orchideaOrchideákösszes bejegyzésSzobanövények

Milyen fekvésű az ablak?

Sokan írtok -főként orchideákkal kapcsolatban- és jó néhányan nem tudják eldönteni azt, hogy milyen fekvésű is az ablakuk, ezért megosztok veletek egy módszert, amit még az oviban tanultam, szóval bárki könnyedén elsajátíthatja.
 
Először is meg kell figyelni, hogy hol kel fel a Nap, arra van kelet. Ha ez megvan, szépen kiállunk a kertbe/utcára úgy, hogy a jobb kezünk kelet felé legyen és elszavaljuk, hogy:
 
Előttem van észak,
hátam mögött dél,
balra a Nap nyugszik,
jobbra pedig kél. 
 

 

És máris megvan, hogy melyik égtáj merre van, hisz beálltunk arccal északnak. Ha a kérdéses ablak két égtáj közé esik, pl. nyugat és észak közé, akkor az északnyugati fekvésű, ugyanígy lehet északkeleti, délkeleti vagy délnyugati is. Ha nem pont a kettő közé esik, hanem pl. észak és nyugat közé, de északhoz van közelebb, akkor észak-északnyugati, ha nyugathoz, akkor meg nyugat-északnyugati.

Ha valaki még fiatal, és nem tud reggel felkelni (tudom, hogy ez vakáció idején milyen nehéz), akkor délben beáll háttal a Napnak, megismétli a fenti mondókát, és ugyanaz az eredmény.

Ha pedig valaki éghetetlen vágyat érez arra, hogy azonnal megtudja melyik égtáj merre van, de lekéste a reggelt és a delet is, viszont még világos van, akkor fogja a mechanikus karóráját és beállítja úgy, hogy a kismutató a Nap felé legyen. (Nem tekergetni kell az időt, hanem úgy tartani az órát, hogy jó legyen, ezért egyszerűbb, ha levesszük.) Így a kismutató és a 12 óra jelzés felénél van dél.

Persze az is működik, hogy megnézzük az erdőben a fák mohás oldalát, de nem mindenki lakik az erdő szélén, 1-2 fa magában meg nem biztos, hogy bemohásodik. Haladók pedig használhatnak térképet, vagy egyéb applikációkat.

Ha északi fekvésű ablakunk van, akkor olyan növényt válasszunk, aminek nem túl nagy a fényigénye. Ilyenek pl. a páfrányok, a könnyezőpálma vagy az anyósnyelv. Ha déli vagy nyugati fekvésű ablakunk van, bátran próbálkozzunk szukkulensekkel, kaktuszokkal és mediterrán fűszernövényekkel. Az ablaktól kicsit távolabb pedig szinte bármilyen növényt nevelhetünk. A keleti fekvés egyfajta Jolly Joker, szintén megfelel a legtöbb növénynek, így az orchideáknak is. 

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: