orchideaOrchideákösszes bejegyzésSzobanövények

Létrehozták az első kék virágú Phalaenopsist!

Megtörtént, amire sokan vártak! A festett lepkék után itt a génmódosított kék színű Phalaenopsis. A különleges növényeket 2013. február 11-én mutatták be az Asia Pacific Orchid Show-n Okinawában. A transzgenikus orchideákat a japán Chiba University tudósai egy évtizedes kutatás eredményeként hozták létre. A kék gént az azúrkék kommelínából (Commelina communis) vonták ki, s ültették be Phalaenopsis aphrodite orchideákba.
 
Transzgenikus kék Phalaenopsis
Kép forrása (2015. 05. 09.)

Bár sokaknak tetszik a kék lepkeorchidea, néhány aggódó termelő azt szeretné, ha megsemmisítenék ezeket a hibrideket. Szerintük a GMO orchideák veszélyt jelentenek a vadon élő fajokra. Egyelőre ez a fenyegetés nem jelentős, hisz kevés példányról van szó, de nem lehet tudni, mi történne, ha a transzgenikus orchideák beporzás útján keverednének más Phalaenopsisokkal. Feltehetőleg tovább örökítenék a kék gént.

 
Transzgenikus kék Phalaenopsisok
Kép forrása (2013. 03. 31.)

 

Források:

Conserving Orchids, You took a white orchid, turned it blue,
House Of Japan, World’s 1st Blue Phalaenopsis Orchid,

3 thoughts on “Létrehozták az első kék virágú Phalaenopsist!

  • Pingback: Mire figyeljünk, ha orchideát vásárolunk? - Hédihobbi

  • Kedves Andrea! A képen szereplő gmo lepkeorchideát kereskedelmi forgalomban nem lehet megvásárolni. Ha kék lepkeorchideád van, a következő virága fehér lesz, ugyanis festékkel van beinjekciózva.

    Reply
  • a kek lepkeorchidea sem okoz nagyobb problemat mint a tobbi orchidea ha mindenkinek van valami baja mindenki rafogja hogy gen manipulat hujeseg az emberiseg mindig kiserletezik jobban kene felni az elelmiszer gyartasban felhasznalt ipari ragasztok vegyi anyaggal izesitet hustermekektol romlot elelmiszereket arusito multi cegeg pl tesco stb gyors ettermek stb nekem van kek orchideam teljesen elvagyok buvolve tolle egyszeruen gyonyoru a szine de van meg feke es alma zold orchideam es szepek mar 8,eve egy helyen csak az ablakba onnan elsem mozditottam csak mikor atultetem 1 evben egyszer havonta egyszer ugyanis nemethorszagban a leggkedveltebb virag mindenkinek az ablakat disziti az orchidea majd nem minden formaja a kek orchideam nem volt olcso mert 6.600 es 7000 forintnyi osszegbe kerult az orchideak nem szeretik ha ide oda rakjak oket

    Reply

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: