orchideaOrchideákösszes bejegyzésSzobanövényekvetés/ültetés/szaporítás

Táptalaj Phalaenopsis sp. magvetéshez

Kezdem egyre jobban beleásni magam az orchideák szaporításába, találtam is néhány hasznos dolgozatot a témában, ezekre majd külön kitérek egy másik bejegyzésben. Nem tudtam eldönteni, hogy milyen táptalaj lenne jó lepkeorchideához, így végül R. Eszéki Esztertől kértem segítséget, aki az ELTE Füvészkertjében dolgozik. Annak ellenére, hogy nyár van, nagyon gyorsan válaszolt is, és a P668-ra keresztelt táptalajt ajánlotta, amit eBay-en keresztül meg is lehet vásárolni. Postaköltséggel együtt 12,330 EUR volt, vagyis 3827 Ft az akkori árfolyamon. 
 
P668 táptalaj

Ez tartalmazza a zselésítő anyagot is, így csak desztillált vízre van hozzá szükség. Persze ettől még elég macerás lesz ez a magvetéses történet, de már a táptalaj megérkezett! Tegnap kaptam üvegeket egy szegedi kismamától, úgyhogy ez is megvan a listámról. A hétvégén elő is fogom készíteni a táptalajt, mert érdemes 5-7 napig pihentetni mielőtt bármit is kezdünk vele. Erre azért van szükség, mert ha nem sikerült megfelelően sterilizálni néhány üveget, akkor azok szépen lepenészesednek, így csak a táptalaj vész kárba, a magok nem.

Közben írt nekem egy kedves olvasóm is, Éva, aki pár hete már túlesett ezen a mizérián és megosztotta velem a tapasztalatait. Felkészített rá lelkileg, hogy főzés közben a táptalaj nem épp kellemes illatot áraszt (bár ő P6668-at vett, fogalmam sincs, hogy van-e különbség, és ha igen, akkor mi), ezért úgy döntöttem, hogy nem a frissen festett lakásban fogok ezzel kísérletezgetni… 😀 És már zöldül Éva magvetése, úgyhogy nagy az öröm! 🙂

2 thoughts on “Táptalaj Phalaenopsis sp. magvetéshez

  • Lajosné Baracskay

    Az összetevőket és az eljárást kérlek ird meg nekem,hogy kell csinálni a csíráztató zselét,nekem csak a magom és a fertőtlenítőm van meg,ha te is akarod jelölj be a facebookon is tudunk csetelni,eszmét cse
    rélni telefonon.Köszönöm!

    Reply
    • Kedves Olvasóm! Szívből ajánlom az alábbi weboldalt, mert nagyon részletesen, képekkel illusztrálva megtalálható az eljárás: http://orchidea.hu/?page_id=920 Remélem, tudtam segíteni.

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: