Gyógynövényekösszes bejegyzés

Kerti patika – Bodzás szopogatótabletta

Ismét egy recept James Wong Grow Your Own Drugs című sorozatából, mely azoknak segíthet, akik sokat használják hangszálaikat és ebből adódóan gyakran fáj, kapar a torkuk. Kezdődő torokgyulladás kezelésére is alkalmas, de ha komoly a baj, mindenképp forduljunk orvoshoz, ne próbáljuk minden áron otthon kikúrálni magunkat!
 
Most érik a bodza, így bogyójához könnyen hozzájuthatunk, virágát pedig tea formájában tudjuk beszerezni patikákban, gyógynövényboltokban.
 
Bodzavirág

Hatóanyagok: flavonoidok és fenolsav.

Hozzávalók:

  • 10-15 db bodzavirág ernyő szépen kinyílva (Szárított virágból is elkészíthető.)
  • 3 tk szárított fekete bodzabogyó (Ősszel gyűjthetjük, tegyük napos, száraz helyre addig, amíg teljesen meg nem aszalódik.)
  • 2 ek lenmag
  • 12 db eukaliptusz levél (Magyarországon szárítva, teaként juthatunk hozzá, 50 gramm 600 Ft körül van, és teának sem utolsó!)
  • 1 csésze gumiarábikum (Cukrokhoz használt adalékanyag, E 414 névre is hallgat, egy afrikai fa nedve. Teljesen ártalmatlan, nem terheli a szervezetet. Magyarországon sokfelé lehet kapni a művészellátótól a gazdaboltokig, festékekhez és borokhoz is felhasználják. Mindenképp élelmezési célra alkalmasat vegyünk, 1 kg. kiszereléstől függően 1200-2000 Ft körül van. A kimaradó gumiarábikumból készíthetünk a recept analógiájára más ízű cukorkákat is. Száraz, sötét helyen tároljuk!)
  • 2 csésze porcukor
  • 4 csésze forró víz
Hivatalosan az angoloknál 1 csésze (cup) fél pint, vagyis 293 ml, de a videóban egy kicsi csésze van, ami szerintem kb. 1 decis. Fontos, hogy mindennek a kiméréshez ugyanazt a csészét használjuk, hisz az arány megtartása a lényeg.
 
Fekete bodza termése

Elkészítés:

A szopogatótablettáról szóló rész az első videó 11. percében kezdődik, az elkészítés menete pedig 12:57-től látható és átnyúlik a második videóba is.

A bodzavirágokat 3 csésze forró, de nem lobogó vízbe tesszük, majd lefedjük és 15 percig állni hagyjuk. Negyedóra elteltével hozzáadjuk a lenmagot és az eukaliptusz leveleket is, ismét lefedjük és 1 óráig pihentetjük a keveréket. (Kerüljük a fém edényeket, forrázathoz mindig  kerámia, vagy üveg tálat/kancsót használjunk.)

Közben a gumiarábikumot kicsit összezúzzuk egy mozsárban (ha szükséges, mert én kristályosat vásároltam), majd hozzáadjuk a szárított bodzabogyót és a keveréket finomra törjük. Ha ezzel megvagyunk, a keveréket felöntjük 1 csésze forró vízzel, és kis lángon kevergetjük. A gumiarábikum oldódik a vízben, így  egy lekvár szerű anyagot fogunk kapni.

Ezután szűrjük le a bodzás főzetet és egy csészényit adjunk a gumiarábikumos massza feléhez, majd keverjük hozzá a 2 csésze porcukrot is. (A cukor tartósítja a keveréket!) Lassú tűzön kb. fél óráig főzzük, akkor jó, ha a fakanálról lecsurgatva kemény, és ha hozzáérünk nem ragad a kezünkhöz. (Óvatosan érintsük meg, mert forró!)

Ha ezzel megvagyunk, szép egyenletesen csurgassuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy   sütőlemezre. Amíg megdermed a cukorkánk, takarítsuk el a romokat! 🙂 Ha megkeményedett, óvatosan törjük szét akkora darabokra, amit cukorka méretűnek gondolunk, ezután a darabkákat egyenként forgassuk porcukorba (így nem fognak összeragadni). Tegyük száraz, kifőzött, légmentesen záródó csatos üvegbe és címkézzük fel. Sötét, hűvös helyen tároljuk, ne érje napfény és víz, mert megolvad! Ha ezt betartjuk, a készítmény egy évig is eláll!

Tipp: ha a cukorka helyett/mellett köhögés elleni szirupot szeretnénk készíteni, akkor a fenti keverék másik felét készítsük el úgy, hogy csak a cukor felét adjuk hozzá! Így egy sűrű szirupot fogunk kapni, amit érdemes egy nagyobb szájú, pl. befőttes üvegben tárolni, hogy kanalazni tudjunk belőle.

Alkalmazás: ha megerőltetjük a hangszálainkat, vagy ha kapar a torkunk, szopogassunk el egy darabkát! Túladagolni nem lehet, de magas cukortartalma miatt ne együnk belőle túl sokat (méretétől függően 3-4 db/nap). Gyulladáscsökkentő, így nyugtatja a tokot, az eukaliptusz pedig tisztítja a légutakat, így orrdugulás esetén is segít.

Videók:

Grow Your Own Drugs I. 1/2
 
 
 
Grow Your Own Drugs I. 2/2

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: