24 hozzászólás

 1. Szandi

  Kedves Hédi!

  Nagyon örülök, hogy rátaláltam a cikkedre!
  Miután “muslicához hasonló apró rovar” keresésre rögtön megtudtam, hogy tőzegléggyel van dolgom, a következő (tőzeglégyre) kereséssel meg is leltem a blogod.

  Sajnos nálunk borzasztó mód elszaporodtak ezek az idegesítő kis rovarok. A szobákban – főleg sötétedéstől kezdve ha valahol valami fényt érzékelnek – számtalan példány repked, egész este csapkodom őket, de mégsem fogy.

  Van pár szobanövényem, azok nem tűnnek fertőzötteknek, de nyilván előfordul, hogy – locsolás – után ott is repkednek. (Egyébként kizárólag tálkába öntök vizet, a virágföld tetejére nem.)

  Viszont van egy nagy terráriumunk, olyan hüllővel, akinek kiemelten fontos a magas páratartalom, ezért ott napi szinten van locsolás -> meg is van a tőzeglegyek “táptalaja”. Elképzelhető, hogy láttam is ott szabad szemmel lárvákat. (Nagyon gyorsan mozgó, fényes, kicsit áttetsző-fehér színű lárvák.) Sajnos a teljes talaj cserélése nagyon nehezen kivitelezhető, az előzetes fertőtlenítés (sütés) szintén, hiszen kb. 50-60 liter virágföld van benne, de lehet több. Viszont a hüllő miatt nem hiszem, hogy bármilyen irtószer szóba jöhet.

  Van esetleg ötleted, hogyan tudnám a fertőzést csökkenteni, esetleg visszafordítani?

  Köszönöm előre is!

  Szandi

 2. Kedves Gergő! Kertészetekben citromsárga színcsapdát használnak tőzeglegyek gyérítésére, gazdaboltban lehet megvásárolni. De gondolom nem kell mondanom, hogy ebbe a botsáska is beleragad, szóval az edényzeteken kívül helyezd el. Én azt javaslom, hogy csere előtt fertőtlenítsd le a tőzeget sütőben.

  Szóval tedd át a sáskákat először egy tőzegtől mentes edénybe, majd menekítsd ki őket a lakásból. A fertőzött tőzeget dobd ki, vagy komposztáld. Fújd le a lakást légyirtóval. A friss tőzeged meg tedd egy ócska tepsibe, ölts rá egy kis vizet, tegyél rá alufóliát és tedd be a sütőbe, ahogy a bejegyzésben is van. Nem tudom, mennyi sáskád van, de csak nem kell olyan sok tőzeg. Vagy igen? 🙂

 3. Kedves Hédi,

  nekem elég speciális problémám van a tőzeglegyekkel. Floráriumban tartok botsáskákat, ezért a kiszárításos és a vegyszeres módszerek nem játszanak. Tőzegcserét tervezek, de nem igazán hiszem, hogy az végleges megoldást nyújtana. Olvastam a korábbi hozzászólásokban "ragacsos csapdákról". Azt szeretném kérdezni, hogy ezekből milyen típusút érdemes használni és hol lehet őket beszerezni.
  Előre is köszönöm a választ, hiánypótló ez a blogposzt. 🙂

  Üdv,
  Gergő

 4. Kedves Hédi!
  Vajon gyászszúnyogok ellen is lehet használni az Actara, vagy a Mospilan szereket, vagy esetleg Dimilint? Nagyon köszönöm a segítséget: Szántai Gábor

 5. Kedves Olvasóm! Kizárt, hogy egy növényvédő szertől elszaporodjanak. Legfeljebb nem hatott rájuk a szer és tovább szaporodtak. Én irtanám a legyeket, az orchideákat pedig ritkábban öntözném, mert bírják a szárazságot. Idővel elpusztulnának. Egyébként a tőzeglégy nagy kárt nem csinál, inkább csak zavaróak.

 6. Névtelen

  Kedves Hédi,
  az lenne a kérdésem, hogy április 27-én írt e-mailemre mikorra várható válasz? nagyon fontos lenne…..
  Köszönettel
  Andrea

 7. Névtelen

  Kedves Hédi,
  a gyönyörű, állandóan virágzó orchideáimat támadták meg ezek a muslicaszerű boarak és a földben a mozgó kis paraziták átültetés után.
  Vettem valami permetszert, de mintha mégjobban elszaporodtak volna a hatására.
  Nyilván a föld volt fertőzött, mert mind a négy növényem talaja hemzseg tőlük. Több, mint egy hónapja tart a dolog. Mit tennél a helyemben?

 8. Hát őszinte "legyek", már egy hete küzdök a muslicának hitt tőzeglegyek ellen. Ezért itt az ideje, hogy végleges győzelmet arassak. Bizonyos, hogy kipróbálom ezt a módszert. Ráadásul fogalmam sincs mi a fajtája a szoba növényemnek. Tudnátok segíteni? Ha elküldök hozzátok egy fotót, arról, meg tudnátok mondani, hogy mi a neve és mik az igényei? Hogy tudok fotót küldeni?

 9. Névtelen

  Szia Kedves V. Melinda! Nekem is egy új átültetés során keltek ki tőzeglegyek.. Neked melyik szer vált be? E-mailben is megírhatod, ha ide nemszeretnéd reklámozni. s.tompai@upcmail.hu
  Várom válaszod.
  Üdv.: Sanyi

 10. Kedves Melinda! Örülök, hogy eltűntek tőled a tőzeglegyek! Sajnos a növények már csak ilyenek, valamelyiknek mindig van valami baja. Én most sáskákkal küszködök, nem egy nagy öröm. Remélem, a gyászszúnyogok ellen is sikeres lesz a védekezésed!

 11. Kedves Hédi!

  A terv bevált, szinte teljesen eltűntek a tőzeglegyek 🙂
  Most sajnos két kint a szabadban tartott rovarevő növényemnek gyűlt meg a baja a kártevőkkel. Most azok ellen harcolok, valószínűleg gyászszúnyog lárvák támadták meg őket :S

 12. Kedves Hédi!

  Igen ezt tervezem, kegyetlen irtás lesz 🙂 Már beszereztem a fent említett egyik vegyszert és minden szobanövényemet belocsolom vele. A rovarevőket átültetem új fertőtlenített földbe és befújom a lakást egy flakon Chemotoxal 😀
  Még a ragacsos csapda van hátra 🙂 Hétvégén azt is beszerzem.
  Most még lelkesebb vagyok mint előtte, mert örülök, hogy nem csak nekem jutott ez az eszembe 🙂
  Köszönöm a válaszod.

  Üdv.: Melinda

 13. Kedves Melinda! Igazán sajnálom, hogy nálad így elszaporodtak. Én a helyedben megpróbálnám az átültetést is, úgy hogy előtte esővízben leáztatod a gyökereket. Ha van más szobanövényed is, azokat belocsolhatod a cikkben szereplő szerek valamelyikével, hogy visszaszorítsd az állományt. A legyeket meg érdemes légyirtóval lefújni, vagy ragacsos csapdát kitenni nekik a cserepek környékére.

 14. Kedves Hédi!

  Köszönöm a választ. Én is úgy sejtettem, hogy csak téli pihenőről van szó, de gondoltam biztos ami biztos megnézem és akkor láttam, hogy körülbelül 4mm-es lárvák felfalták a gyökérzetet 🙁
  Közben én is utánaolvastam és azt írták, hogy biovegyszerekkel elvileg lehet kezelni őket. Hát lehet megpróbálom.
  Mindenesetre még egyszer köszönöm a választ 🙂

  Üdv.: Melinda

 15. Kedves Melinda!

  Nem tudom, hogy mióta van légycsapód, de azt tudnod kell, hogy télen visszapusztulnak – hibridektől függően eltérő mértékben – és tavasszal tőről kihajtanak. Tehát, ha azt vetted észre, hogy a növény nagy része elfeketedett és vannak rajta tőzeglegyek, az még nem ad okot az aggodalomra. Nekem is vannak légycsapóim, én nem szoktam őket vegyszerrel kezelni, csak tavasszal átültetem mindet friss tőzegbe és kész. Általában télen több tőzeglegyem van, ilyenkor a légycsapóim (mínusz 5-7 fokig) kint vannak az udvaron, vagy az épp fagymentes garázsban, hogy ne fertőződjön meg a többi növényem. Neten olvastam 1-2 helyen, hogy meg lehet próbálni a rovarölős kezelést, de nekem nincs ilyen tapasztalatom.

 16. Névtelen

  Kedves Hédi!

  Olvastam a cikked és nagyon hasznosnak találtam. Egy kérdésem lenne a tőzeglegyekkel kapcsolatban.
  Tartok itthon rovarevő növényeket és az egyik vénuszlégycsapómat megtámadták ezek a legyek. A lárvák el is pusztították egy részét a növénynek. Érdeklődnék, hogy ezeknek a növényeknek a földjére is lehet permetszert önteni? A légycspómon kívül van Kancsókám is és aggódom érte, nehogy ő is megfertőződjön. 🙁
  Válaszodat előre is köszönöm.

  Üdv.: Melinda

Oszd meg velem a véleményedet!