Gyógynövényekösszes bejegyzés

Kerti patika – Vírusölő bodzadzsem

Teljesen bezsongtam a bodzaszezontól, de sajnos kifogytam a bodzavirágos receptekből, ezért most James Wong megfázás elleni bodzadzsemjét osztom meg veletek. Az eukaliptusz miatt egy kicsit macerás lehet az elkészítése, de tea formájában Magyarországon is kapható, ezért ne hagyjátok ki, mert attól lesz igazán különleges! Az eukaliptusz tisztítja a légutakat, a bodza remek C-vitamin forrás, a csili pedig antibakteriális hatású, így ez a dzsem nagyon hatásos meghűlés esetén.

Hozzávalók:

  • 40 dkg bodzabogyó
  • 1 db savanyú alma (pl. Bramley)
  • 1 db zöldcitrom
  • 1 db egész (szárított) csili
  • 50 dkg kristálycukor
  • 4 dl víz
  • néhány friss eukaliptusz levél, vagy 1 db filteres eukaliptusz tea
Bodzalekvár

 

Elkészítés:

Először is mossuk meg a bodzát és az almát. A bodzát szemezzük le, az almát pedig hámozás nélkül daraboljuk fel és magozzuk ki. Ezután a gyümölcsöket tegyük egy lábasba, adjunk hozzá 4 dl vizet, a zöldcitrom levét, a felszeletelt csilit és az eukaliptuszt (ha filter, akkor bontsuk ki és szórjuk bele). A keveréket főzzük 15 percig, majd passzírozzuk át. Az átpasszírozott levet tegyük vissza a tűzre, adjunk hozzá fél kiló cukrot, forraljuk fel, majd kb. 30 perc alatt takarék lángon főzzük sűrűre. (Vigyázzunk, mert könnyen leéghet!) Ha befőztük, egy kanál segítségével szedjük le a habját, majd még forrón töltsük sterilizált üvegekbe és a lekvárhoz hasonlóan dunsztoljuk ki. Megfelelő tárolás esetén 1 évig fogyasztható, de felbontás után hűtőben kell tartani.

Alkalmazása: Ha betegnek érezzük magunkat, együnk belőle egy evőkanálnyit.

Forrás: http://www.jameswong.co.uk/

A többi James Wongos receptet ide kattintva tudjátok elolvasni. Ha kipróbáltátok valamelyiket, írjatok hozzászólásban vagy e-mailben, hogy hogyan sikerült, köszönöm!

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: