Gyógynövényekösszes bejegyzés

Kerti patika – Meghűlés elleni húsleves goji bogyóval

Az alábbiakban egy tradicionális kínai húsleves receptjét olvashatjátok, mely a hozzávalóknak köszönhetően remek immunerősítő, a csilinek hála pedig a légutakat is tisztítja. 
 
Figyelem!
Nem fogyaszthat goji bogyót az, aki Warfarin tartalmú gyógyszert, véralvadásgátlót szed! Ilyenek pl. a  Coumadin a Marevan és a Marfarin.
[Az angol nyelvű esetleírásért kattints ide!]
 

Hozzávalók:

  • 5 ek goji bogyó (Frissen vagy szárítva.)
  • 2 liter csirke alaplé (Házi vagy leveskockából – de, ha az ízlésünk szerinti tyúkhúslevesnek fűszerezzük az egészet, úgy is tökéletes lesz. A videóban számomra érthetetlen módon 5 leveskocka van egy fazék leveshez, szerintem maximum kettőt használjunk.)
  • 3 db csirkecomb (alsó vagy felső, de egész csirkéből is készíthetjük, nyilván így egy kicsit több lesz benne a hús, ezért növelhetjük a többi hozzávaló arányát)
  • 2 db vöröshagyma 
  • 10 cm-es gyömbér darab
  • 2 db friss, közepes méretű csili
  • 12 db shiitake gomba (nálunk főként szárított formában kapható, én pl. a Tescoban találtam – ha ilyet veszünk, áztassuk be a goji bogyóhoz hasonló módon)
  • 8-10 gerezd fokhagyma 
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek Shaoxing (Főzéshez használatos kínai rizsbor, száraz sherryvel helyettesíthetjük.)
  • néhány csepp szezámolaj a tálaláshoz
  • néhány szelet csili és gyömbér a tálaláshoz
Gyömbér 🙂

 

Elkészítés:

A szárított goji bogyókat tegyük egy üvegtálba, öntsük le hideg vízzel, majd tegyük félre. (A frisset nem kell áztatni.)  Tisztítsuk meg és szeleteljük fel a vöröshagymát, a gyömbért, a csilit és a shiitake gombát. Az étel csak annyira legyen csípős, amennyire szeretnénk. 
 
A felszeletelt zöldségeket tegyük egy lábos aljába, helyezzük rá a csirkecombokat, majd az egészet öntsük fel 2 liter csirke alaplével. Ha felforrt, fedjük le és kis lángon főzzük 1-1,5 órán keresztül (amíg a hús leválik a csontról). Ha elkészült, fejtsük le a húst a csontról.
 
5 perccel tálalás a előtt adjuk hozzá a goji bogyót, az apróra vágott fokhagymát, a szójaszószt, a Shaoxing bort és lassú tűzön melegítsük egy kicsit (de ne forraljuk).  Tálaláskor díszítsük csili és gyömbérszeletekkel, (esetleg néhány szem goji bogyóval), valamint pár csepp szezámolajjal.
 
Alkalmazása: influenza, megfázás esetén, de fogyaszthatjuk megelőzés gyanánt is.

Tipp: főzhetünk hozzá tésztát is.

 

Néhány szó a goji bogyóról

Ha magunk szerezzük be a növényt, alaposan járjunk utána, hogy mit veszünk! Ugyanis több növényt is illetnek a goji bogyó névvel, de fogyasztásra csak a Lycium chinense és Lycium barbarum alkalmas!  (Ezek közül a Lycium barbarum fogyasztása a kedvezőbb, mert magasabb a hatóanyag tartalma.) A nálunk oly gyakori, főként sövénynek ültetett Lycium vulgare termésével nem szabad helyettesíteni a receptben szereplő goji bogyót, mert íze kellemetlen, nem alkalmas emberi fogyasztásra. Az íz mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy lényegesen magasabb az atropin tartalma, ezért kisebb mennyiségben is mérgezést okozhat. Ezen a három fajtán kívül még sok Lycium-féle létezik, ezért legyünk körültekintőek, ha vásárolunk! 
 

Videó:

A levesről (goji bogyóról) szóló rész a videó 4. percében kezdődik, az elkészítése pedig 6:58-tól látható. 


Kerti Patika – Gyümölcsök

A James Wonggal kapcsolatos bejegyzéseimet és a recepteket ide kattintva tekintheted meg.

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: