orchideaOrchideákösszes bejegyzésSzobanövények

Phalaenopsis „sziámi ikrek”

Ezeket a képeket még 2011. február 8-án készítettem, teljesen meg is feledkeztem róluk. Ez a lepkeorchidea már sokszor virágzott nálam, de azóta sem produkált hasonlót. A száron lévő legalsó virága össze volt nőve, mint a sziámi ikrek. A többi mind szimpla volt, csak ez az egy volt ilyen érdekes. Le is préseltem, de egyelőre nem találtam meg, viszont, ha előkerül, teszek fel arról is képet. Ti tapasztaltatok már hasonlót?
 
Ikrek

 

Oldalról

 

A szimpla virág

 

Lepréselve

Miközben próbáltam megfejteni, hogy mi okozhatta ezt a rendellenességet, összesen két hasonló képet találtam az interneten (itt és itt). Az elsőnél megemlítette egy hozzászóló, hogy valószínűleg szalagosodásról van szó. Erre én is gondoltam, bár hasonló példát még nem láttam. Az illusztrációnak használt képek általában fészkes virágzatról készülnek. Leggyakrabban a szárat érinti, de virágon, a termésen és a gyökéren is megjelenhet. A kiemelt képen egy szalagosodott szilva látható. A genetikától kezdve a hormonális rendellenességen keresztül gombás, bakteriális vagy vírusos fertőzés is okozhatja.

Eszembe jutott még a sugarasodás is, bár lepkeorchideák körében ez ismert jelenség. Ezek az úgynevezett „Peloric hybridek”. Nem tudom, hogy Magyarországon mennyire ismertek, nekem nagyon tetszenek ezek az orchideák. Sajnos jelenleg nincs ilyen növényem, így az internetről kerestem egy képet. Nektek hogy tetszik?

Pelóriás lepkeorchidea a dreamstime-ről

A pelóriás orchideáknak több variációja is van. A fenti képen a belső lepelleveleken ismétlődnek a mézajak színei. Ennél számomra még izgalmasabbak azok, amelyeknek nincs belső lepellevele, de 3 mézajka van, vagy fordítva.

Mivel az én orchideámnak két mézajka és két porzótája lett így a szalagosodás felé hajlok. A hasonló képeken mindkét orchideának két mézajka volt, viszont az egyiknek egy, a másiknak kettő porzótája.

Az Évitől kapott képen lévő virág pedig nagyon hasonló az enyémhez:

Ezúton is köszönöm szépen a képet! 😊

Remélem, tetszettek a képek! Ha nálad is történt hasonló furcsaság, mindenképpen írj, köszönöm!

2 thoughts on “Phalaenopsis „sziámi ikrek”

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: