orchideaOrchideákösszes bejegyzésSzobanövények

A Dendrobium nobile gondozása

Dendrobium nobile (magyarul vesszőkosbor) közel annyira népszerű orchidea hazánkban, mint a Phalaenopsis fajok. Gondozása nem bonyolult, virágai nagyon mutatósak, így kezdő orchideásoknak is bátran ajánlom! Dél-Kínából származik, Yunnan hegyeiben és Assamban őshonos. A növény kb. 40 cm magasra is megnő, így fontos, hogy megfelelő méretű cserepet válasszunk, hogy elkerüljük a növény borulását, valamit támasztékról sem árt gondoskodnunk.

Dendrobium nobile, saját gyűjtemény, 2010.

A lepkeorchideához hasonlóan a D. nobile is epifita, így a Phalaneopsisnál leírt módon ültessük át, ha kinőtte a cserepét. Kevésbé érzékeny a rothadásra, de legyünk óvatosak, ne álljon alatta a víz!  Valamint ne is locsoljuk felülről, mert ez gyakran vezet tőrothadáshoz. Felépítésében teljesen eltér a lepkeorchideától, ceruza vastagságú szárakból, ún. bulbákból áll, melyek oldalán jelennek meg a virágok. Az idősebb bulbák felkopaszodnak, s egyre kevesebbet virágoznak, majd fokozatosan elhalnak, közben a tövüknél új hajtások fejlődnek. Az idős, de még zöld (esetleg sárga), bulbákat ne válasszuk le a növényről, mert tápanyagraktárként szolgálnak a fiatal hajtásoknak.

A növény elhelyezése, öntözése és tápoldatozása

Mivel a Dendrobium nobile nagyon fényigényes, ügyeljünk erre az elhelyezésénél. Legyünk kicsit bátrabbak, mint a lepkeorchidea esetén, hisz szoktatással a tűző napot is elviseli, de azért ne nézzük a növényt kaktusznak! A házban tegyük déli fekvésű ablak közelébe, ne egyből az ablakpárkányba, mert ott megéghet (később áthelyezhetjük az ablakba is). Mindig fokozatosan szoktassuk a növényt az új helyéhez! Ha kivisszük a szabadba, először csak reggel kapjon napot, utána délelőtt 1-2 órát, de a déli órákra vigyük védettebb helyre és így tovább. A szoktatás több hét! Különösen figyeljünk erre tavasszal, illetve a virágboltból szerzett példányoknál, mert könnyen megéghetnek, ha egyből a tűző napra tesszük őket. Nálam olyan helyen vannak a D. nobilék, ahol a déli nap pont elkerüli őket, de reggel 10 óráig fényben fürdenek.
 
Szereti a nedves közeget, így kicsit gyakrabban kell öntözni, mint a lepkeorchideát, de ügyeljünk arra, hogy víz ne álljon alatta, mert bár nehezebben, mint a pillekosbor, de kirohadhat. A csapvizet jobban elviseli, mint a Phalaenopsis fajok, de ha tehetjük, öntözzük esővízzel! Ahhoz, hogy szépen fejlődjön, magasabb (60-80%-os) páratartalmat igényel, ezért környezetében rendszeresen párásítsunk, valamint, ha nem virágzás előtt álló, vagy virágzó növényről van szó, szórófejes flakonból spriccelhetjük – lehetőleg kora reggel. Ez leginkább nyáron praktikus, 25°C alatt inkább ne spricceljük a növényt, mert az esetleges fiatal hajtások, levelek rohadásnak indulhatnak, ha nem tudnak megszáradni. (A bimbókat és a virágokat ne érje víz, mert lehullanak, ezért, ha megjelennek, szüneteltessük a spriccelést!) Ha nem teremtünk az orchideánknak megfelelően párás környeztet, többnyire akkor is szépen fejlődik (40-60%-os pára mellett), de a virágzás nem lesz olyan látványos, és a növény bulbái, levelei is kisebbek maradnak.
 
Tősarjak, saját gyűjtemény, 2012.

Tavasztól őszig, különösen nyáron tápoldatozzuk bőségesen a növényt! Márciustól június végéig hetente egyszer nitrogénban dús műtrágyát használjunk, mely elősegíti a növekedést, majd júliustól ősz végéig alacsony nitrogéntartalmú, káliumban és foszforban gazdag oldatot válasszunk. Ezzel 3 hetente egyszer öntözzük meg az orchideát, hogy felkészülhessen a virágzásra.

A Dendrobium nobile virágoztatása

A Dendrobium nobile rendkívül fényigényes faj (mint a Dendrobiumok általában), így akinek sötét lakása van, annak le kell róla mondania, mert a virágzás megfelelő mennyiségű fény hiányában elmarad, a csupasz növény pedig már közel sem annyira dekoratív, de a virága miatt megéri tartani. A virágzás megindulásához 2-3 hónapig 12 °C alatti éjszakai hőmérsékletre van szükség. Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy ősszel a fagyokig kint hagyom a teraszon (nagyon ügyelve arra, hogy véletlenül se érje éjszakai fagy), majd amikor behozom, kb. 1-2 hónapig (a bimbók megjelenéséig) egy 10-12 °C-os, világos szobába helyezem, ahol a többi növényem szokott telelni.
 
A pihenő alatt egyáltalán nem szabad locsolni, tápoldatozni! (Ne ijedjünk meg, ha néhány levél megsárgul és leesik, ez teljesen normális, különösen idősebb bulbák esetén, hisz lombhullató fajról van szó.) 
 
Most már megöntözhetjük,
saját gyűjtemény, 2012.

Ha  már majdnem teljesen kifejlődtek a bimbók (nem csak kis puklik a szárakon, hanem legalább fél centisek), akkor alaposan locsoljuk be tápoldatos vízzel és vigyük fűtött szobába a növényt (20 foknál ne legyen melegebb).

Bimbós Dendrobium nobile,
saját gyűjtemény, 2015.

Dohányfüstös lakásban a lepkeorchideához hasonlóan a bimbók beragadnak, lehullanak, így a virágzás elmarad. Megfelelő körülmények közt december-január környékén kezd nyílni és tavaszig virít, így egy kis vidámságot lop a téli lakásba.

 

Betegségek, élősködők

A lepkeorchideához hasonlóan ezt a növényt is szeretik a csigák, valamint alacsony páratartalom és kevés öntözés mellett gyakran támadja meg a viaszos pajzstetű (Pseudococcidae sp.) is. Ellene a Phalaenopsis gondozásánál leírt módon védekezhetünk. Szintén érzékeny a huzatra, és a hirtelen hidegre, különösen télen, de alapos csomagolás mellett mínuszokban is biztonsággal szállítható, nem fázik meg olyan könnyen, mint a lepkeorchidea még virágos állapotban sem.
 
Viaszos pajzstetű Dendrobium nobilén,
saját gyűjtemény, 2012.

 

Szaporítása

Szaporításáról bővebben A Dendrobium sp. szaporítása illetve a Dendrobium nobile tőosztása című bejegyzésekben olvashatsz. 

Hasonló igényű fajok

A fentiekkel megegyező tartás igényel a Dendrobium densiflorum és a Dendrobium farmeri is.

Források 

Ha bárkinek további kérdése van, e-mailben felteheti. A bejegyzéshez saját tapasztalataimat, valamint a következő szakirodalmat használtam fel: 
 • Dr. MAKARA György, Orchideák és broméliák, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1982.
A fényképeket magam készítettem.
 

87 thoughts on “A Dendrobium nobile gondozása

 • Pingback: Dendrobium nobile tőosztása képekben – Hédihobbi

 • Kedves Zsófi! Ne haragudj, hogy csak most válaszolok. Mindenképp érdemes hűvösebb helyre tenni, ha még nem tetted. Nagyon változó, hogy mennyire kell hideg nekik, van, hogy egy "huzatosabb" (régi típusú) ablak is elég, ha nincs túl meleg a lakásban. Mivel most már hideg van, én a fürdőbe tenném, ha még nem csináltál vele semmit.

  Reply
 • Szia Hédi. Most találtam meg az oldalt. Júliusban kaptam a virágot, azóta lehullott a virág és a levelek is mind a két szárról, hozott új hajtást, 2t is. De én buta levágtam a régieket. A lakásunk elég meleg, délkeleti ablakban van ahol mindig éri a nap és radiátor fölött a párkányon. Nem tettem ki a szabadba. Vigyem át hűvösebb helyre pl fürdő ablakba és utána tegyem ki az erkélyre míg nincsenek fagyok? Tudnál segíteni?
  Köszönöm
  Zsófi

  Reply
 • Kedves Ági! Nagyon örülök neki! Küldj néhány képet e-mailben, és meglátjuk, mi a teendő. 🙂

  Reply
 • Kedves Hédi!
  Az eredeti dél-keleti ablaknál álltalában 18-21C° közôtt mozog.A
  gyógyszoba dél-nyugati ablkakban 16-19c°között van.Képzeld a bejedzésem óta,a fehér színű életre kelt,amit igen furcsàlok de nagyon örülök neki!!!Az a kérdés merült fel bennem ,ha üreges ès száraz, hogy tudott mind a kettő szára felső szakaszán hajtást és gyökeret hozni csak úgy a semmibe? Igen valószínü,hogy nemtudok semmit erről a szépséges virágról!Hogy tovább?Tudsz segíteni? Köszönöm Ági!

  Reply
 • Kedves Olvasóm! Ebben az esetben érdemes tavasszal/ősszel kitenni a kertbe, erkélyre, mert a nappali-éjszakai hőmérséklet ingadozás is kiváltja a virágképződést. Már kora tavasszal ki lehet tenni, arra kell vigyázni, hogy fagy és eső ne érje, valamint nem érdemes letenni a földre sem, mert a csigák imádják.

  Reply
 • Abban az esetben mit lehet tenni,ha nincs olyan hely,ahol 12 C° fok alatt van a hőmérséklet?? Hogy érjem el,hogy virágozzon?

  Reply
 • Kedves Ági! De, ugyanaz, a 'Strarclass' a fantázianév a virágot jelöli. Valószínűleg a szellőztetés lesz a probléma, valamint a fűtőtest közelségét ez a fajta orchidea nagyon nem szereti. Hány fokon van tartva?

  Reply
 • Kedves Hèdi!Nyagy öröm volt számomra végig olvasni a honlapodat.Gratulálok hozzá!Nekem is van nèhány szép orchideám.Vettem tavaly egy fehér starclasst de
  sajnos halálán van,tövétől kezdödően üregesre összeszárad.Két hete ismét vásároltam egy lilát,ami álomszép és illatos volt.Hiába vagyok oda értük,ők nem
  bírnak engem,pedig én nagyon igyekszem!A lila párnap után virágfonnyadásba kezdett.Nálunk minden nyillászáró hőszigetelt,D.keleti a.párkányban van.Páratartalom jó,csak 120cm.-re a kis ablakszárny van ès azon szellőztetek.Gondoltam rá,hogy ez lehet a baj,viszont van egy virág rehabilitációs szobám,de ennek a fajtának ez sem tetszik.Mi lehet a gond?
  Nagyon örülnék ha meglehetne menteni!!!(A starclass és nobili nem ugyanaz?)
  Köszönettel Vinczéné Ági !

  Reply
 • Kedves Bíboranna! Nyugodtan kipróbálhatod ezt, de arra figyelj, hogy az éjszakai hőmérséklet ne essen +10 fok alá. Én tavasszal elég korán ki szoktam őket tenni, és nálam szokott lenni másodvirágzás nyár elején, de az nem olyan látványos mint a téli. Viszont lehet, hogy ennek csak az az oka, hogy a növényeim kimerültek az első virágzástól. Szóval majd írj, hogy hogyan sikerült! 🙂

  Reply
 • Kedves Hédi, nekem is van egy példányom, nagyon szép volt, amikor kaptam, de elég gyorsan lehulltak a virágok. Utána hajtott azt hiszem két, vagy három ágat is, de nem virágzott. Állandó életterünkben van, egy keleti fekvésű ablakban, a hőmérséklet folyamatosan 20 fok fölött van jóval. Az a kérdésem, hogy ha most télutőn kiteszem az erkélyre, lehetséges, hogy tavasszal, vagy nyáron lesznek virágai? Vagy ne erőltessem?
  Köszönöm a válaszod.

  Reply
 • Kedves Olvasóm! Ha azóta nem sárgult tovább, akkor igen, megviselte az utazás. Így a hőmérséklet, meg a pára rendben van egy virágzó növénynek. Ha változatlanul kopaszodik, kérlek küldj róla pár képet e-mailben, köszönöm!

  Reply
 • Üdv! A napokban kaptam egy ilyen csodát tele virággal (Dendrobium) ma reggelre 3-5 levél elsárgult 21-22 fok van 60%pára kb. a helyváltozás lehet a gond van esetleg valami más a szimpla orhidea fajták jól érzik magukat virágot is hoznak. Köszönöm a segítséget

  Reply
 • Kedves Viktória! Tőled is azt kérem, hogy küldj pár fotót a kérdéses orchideáról e-mailben, köszönöm!

  Reply
 • Nagyon hasznos tanácsokat és tapasztalatot kaptam dendrobium gondozásával kapcsolatban, az enyém most nyílt el és most az lesz a dolgom, hogy pihentetem egy hűvös helyiségben és ritkán locsolom,kb.2 hétben egyszer és ne álljon alatta a víz.Remélem tavasszal, ha átültetem és kiviszem az erkélyre, persze
  fokozatosan szoktatom a napfényhez és kap majd tápoldatot is ismét hoz virágokat,én most kaptam szeptemberben és semmilyen információm nem volt a gondozásáról. Köszönöm a hasznos tanácsokat.

  Reply
 • Kedves Hédi !Van két dendrobium nobilém,az egyiket kora tavasszal kitettem a teraszra ,nagyon szépen fejlődtek a szárai és a a levelei is szép zöldek ,ezen felbuzdulva októberben kitettem mellé a másikat is ,és szerintem kicsit mefázott mert most behoztam és elkezdtek lesárgulni a levelei,a szára is megráncosodott .Mit tudnék csinálni vele hogy ne pusztuljon el ?Válaszodat előre is köszönöm !

  Reply
 • Szia Hédi! Mariann vagyok, s az lenne a kérdésem, hogy a dendrobium nobilem levelei elkezdtek sárgulni, rengeteg új hajtás volt rajta azokat most szedtem le mert már nagyok voltak. A hőmérséklet olyan 20 C fok körül van, a reggeli nap éri. Vízben nem áll. Így nem igazán tudom mi lehet a baja. Segítségedet előre is köszönöm!

  Reply
 • Kedves Piroska! Köszönöm szépen a dicséretet! Képet mailben tudsz küldeni a hedihobbi[kukac]gmail[pont]com-ra.

  Reply
 • Kedves Hédi! Nagyon szuper a blog. Küldenék fotót az én növényemről, érdekelne, hogy van e esély a megtartására.

  Reply
 • Kedves Hédi!
  Párommal múlt héten vettünk egy dendrobium nobilét, fehér színűt sok virág van rajta.Kint van az ablakban és észrevettük h sárgul a levele egy kettőnek két ágú oldalt pedig hoz egy új hajtást. Az eladó azt mondta h úgy kell locsolni hogy 10 percet vízben áztatom két hetente egyszer.Ez így helyes vagy hogyan kellene gondozni hogy ne hervadjon el és miért sárgul a levele.Válaszát előre is köszönöm.Szandi

  Reply
 • Kedves Marika! Ha nincsenek agyonszigetelve az ablakaid, akkor az is jó lehet, ha a keleti fekvésű ablakba teszed úgy, hogy egy függöny van a radiátor felőli oldalon. Egyik barátnőmnél így van, amikor eszébe jut, meglocsolja, és szokott nála is virágozni, bár inkább tavasszal, amikor vége a fűtésszezonnak. Ha van rá mód, még kint hagyhatod a növényt az udvaron, erkélyen.

  Reply
 • Kedves Hédi! Én a napokban kaptam ezt az orchideát, pár napig gyönyörű volt, aztán hirtelen a virágai egyszerre hervadtak lettek. A két szobám közül, az egyikbe reggel sréen világít a nap, a másikba pedig telibe kapja, nagyon meleg. Központi fűtéses a lakásunk, így azt a kevés hőmérsékletet, nem tudom biztosítani, ami a teleléshez kell. Most a virág az ablak melletti komód tetején áll., így fény éri, de nagy meleg nem, mit csináljak, az ablakban megégne? Kérem adjál tanácsot! Köszönettel Kovácsné Marika

  Reply
 • Kedves Hédi !
  Márciusban kaptam egy D. nobilét. Tele volt virággal, de sajnos túlöntöztem. Megráncosodtak a szárai és a virágai lassan de folyamatosan leszáradnak. Mit tegyek vele, hogyan menthetném meg?
  Köszönöm !
  Ildi

  Reply
 • Kedves Regina! Mivel a te orchideád ebben a szezonban már elvirágzott, ne sanyargasd! Fűtött szobában nem fog virágozni akkor se, ha visszafogod az öntözést. Abban az esetben szokott virágozni fűtött helységben, ha nagyon huzatos az ablak és nincs alatta fűtés. Tehát egy régi típusú háznál/lakásnál, ahol nincs korszerűsítés, előfordul, hogy a fűtésszezon kezdete előtt kap annyi hideghatást a növény, hogy a bimbók fejlődésnek indulnak, de ez elég ritka. A kis hajtásokat érdemes több évig az anyatőn hagyni, hogy megerősödjenek. Átültetni pedig tavasszal érdemes.

  Reply
 • Kedves Hédi!
  Októberben kaptam Dendrobium nobilét,akkor tele volt virággal,de pár hét alatt lehullatta az összeset.
  Emellett hozott 4 új hajtást,amik azóta is szépen növekednek mellette.Én hetente egyszer öntözöm,és mivel nincs erkélyem,így "fűtött" szobában tartom.
  A kérdésem az lenne,hogy mikor kell átültetni,leválasztani a kis hajtásokat,illetve hogy felfüggesszem-e az öntözést,amíg megjelennek az új bimbók?
  Köszönöm!
  Regina

  Reply
 • Kedves Katka! Amikor ősszel kint van, már csökkenteni kell az öntözést, hisz hűvösebb időben kevesebbet párologtat a növény, így kevesebb vizet igényel. Majd a fűtetlen, világos szobában egyáltalán nem kell locsolni a bimbók megjelenéséig. Ha teljesen kifejlődtek a bimbók, akkor igen, melegebb helyre lehet tenni, és ugyanúgy kell öntözni, tápoldatozni, mintha akkor kaptad volna virágosan.

  Reply
 • Kedves Éva! Amikor ősszel kint van, már csökkenteni kell az öntözést, hisz hűvösebb időben kevesebbet párologtat a növény, így kevesebb vizet igényel. Majd a fűtetlen, világos szobában egyáltalán nem kell locsolni a bimbók megjelenéséig.

  Reply
 • Kedves Hédi!
  A dendrobium nobile öntözésével kapcsolatban lenne kérdésem. A pihenő idő, amikor egyáltalán nem öntözzük, az az 1-2 hónap amit a virágzás előtt egy 10-12 fokos helyiségben tölt a növény? Vagy már az is a pihenő időhöz tartozik, amikor a teraszon van még kinn növény és az éjszakai hőmérséklet 10-12 fok alá csökken?
  Valamint még egy kérdés: hogy amikor a majdnem kifejlődött bimbókkal rendelkező növényt a 20 fokos szobába visszem, akkor onnantól a virágzás végéig rendszeresen öntözzem, tápoldatozzam?
  Köszönöm a választ! Katka

  Reply
 • Nemrég találtam rá az oldaladra. Azt szeretném megkérdezni, hogy melyik időszak számít a pihenő időnek? Az, amikor ősszel kint van a szabadban, vagy amikor behozod a fűtetlen szobába? Tehát mikor nem szabad locsolni? Márciusban kaptam egy szépet, sokáig virágzott gyönyörűen, jött 4, kb. 20 centis hajtása, szeretném, ha megint virágozna. Köszi Éva

  Reply
 • Kedves Olvasóm! Valószínűleg korán tetted ki és az éjszakai lehűlések megtették a hatásukat. Én fordítva szoktam járni: télen vannak tele virággal, és tavasszal néhány kósza nyílik csak rajtuk.

  Reply
 • Kedves Hédi!

  Tavaly tavasszal vettem az dendrobium nobile orchideát. A télen ismét volt rajta virág , de csak 3 db.
  Tavasszal kitettem az erkélyre, takarásba,hogy ne égesse a nap. Most tele van virággal, pedig semmi különöset nem csináltam vele. még tápot sem kapott.
  Remélem, még sokáig megtartsa ezt a jó szokását.
  Bár csak a lepkém is újjászületne, ehhez kellene jó nagy varázslat.

  Reply
 • Kedves Olvasóm! A műtrágyákon fel van tüntetve az N:P:K arány (nitrogén, foszfor, kálium). Ez egy arányszám, pl. 5:5:5 – ez egy kiegyensúlyozott táp, mindenből ugyanannyi van benne. A nitrogéndúsnál az első szám nagyobb, a többi kisebb, illetve a virágzást segítő tápnál az első szám kisebb, a többi nagyobb. Az én itthoni levéldísz tápoldatomon pl. az szerepel, hogy "NPK műtrágyaoldat 8,5-3-4, ez azt jelenti, hogy 8,5% nitrogén, 3% foszfor, 4% kálium. Actarát gazdaboltban lehet vásárolni.

  Sajnos, ha a D. nobile felkopaszodott, akkor nem fog új leveleket hozni, de nevelhet új hajtásokat a száron, illetve bőséggel hozhat tősarjakat, ha megfelelően tápoldatozza. A felkopaszodott szárak pár év alatt elhalnak, de addig érdemes meghagyni őket.

  Reply
 • Kedves Betty! Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de nem vettem észre a hozzászólásodat. A Dendrobium Anna Green valójában Dendrobium phalaenopsis, így kicsit másfajta gondozást igényel, mint a D. nobile. Ez a növény egy szárról csak egyszer virágzik, majd tősarjat fejleszt és legközelebb az hoz virágot, tehát mostanra már mocorognia kellene a növényednek.

  Reply
 • Szeretném megkérdezni, hogyan tudom megállapítani hogy melyik a műtrágyás orhideatáp és melyik a virágoztató táp. Valamint hol lehet Actarát kapni.
  Sok éve van egy dendrobiumom, minden télen virágzik, most már fél éve virágzik, pedig június van. 1x már át is ültettem. Ami nem tetszik rajta hogy fel van kopaszodva. Legalább 30 cm magas, de az alsó 10 cm-en nagyon kevés levél van. Azt szeretném ha dúsabb, bokrosabb lenne. Hozogat új hajtásokat, de nem olyan sokat. Nyugati ablakban van. Párásítom minden nap. Hogyan gondozzam hogy dúsabb legyen?

  Reply
 • Kedves Hédi!
  Tanácsot szeretnék kérni tőled!Kaptam páromtól egy Dendrobium Anna Green megnevezésű orchideát!
  Ilyenem még soha sem volt és nagyon örültem neki,mert eddig csak Phalaenopsisaim voltak.Kb.3 hét után elkezdtek sárgulni a levelei és lehullott az összes.Kiderült hogy tetves.Egyből kezeltem Actara-val és át is ültettem.Viszont azóta eltelt 1,5 hónap és az orchideám még mindig csupasz és semmi változás.Van rá még esély hogy regenerálódik?
  Előre is köszönöm válaszod!
  Üdv.:Betty

  Reply
 • Szia köszi szèpen a választ amint idöm.engedi elküldöm.a kèpeket

  Reply
 • Kedves Mariann! Igazán nincs mit! Ha Dendrobidum phalaenopsised van, akkor igen, eltér a gondozásuk. Erről a növényről folyamatban van egy ismertetőm, kommentbe elég hosszadalmas lenne leírni. De biztos, ami biztos alapon kérlek küldj néhány fényképet a kérdéses növényről e-mailben, és ha van, akkor a virágáról is, hogy beazonosítsam, mert más is lehet.

  Reply
 • Szia Hèdi Marriann vagyok, meg akarom.köszöni a választ telyesen.igazad van tènyleg nem.kellet volna levenni.öket az anyukájokrol, de semmi baj nem.törtènt megmarattak.most hoznak uj.sarjat csak.nem vitágoztak nyilván gyengèk voltak hozzá, de viszont az is kiderült az orhideárol.hogy ö nem.is noible hanem.a másik.hibrid a phalaenopsis,mert közben vettem.egy noble-t, ès kicsit eltèrnek egymástola virágok.is meg a novèny is, ès az lenne a kèrdèsem, hogy gondozásban van eltèrès a kèt növèny közt vagy ugyanugy kell gondozni.mindkettöt ugy tünik.egyenlöre nem.rontotam.el semmit válaszodat elöre is köszönöm .

  Reply
 • Kedves Emese! Csak akkor kell eltávolítani a D. nobile szárát, ha az már teljesen összeszáradt. Ilyenkor megsárgul és nagyon elvékonyodik, egyértelműen látszik rajta, hogy elhalt. Ha csak egy kicsit ráncos, csúnyácska, akkor nem kell levágni, mert új növényeket fog nevelni. Természetesen virágozhat is, de általában az idősebb bulbákon már kevesebb a virág, mint a fiatal társain.

  Reply
 • Üdvözletem! Nagyon szuper az oldal,sok hasznos információt tartalmaz. Egy kérdésem lenne. Miután a Dendrobium nobile elviragzott és a virágok lehulltak,vissza marad egy csonk a virág tözsén,vagyis több,minden elviragzott szar után,minden levél alatt. Azt le kell szedni,vagy békén kell hagyni,s azokon jön az új virág,vagy le kell szednek,hogy újra viragozzon? Ugyanaz a szar többször is viragozhat,ugye?

  Reply
 • Kedves Angi! Az idősebb hajtások is virágozhatnak, minden a hőmérséklettől függ. Ha túl korán tetted meleg helyre, akkor valószínűleg új hajtásokat fog hozni. A felkopaszodott szárakon már új levél nem lesz, de gond nélkül virágozhatnak a több éves hajtások is.

  Reply
 • Üdv! Nekem nem volt egyértelmű, hogy a Dendro. nobile öreg hajtásai hoznak-e még virágot vagy levelet, vagy csak sarjadzanak…Van egy nyáron vett példányom, ami már akkor el volt virágozva, vagyis akciós volt és meglepi lesz a színe. Ez valami mini fajta, mert akkorák a tövek, mint a kisujjam, és bizony nincs nagy kezem 🙂 Ősszel szépen elhagytam a locsolást, aztán jött a hideg, és nemrég megláttam a zöld rügyeket és behoztam. Ja igen, közben gyakorlatilag az összes levelét eldobta, összesen két tő van, amin szép zöld a levél. Akkor most várhatok virágot egyáltalán, vagy ez a példány max. "anyanövény" lehet? Azóta jönnek az öreg töveken hajtások, de azok mik lesznek?
  A választ előre is köszi!
  Angi

  Reply
 • Látom az oldalamon, hogy nem mentek fel elolvasni amit írtam az öntözésről, nem érdekel benneteket, hogy szép orchideátok legyen. Hát jó ,pár mondatban leírom a lényeget :
  Van egy 3 literes edényem, amibe belerakok 2 tyúktojásnyi zsákos tehéntrágyát ( kertészetekben lehet kapni ), ráöntök fél liter vizet és alaposan összetöröm, kavargatom, míg egy jó fekete lötty nem lesz belőle, aztán felöntöm 3 literre és alaposan összekeverem. Mielőtt kiönteném a virágra ismét megkavarom és ahogy kavarog a víz úgy öntöm rá a virág tövére, addig öntöm amíg a kaspó meg nem telik, csak öt percet hagyom benne ázni, aztán leöntöm róla a vizet és kicsurgatom a növényből is. A következő két öntözés csak sima víz, majd a negyedik a orchideatápos. Legalább egy öntözés megint sima víz, majd jöhet ismét a trágyás öntözés. Az oldalamon részletesebben le van írva, de a lényege ez. Az ami hiányzik az orchidea tápból az valószínűleg benne van a tehéntrágya kimosott vizében.Nem baj ha az apró szálak, vagy a fekete földdarabok kijutnak a virág földjében, mert ez a lényeg,hogy a következő sima vizes öntözéssel a még jobban felázott trágya még mosódik ki amit a növény tud hasznosítani.
  Azt észrevettétek, hogy megindul a növény virágszára aztán megáll, majd ismét megindul ? Enne a Hold vonzása az oka, a növény is akkor szívja meg magát amikor új Hold indul és szinte megáll amikor elfogy a Hold. Lassan így is nő de nem intenzíven, de amint megindul a Hold és mindig nagyobb lesz, úgy nyúlik a virág szára is.

  Reply
 • Ma sikerült elolvasnom Hédi blogját, mintegy két és fél évnyi írott anyagát, a kedves kérdezők problémáit
  és az arra adott kedves, kitartó, türelmes válaszokat. Mondhatom élmény volt és egyben tanulságos és hasznos. Gratulálok: dedimarika

  Reply
 • Pár gondolat menetet azért leírnék. A természetben az orchideákat nem táp oldatozza senki, mégis gyönyörűek, vajon miért, hát azért mert a bogarak, madarak, majmok stb. nem jönnek le a fáról vécézni, hanem fentről pottyantanak. Nos nemcsak a földre esik belőle, hanem a fák ágaira, leveleire, sőt szerintem szét is fröccsen. Aztán jön az eső és viszi lefelé, és ha van közben orchidea, máris megkapja első rendű tápoldatát, hígított formában. Nos én ebből indultam ki és elkezdtem a virágaimat tehéntrágyás vízzel is öntözni, az eredmény megdöbbentő volt ,ugyanis az egyik Phalaenopsisomnak, megindult az elvirágzott szára, de megindult annak az elvirágzott oldalhajtása is, aztán hozott egy új virágszárat, majd miután 25 cm-re megnőtt, látom, hogy levél honaaljból hozza a harmadik virágszárát is, és ugyan ez a növény tőből hoz egy kölyköt , amin már van két kis levél. Ez az öntözési forma le van írva az oldalamon, amit szigorúan be kell tartani, mert kiégetheti a növényt a túlzott trágyázás. Három éve próbálkozom, hogy a növényeim ugyan olyanok legyenek mint a kertészeké, de csak most Június óta sikerült elindítanom az új öntözést és a siker óriási.

  Reply
 • Kedves Orchidea kedvelők ! Bizonyára mindenki szeretne gyönyörű orchideákat. Sajnos ez egyikl napról a másikra nem megy. Amiről viszont írnom kellene az bizony erre az oldalra nem férne ki, de akik szeretnének ebből az öntözésről többet megtudni azok keressék meg a http://www.ujjbaba.gportal.hu oldalt és a baloldali MENÜ legalján az " Orchideák öntözése II. elolvashatják, kipróbálhatják és örüljenek a szépen virágzó növényüknek.

  Reply
 • Kedves J44! Írnál kicsit bővebben erről a marhatrágyás dologról az olvasóimnak?

  Reply
 • Szia! Nagyon jól csinálod, ha hűvösebb lesz, akkor majd kezd meg a felkészítését a virágzásra, ahogy a bejegyzésben írtam róla.

  Reply
 • Kedves Mariann! Idővel kiderül, hogy megmaradnak-e, most elég jó idő van rájuk. De én több évig a növényen szoktam hagyni a sarjakat.

  Reply
 • Én sokáig olvasgattam az elődeim írásait, sokáig próbálgattam is őket, mégsem jutottam szinte semmire. Aztán többször próbálkoztam , hol ezzel, hol azzal, aztán beugrott egy ötlet amit ki is próbáltam és lám megjött a siker. Az általam bevezetett öntözési forma, meghozta a gyümölcsét, 2 Phalaenopsis, amelyből az egyik két virágszárat hoz egyszerre, a másiknak elindult a régi levirágzott ágának a felső szeme, ennek az ágnak az oldalhajtása,levéltőből egy virágszár és mire húsz centis lett, a másik oldalon a levélnek elindult a harmadik virágszár, így most négy ága lesz a virágomnak. 4 Cambriám indult el, ebből kettő két virágszárat hoz, és most vettem észre, hogy az egyik Oncidiumom is hoz két virágszárat. Nekem nagyon bevált a tehéntrágyás öntözés, persze az orchideás öntözést sem hagyom el. A többi orchideám, pedig jelen pillanatban kölyköket hoz. Ezek az oldalhajtások lesznek a következő virágzás szenzációi, legalábbis az én részemre.

  Reply
 • Szia! aprilisban vettem a Dendrobium Nobile viragomat, elviragzas utan azt hittem leallt, de kb 2 honap alatt ket uj szarat novesztett levelekkel, es most mintha a viragok kezdenenek mar fejlodni rajta 🙂 en egesz evben a haloszoba ablakaban tartom, ami deli fekvesu, hetente 1-2x locsolom inkabb keves vizzel, mint sokkal, 2- hetente tapoldatozom, es nagyon szep 🙂

  Reply
 • Sokat vesződtem én is az orchideákkal, és mindig próbálkoztam újabb dolgokkal, végre rájöttem,hogy mi a teendő. Kedveskéim, nem elég az orchidea táp, kell hozzá más is ,mégpedig a zsákos tehéntrágya, melyet két liter vízben alaposan felkavarva egy lúdtojásnyi darabot, majd alaposan felkavarva,kiöntve a növényre.Az eredmény egy rövid idő után csodálatos lesz.

  Reply
 • Szia Hèdi engem Mariannak hivnak, nagyon tetszik az oldalad, nekem is vannak dendrobium 2 darabb most probálkozom velük elöször.Egy kèrdèsem volna, hogy egyiken kifejlödöt kèt kis sarj növènyke szèp nagyra nőtek ès már nagyon szivták az anya növènyt, èn leválasztotam öket most agusztusba, remèlem nem tul kèsön tetem

  Reply
 • Kedves Hédi, köszönöm a jó tanácsokat és sok szép virágzó orchideát Neked!
  (is)Szeretettel üdvözöl orchideabarát.

  Reply
 • Kedves Orchideabarát! Örülök, hogy tetszik az oldalam! 🙂 Eddig nagyon jól csinálod, a tápozás, spriccelés, beszélgetés mind jótékony hatással vannak a D. nobilékre. Esetleg a tápot és a spriccelést kombinálhatnád úgy, hogy heti egy alkalommal nitrogénes táppal spricceled a hajtásokat, különösen azok gyökereit. (Szeptember végéig mehet nekik a heti 1 nitrogénes spricc, de az anyanövényt már virágoztató táppal locsold.)

  Ha még gyengének tűnnek a hajtások, és csenevész a gyökerük, érdemes az anyanövényen hagyni őket. A növény akkor is virágozni fog, ha ilyen hajtásokkal van teli, sőt, a fejlettebb hajtások is hozhatnak virágot akkor is, ha az anyanövényen maradnak. A lepke közeg tökéletes nekik, de mivel minden szobanövényt megvisel a tél, különösen az ifjabbakat, én nem javaslom, hogy most leválaszd őket.

  Tavasszal akkor is letörheted ezeket a hajtásokat, ha újak nőnek, ha több nőtt ki egymás után (egymáson), azokat egyben szedd le, és az anyanövényt is nyugodtan ültesd majd át.

  Reply
 • Kedves Hédi, én is nagyon szeretem az oldaladat. Jelenleg nekem is a D. Nobileval van gondom,virágzás után kb 15 új hajtást hozott, hiába tápozom, spriccelem, beszélgetek vele, gyengék az új hajtásai, viszont a virágzás után már nem mertem átültetni, mert kezdte hozni a hajtásokat. A legnagyobb kb. 8 cm-es, és többségét a bulbákon hozta. Esetleg párat le lehet most aug-szept.-ben választani? Megfelel-e a lepke ültetőközeg, vagy mást szeret? Válaszod előre is köszönöm egy orchideabarát

  Reply
 • Kedves Hédi!
  Nagy örömmel jelzem, hogy nem. 🙂
  Két-három darab leesett, de a többi azóta is csodaszép. Egy másik szára is van, ami még kb 15 cm, szép zöld, egészségesnek látszik, és egy másik szárkezdemény is kidugta már a búbját. Jól értem, hogy ezeken már csak jövőre lesz virág, ugye?
  Köszönettel,
  Júlia

  Reply
 • Kedves Júlia! Néhány nap alatt kiderül, hogy elnyílik-e az orchideád.

  Reply
 • Kedves Hédi!
  Egy hete kaptam egy gyönyörű D. nobilét. Elképesztően szép, és nagyon sok, fehér virága van. Sajnos csak azután találtam meg az oldaladat, hogy zuhanyoztattam egy másik orchideával együtt, ami még talán nem is gond, sőt. A leírás alapján most attól tartok, hogy lehullanak a virágai, mert a zuhanyból nekik is jutott. Ha ezt a bakit egyszer elkövettem, mit gondolsz, elég ahhoz, hogy tényleg ledobja a virágait?
  Köszönettel,
  Júlia

  Reply
 • Kedves Névtelen! A Dendobium nobile nyáron nem virágzik, ilyenkor csak új hajtásokat növeszt. Szóval jó, hogy új hajtásokat hoz. Ha betartottad a cikkben leírtakat, s mindezek ellenére a növény nem virágzott, akkor nagyon valószínű, hogy az orchidea elvirágzott állapotban került hozzád. A D. nobile egy szezonban csak egyszer virágzik. Legyengült növényeknél is előfordulhat az, hogy a virágzás elmarad, ilyenkor nem is érdemes sanyargatni őket.

  Reply
 • Kedves Hédi! azért irok mert decemberbe vettem egy Dendrobium Nobile-t és nem értem miért nem virágzik,csak a szára közepén új szárat hoz,miért? ez jó vagy rosz?

  Reply
 • Kedves Zsóka! Igen, kirakhatod a Nyugati ablakba, nem, a nedves kendő nem jó, mert gyorsan megszárad, locsolni pedig akkor kell, amikor esedékes. Azért nem írom, hogy pl. hetente egyszer, mert ez mindenkinél egyedi. Függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a növény állapotától, a közeg víztartó képességétől, stb. Ezért nem tudom megmondani a tutit, ki kell tapasztalni. Ha nagyon bizonytalan vagy, szúrj le a cserépbe egy hurkapálcát, és amikor esedékesnek érzed az öntözést, vedd ki, és nézd meg, hogy nedves-e. Ha nagyon vizes, akkor még nem kell, ha csak egy kicsit, vagy már száraz, akkor lehet öntözni.

  Párásítani úgy tudsz, hogy pl. páfrányokat teszel mellé, vagy párologtató tálcára teszed a növényt. Nekem van olyan orchideám is, amelyik egy öblös kaspóban van, kb. 3/4-ig fel van töltve kaviccsal, odáig fel van öntve vízzel és annak a tetején van az orchidea egy kicsi alátéttel. A cserép alá az alátétbe ne tegyél semmit!

  Reply
 • Üdv.Én most kaptam egy virágzó Dendrobium nobilét de már is leperegtek a virágai,még a tetején van pár,akkor most mi a teendőm vele?Ez a fajta még nem volt nekem.Nyugati ablakba kirakhatom?Milyen gyakran locsoljam?A páratartalomhoz mi kell?Elég ha egy nedves kendőt rakok a cserép alá az alátétbe?Köszönöm a válaszokat ez ügyben.Zsóka

  Reply
 • Kedves Andi! Én ősszel folyamatosan szoktam elhagyni az öntözést (egyre ritkábban és kevesebbet öntözöm, már nem áztatom, csak épp megmerítem), majd november végétől a bimbók megjelenéséig nem bolygatom. De ez csak akkor működik, ha egész évben jól volt tartva a növény és tényleg hideg, világos helyen van. Ha gyenge a növény, megsínyli, ha meleg helyen van, el is pusztulhat, szóval figyelni kell rá.

  Reply
 • Kedves Hédi! Most kaptam ajándékba egy Dendrobiumot,igazán gyönyörű ékszere a virággyüjteményemnek.Egy kérdésem lenne az hogy akkor meddig nem szabad locsolni majd a pihenő szakaszban?Egész télen?Vagy se ősszel se télen?
  Köszönöm:Andi

  Reply
 • Köszönöm a gyors választ!
  Sajnos már én is rájöttem, hogy nehéz a Vandával, de mint írtam a virágboltos azt mondta, semmi gond nem lesz vele, még virágozni is fog. Ráadásul az üvegház is szép kis összeg volt.
  A dendrobiumot locsolni fogom, eddig nem tudtam, mit csináljak vele, azt gondoltam, hogy virágozni már nem fog.
  Hogy tudok képet feltenni a növényről?

  Reply
 • Kedves Névtelen! A Vanda tartása nagyon nehéz, kérlek küldj róla 1-2 fényképet, hogy most épp milyen állapotban van. A D. nobile-re pedig csak annyit tudok írni, hogy imitálni kell neki az évszakokat. Most már jön a jó idő, szóval szerintem hiába hagyod ki a locsolást, nem fog virágozni, hisz ahhoz több hónapnyi hideghatás kell. Hiába hagyod ki a locsolást, melegen el is pusztul tőle, nem fog virágozni. Szóval most már locsold és tápozd, s ősztől próbáld meg azt, amit leírtam a virágoztatásával kapcsolatban.

  Reply
 • Kedves Hédi,

  Nemrég találtam rá az oldaladra, nagyon jó és részletes, mégis lenne néhány kérdésem Dendrobiummal és egy Vandával kapcsolatban, bár arról nem találtam bejegyzést, de remélem tudsz segíteni. Kaptam egy Vandát, csináltattunk neki üvegházat, jó nagy lett, bőven elfér benne, 3 oldalára vágattam lyukat a gyökereinek, hogy szellőzzön. Természetesen virágzott, amikor kaptam (Bálint nap), azóta eldobálta a virágait, félek, túl korán, a másik virágszár pedig ki sem fejlődött rendesen, úgy száradt el. Vissza kell vágnom a szárat ugyanúgy, mint a többi fajtánál? És úgy tűnik rohad néhány gyökere, pedig agyaggranulátum van alatta vízzel átitatva. Mit csinálok mégis rosszul szerinted? Nagyon sajnálnám.
  Másik kérdésem a dendrobium nobilével kapcsolatos: van egy régi, ami azóta nem virágzott, mióta meg van, most olvastam, hogy hogy kell gondozni, de akkor most locsoljam, vagy ne? És van egy új, ami most hullajtja a virágait, ezzel mit csináljak? Mindkettő az üvegházban van a Vandával. A régit pár hete nem locsolom, csak párában van. Ja, és kb. 60-70%-os páratartalom van bent és 20 fok.
  Nagyon megköszönném, ha segítenél, mert nem nagyon találok válaszokat sehol. Ahonnan meg a férjem veszi az orchideákat, szinte semmit nem tudnak mondani a gondozásukkal kapcsolatban, csak, hogy nem macerásak…
  Előre köszönöm!

  Reply
 • Kedves Krisztina! Köszönöm szépen a dicséretet! Küldenél 1-2 fényképet arról a lepkeorchideáról e-mailben? Hátha tudok segíteni.

  Reply
 • Nagyon tetszik az oldal! Én most kaptam Dendrobiumot és még nem volt soha ilyen virágom.
  Nagyon hasznosnak találom az oldalt. Remélem sikerül életben tartani,mert volt egy lepke orchideám és az úgy néz ki hogy kipusztult. A levelei zöldek,virágai nincsenek, a gyökerei elrohadtak, egy pici kezdeményt látok rajta de hogy ki hajt e az nem tudom,és még a szára is el kezdett száradni.Esélytelen hogy megmentsem?

  Reply
 • Kedves Névtelen! Megkérnélek, hogy küldj egy képet e-mailben a növényről, mert így nem tudom eldönteni, hogy fény, vagy tápanyaghiánya van – így látatlanban fényhiányra tippelek. A pára nem szokott gond lenni, mert bár imádja a párát, az csak abból a szempontból befolyásolja, hogy nyáron, párás környezetben sokkal szebben fejlődik. Viszont, ha pl. nyáron teljes árnyékban volt és azóta se kapott sok fényt, az már okot adhat arra, hogy elmaradjon a virágzás.

  Reply
 • Kedves Hédi!
  Körülbelül egy éve vettünk egy Dendrobium nobilét. Két szára volt, mindkettőn virágok voltak. Pár hónapig virágzott, majd ledobta azokat. Később két új hajtást hozott, melyek kb 20cm-esre fejlődtek. Az egyik nagy akkorra már ledobta a leveleit. Ez júliusban volt. Azóta semmi változás nincs a növényen. Rendszeresen volt tápozva, szeptemberben át is lett ültetve. Az írásod szerint decemberben megpróbáltuk, hogy hidegebb helyre tesszük, 2-10 fok közötti helyiségben volt az ablakban, de közvetlen napfény nem érte. Egyszer megöntöztük ott, ezt lehet, hogy nem kellett volna?
  Három hete behoztuk, most egy 14-16 fokos helyiségben van az ablakban, a délutáni nap éri, és még mindig semmi változás, nem fejlődött egy bimbó sem.
  Illetve annyi történt mióta kicsit melegebb helyre került, hogy a régi tövön egy levél már teljesen elsárgult, az egyik új hajtáson is kezd a levél csúcsa sárgulni. És a levelek mindenhol fakó zöldek.
  Lehet, hogy a páratartalommal van gond?
  Mi tévők legyünk, hogy végre elkezdjen újra fejlődni?

  Reply
 • Kedves Hédi!
  Örülök hogy tetszettek a növényeim! Kíváncsi leszek a véleményedre a bejegyzéseket illetően.

  Reply
 • Kedves HP! Köszönöm, hogy írtál, megnéztem az oldaladat, nagyon szép növényeid vannak! Amint lesz időm, a bejegyzéseket is el fogom olvasni, mert érdekesnek tűnnek.

  Reply
 • Igazán nincs mit, remélem, hogy még sok örömed lesz bennük! 🙂

  Reply
 • Jaj, nagyon szépen köszönöm, ÖRÖK HÁLA A SEGÍTSÉGÉRT! A szereket mindenféleképp beszerzem és kezelem mert szeretném ha sokáig tündökölne!!! 🙂 Valamint kirakom én is majd amíg fagyot nem mondanak!
  Minden jót kívánok és még egyszer köszönöm! 🙂

  Reply
 • Hm, ha elrohadt (húzz ki egy csúnyábbat, és ha könnyen kijön, és rohad a vége, akkor tényleg az a baj) próbáld meg azt, hogy alulról locsolod, így nem jut a virágszálakra víz, ami rohadást okozhat. Nem ártana kicsit kiszárítani, egyszerre kevesebb vizet adni neki, csak annyit, amennyit felszív egy magasabb peremű alátétből, aztán ami marad, azt pár óra múlva öntsd ki alóla. A beteg virágszálakat tőből húzd ki, és nézd meg a környékét, hogy a bulba rohad-e. Ha igen, mindenképp kezeld valamilyen gombaölőszerrel!

  A ragacsos anyag pedig szerintem mézharmat, jó eséllyel tetves a növény, amik lehetnek olyan aprók is, hogy szabad szemmel nem látod, csak a ragacsosságot veszed észre, amit a tetvek választanak ki. Érdemes lenne Actarával belocsolni, a lepkeorchideás bejegyzésben írtam erről. Nézd meg a többi növényedet is, hogy tetvesek-e, és ha igen, azokat is kezeld le, hogy télen ne legyen ezzel problémád!

  Az én csónakorchideám még kint van, napozik egész nap. A fiatalabb levelei teljesen felállók, de a nagyon hosszúak neki is lekonyulnak. Nem tudom, merre laksz, de amíg ilyen szép, napsütéses idő van, nyugodtan kint lehetnek, legfeljebb éjszakára beviszed őket, ha fagyot mondanak. Elvileg egy kisebb talaj menti fagyot ki kell bírniuk, de nekem még nincs ilyen tapasztalatom. Itt értesülhetsz arról, ha a megyédben fagy várható: http://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/riasztas/

  Reply
 • Kettő is van! 🙂 Az egyik, hogy eddig 10 virágszárat is növesztett de abból már csak 5 van meg, mert a többi elrohadt(legalábbis én úgy láttam) és attól tartok a virágokat már nem fogja tudni kinyitni. A másik pedig, hogy "átlátszó ragacsos anyag" van a növény tövén és a bimbókon és nem tudom mitől!
  Lassan egy éve kaptam, átültetni nem akarom, májustól szeptemberig kint volt a teraszon, most pedig egy nagyon világos szobában van, hetente locsolom és rendszeresen tápoldatozom…
  Viszont amit írtál az alapján fényhiányra gondolok, mert sötétzöldek a levelei és kicsit konyulnak, vagy arra hogy túl hamar hoztam be!!! 🙁
  Nagyon szépen köszönöm a segítséget! 🙂

  Reply
 • Alig várom!!! 🙂 Sajnos nekem van vele egy két problémám…:(

  Reply
 • Köszönöm szépen a dicséretet! 🙂 Nem rég vettem egy cymbit, úgyhogy a következő orchideás leírás biztosan róla fog szólni.

  Reply
 • Nagyon jó kis oldal, élvezet volt olvasni…!!! 🙂
  Én is nagyon szeretem az orchideákat vagy egy cimbidium, egy lepke és egy dendrobium is!!!

  Reply

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: