Vágott sós teasüti

Ez a süti nagyon dekoratív, falatnyi kis apróság, ami jól csúszik tea vagy alkohol mellé. Ha pödörgetni akarjuk, akkor kissé időigényesebb, ezért érdemes ilyet is-olyat is készíteni.

A kész teasütik

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt 
  • 5 dkg élesztő
  • 20 dkg vaj (Esetleg margarin.)
  • 30 dkg zsír (Ha valaki vegetáriánus, készítheti 50 dkg vajjal is.)
  • 4 dkg só (Ízlés szerint – ha sótlanabbul eszünk, akkor elég 3 dkg is, ha nagyon sósan, akkor 5 dkg mehet bele maximum. Én 4-gyel szoktam elkészíteni, de mindhármat próbáltam már.)
  • 1 db nagy tojás (Ha kicsik, akkor 2 db.)
  • 2-3 dl tejszín
  • 4-5 db tojássárgája a lekenéshez (Ha kevés, akkor üssünk le még egyet.)
  • a tetejére:  sajt, pirospaprika, mák, szezámmag, köménymag

Elkészítés: 

Először is 1,5 dl tejszínben keverjük el a 4 dkg sót, majd 1 dl tejszínben (nem a sósban!) futtassuk fel az élesztőt. Amíg az élesztő dolgozik, a lisztet morzsoljuk össze a zsiradékkal (szoba-hőmérsékletű anyagokkal könnyebb dolgozni), adjuk hozzá az 1 db tojást, a tejszínben feloldott sót, a felfutott élesztőt, és gyúrjuk egyneművé a tésztát.

A tészta nyújtás előtt

Az elkészült tésztát szoba-hőmérsékleten 15-20 percig pihentetjük, ügyelve arra, hogy ne kezdjen el kelni. Amíg a tészta pihen, lisztezzünk be két db tepsit, reszeljük le a sajtot, készítsük elő a köménymagot, stb-t. Ha meg akarjuk egy kicsit bolondítani, a reszelt sajt egyik részéhez keverhetünk pirospaprikát. A paprika szépen megszínezi a sajtot és az ízének is jót tesz. Annyi kell bele, hogy szép sárgás-pirosas színű legyen a sajt. Ne tegyünk bele túl sok paprikát, mert sütés közben megéghet és akkor keserű lesz.
 
Ha a tészta kipihente magát, két részre osztjuk, és kb. fél cm-es vastagságúra nyújtjuk. Igyekezzünk szögletes formájúra nyújtani a tésztát, és néha mérjük hozzá a tepsit, hogy beleférjen. Ha kinyújtottuk a tésztát, tekerjük fel a nyújtófára és tegyük a belisztezett tepsik egyikébe. A fentiek szerint készítsük el a tészta másik felét is.
 
Ha kinyújtottuk mindkét tésztát, egyenletesen kenjük le a tetejüket tojássárgájával (ettől lesznek szép aranyszínűek a teasütik) és szórjuk meg ízlés szerint sajttal, köménymaggal, mákkal. Én úgy osztottam el a tésztát, hogy készítettem fél tepsi sima sütit (ezt lehet szép formájúra pödörgetni), fél tepsi köménymagosat, fél tepsi sima sajtosat és fél tepsi paprikás-sajtosat. Ha kész vagyunk a szórással, tegyük a tésztát néhány órára a hűtőbe (ha nem érünk rá később, akár egész éjszakára), hogy kifagyjon és tudjunk vele dolgozni.
 

A sajtos teasütik vágása

Ha kifagyott a tészta, vágjuk különböző formájúra, pl. téglalap, kocka, rombusz, stb. Szerintem akkor szép, ha a különböző tetejűek más-más formájúak. A végeket vagy a csúnyább darabokat tegyük félre, majd a végén begyúrjuk és kiszaggatjuk. Egyszerre csak az egyik tepsit vegyük ki a hűtőből, nehogy közben felmelegedjen a másik és ne tudjunk vele dolgozni. A kivágott sütiket tegyük szét egy harmadik tepsibe, és kb. 15 percig hagyjuk pihenni, közben melegítsük elő a sütőt. (Egy kifagyott tepsi tésztából kb. 2 tepsi süti lesz!) Légkeveréses sütőben 175-180°C-on szép aranybarnára sütjük (ez kb. 20 perc, ha még fehér és puha, akkor nem jó, ez egy ropogós, száraz süti.)
 

Sütés előtt

Az első sütés alá nem kell semmi a tepsibe, mert a tészta elég zsíros, nem szabad leragadnia. Ha másodjára sütünk ugyanabban a tepsiben, akkor az esetleges sajt vagy köménymag maradványokat távolítsuk el a tepsiből és nagyon vékonyan kenjük ki a tepsit egy kis zsiradékkal. Ha fog a lemezünk, akkor használjunk sütőpapírt.
 
A sima tetejű tésztát hosszában kb. 10 cm-es csíkokra vágjuk, majd a csíkokat függőlegesen 3 mm-enként felszeleteljük. A kis csíkokból a mellékelt ábra szerint különböző formákat pödörgethetünk: csiga, perec, szív, “S” betű, tulipán. Pödrés után picit nyomjuk össze a formát, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
 

 
A sima tetejű teasüti formázása
(Kattintással is léptethető!)

A kimaradt tésztát gyúrjuk össze, és egy pici szaggatóval szaggassuk ki. A tetejét kenjük le tojássárgájával, és megszórhatjuk köménymaggal, sajttal, vagy amivel szeretnénk. (Ha nincs olyan pici szaggatónk, akkor kis rudakat is sodorhatunk a maradék tésztából.)

Ezen a képen a csillag alakú süti a szaggatott

Ipari mennyiség 😀

Tipp: a kimaradt tojásfehérjéből készíthettek glazúrt, habkarikát és habcsókot is. Vagy próbáljátok ki Balázs Pavlova tortáját!

6 hozzászólás

  1. Szia!
    Nagyon tetszik a blogod, csak itt egy kicsit elakadtam a leírásnál. Konkrétan annál a résznél, hogy a kinyújtott tésztát feltekerjük a sodrófára és a tepsire rakjuk. Ilyenkor pihentetni kell? Ha igen mennyi ideig és milyen hőmérsékleten? Szoba vagy hűtőszekrény?
    Egyébként nagyon szimpatikus a recept.
    A választ előre is köszönöm.
    Üdvözlettel,
    Adrienn

  2. Kedves Adrienn!
    Így este fél 7 után én is elvesztem a saját leírásomban, szóval megértelek. 🙂 Úgy érzem, túl bonyolult lett, majd átfogalmazom. A lényeg az, hogy először begyúrod a tésztát, így pihen cipóként szobahőmérsékleten 15-20 percig. Utána megfelezed, kinyújtod, és ráteszed a tepsire. Ekkor kell lekenni a tojással, rátenni a tetejét, majd a hűtőben pihentetni pár órát, utána tudod szeletelni, formázni. Ha van nagy vágódeszkád, ami befér a hűtőbe, arra is ráteheted, hisz még formázni kell sütés előtt. Ha felvágod és szétrakod, 2 tepsire nem fog ráférni. Majd írj, hogy milyen lett! 🙂

  3. Kedves Hédi!
    Köszi a visszajelzést. Akkor ha jól értelmezem, a sodrófára tekerős rész kimarad. 🙂
    Mindenképpen el fogom készíteni, valószínűleg a jövő héten aktuális szülinapomra pont tökéletes lesz sós süteménynek.
    Köszi még egyszer!

  4. Ááá… így már világos akkor. Én is szoktam úgy áthelyezni a tésztát. Most már nincs más hátra, mint sütni. 🙂
    Köszi még egyszer!
    Kellemes hétvégét!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

1 + 5 =