Citrusfélékösszes bejegyzésSzobanövények

A citrusfélék teleltetése

A citrusfélék Ázsiából és Ausztráliából származnak, s ennek megfelelő gondozást igényelnek. Télen nagyon fontos a megfelelő teleltetés, mert ennek hiányában a citrusfélék megnyúlnak, letetvesednek és felkopaszodnak. Az alábbi leíráshoz a saját tapasztalataimat használtam fel, ezért leírom, hogy milyen növényeket tartok itthon: van egy fiatal kb. 2-3 éves citromfám (Citrus limon), egy zöldcitromom (Citrus aurantifolia), egy mirtuszlevelű narancsom (Citrus aurantium var. myrtifolia) és egy idősebb, kb. 6-8 éves kumkvátom (Citrus fortunella margarita). Őket egy helyen, egy kb. 10-12 °C-os, világos szobában szoktam pihentetni október elejétől az éjszakai fagyok elmúltáig.
 
Virágzó kumkvát, saját gyűjtemény, 2010.

Általánosan elmondható, hogy a hűvös helyen teleltetett citrusok kevés vizet igényelnek, ezért öntözés előtt mindig győződjünk meg arról, hogy egy kicsit megszikkadt a földjük. Ezt úgy a legegyszerűbb elvégezni, ha az ujjunkat lenyomjuk a cserépbe. Ha még nedvesnek érezzük a föld tetejét (kb. a felső 1 cm-t), halasszuk el az öntözést néhány nappal, de ha nagy a cserép akár egy-két héttel is. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a virágföld nedvességét, és ne várjuk meg azt, hogy a földlabda elváljon a cserép szélétől, mert akkor már teljesen kiszáradt a gyökérzet. Figyeljünk arra is, hogy a citrusfélék érzékenyek a pangó vízre, ezért öntözés után 1-2 órával, öntsük ki a cserépalátétben maradt felesleges öntözővizet. Ahhoz, hogy citrusaink sokáig szépek maradjanak érdemes lágy vízzel öntözni őket és a nyugalmi időszakban is kb. 4 hetente tápoldatozni.

Minden citrusfélének nagyon fontos a természetes fény, ezért minél világosabb telelőhelyet keressünk nekik! Rendszeresen nézzük át a levélzetet, hogy van-e rajta kártevő! Ha találunk néhány tetvet (vagy ragadós a citrusunk levele/környezete), védekezzünk ellenük! Vannak különböző házi praktikák tetvek ellen, mint pl. a szappanos lemosás, a csalántea és társai. Ezek egy erős növénynél megoldást jelenthetnek, különösen akkor, ha hamar felismerjük a bajt. Viszont egy nagyon tetves, legyengült és felkopaszodott növénynél érdemesebb vegyszereket használni, mert ekkor már olyan szintű a probléma hogy máshogy nem tudjuk megoldani. (Sose permetezzünk a lakótérben és a maradék permetet ne öntsük az ivóvíz-hálózatba! Mindig tartsuk be a permetszer csomagolásán található előírásokat! A szabadforgalmú szerekkel kapcsolatban gazdaboltban érdeklődhetünk.)

Tavasszal, teleltetés után, mint minden növényt, a citrusféléket is fokozatosan kell szoktatni a napfényhez, különben megéghetnek!
 
 
Gondozási hibák és jeleik:
 
Levélsárgulás: meszes víz, tápanyaghiány, pangó víz.
Levélhullás: túlságosan meleg, száraz, vagy túl nedves környezet, esetleg huzat, megfázás.
Levélbarnulás: nagyon alacsony hőmérséklet, pl. éjszakai fagy.
 
Tapasztalataim szerint a jó helyen teleltetett növényeket csak a pajzstetvek szokták megtámadni, de meleg és/vagy sötét szobában teleltetett példányoknál levéltetű és takácsatka is előfordulhat.
 

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: