Szobanövényekvetés/ültetés/szaporítás

Golgotavirág nevelése magról

Először az egyik barátnőmnél találkoztam virágzó Passiflora caerulea-val (az anyukája nevelte magról), de mivel az utóbbi években sokat költöztem, nem igazán volt lehetőségem arra, hogy mindenféle növényem legyen, mint régen, ezért nem is próbálkoztam a vetésével. Majd a londoni szomszédságomban láttam megint kék golgotavirágot, és besárgultam az irigységtől. Végül egy helyi bolt leértékelt árui közt találtam 3 db. Passiflora edulis gyümölcsöt 99 penny-ért, és elgyengültem. Úgy voltam vele, hogy ennyi pénzt akkor is megér, ha nem lesz belőle semmi, adok neki egy próbát.

Kék golgotavirág, London, 2019. szeptember 17.

Ez a próba annyira jól sikerült, hogy szinte az összes mag kikelt, így több, mint 20 db golgotavirágom lett, amik nagyon gyorsan nőttek.

A golgotavirág magvetése

A leértékelt gyümölcsök, amiket vettem, már nagyon szépek és érettek voltak. Miután megtisztítottam a magokat a gyümölcshústól, papírtörlőn hagytam őket megszáradni. Ezután egy éjszakára vízbe áztattam a magokat, majd másnap egy műanyag dobozba nedves papírtörlőkendőt tettem, erre jöttek a magok, és még egy réteg törlőkendő. Lezártam a dobozt a fedelével, és rátettem egy radiátorra, ami nem volt teljesen kinyitva, így amikor ment a fűtés, épp csak langyos volt. Fontos megjegyezni, hogy a mag 20°C alatt elfekszik. Egy tanulmány szerint amit ide kattintva olvashattok el, leggyorsabban 25-35°C közt csírázik ki a golgotavirág magja.

A dobozt naponta szellőztettem, és ellenőriztem, hogy elég nedves-e a törlőkendő. Az első mag 2 hét után kelt ki, de csak bő 1 héttel később ültettem el, mert nem volt virágföldem. A többi mag kicsit szégyenlősebb volt, a legtöbb 1-1,5 hónap alatt bújt ki, de volt, amelyik 2 hónap után.

Golgotavirág csíra, saját gyűjtemény, 2019. október 17.

A csíra elültetése

Lehetőleg ne várjuk meg, amíg olyan nagyra nő a csíra, mint a fenti képen, minél hamarabb ültessük el általános virágföldbe („B” típusú). Mivel nagyon gyorsan nő, nyugodtan ültethetjük egyesével és legalább 9-es méretű cserépbe. Persze, ha csak kisebb van kéznél, az is megteszi, de ebben az esetben hamarosan újra át kell ültetünk a növényt. Én főként joghurtos poharakat és pici papírcserepeket használtam, mert szeretem az ilyen megoldásokat és nem volt elég virágcserepem. De leggyorsabban azok nőttek, amik egyedül voltak a 9-es cserépben.

Papírcserép készítése

A fenti képen a háttérben látjátok a formát, amivel a papírcserép készült. Az enyémet ajándékba kaptam és nagyon szeretem. Az ára elég változatos 7-25 angol font közt bármi, úgyhogy ha valaki szeretne venni egyet, alaposan nézze át a kínálatot. Paper Pot Maker (papírcserép készítő) néven kapható.

Golgotavirágok papírcserépben, saját gyűjtemény, 2020. május 8.

A golgotavirág gondozása nagy vonalakban

Mivel május végén ismét költöztem, így a fenti képen lévő két legnagyobb növényt tartottam meg. Szerencsére akkor az Egyesült Királyság jogilag még EU tag volt, így különösebb problémám nem akadt a reptéren. Persze kinyitották a kézipoggyászomat (abban voltak a növények meg egy csomó dugványnak való Tradescantia), de csak mosolygott rajtam a biztonsági őr. Költözés után a golgotavirágok kaptak rendes cserepet (5″-es méretűt, szóval kb. 13-ast), a mai napig abban vannak (2020. 01. 30.), pedig már augusztus végére teljesen benőtték a gyökerek. Nem akartam őket télire átültetni.

Frissen átültetett golgotavirágok, saját gyűjtemény, 2020. június 9.

A növényeknek vásároltam állványt is, de idén megpróbálok valami mást, mert ami nekem van, az túl kicsi.

Az első szeldelt levél, saját gyűjtemény, 2020, 06.30.

Az első kacs az első szeldelt levéllel egy időben jelent meg. A növényeim jelenleg egy világos, fűtetlen szobában várják a tavaszt. Néhány idősebb levél elsárgult és leesett, de az alvórügyek már elkezdtek hajtani. Ha meleg helyen lennének, teljesen felnyurgulnának. Átültetés előtt majd vissza akarom őket vágni, hogy könnyebb legyen velük dolgozni, és hogy szebben nőjenek.

Mindenképp napos helyet keressünk a golgotavirág számára, de vigyázzunk, mert a fiatal magonc könnyen megéghet. Mivel a növény nagyon gyorsan fejlődik, sok tápanyagra van szüksége, ezért rendszeresen tápoldatozzuk a golgotavirágot! Tapasztalataim szerint leghamarabb a nitrogén- és a káliumhiány jeleit mutatja. Tenyészidőszakban szintén fontos a rendszeres öntözés, mivel már egy fél éves egyed is nagy levélfelülettel rendelkezik, így a cserépben tartott golgotavirág földje hamar kiszárad. A pangó vizet nem szereti, ezért ne álljon alatta víz. Télen, hűvös helyen óvatosan öntözzük, ugyanakkor ne hagyjuk teljesen kiszáradni se.

A golgotavirág nevelése a kertben/erkélyen

A Passiflora edulis nem bírja a fagyot, télen a javasolt tartási hőmérséklet minimum +10°C. Mivel jelenleg Hollandiában élek, a későbbiekben szeretném kipróbálni, hogy védett helyen átvészeli-e a telet a kertben. Láttam már karácsnyi kaktuszt is a ház elé kiültetve, így szerintem nem lenne vele gond. Nyáron nyugodtan ki lehet tenni a kertbe, akár le is lehet süllyeszteni a cserepét. A fagyok előtt vágjuk vissza és tegyük védett helyre. Akinek csak erkélye van, az is próbálkozhat vele, de mindkét esetben biztosítsunk támaszt a növény számára, amire felkapaszkodhat.

Magyarországon a Passiflora caerulea fagyálló golgotavirág néven is ismert. Nyugodtan kiültethető teljes napra vagy félárnyékba is. Kemény fagyok előtt takarjuk be a tövet, de egy enyhébb telet takarás nélkül is átvészel. Aki az erélyen szeretné nevelni, annak azt javaslom, hogy kültéri, fagyálló konténert válasszon, lehetőleg minél nagyobbat. A gyökerek megóvása érdekében a dézsában lévő növényt ne hagyjuk kint -5°C alatt. Fűtetlen lépcsőházban gond nélkül átteleltethető. A kék golgotavirág gyümölcsét még éretten sem tanácsos megenni, mert élvezeti érteke alacsony. Az éretlen termés elfogyasztása hányingert és hányást okozhat.

Ha tetszett a bejegyzés, olvasd el a sárkánygyümölcs vetéséről szólót is!

One thought on “Golgotavirág nevelése magról

  • Nagy Istvánné.

    Tökéletes magyarázat–szeretném kérdezni mennyi idő múlva lesz a golgota virágnak gyümölcse–az enyém az idén kezdte a virágzást. Választ előre is köszönöm.

    Reply

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: