Mire figyeljünk a virágboltban?összes bejegyzésSzobanövények

Tudatos vásárlás a virágboltban

Ez a bejegyzés egy korábbi posztból és Szilvia e-mailéből nőtte ki magát, aki szomorúan ragadott billentyűzetet, miután közelebbről is megszemlélt egy Mikulásnak felöltöztetett kaktuszt. Ajándékba kapta a növényt, valószínűleg magától eszébe se jutott volna ilyet vásárolni, de ha valaki annyira nem ért hozzá, csak azt látja belőle, hogy jópofa. A kérdéses kaktuszba viszont egy jó hosszú drótot döftek bele, mert azzal rögzítették a sapkáját.
 
Azóta találkoztam már sombreroval díszített „kaktuszmanóval”, de ami nálam is kiverte a biztosítékot, az a mű- / szárított virággal dekorált kaktusz, ami azt a látszatot kelti, hogy a növény virágzik.
 
Melyik a kakukktojás? Virágpiac, Amszterdam, 2016.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a kisebb vásárokba kitelepült kaktuszárusok jellemzően a saját portékájukat árulják és nem folyamodnak a fenti trükkhöz! Tehát, ha ott virágzó kaktuszt látunk, az jó eséllyel valódi. A legtöbb kaktusz virága csak napfényben nyílik ki, egyébként bimbósak, illetve van néhány, ami éjszaka virágzik. Vagyis, ha kinyílt virágú kaktuszokat látunk korán reggel, vagy egy borongós napon, mint ahogy a fenti képen is (a kék és zöld színről nem is beszélve) az bizony művirág vagy apró szárított virág – utóbbi tényleg igazinak hathat. A fenti, Amszterdamban készült képen egyetlen kaktuszon sem volt valódi virág.

Egy kaktuszárus csodálatos portékái, Pécs, 2011.

A legtöbb esetben a vásárlónak le se esik, hogy a kaktuszon művirág van és, ha nem pusztul el a növény, fejlődik tovább. Mivel sokáig nem tudtam erről a jelenségről, egyszer én is felültem neki: az egyik olvasóm küldött képet a kaktuszáról, aminek az alsó harmadán volt néhány virág (nem is értettem), és szerette volna megtudni milyen fajta. Én bamba meg a virág alapján indultam el -nem vagyok egy nagy kaktuszszakértő-, de szerencsére megkérdeztem nálam okosabb embereket is, akik egyből kiszúrták, hogy az bizony dekoráció.

És, ha már a kaktuszoknál tartunk, szeretném megemlíteni a rubinkaktuszt (Gymnocalycium mihanovichii) is. Gyerekkorom csodája ez a növény, egyszer kaptam ajándékba, és imádtam. 

Rubinkaktuszok, Virágpiac, Amszterdam, 2016.

Imádtam, egészen addig, amíg minden igyekezetem ellenére pár éven belül elpusztult rajta a színes oltvány. Ma már tudom, hogy ha életben szeretném tartani, akkor bizony néhány évente át kell oltani egy másik kaktuszra, hogy elegendő tápanyaghoz jusson a további fejlődéshez.

Ha már művirágnál tartunk, szintén fontosnak tartom megemlíteni a művirággal dekorált papagájvirágot. Magyarországon is találkoztam már ezzel a megoldással, és ez is félrevezető lehet annak, aki annyira nem ért hozzá és nem szemléli meg jobban a növényt, amit vásárol.

Művirággal díszített papagájvirágok, Hollandia, 2021.

Ami pedig egy laikusnak is feltűnhet, hogy csak dekoráció, az a csillámpor… A csillámporral lefújt leveleken lévő gázcserenyílások eltömődnek, tehát a növény nem tudja felvenni a fotoszintézishez nélkülözhetetlen szén-dioxidot. „Jobb esetben” csak néhány levelet dekorálnak ily módon, rosszabb esetben viszont az egész növényt lefújják, ami miatt biztosra vehetjük, hogy tönkre fog menni. Aki rajong a csillámporos növényekért, annak azt javaslom, inkább készítsen művirágból ilyen jellegű dekorációt és ne vásároljon elő csillámporos növényt, mert ha nincs rá kereslet, akkor megszűnik a kínálat. 

A fullasztó csillámpor, Szeged, 2012.
 
Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy a csillámporral remekül lehet palástolni esztétikai problémákat, pl. kártevők okozta szívásnyomokat. Ha érdekel, mire figyelj akkor, amikor orchideát vásárolsz, kattints ide!

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: