orchideaOrchideákösszes bejegyzésSzobanövényekvetés/ültetés/szaporítás

A Dendrobium sp. szaporítása

Gyakran kerestek meg azzal a problémával, hogy a Dendrobium nobile töve elrohadt, mit lehet ilyenkor tenni. Szerencsére van megoldás!  Az alábbiak minden Dendrobium fajnál alkalmazhatók.
 
Először érdemes kivenni a növényt a cserépből, lerázni róla az ültetőközeget, és megnézni, hogy mindegyik szára rohad-e, vagy van néhány, amit még meg lehet menteni. Ha van több ép szár egyben, akkor ezeket egy éles ollóval vágjuk le a többiről (ügyelve arra, ahogy elegendő mennyiségű gyökerük maradjon), magyarul végezzünk tőosztást, és friss közegbe ültessük el a szép, egészséges töveket. Törekedjünk arra, hogy legalább 2-3 szár egyben maradjon.
 
Dendrobium phalaenopsis orchideák Tillandsia usneoides növényekkel
ELTE Füvészkert, 2014.

A többit bulbát, melyek töve már elrohadt, vágjuk kb. 10 cm-es darabokra úgy, hogy 2 szem (nodus) felénél legyen a vágás. A szárakról távolítsuk el a leveleket, az esetleges bimbókat, virágokat, elszáradt részeket, stb-t. Ne hagyjunk rajta beteg, rothadó részt, ezeket vágjuk le! 

Tegyünk egy tiszta, műanyag edénybe nedves Sphagnum mohát, fektessük rá az előkészített szárakat, fedjük le és készen is vagyunk! Fontos hogy a moha tényleg csak nedves legyen, tehát ne csicsogjon túlságosan a víztől, különben hamar lepenészesedik a hajtásokkal együtt. Tehát nyomkodjuk ki a mohát, ha pedig ennek ellenére is túl vizesnek találjuk, hagyjuk egy napig száradni.

A fentiekről készült képek 2015. 04. 09-én (kattintással lapozható):



Helyezzük az edényt egy világos, de közvetlen napfénytől mentes, szoba-hőmérsékletű helyre, ahol szem előtt van és nem feledkezünk meg róla! Minden nap 1-2 órára nyissuk fel a tetejét, hogy tudjon szellőzni! A moha nem fog gyorsan kiszáradni, de ha öntözésre szorul, akkor úgy locsoljuk meg, hogy a szárakat ne érje víz! Ha pedig már megjelentek a kis hajtások, azokra különösen figyeljünk oda, mert ha a víz befolyik a levelek tövéhez, óhatatlanul kirohad a növények közepe, s így nem tudnak tovább nőni.

Ebből lehet valami!
2015. 04. 17.

Nálam már egy hét után látszódott, hogy melyik szem fog kihajtani. Ezek a szárak változatlanul szép zöld színűek voltak, és megduzzadtak. Az a szár, amelyik eleve kicsit sárgásabb színű volt, még jobban sárgulni kezdett, így ezt kidobtam és másikat tettem a helyére.

Két hét után megjelentek az első hajtáskezdemények
2015. 04. 23.
Egy hajtás 2015. 06. 04-én
Ugyanaz a hajtás 2015. 06. 16-án
A többi hajtás szintén 2015. 06. 16-án

Amikor már megjelentek a kis hajtások, fokozatosan csökkenthetjük a párásítás mértékét, vagyis egyre kevesebb időt legyen a dobozon a teteje, majd 1,5-2 hónap elteltével már nem is lesz rá szükség.

Ezt a szaporítási módszert alkalmazhatjuk akkor is, ha a növényünkön túl sok felkopaszodott szár van. Ha többféle növényről vágunk szaporítóanyagot, tegyük őket külön dobozokba és címkézzük fel! (Faj, szín, dátum.)

A legjobb időpont ennek elvégzésére tavasszal és nyáron van. Ősszel és télen, amikor már a növény felkészült a virágzásra, előfordulhat, hogy a szemek valójában már virágrügyek, így hajtás helyett bimbó fejlődik ki.

 

 

 

Tőosztás, sarjak leválasztása

Dendrobium fajok könnyen szaporíthatók tőosztással, és a lepkeorchideához hasonlóan a szárakon nőtt sarjak leválasztásával. Ha már túlságosan benőtte a cserepét az orchideánk, átültetés előtt öntözzük be, majd vegyük ki a cserépből és egy jó éles, fertőtlenített ollóval vágjuk 2-3 darabra a tövet. Közben ügyeljünk arra, hogy mindnek legyen elég gyökere, majd a Phalaenopsis mintájára ültessük el és locsoljuk meg! Az átültetés/tőosztás legjobb időpontja tavasszal van, közvetlenül virágzás után, április-május környékén.
 
YouTube videó – Átültetés
 
 
A növény átültetéskor fontos, hogy stabil cserepet válasszunk. Nagyon praktikus a terrakotta ültetőedény, mert jól szellőzik és nehéz. A cserép aljára szórjunk 1-2 cm kavicsot, mert fokozza a stabilitást és jó vízelvezető réteget képez a növény számára. Megfelelő vízelvezetés mellett balkonládába is ültethetjük.
 
 

Források 

 
Ha bárkinek további kérdése van, e-mailben felteheti. A bejegyzéshez saját tapasztalataimat, valamint a következő szakirodalmat használtam fel: 
  • Dr. MAKARA György, Orchideák és broméliák, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1982.
A fényképeket magam készítettem.

11 thoughts on “A Dendrobium sp. szaporítása

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: