HédikonyhaKreativitásom csúcsa 😁összes bejegyzés

Ischler és linzer készítése

Mostanában gyakran sütök ischlert – bár a barátaim szerint nem elég gyakran. 🙂 Többen kérték a receptjét, s úgy gondoltam, talán ti is szeretitek, s elkészítenétek ezt a süteményt, ezért megosztom veletek is.
 
Az elkészült ischlerek

Hozzávalók  

(Kb. 30 db 5 cm átmérőjű ischlerhez. Ha dupla mennyiséget szeretnél sütni, akkor egy 1 db nagy tojás kell bele! 2 adagnál többet nem érdemes egyszerre begyúrni, mert nehéz összedolgozni a tésztát.)
 

A tésztához:

✔ 30 dkg finomliszt (BL 55)
✔ 20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj (Esetleg 20 dkg margarin, vagy 10 dkg vaj/margarin és 8 dkg sertészsír. A margarinos tésztával könnyebb dolgozni, de a vajas finomabb, omlósabb.)
✔ 10 dkg porcukor
✔ 1 db kicsi tojás
✔ 1 kk sütőpor
✔ 1 db kezeletlen citrom lereszelt héja (elhagyható)
✔ 1 tk vaníliás cukor (elhagyható) 

A töltelékhez:

✔ 1 üveg vegyes erdei gyümölcsös, vagy más, savanykás lekvár (kb. 3 dl).
Ha linzert készítünk, akkor sárgabarack lekvárt használjunk. 

A mázhoz:

✔ 30 dkg étcsokoládé
✔ kb. 1-3 ek étolaj (a csokoládé minőségétől függ)

A tészta elkészítése 

A vajat felkockázzuk és elmorzsoljuk az előzőleg átszitált liszttel. Folyamatosan, nagy mozdulatokkal keverjük, ne tartsuk sokáig a zsiradékot a kezünkben, hogy ne olvadjon meg.
 
A liszt és a vaj

 

Ne tartsuk túl sokáig a kezünkben a vajat

Hozzáadjuk az átszitált porcukrot és azzal is összekeverjük.

Porcukor

Ezután belekeverjük a citrom lereszelt héját és a vaníliás cukrot is.

Mehet bele a tojás

A tojást egy villa segítségével összekeverjük a sütőporral és a lisztes keverékhez adjuk. (Így sokkal egyenletesebben oszlik el a sütőpor a tésztában, nem fog össze-vissza megemelkedni.)

Először nagy mozdulatokkal elkeverjük a tojást, hogy mindenhová jusson, majd addig gyúrjuk a tésztát, amíg össze nem áll. Ha túl nagy a tojás, előfordulhat, hogy ragad a tészta, ezért egy kicsit utána kell lisztezni. Gyúrás közben figyelni kell arra, hogy ne tartsuk túl sokáig a kezünkben a tésztát, mert megzsírosodik és nem tudunk vele dolgozni. Tehát nagy mozdulatokkal kell gyúrni a deszkán. Kezdetben nagyon darabos, morzsalékos lesz a tészta, többször össze kell húzni és gyúrni, mire összeáll, ez eltart pár percig. Ha semmiképp se akar összeállni, akkor túl kevés bele a folyadék (vagyis kicsi volt a tojás), adjunk hozzá maximum 1-2 ek hideg vizet. Több semmiképp se fog bele kelleni! A kész tészta elválik a kezünktől, nem ragad, nem reped, hanem szép, homogén. 

 
A kész tészta

A tésztát csomagoljuk folpackba és kb. 1 órán keresztül pihentessük a hűtőben. Ha túl sokáig a hűtőben hagyjuk a tésztát, akkor olyan kemény lesz, hogy nem tudunk vele azonnal dolgozni. Melengessük egy kicsit a kezünkkel, vagy hagyjuk kb. negyed órát szoba-hőmérsékleten, akkor jó lesz.

Az ischler szaggatása

A hideg tésztát felezzük meg, azt a felét, amelyikkel nem dolgozunk, tegyük vissza a hűtőbe. A tészta másik felét nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, és szaggassunk belőle korongokat, esetleg szívecskéket. Szerintem a virág nem néz ki jól lecsokizva, de ha ischler helyett linzerre vágyunk, válasszuk azt a formát! 🙂

Sütés előtt

A leeső részeket csak akkor gyúrjuk össze, ha már az egész tésztát kiszaggattuk. Csomagoljuk folpackba, és tegyük vissza 15-30 percre a hűtőbe (ez kisebb, így kevesebb idő is elég neki). Minél többször gyúrjuk újra össze a vajas tésztát, annál nehezebben áll össze, de az első 3-4 alkalommal nincs vele semmi gond ezért érdemes összevárni a leeső darabokat. A margarinossal nem tapasztaltam ilyesmit.

Sütés

A kiszaggatott korongokat sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és alul-felül sütésen (vagy csak alsón – attól függően, milyen sütőnk van), 175°C-on készre sütjük. Ez kb. 12 perc, én félidőben meg szoktam fordítani a lemezt. Figyeljünk oda nagyon, mert ha a végét sütjük és kevesebb van a lemezen, akkor hamarabb kész van! Könnyen túl lehet sütni (és akkor nem fog felpuhulni, hiába töltjük meg), ezért az első alkalommal ne hagyjuk bent a sütőben egyből 12 percig, hanem nézegessük, hogy mennyi kell neki. Ha valaki vékonyabbra nyújtja, értelemszerűen akkor is hamarabb kisül. Ugyanez igaz a linzercsillagra is, a lyukas közepű gyorsabban elkészül (formától függően 6-8 perc). Ha pedig más méretű szaggatót használ valaki (kisebbet nem érdemes, csak nagyobbat), szintén lehet pár perc eltérés. Akkor jó, ha a széle kezd rózsaszínűre váltani. A lemezen hagyjuk kihűlni.

A kisült ischlerek

Ha olyan a tűzhelyünk, hogy csak alsó sütést tud, akkor nagyon kell figyelni, mert az alja könnyen túlsül, míg a teteje nem is színeződik. Ezért, ha azt látjuk, hogy a sütemény teteje már szilárd (még benyomható, de nem az a majdnem folyik állag), az alja pedig kicsit rózsaszínes, akkor fordítsuk meg a korongokat, és tegyük vissza 1-2 percre. A tetején hagyjuk kihűlni a sütit. Lehet, hogy amikor kivesszük, még egy kicsit puha, de ha kihűl, megkeményedik. Ha még látszik a tésztában a vaj, tehát olyan nedves hatást kelt a süti, akkor még kell neki 1-2 perc, mert a belseje nyers. 

Betöltés

Mielőtt betöltjük a sütiket, a lekvárt össze kell törni. Ha lágyabb, folyósabb lekvárunk van, elég kanállal összekeverni. Ha ilyen sűrűbb fajta, akkor érdemes kézzel belemászni és addig nyomkodni, kutyulni, amíg folyós nem lesz.

Ha ezzel megvagyunk, akkor kanalazzuk a lekvárt a korongokra és ragasszuk őket össze. Az én 5 cm-es ischlereimbe kb. 1 tk lekvár kell. Ne nyomjuk össze túlságosan a két korongot, mert akkor az oldalán kijön a lekvár, csak ügyesen tegyük rá a tetejét.

Ischlerek betöltése

Ha mindet megtöltöttük, legalább 2-3 órára tegyük be a süteményeket a hűtőszekrénybe, hogy a lekvár megdermedjen, másképp nem tudjuk kimártani, mert szétesnek. Én általában az első napon megsütöm és betöltöm, másnap pedig csokizom az ischlereket, így van idejük beinni a lekvárt. A frissen betöltött süteményből kiszalad a lekvár, ha beleharapunk, és a tészta se olyan puha, de persze meg lehet kóstolni.

Csokizás előtt

Csokizás

Mindenképp érdemes étcsokoládét használni és elfelejteni a tortabevonót. Nem kell a legdrágábbat megvenni, egyes üzleteknek vannak saját márkás, 50%-os kakaótartalmú étcsokijai, ezek teljesen jók. 
 
A csokit megolvasztjuk vízgőz felett, s ügyelünk rá, hogy semmiképp se menjen bele víz, mert akkor ugrasztott csokoládét kapunk, ami szerintem egyáltalán nem szép az ischleren. Ha a csoki megolvadt, keverjünk el benne 1-3 ek étolajat. Az olajtól szép fényes lesz a csoki és könnyebb vele dolgozni. Ne tegyünk a csokiba túl sok olajat, mert nem fog visszadermedni! Ha bizonytalanok vagyunk az olajjal kapcsolatban, mártsunk ki egy darab sütit. Ha kevés bele az olaj, akkor nagyon nehezen folyik le róla, sok csoki marad rajta, látszódik a tetején, ahogy kimártottuk. Ha túl sok, akkor szinte leszalad a csoki, és nagyon kevés marad a sütin. Mindkettő orvosolható, tegyünk még hozzá olajat, vagy csokit. 
 
Mártsuk ki az ischlereket és tegyük őket sütőpapíros lemezre (használhatjuk ugyanazt a papírt, amin sültek), hogy könnyen le tudjuk majd őket szedni. Én három újjal szoktam fogni a sütiket és addig mártom, hogy az oldala teljesen elmerül, de az alja nem. Érdemes 2-3 süti után megmosni a kezünket, hogy ne látszódjon meg az ujjunk nyoma a süti oldalán. (Ha túl csokis a kezünk, egy kis rész fedetlen marad).
 
Másik megoldás, ha van rácsunk, akkor sorakoztassuk fel rá a sütiket, és tegyünk alá egy tepsit vagy tálcát, sütőpapírral kibélelve, majd szépen öntsük rájuk a megolvasztott csokit. Fontos, hogy ne felejtsük el megtörölni a csokis edény alját, miután kivettük a gőzfürdőből.
 

Tárolás

A kész sütiket ne rakjuk egyből a hűtőszekrénybe, mert megrepedhet a máz, de hűvösebb helyen, pl. kamrában hamarabb megdermed a csoki. Ha néhány napon belül elfogyasztjuk, elég hűvös helyen tartani, nem kell hűtőbe tenni. Hűtőben, ha nem tudjunk bedobozolni, kicsapódhat a csokin a pára, illetve a linzeren megolvadhat a porcukor.
 

Díszítés

Egyedi süteménykiszúrókkal, cukorkákkal, igazán különlegessé tehetjük az elkészült süteményeket. Mielőtt megdermed a csoki, a sütemények tetejére tehetünk egy fél diót, vagy egy csipet aprított mogyorót is. Ha nincs kéznél semmi, de szeretnénk egy kicsit egyedivé tenni az ischlereket, akkor várjunk, amíg megdermed a csoki, majd egy kanalat mártsunk az olvasztott csokoládéba, és húzzunk vele vonalkákat a süteményekre. Másik megoldás, ha egy zacskóba tesszük az olvasztott csokit, pici lyukat vágunk rajta, így különféle motívumokat vagy iniciálékat is írókázhatunk az ischlerekre.
 
Ischler és linzer húsvétra

Még több sütit itt találsz:

Tök cuki sütik Halloweenra 🎃
Mézeskalács házikó 🏠
Vágott sós teasüti

Ha elkészítetted valamelyiket, küldj emailt, vagy oszd meg Facebookon és jelöld be az oldalamat, köszönöm! 🙂

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: