KézművesKreativitásom csúcsa 😁összes bejegyzés

Varrtam egy macit

Illetve varrtam már többet is, de ez lett az eddigi a legmacisabb macim. A szabásminta letölthető Majoros Zsuzsa honlapjáról (katt ide!), és itt található egy képekkel illusztrált segítség is az elkészítéshez. Én annyiban módosítottam ezen, hogy minden „macirészt” a fonákán varrtam, és mielőtt kitömtem, visszafordítottam a színére. Így kevésbé látszanak a varrások, és a maci is kisebb lett, állva kb 8. cm magas. Valamint nem használtam közbelső bélést se, bár sötét anyagon kifejezetten előnyös lett volna – sokat segít abban, hogy pontosan szabjuk ki a macit. Szabásról jut eszembe! A szabásmintán található vonalak a szálirányt jelölik! Nagyon fontos, hogy a szálirányt követve szabjuk ki a macit, mert ha elforgatjuk a sablont, máshogy fog nyúlni az anyag, és a pontos varrás ellenére sem lesznek egyformák pl. a végtagok!

A kész maci

Kiszabáskor arra is figyeljünk, hogy fordítsuk meg a sablonokat (a sablon mindkét oldalát használjuk)! Mert, ha pl. a pofinál ugyanúgy körberajzoljuk a fej sablont kétszer, akkor a pofi egyik fele az anyag színe lesz, a másik a fonákja, mert máshogy nem tudjuk rendesen összeborítani a kettőt. Tehát először úgy álljon a sablon, hogy az elejét rajzoljuk körbe, amire nyomtatva van, utána a hátulját, ami üres. Ugyanígy járjunk el a pocinál, a végtagoknál és a füleknél is!

Varrás közben ügyeljünk a pontosságra, és a végtagokat mindig ugyanott kezdjük el varrni és ugyanabba az irányba haladjunk, így lesznek a karok és a lábak közel egyformák. Ha ennek ellenére pl. az egyik láb picit rövidebb lett, mint a másik, ne keseredjünk el, a felvarrásnál tudunk ezzel csalni egy kicsit. 

Nagyon fontos a tömés is, a fejél különösen, mert befolyásolja, hogy mennyire lesz macis a maci, így figyeljünk erre, ha már ott tartunk (értsd: tömés közben nyomkodjuk „macissá” a fejét). A macisságot befolyásolják a fülek is, ezért mielőtt felvarrnánk, gombostűk segítségével nézzük meg, hogy állna a legjobban a macinak. A végtagokat felvarrás előtt szintén gombostűvel rögzítettem, hogy lássam, biztosan ül-e a maci, vagy billeg, hogy látszanak közel szimmetrikusnak a karok-lábak, stb.

A szemekhez fényes, grafit szürke, 2 mm-es kínai kásagyöngyöt használtam (azért nem feketét, mert nagyon sötét anyagból varrtam a macit), próbáljunk közel egyforma gyöngyöket választani (kínaiból közel sem olyan egyszerű feladat ez). Felvarráskor minél jobban meghúzzuk a cérnát, annál beljebb fognak ülni a szemek, így ehhez célszerű duplán venni a cérnát, nehogy elszakadjon. A szemek felvarrásához gyöngyvarró tűt használtam, mert csak az fért át a gyöngyön. Az orrát és a száját fekete hímzőcérnával készítettem el. A pofiját még a fej felvarrása előtt kialakítottam, nekem így könnyebb, mintha már a testen lenne. Először a testet készítettem el, utána a fejet, majd a lábakat, végül a karokat és ilyen sorrendben is varrtam fel a macira a tagjait.

Nekem kb. 5 óráig tartott elkészíteni a macit, de az első medvém is meglett egy hétvége alatt (az kicsit kisebb, mint ez). Pici, aranyos mackó, de elég nagy ahhoz, hogy az ügyesebbek készítsenek neki egy szoknyát, vagy egy nadrágot, így még egyedibb lesz a megjelenése. 🐻

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: