Kaktuszokösszes bejegyzésSzobanövényekvetés/ültetés/szaporítás

Sárkánygyümölcs vetése magról

Évek óta ültetek egzotikus növényeket, ennek köszönhetően van néhány különlegesebb virágom, de sokáig nem volt sárkánygyümölcsöm, amire azóta vágytam, hogy megtudtam: létezik. Nem feltétlenül a gyümölcse miatt, hanem gyönyörű és hatalmas virágáért, meg persze azért, mert nagyon szeretem a kaktuszokat. (Majdnem annyira, mint az orchideákat.) Az első adag magot az internetről vásároltam, amik szépen ki is keltek. Gondosan követtem az útmutatást, melyet gyakorlatilag bármilyen kaktusz ültetésekor alkalmazhatunk.

Sárkánygyümölcs trancsírozása

Nemrégiben Londonban jártam, s a kínai negyedben sikerült szert tennem egy sárkánygyümölcsre, ez van a fenti képen is. (Biztos lehet nálunk is venni, de én még nem találkoztam vele. Ha gyümölcsöt nem is tudtok beszerezni, magot már több internetes oldalon is árulnak.) Mondanom se kell, hogy a külleme sokkal csábítóbb, mint az íze, de számomra nem is ez volt az érdekes, hisz tele van magokkal! Leginkább egy ízetlen kiwihez tudnám hasonlítani. (Amióta elkészült a bejegyzés, volt szerencsém egy 5 csillagos hotelben dolgozni és stikában megkóstolni azt, amit ott szolgáltunk fel. Na, az nagyon finom és édes volt, úgyhogy valószínűleg szerencse kérdése is, hogy milyet fogunk ki.)

Mindenkire rábízom, hogy milyen technikákkal nyeri ki a magokat. Ha valaki szeretné megenni a gyümölcsöt, akkor evés közben is halászhat ki néhány magot. Én elég sokat villával pöcköltem ki, amiket utána lemostam és papírtörlőn szárítottam meg. Utána elkövettem azt a hibát, hogy betettem a hűtőbe, hogy majd később még szedek ki belőle magokat, de apukám megette. 😀 Azt se tudta mi az, mondta is, hogy nem is volt valami nagy szám. 😀

Néhány napos magoncok

Az ültetéshez laza, homokos virágföldet használjunk, melyet jó szorosan tegyünk a cserépbe és nedvesítsünk meg. A magokat szórjuk a virágföld tetejére, s mivel elég jó a csírázási arány, egy cserépbe 3-5 db magot tegyünk. A magokat alig kell takarni, csak nyomkodjuk őket egy kicsit a virágföldbe és szórjunk rájuk egy nagyon kevés homokot. A homokot nedvesítsük meg egy kézi permetező segítségével.

Kelés után két hónappal

Ha ezzel megvagyunk, húzzunk a cserépre egy nejlonzacskót, és tegyük minél világosabb és melegebb helyre, mert a növény 25°C alatt nem csírázik. Emiatt télen ne is próbálkozzunk vele csak akkor, ha tudjuk biztosítani ezt a hőmérsékletet. (A zacskót minden nap bontsuk ki egy-két órára, nehogy bepenészesedjen a virágföld.) A friss mag néhány nap alatt, de a fél évesek is egy hét alatt kicsíráznak. Tapasztalataim szerint a mag egy év után elveszti csírázóképességét, ezért a lehető leghamarabb vessük el.

Kelés után bontsuk meg a nejlonzacskót, hogy több levegőt kapjanak a magoncok, de még néhány hétig ne távolítsuk el teljesen. A kikelt növényeket inkább permetezzük, mintsem locsoljuk, mert a lepkeorchideákhoz hasonlóan ez a növény is epifita.

További információ a sárkánygyümölcsről: Virágszeretők magazinja.
 

13 thoughts on “Sárkánygyümölcs vetése magról

  • Kedves Ervin! Ez egy fényigényes növény, de szoktatni kell a napsütéshez, mert ha eddig félárnyékban volt, akkor meg fog égni és csúnya lesz. A "szalmaszál" szerű hajtásokról tudnál képeket küldeni e-mailben? Tápoldatot adsz neki? Ha igen, milyet? Kérlek, küldj képet az összetételéről, köszönöm!

    Reply
  • Kedves Hédi!
    Én is ültettem magról. 2 helyről vettem a magokat és egészen más arányban keltek ki.
    Most a nagyobbik olyan méteres lehet, de sajnos a szeles időt megsínylette. Letörtek róla ágak(amelyeket ledugtam és megeredtek. Pedig nem láttam semmi reményét a túlélésre.) és megtöredeztek. De alulról újra hajtanak.
    De sajnos nem tudom mire figyeljek és hogyan neveljem tovább őket.
    Miért nőnek rajta "szalmaszál" szerű hajtások? És hogyan kezdjem virágzásra serkenteni? AZ erős napsugárzás jó-e neki?
    Köszönöm a segítségeteket előre is!

    Reply
  • Kedves Kriszta! Adj nekik híg kaktusz tápot, akkor gyorsabban fognak nőni. De ne vidd túlzásba!

    Reply
  • Kedves Hèdi!
    Èn tavaly nyáron ültettem a magokat. Most kb 4-5cm magasak 3 ággal. Ez normális, hogy ilyen lassan nőnek, vagy èn csinálok valamit rosszul? Ablakpárkányban vannak, tehát sok napfènyt kapnak. Naponta spriccelem őket, van , hogy több alkalommal is.
    Előre is köszönöm a választ! Üdv! Kriszta

    Reply
  • Kedves Patri! Biztos ez a baj, 25°C kell neki legalább a csírázáshoz, különben elfekszik. Trópusi növényeket nyár elején érdemes vetni, vagy kell nekik valamilyen melegítő (pl. télen rá lehet tenni őket a fűtőtestre, de mivel kevés a fény, megnyúlnak).

    Reply
  • Kedves Hédi! Bejegyzésedet olvasva én is kedvet kaptam, hogy sárkánygyümölcsöt termesszek. Vettem is magokat azonban már lassan 1 hónapja vannak cserépben és még egyik sem bújt ki. Ennek mi lehet az oka? Mindent úgy csinálok ahogy leírtad. Lehet, hogy nincs elég meleg nekik a szobámban?
    Segítségedet előre is köszönöm!!
    Patri

    Reply
  • Kedves Emese! Én mosott sódert kevertem össze általános virágfölddel 1:1 arányban. Ha venni szeretnéd, kaktuszföld is jó, csak tegyél hozzá egy kis virágföldet, hogy tömörebb legyen mondjuk 2:1 arányban. Tehát 2 rész kaktuszföld, 1 rész virágföld.

    Reply
  • Kedves Hédi!

    A napokban szereztem be néhány sárkánygyümölcs magot és ahogy te is említetted laza talajban kell őket elültetni, de akitől vettem a magokat, azt mondta, hogy ásványban és táptalajban gazdag földet érdemes használni viszont az drága elvileg. Ezek szerint elég egy szimpla homokos virágföld is a magoknak és hol tudom olcsón ezt beszerezni?
    Köszönöm válaszod, Emese

    Reply
  • Szia!

    Én tegnap vettem a Lidlben egy szép példányt, ma elültettem pár magot, kb. hány nap múlva számítsak a csodára?:)

    Reply
  • Kedves Rózsa! Köszönöm szépen, hogy megírtad a tapasztalataidat, fényképet e-mailben tudsz nekem küldeni a hedihobbi[kukac]gmail[pont]com címre.

    Reply
  • Szia Hédi.

    Én is nevelek magról pithaya-t.Nekem úgy sikerült,hogy a föld tetejére szórtam a magokat,az földes tálacskát beállítottam egy nagyobba és abban volt állandóan víz,ami a párát adta.Időnként pricnivel meglocsoltam a talajt (esővíz ).A vetés 2007 decemberében volt.Ma már szép erős példányok. (nem tudom,hogyan lehet itt képet mutatni ).Pár évig a lakásban teleltettem ,de 2. éve már kénytelen voltam a pincébe tenni.Így kissé sápatag lesz a fényhiány miatt és mókás bajuszkái nőlnek a pára felvétele által.Locsolva nincsen télen,tavasszal meg fényszoktatással kerül ki a szabadba április közepe táján (időjárás szerint ).Rózsa

    Reply

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: