Kaktuszokösszes bejegyzésSzobanövények

A karácsonyi kaktusz virágoztatása

Egy kedves olvasóm e-mailben azt kérdezte tőlem, hogy hogyan bírja virágzásra az évek óta sztrájkoló karácsonyi kaktuszát (Schlumbergera truncata). A válasz nagyon egyszerűbb, mint gondolnád. 
 
Karácsonyi kaktusz, saját gyűjtemény, 2013.

 

A virágzáshoz szükséges körülmények

A karácsonyi kaktusznak hidegre és egy kicsit szárazabb földre van szüksége a virágképzéshez, ezért ősszel tegyük egy hűvös (kb. 13-18 °C) és világos szobába. A bimbók megjelenéséig óvatosan locsoljuk (kb. egy-két hetente egyszer, alulról), de ne hagyjuk teljesen kiszáradni. Amennyiben régi típusú ablakunk van, ami nem szigetel annyira jól, elég lehet, ha az ablakpárkányra helyezzük a növényt. Ha nincs az ablak alatt fűtőtest, vagy a párkány nem melegszik fel túlságosan, az ablaknál lévő hőingás is elég lehet a bimbóképződéshez. Rövid nappalos növény, ezért virágzásra csak az őszi és a téli hónapokban számíthatunk.

Meleg szobában a virágzás elmarad, és a már virágos állapotban vásárolt/kapott kaktusz is hamar elvirágzik, ha nem tudjuk fűtetlen helyre tenni.

Ha megjelentek a bimbók, öntözhetjük egy kicsit bátrabban a növényt, de ekkor sem állhat vízben. Fontos, hogy a bimbós növényt ne mozgassuk, ill. ne forgassuk a cserepét, mert ledobálhatja a bimbókat! A már virágzó karácsonyi kaktuszok nem olyan kényesek a helyváltoztatásra, de azért ne pakolgassuk őket minden héten máshova.

Ha még kint a teraszon/kertben kezdte el növeszteni a kaktusz a bimbókezdeményeket, nyugodtan vigyük be a házba, de jelöljük meg a cserepet, hogy merről érte a legtöbb fény, és ennek megfelelően tegyük a növényt a végleges helyére, így megóvhatjuk a sokktól. Az én karácsonyi kaktuszaim november elején kezdtek el nyílni, de van olyan fajtám is, amin még csak apró bimbók vannak. 

Karácsonyi kaktusz, saját gyűjtemény, 2013.

 

A karácsonyi kaktusz gondozása virágzás után

Ha a karácsonyi kaktusz elvirágzott, hagyjuk pihenni. Ez idő alatt is maradjon hűvös helyen és ismét csak óvatosan locsoljuk, nehogy kirohadjon. Tavasszal, ha már teljesen benőtte a cserepét átültethetjük savanyú, jó vízelvezetésű virágföldbe (pl. fél rész tőzeg, negyed rész általános virágföld, negyed rész homok vagy perlit, vagy háromnegyed rész savanyú virágföld és negyed rész homok vagy perlit keverékébe).

Átültetéskor visszacsíphetjük a növényt, hogy jobban bokrosodjon és több virágot hozzon a későbbiekben. Ha szaporítani szeretnénk, akkor 2-3 leveles hajtásokat csavarjunk le a növényről és tegyük őket nedves homokba vagy állítsuk kb fél cm vízbe a gyökerek megjelenéséig. A vizet mindig ellenőrizzük, ha szükséges, cseréljük, vagy töltsük fel az edényt.

Vízben gyökereztetett karácsonyi kaktusz dugvány, saját gyűjtemény, 2019.

A fenti képen látható karácsonyi kaktuszon kb. 2 hét után jelentek meg a gyökerek. A kép 1 hónappal a leválasztás után készült. Később a középső levelet eltávolítottam, mert nem tetszett ahogy a növény nőtt. A kaktusz jelenleg bimbós állapotban van:

Egy éves, vízben gyökereztetett dugvány, saját gyűjtemény, 2020.

Nyáron kitehetjük a kertbe egy közvetlen napfénytől mentes, világos helyre. Nyár végéig tartsuk egy kicsit nedvesebben, de sose álljon alatta víz. 2 hetente adjunk alacsony nitrogéntartalmú tápoldatot az öntözővízhez. Szeptemberben vigyük be a végeleges helyére és a bimbók megjelenéséig fogjuk vissza az öntözését és ne is tápozzuk a tél folyamán.

Karácsonyi kaktusz, saját gyűjtemény, 2011.

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: