Hogyan párásítsam az orchideám környezetét?

1. Régebben itt az állt, hogy spricceléssel:

Most azt írom, hogy a legtöbb orchideánál inkább problémát okoz a gyakori spriccelés, különösen télen, a fűtésszezonban. Erről bővebben itt olvashatsz: A lepkeorchidea és a fűtésszezon.

Persze vannak blokkon nevelt orchideák, és más, különleges igényűek, de aki a GYIK-et olvassa, nem hiszem, hogy ilyeneket tart otthon.

 

2. Párologtató tálcával:

Egy tálcába kavicsot teszel, felöntöd vízzel és ráteszed a kavics tetejére az orchideát úgy, hogy a cserép alja ne érjen a vízbe (érdemes alátétet használni).

Tálca helyett a célnak megfelel nagyobb méretű kaspó, vagy balkonláda (ne legyen lyukas az alja) is. Kis edényekben is lehet vizet tenni az orchideák közé, a lényeg, hogy minél nagyobb felületen párologjon belőlük a víz.

Az agyaggranulátumot nem ajánlom kavics helyett, mert úszik a vízen, ezért instabil. Lehet vele kísérletezni, de nekem nem jött be.
A kaviccsal teli tálcát fix helyre tedd, mert macerás mozgatni. A kavicsok nehezek, így egy műanyag tálca könnyen eltörhet, ha kaviccsal megrakva pakolászod.

 

3. Más növényekkel:

A levéldísznövények, különösen a páfrányok aktívan párologtatnak, ezért tehetünk néhányat az orchideák közelébe. Jól kombinálhatók a párologtató tálcával. 

 

4. A terasz fellocsolásával:

Nyáron (különösen kánikula idején), amikor kint vannak a növények, érdemes reggel és este fellocsolni a teraszt, hogy egy kicsit lehűtsük a levegőt. Ha a földön vannak az orchideák, vigyázzunk: a felcsapódó víz is mehet rossz helyre, s ezzel rothadást okozhat. Erről itt és itt olvashatsz. Én a csigák miatt sem teszem az orchideákat a földre. Csigarágásról bővebben itt: Segítség, lyukas az orchideám!

 

5. Párásító berendezéssel:

Többféle párásító készüléket is lehet vásárolni, különösen télen van nagy haszna. A készülék kiválasztásakor vegyük figyelembe a szoba méretét. A párásítót ne tegyük közvetlenül az orchideák mellé! Nem az a lényeg, hogy párában ússzanak a növények, hanem az, hogy a szoba levegőjének nőjön a páratartalma. Ezt azoknak ajánlom, akiknél kifejezetten száraz a levegő, olyannyira, hogy már a lakóknak is kellemetlen.

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!