Gyógynövényekösszes bejegyzés

Kerti patika – Csalántea szénanáthára

James Wong a szénanátha tüneteinek enyhítésére egy csalánból és kamillából készült forrázatot javasolt a Kerti patika egyik részében, mely csökkentheti, vagy akár meg is szüntetheti a pollenek okozta kellemetlenségeket (pl. tüsszögés, orrfolyás, stb.)
 
Kérsz egy teát? 🙂
Hatóanyagok: flavonoidok (antiallergén és gyulladáscsökkentő)
 
Hozzávalók:
  • 2-3 ek friss vagy 1-2 ek szárított csalán
  • 4 tk friss vagy 2 tk szárított kamillavirágzat
  • 1 tk méz – ízlés szerint
Elkészítés:
 
Ha a csalánt magunk gyűjtjük, alaposan mossuk meg és aprítsuk fel. Ügyeljünk arra, hogy csak forgalomtól mentes, megbízható forrásból gyűjtsünk  gyógynövényeket!
 
A felaprított csalánt (vagy a patikában, gyógynövényboltban kapható kész csalánteát) a kamillával üveg vagy kerámia edénybe tesszük, és leöntjük forró, de nem lobogó vízzel, majd 5 percig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, és mézzel ízesítsük.
 
Lehetőség szerint mindig frissen készítsük el, ha ez nem kivitelezhető, akkor egyszerre csak egy napra elegendő főzetet készítsünk, és hűtve tároljuk! A csalán csípőssége miatt nem kell aggódni, az aprítástól és a forrázástól elveszti ezt a tulajdonságát. Az illata hagy némi kivetnivalót, de az íze közel sem olyan vészes! 🙂
 
Alkalmazás: naponta 3 csésze tea javasolt (reggel, délben, este), érdemes allergiaszezon előtt elkezdeni, de a tünetek megjelenése után is hatékony. Az allergiaszezon végeztével a tea fogyasztását szüntessük meg.
 
 

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: