182 hozzászólás

← Previous Page 36 of 37 Next →
 1. Gánicz Zsuzsanna

  Kedves Hédi!

  Szeretném a segítségedet kérni!Álmom, hogy orchideákkal teli lakásban éljek… 🙂 A valóság: 1 hónapja kaptam egy mini lepkeorchideát. Egy hét elteltével azt vettem észre, hogy a “földjén” fehér lerakódás keletkezet, mintha elkezdett volna penészedni. Gyakorlatlan vagyok, azt hittem/reméltem nem penész, talán a víz miatt van, amivel locsoltam. Mostanra már pár gyökerén is látszik és egyértelművé vált… Hetente egyszer forralt-hűtött vízbe állítom 15-30 percre, aztán jól lecsepegtetem.Túlöntözöm? K-i fekvésű ablak melletti polcra helyeztem, mert a radiátor az ablak alatt van, nem mertem a párkányra tenni…1 db. virág van rajta, az első két hétben még erőlködve kinyílt 1 bimbó félig, a többi lehullott.:( Amit észrevettem, hogy hoz új levélkét, nem tudom ez jó hír-e, vagy csak próbál erőlködni szegényke… A felül lévő gyökerei olyanok, mintha kiszáradtak volna és/vagy fehér penészesek, a cserépben lévők vége pirosas/barnás színűek, egészségesnek tűnnek. Annyira sajnálom szegénykét, nem szeretném, ha kipusztulna…Tudnál nekem segíteni mit tegyek? Olvastam a régi oldaladon a penészesedés esetén mit javasolsz.Csak attól félek, ha levágom az összes penészes gyökeret meg az elszáradtaknak tűnőt,akkor 1 db sem marad…Túléli???Ne haragudj, hogy ilyen részletesen írtam, csak szeretném megmenteni.Válaszod előre is köszönöm!!!
  Üdv.: Zsuzsi

  • Kedves Zsuzsi! Igen, nagy valószínűséggel túl fogja élni. Kicsit könnyebb lenne, ha küldenél e-mailben pár fotót, akkor talán tudok még pár tippet adni azon kívül, amit a blogon olvastál. 🙂

 2. Szia! A legvalószínűbbnek a vízhiányt tartom. Virágzó lepkeorchideánál, ha nagyon kiszárad, előfordul, hogy az idősebb virágok veszítenek a tartásukból és úgy néznek ki, mintha összecsukódnának. Ha nem kap vizet, le is esnek, de ha időben megöntözik, akkor kisimulnak.

 3. Kedves Hédi! Nemrég kaptam egy növénykét de az alsó virágai kezdenek összezárulni a bimbók pedig sorban kinyilnak. Ez normális dolog? Mit kell kezdeni az összezárult virágokkal?

 4. Kedves Robi! A desztillált víz elég drága mulatság, de használható erre. A legjobb az esővíz, de ha valaki drágája a desztillált vizet, vagy a csapvíz forralását (amit megértek), akkor az állott csapvíz is megfelel a növénynek.

Oszd meg velem a véleményedet!