Sárkánygyümölcs vetése magról

Évek óta ültetek egzotikus növényeket, ennek köszönhetően van néhány különlegesebb virágom, de sokáig nem volt sárkánygyümölcsöm, amire azóta vágytam, hogy megtudtam: létezik. Nem feltétlenül a gyümölcse miatt, hanem gyönyörű és hatalmas virágáért és azért, mert nagyon szeretem a kaktuszokat. (Majdnem annyira, mint az orchideákat.) Az első adag magot az internetről vásároltam, melyek szépen ki is keltek. Gondosan követtem az útmutatást, melyet gyakorlatilag bármilyen kaktusz ültetésekor alkalmazhatunk.

Sárkánygyümölcs trancsírozása

Az ültetéshez laza, homokos virágföldet használjunk, melyet jó szorosan tegyünk a cserépbe és nedvesítsünk meg. A magokat szórjuk a virágföld tetejére, s mivel elég jó a csírázási arány, egy cserépbe 3-5 db magot tegyünk. A magokat alig kell takarni, csak nyomkodjuk őket egy kicsit a virágföldbe és szórjunk rájuk egy nagyon kevés homokot. A homokot nedvesítsük meg egy kézi permetező segítségével.
Ha ezzel megvagyunk, húzzunk a cserépre egy nejlonzacskót, és tegyük minél világosabb és melegebb helyre. (A zacskót minden nap bontsuk ki egy órára, nehogy bepenészesedjen a virágföld.) A friss mag néhány nap alatt, de a fél évesek is egy hét alatt kicsíráznak. Kelés után bontsuk meg a nejlonzacskót, hogy több levegőt kapjanak a magoncok, de még néhány hétig ne távolítsuk el teljesen. A kikelt növényeket inkább permetezzük, mintsem locsoljuk, mert a lepkeorchideákhoz hasonlóan ez a növény is epifita.

Kelés után 2 hónappal
Néhány napos magoncok
Nemrégiben Londonban jártam a párommal, hogy meglátogassuk egy barátunkat, s a kínai negyedben sikerült szert tennem egy sárkánygyümölcsre. (Biztos lehet nálunk is venni, de én még nem találkoztam vele. Ha gyümölcsöt nem is tudtok beszerezni, magot már több internetes oldalon is árulnak.) Mondanom se kell, hogy a külleme sokkal csábítóbb, mint az íze, de számomra nem is ez volt az érdekes, hisz tele van magokkal! Úgyhogy újabb ültetés áll előttem… Amivel sajnos meg fogom várni a nyarat, mert tapasztalataim szerint a trópusi növények, különösen a kaktuszok, nem igazán csípik a téli magvetést. Addig is próbálok minél több magot kisajtolni a gyümölcsből. 🙂
További információ a sárkánygyümölcsről: Virágszeretők magazinja.

13 hozzászólás

← Previous Page 2 of 2
 1. Kedves Hédi!
  Én is ültettem magról. 2 helyről vettem a magokat és egészen más arányban keltek ki.
  Most a nagyobbik olyan méteres lehet, de sajnos a szeles időt megsínylette. Letörtek róla ágak(amelyeket ledugtam és megeredtek. Pedig nem láttam semmi reményét a túlélésre.) és megtöredeztek. De alulról újra hajtanak.
  De sajnos nem tudom mire figyeljek és hogyan neveljem tovább őket.
  Miért nőnek rajta "szalmaszál" szerű hajtások? És hogyan kezdjem virágzásra serkenteni? AZ erős napsugárzás jó-e neki?
  Köszönöm a segítségeteket előre is!

 2. Kedves Ervin! Ez egy fényigényes növény, de szoktatni kell a napsütéshez, mert ha eddig félárnyékban volt, akkor meg fog égni és csúnya lesz. A "szalmaszál" szerű hajtásokról tudnál képeket küldeni e-mailben? Tápoldatot adsz neki? Ha igen, milyet? Kérlek, küldj képet az összetételéről, köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

− 3 = 3