holland édességből, a stroopwafelből készült házikó, ide kattintva tudjátok megnézni. Nekem annyira tetszik, hogy lehet, hogy egyszer kipróbálom én is. Aki igazán egyszerű ötletet szeretne, amit kisgyerekkel is könnyű elkészíteni, annak pedig ezt a bejegyzést ajánlom (katt).

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: