Gyógynövényekösszes bejegyzés

Kerti patika – Székrekedés/köhögés elleni fügeszirup

Sokan hangot adtak e-mailben annak, hogy a növények ápolása mellett szívesen olvasnának további Kerti patikás recepteket is. Igyekszem ennek a kérésnek eleget tenni, s mivel jó ideje nem töltöttem fel a témában semmit, nem is bánom a dolgot. 🙂 A mai recept szokás szerint James Wongtól van, két helyen is megtalálhatjátok az eredeti leírást:
 
 

Hozzávalók:

 
✔ 8 db friss füge (Nagyobb darabok, kicsiből több kell.)
✔ 18 gramm szárított szenna (Patikákban, gyógynövényboltokban kapható, teának árulják.)
✔ 100 ml forró víz
✔ 100 gramm cukor
✔ 1 db citrom leve
 
Friss füge

 

 Elkészítés:

A szennát tegyük egy üveg edénybe, forrázzuk le, majd hagyjuk állni 30 percig. Ha ezzel megvagyunk, szűrjük le és turmixoljuk össze a fügével. A pépet öntsük egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot, és folyamatos kevergetés mellett főzzük kb. 25 percig. Ha elkészültünk, facsarjuk bele a citrom levét és alaposan keverjük össze a sziruppal.
 
Töltsük egy kifőzött üvegcsébe (150 ml), s ha kihűlt, tároljuk hűtőben, így kb. 4 hétig áll el. Meg lehet próbálni kidunsztolni, valószínűleg úgy sokkal tovább is eltartható, tehát egyszerre nagyobb mennyiség is készíthető belőle.
 
Alkalmazása: Használat előtt felrázandó! Lefekvés előtt vegyünk be 2 teáskanálnyit. Ne növeljük az adagot! Maximum 2 hétig alkalmazzuk folyamatosan, utána tartsunk szünetet, mert a szenna hosszú távon bélrenyheséget okozhat. Aranyeres panaszok és terhesség esetén ne használjuk.
 
Tipp: ha elhagyjuk a szennát, egy finom, köhögés elleni szirupot kapunk.
 
Videó:
 
A szirupról szóló rész a  videó 22. percében kezdődik, az elkészítése pedig 23:40-től látható.
 

Kerti Patika – Gyümölcsök

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: