2 hozzászólás

  1. Aranylekvár

    Sziasztok mindenki! 🙂

    Én Hollandiában élek, ahol köztudottan magas a páratartalom, viszont szerencsére, nem olyan durvák a telek. Ellenben sok esetben más problémák adódnak télen az én orchideáimmal, mint anyukámnak aki otthon él. Hollandiában hosszabbak a nappalok, így a fényigénnyel még nem akadt problémám soha, de az állandó 60-70 % -os páratartalom télen (a lakásban) néha megkeseríti az orchideáim életét. Nekem idekint azt javasolták, hogy ha csak télen van gondom (hiába a szellőztetés), havonta egyszer, fújam le leveleiket általános rovarölő szerrel, ami tripsz ellen is hatékony. ÉS BEVÁLT.
    Az én orchideáim szintén a fűtőtest felett és környékén helyezkednek el, közel az ablakhoz és a kerti ajtóhoz, viszont azon az oldalon, ahol az orchideáim helyezkednek el, a fűtőtest csak ép, hogy megvan nyitva és elég négyhetente locsolnom. Idén viszont kaptam nedvesség mérő rudacskákat, amit ki is próbálok, mert vannak nagyon pici gyerkőceim is, amit gyakrabban kell locsolnom.

    • Szia! Köszönöm, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat! A túl magas páratartalom valóban nem kedvez a lepkeorchideáknak, ahogy a túl alacsony sem. Ezért jó, ha mindenki tisztában van a saját lakása/háza levegőjének páratartalmával, mielőtt veszettül párásítani kezd. Magyarországon is lehetnek kifejezetten “nedves” házak.

Oszd meg velem a véleményedet!