183 hozzászólás

 1. B.K.

  Szia! Jókat írsz,de had cáfoljam meg, hogy tápozás nélkül ne várjunk virágokat (Én is nagy tápozós vagyok pedig) és hogy nem jó fűtőtest feletti ablakpárkányon az orchideáknak! Nagymamámnak ott vannak, délnyugati ablakban és semmi tápot nem ad Nekik, ráadásul felülről locsolja néha és ontják roskadásig a virágokat! Bármelyik már régen nem virágzott lepkeorchidea is, ha oda kerül.

 2. Gánicz Zsuzsanna

  Kedves Hédi!

  Szeretném a segítségedet kérni!Álmom, hogy orchideákkal teli lakásban éljek… 🙂 A valóság: 1 hónapja kaptam egy mini lepkeorchideát. Egy hét elteltével azt vettem észre, hogy a “földjén” fehér lerakódás keletkezet, mintha elkezdett volna penészedni. Gyakorlatlan vagyok, azt hittem/reméltem nem penész, talán a víz miatt van, amivel locsoltam. Mostanra már pár gyökerén is látszik és egyértelművé vált… Hetente egyszer forralt-hűtött vízbe állítom 15-30 percre, aztán jól lecsepegtetem.Túlöntözöm? K-i fekvésű ablak melletti polcra helyeztem, mert a radiátor az ablak alatt van, nem mertem a párkányra tenni…1 db. virág van rajta, az első két hétben még erőlködve kinyílt 1 bimbó félig, a többi lehullott.:( Amit észrevettem, hogy hoz új levélkét, nem tudom ez jó hír-e, vagy csak próbál erőlködni szegényke… A felül lévő gyökerei olyanok, mintha kiszáradtak volna és/vagy fehér penészesek, a cserépben lévők vége pirosas/barnás színűek, egészségesnek tűnnek. Annyira sajnálom szegénykét, nem szeretném, ha kipusztulna…Tudnál nekem segíteni mit tegyek? Olvastam a régi oldaladon a penészesedés esetén mit javasolsz.Csak attól félek, ha levágom az összes penészes gyökeret meg az elszáradtaknak tűnőt,akkor 1 db sem marad…Túléli???Ne haragudj, hogy ilyen részletesen írtam, csak szeretném megmenteni.Válaszod előre is köszönöm!!!
  Üdv.: Zsuzsi

  • Kedves Zsuzsi! Igen, nagy valószínűséggel túl fogja élni. Kicsit könnyebb lenne, ha küldenél e-mailben pár fotót, akkor talán tudok még pár tippet adni azon kívül, amit a blogon olvastál. 🙂

 3. Szia! A legvalószínűbbnek a vízhiányt tartom. Virágzó lepkeorchideánál, ha nagyon kiszárad, előfordul, hogy az idősebb virágok veszítenek a tartásukból és úgy néznek ki, mintha összecsukódnának. Ha nem kap vizet, le is esnek, de ha időben megöntözik, akkor kisimulnak.

 4. Kedves Hédi! Nemrég kaptam egy növénykét de az alsó virágai kezdenek összezárulni a bimbók pedig sorban kinyilnak. Ez normális dolog? Mit kell kezdeni az összezárult virágokkal?

 5. Kedves Robi! A desztillált víz elég drága mulatság, de használható erre. A legjobb az esővíz, de ha valaki drágája a desztillált vizet, vagy a csapvíz forralását (amit megértek), akkor az állott csapvíz is megfelel a növénynek.

 6. Kedves Marcsika! Ha kap elég fényt, akkor jól fogja magát ott érezni. Tápoldatozni mindenképp kell, hisz a közeg, amiben van, nagyon szegény tápanyagokban, viszont a virágzáshoz, növekedéshez szüksége van ezekre. Biztos nem sima virágföldben van, de, ha küldesz róla egy képet e-mailben, akkor megnézem, hogy megnyugodj. 🙂

 7. Szia Hédi.
  Szeretném tudni mi történt a viragommal….tegnap mindkét levele sajnos kibukott.
  2 hetente önzöztem,szerintem mindent ugy csináltam ahogy a blogod tanítja.
  Mégis valami nincs jól.
  Küldök képeket is róla emailben. 😟

  Vàlaszodat nagyon várom.

  Judit.

 8. Szia ! Én most vettem magamnak egy mini orchideát . Már nagyon régóta szerettem volna egyet 🙂 Átolvastam amit írtál a gondozásáról , nem is gondoltam volna hogy ilyen sok mindenre kell figyelni . Szóval az első kérdésem az lenne hogy én Németországban lakok és ezen a részen ahol mi vagyunk nincs nagyon meleg nyáron de párás idő van és sok eső esik , a pincébe van a szobánk úgyhogy itt talán még hidegebb van de körülbelül 20 fok van mindig . Ez is megfelel a kis orchideának mert ugye ez olyan neki mintha egy hónap kiesne mert itt lehetne ugy mondani hogy nincs is nyár . A másik kérdésem pedig az lenne hogy ezt a picurt egy nagyáruházban vettem a föld amibe van biztos megfelelő neki ( úgy értem hogy nem e sime virágföldben van-e)? És még annyit hogy muszály neki adni tápot ? Nem igazán értek a kertésztehez bocsi hogyha hülyeséget kérdeztem !

 9. Kedves Ági! Én nedves vattakoronggal szoktam őket tisztítani, ha porosak. Érheti víz az orchideák levelét, de fürdetni nem érdemes őket. Én is láttam már azt a törlőkendőt, szerintem felesleges beszerezni. Ha nagyon vízköves egy orchidea levele, akkor 20%-os ecettel kell egy kicsit megnedvesíteni a vattakorongot, s azzal szépen lejön róla. Utána pedig érdemes áttörölni tiszta vizes koronggal.

 10. Kedves Hédi!
  Mivel lehet letörölni, -tisztítani az Orchideák levelét? Van aki szerint egyáltalán nem érheti víz a leveleket.
  Kapni kifejezetten erre a célra törlőkendőt, de elég drága.
  Köszönöm!

  Ági

 11. Szia Hédi!
  Most vettem lepkeorchideát és még új vagyok benne szeretném kérni a segítséged,szeretném át rakni 2 akváriumba az egyikben az orchideát ,a másikban szeretnék halakat rakni lehetséges lenne?vagy csak simán hagyjam?…kérlek segíts….

 12. Megnéztem több videót is a neten, de valahogy egyik se volt az igazi. Valószínűleg ennek az lesz a vége, hogy videógyártásba kezdek. 🙂

 13. Szia Hédi,

  Segíts kérlek! Az orchideámon nagyon apró, mini, fehér kukac-szerűségek vannak (de inkább talán nem is kukac, nem tudom mi, talán inkább TETŰ….? de mászik ha jobban megfigyelem) és ki is kelnek belőle apró, repülő rovarkák, kisebb mint egy muslica.
  Az orchidea felső része – de talán az egész – tele van ezzel a mini élőlénnyel. Ez normális? Mit lehet kezdeni ellenük? Mivel kellene kezelni?
  Egyébként a növény kicsattan az egészségtől és tele van virággal.

  Köszi a segítséget,
  Timi

 14. Szia! Remélem, nem írok későn, de nem érdemes átültetni, ha ennyire megtáltosodott. A már kifejlett virágzat jobban bírja az átültetést, mint amikor még csak bimbók vannak a növényen. A kirobbanó hajtásoknak örülni kell. 🙂 De, ha 12 cm-es cserépben van, nem hiszem, hogy miniről van szó. Legalábbis én még nem láttam minit ekkora cserépben, de lehet, hogy ez az én hiányosságom.

 15. Szia, Hédi! 🙂
  Az átültetéses részt böngészve, pont az a videó nem tekinthető meg, ami szerint te is ülteted. a másik elég furának tűnik nekem. Tudnál linkelni másik videót, ami a te módszeredet tartalmazza? 🙂
  Előre is köszönöm! 🙂

 16. Szia Hédi!
  December óta nevelem a mini lepkeorchideám. Sajnos megfázott, elhullottak a virágai, rá kéthónapra elkezdett a szár illesztéseinél, mind a 2 száron 2-2 ágat hajtani, ma pedig észrevettem, hogy egy harmadik virágszárat kezdett növeszteni a levelek közül a soron következő helyen. Nagyon örülök neki, csak olyan mintha megbolondult volna 😀
  Viszont egy helyen, lent az egyik gyökeret elszoritotta valami kéreg darab, és egy 2 cmes részen rohad, előtte utána zöld rész.
  Nagyon megviselné ilyenkor ha átültetném? Mert ha szerinted nem érdemes emiatt bolygatni, akkor hagyom. Amúgy sok gyökere van, 12 cmes a cserép, itt ott már ki aztán vissza is bújt a cserépbe másik lyukon. Nem tudom hogy tömörödött-e a közeg, nincs viszonyítási alapom. A fürdőben tartom, egy nagy északi ablakban. (Florimo közeget vettem, jó darabosnak tűnik)
  Ültessem vagy ne? Természetes ez a kirobbanó hajtásáradat?

  Köszönöm a segítséged! 🙂

 17. Szia! Vagy a bejegyzésben írt hőmérséklet csökkentést kellene kipróbálnod, és/vagy tápodatot váltani, amiben kevesebb a nitrogén, de több a foszfor és a kálium.

 18. Kedves Zsófi! Egyáltalán nem baj, hogy kikandikálnak a gyökerei, ha elegendő nekik a páratartalom, tovább is fognak nőni. Néha úgy néznek ki a lepkeorchideák, mintha ki akarnának mászni a cserépből. Ennek megvan az oka, majd szeretnék rá szánni egy külön bejegyzést, amint az időm engedi. Ha látszólag magához tért a növény, szerintem most ne ültesd át. Én éles ollóval szoktam levágni az elöregedett gyökereket. Kézzel szerintem azért nem jó kitépni, mert kiránthatod vele a növényt a cserépből, meg a "vágási" felület sem lesz olyan sima, így fogékonyabb lehet a betegségekre. A "muslincákról" pedig ebben a bejegyzésben olvashatsz: http://hedihobbi.blogspot.hu/2013/03/tozeglegy.html

 19. Kedves Hédi!
  Segítségedet illetve véleményedet szeretném kérni!
  Anyumnak vettünk még 2014 júliusába orchideat.
  Szépen virágzott. Majd jött a baj, hogy meglocsoltuk a levéltövénél. Szerencsére túlélte. Hozott 4 új levelet. Anyum átültette a nyáron. Sajnos nem volt ott és nem láttam, hogy az elhalt gyökereknek mi lett a sorsa. Hétvégén anyum megunta a gondozását,és nekem adta.
  Ami furcsa, hogy hozott új gyökereket, de azok a földön kívül vannak. Ezüst színűek, a végük bordó, gondolom még nőnek.
  A kérdésem az lenne, hogy az jó, hogy a gyökerek szabadon vannak, vagy érdemes lenne átültetni megint, ugyanabba a cserépbe,csak takarva a gyökereit, félek, hogy megfáznak.
  Illetve a régi gyökereit milyen eszközzel érdemes eltávolítani? Láttam valaki ollóval, valaki kézzel.
  illetve apró kis bogarak vannak rajta,olyan mintha muslincák lennének. Őket hogyan lehet kiirtani?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Zsófi

 20. Kedves Viktória! Nem, nem lesz semmi baja a növénynek, a gyökerek megtalálják majd az utat a cserép széle felé, emiatt nem kell aggódnod.

 21. Névtelen

  Szép napot! szeretném kérdezni hgy mikor átültettem az orchideát bajt csináltam e avval hogy az új átlátszó edényben nem látszanak a gyökerei? – mert szápen körberaktam orchidea földdel.Üdvüzlettel Viktória

 22. Kedves Barbara! Igen, az orchideák nagy túlélők, nem is érdemes őket agyon szeretni, mert sokszor attól mennek tönkre (túl sok táp, víz, pára). Ha csak egy kicsit is ért hozzájuk az ember és eltalálja a helyüket, akkor viszont sok örömet okoznak. 🙂

 23. 2008 ota vannak orchideaim. A legtobbet az ikeabol szereztem, ahol az elviragzottakat, kokadtabbakat regebben sokszor kiraktak es nevetseges 200-500 forintos aron lehetett megvenni. Kb 25-30 viragom van. Mindegyik gyonyoru, sokat viragoznak, de most ahogy vegigolvastam a bejegyzest dobbentem ra, hogy mindez csupan az orchideak tulelokepessegen illetve a szerencsen mult. Siman belespricceltem a tovukbe pl.kb 2 honapja elkoltoztunk es uj helyre kerultek. Ez kicsit megviselte oket, nemelyik leszaritotta a bimboit, van amelyik azota nem hozott uj viragszarat, raadasul a koltozessel kapcsolatos rengeteg teendo miatt kicsit elhanyagoltam oket, ezert par alaposan kiszaradt, leveluk megrancosodott.

  Van amelyik muanyag atlatszo kaspoban van, van amelyik hagyomanyos mazas kaspoban, van amelyiket uvagvazaba ultettem. Most mar tudom, hogy egyik sem szerencses, mert nem jol szelloznek. Bar ugy vettem eszre az uvagvazaba ultetettek nagyon jol erzik magukat. Substralt szoktak kapni, de azt is hektikusan, raadasul szerintem folyton tul tomeny oldatot kaptak, mar amikor eszembe jutott.

  Szoval osszefoglalva, rengeteg dolgot rosszul csinaltam, es megis gyonyoruek, ezert azt hittem mindent jol csinalok. Nagy tulelok. Most meg fogok probalkozni a szaporitassal, mert kaptak egy telikertet, ahol van meg hely jo par novenynek.

  Udvozlettel,
  Barbara

 24. Kedves Niki! Én a helyedben nitrogéneset használnék, hadd nőjenek még azok a gyökerek/levelek. Télen nem fognak. Ugyanakkor 20°C felett is virágzik a lepkeorchidea, ezzel nincs gond.

 25. Kedves Hédi!
  Sajnos egy jó fél évvel ezelőtt még mit sem tudtam az orchideák gondozásáról, és túlöntöztem őket. Gyökereik jó része lerohadt, és a levelek is fonnyadozásnak indultak. 4, illetve 3 hónappal ezelőtt (2 turnusban) átültettem őket, azóta a levelek helyre jöttek, rengeteg, növényenként 4-8 új gyökér is növekedett, plusz növényenként 1-2 új levél. Nagyon ügyelek arra, hogy a gyökerek mindig zöldek maradjanak, ne sárguljanak, illetve hogy elegendő fényt kapjanak. Áztatáskor enyhe tápoldatos deszt.vizet használok.
  A lakásomban igyekszem párásítani, illetve szellőztetni, de sajnos 20°C alá még télen sem tudom leimádkozni a hőmérsékletet.
  Kérdésem, hogy a virágzás beindulása korai lenne-e még az átültetett növényeknek? Várjak velük, pihentessem őket, és inkább nitrogéndús tápoldatot kapjanak?

  Előre is köszönöm a válaszod!

  Üdvözlettel: Niki

 26. Kedves Olvasóm! Ne haragudj, eddig nem vettem észre a hozzászólásodat! Elvirágzás után teljesen normális, hogy elkezd sárgulni, barnulni a virágszár, majd teljesen elszárad. Egy éles ollóval levághatod. A növény ettől nem pusztul el, legközelebb új szárat hoz és azon lesznek a virágok.

 27. Ha van az ablak előtt fa, az többnyire eleget árnyékol. De, ha az ablak elé teszed egy virágtartóra és van egy fényáteresztő függöny előtte, az is elég szokott lenni.

 28. Kedves Kriszti! Én műanyag vödrökbe gyűjtöm és 5 literes flakonokban tárolom. Azt, hogy mennyi a pH-ja, csak lakmuszpapírral lehet megállapítani. Nagyon jó esővízgyűjtőket lehet egyébként kapni, amik kiszűrik a vízből a koszt, van rajtuk túlfolyó és csap is. Ezek is műanyagból készülnek. Nagyapám kiszuperált kádba gyűjtötte anno a vizet, azzal sem volt gond azt leszámítva, hogy a szúnyogok imádták. De tatámnak ez nem volt probléma, mert szúnyoglárvákkal etette a halait. 🙂

 29. Kedves Anita! Egyes pókok előszeretettel költöznek be az orchideák közegébe, én is jártam már így. Nem jelentenek semmilyen veszélyt a növényre, szóval csak fóbia esetén indokolt az elpusztításuk. Más kérdés, ha takácsatkáról van szó, ami szívogatja a növényi nedveket.

 30. Kedves Hédi! Az orchideám a második virágzáson van túl, a mai nappal az utolsó virág is elszáradt, és vele együtt a három ág, közül kettő már teljesen el száradt. Kicsit feljebb olvastam, hogy teljesen normális ha elszárad a virágszár, kérdésem az lenne, hogy ezt le kell törni? Előre is köszönöm a választ 🙂

 31. Névtelen

  Kedves Hédi!

  Pár napja kaptam meg első lepkeorchideámat és szomorúan tapasztaltam, hogy egy kicsi, vörös pók költözött bele. A mai napon elpusztítottam a pókot, de félek, hogy nincs-e benn még több, mert a földjének felső részén is találtam pókhálót, és talán át kellene ültetnem a növényt, bár szép nagy virágok vannak rajta és még négy bimbó is. Ezért nem tudom, mit tegyek. Próbáltam interneten is utánanézni, de pókos orchideáról és a szükséges óvintézkedésekről nem találtam semmilyen feljegyzést.
  Továbbá érdemes lenne valami rovarölő szert is használnom rajta?
  Most jött el az ideje, hogy öntöznöm kellene, de nem merek tenni semmit.

  Előre is köszönöm a válaszodat! Anita

 32. Névtelen

  Kedves Hédi!
  Egy olyan kérdésem lenne, hogy az orchideám miután elvirágzott az addig zöld szára elkezd sárgulni-barnulni, elszáradni. Mit kéne csinálnom, hogy ez ne történjen meg? visszavágni? Vagy túl keveset locsolom? (a levelek szép zöldek) Olyan mintha a szára végétől szépen visszafelé haladva halna meg lassan…

 33. Névtelen

  Köszönöm a válaszod! Még annyi problémám lenne, hogy a szobám ablaka déli fekvésű, és nem merem odatenni a növényt, mert félek, hogy megég. Ugyanakkor attól félek, hogy nem kap elég fényt. Esetleg próbálkozzak valami árnyékolóval, mert az ablakban jobb helye lenne?

  Válaszod köszönöm!

 34. Névtelen

  Kedves Hédi!
  Az esővíz begyűjtése érdekelne, mert azt olvastam neten, hogy nem mindegy, honnan, mibe gyűjtjük. Ereszből műanyagba gyűjtve azt írták, hogy savas marad. Te hogyan gyűjtöd be?
  Köszi!
  Kriszti

 35. Kedves Anita! Vagy az lehet, hogy kezd elvirágozni, vagy az, hogy kevés vizet kap, ezért először elkezdenek kókadni a virágok, majd elszáradnak, ha nem locsolod meg időben. Az a különbség, hogy ha vízhiány esetén kap vizet, akkor utána felélednek a virágok, de ha elvirágzik, hiába locsolod. Nagyon változó, hogy meddig nyílik egy újonnan vásárolt orchidea, mert nem lehet megmondani, hogy mióta virágzik. Én pl. karácsonyra kaptam egyet, az most is ugyanúgy néz ki, de amit nőnapra kaptam, már elnyílt és ugyanúgy vannak tartva.

 36. Névtelen

  Kedves Hédi!

  Kb. 2 hónapja kaptam a lepkeorchideám, virágzó állapotban. Azóta kinyílt még rajta számos bimbó, viszont két nagy virág elkezdett száradni. Ez természetes, vagy egy virág meddig szokott megmaradni a növényen?

  Köszönöm,
  Anita

 37. Kedves Rita! Nem tartom kizártnak, hogy egy-két pók belakta az orchideád cserepét, de azért biztos, ami biztos alapon, kérlek küldj néhány fényképet e-mailben.

 38. Kedves Lilla! Ez mindig attól függ, hogy milyen a hőmérséklet, ill. mennyire volt nedves az új közeg, valamit jól beáztattad-e előtte a növényt. Egyszerűen látszik, ha már elég száraz, akkor lehet öntözni, tápozni. Biztos te is meglocsoltad már, mióta elküldted az üzenetet. Az orchidea közegek kevés tápanyagot tartalmaznak, ezért nem kell hónapokat várni a tápozásnál, mint pl. a virágföldeknél. Ha még nem tetted, nyugodtan elkezdheted tápozni a növényt.

 39. Névtelen

  Kedves Hédi!
  Phalaenopsis orchideám földjébe fehér,nagykörömnyi gubók jelentek meg.Esetleg gombás lehet?3 virágszár van rajta tele majdnem kinyílt bimbókkal.Valamivel tudom-e fertőtleníteni a földjét vagy ültessem át?Ezen az orchideán általában 6-7 hónap után dobja el a kinyílt virágait.
  Válaszod előre is köszönöm!
  Rita

 40. Névtelen

  Kedves Hédi!

  A gyönyörű lepke orchideámon csak úgy nyílnak a bimbók, de már a 2. bimbó hal el. Ki se nyílik, csak elhalványul a színe, és elfonnyad, közben pedig a többi bimbó kinyílik, és virágzik.

  Ez mitől lehet? Esetleg azok a bimbók korábban megsérültek?

  Válaszod előre is köszönöm!
  Ági

 41. Névtelen

  Kedves Hédi!

  Ma átültettem 4 orchideámat is nagyobb cserépbe, mert eléggé "megették" már a földjüket. A kérdésem az volna, hogy az átültetéshez képest mikortól kell öntözni és tápozni?

  Köszönettel: Lilla

 42. Kedves Olvasóm! Ha elég vizet öntesz a cserép alá (mondjuk a feléig) és 1-3 órára benne hagyod, akkor az egész közeg átnedvesedik és a felső gyökerek is kapnak elegendő mennyiségű vizet. Ha csak 1-2 centi vízbe állítod bele, akkor a közeg felső része mindig száraz lesz, így az ott lévő gyökerek el is száradhatnak.

 43. Névtelen

  Kedves Hédi!

  Phalaeopsis virágom van

  Na szóval az lenne itt a probléma hogy mikor reggelente meglocsolom akkor nem tudom hogy jót teszek e velem mert csak az egyik rész szürke a másik egészséges zöld …szóval most nem tudom hogy mikor kell locsolni+mikor meglocsolom az alját akkor a szürkés része bezöldül és szép lesz de van felől kiágaskodó gyökere ami szürke és mikor bevizeztem az ujjam akkor rátettem a gyökerére a csepp vizet és azon a részen bezöldült . De tudod hogy ajánlottad hogy lehetőleg ne fölülről és én most mit tegyek???

 44. Kedves Ág! Kérlek, küldj e-mailben fényképet az orchideádról és a tápoldat címkéjéről, amit használsz! Írd meg, mióta használod és milyen gyakorisággal öntözöd vele a növényed, köszönöm!

 45. Névtelen

  Kedves Hédi !
  A barátomtól közel egy éve kaptam egy orchideát, akkor gyönyörű szép virágai voltak, tartott kb 2 hónapig, majd lassan elkezdtek hullani a virágai. Azóta nem virágzik és nem tudom mit tettem rosszul, túl nem locsoltam, de meglehetősen meleg van a szobában ez lehet az oka?
  Válaszodat előre is köszönöm.
  Üdvözlettel, Ági.

 46. Kedves Olvasóm! Köszönöm szépen az építő jellegű hozzászólást! Amint láthatod, a cikk szerkesztés alatt áll, nem véletlenül, részben én is elavultnak tartom. Ugyanakkor tapasztalataim alapján az ion-cserélt víz semmivel sem jobb a csapvíznél. Ha már vásárolod a vizet, akkor csak desztilláltat érdemes venni. Ahhoz pedig változatlanul tartom magam, hogy az esővíz a legjobb, nem csak az orchideáknak, hanem a szobanövényeknek úgy általában. (Az én lakhelyem környékén pedig elég magas az ivóvíz arzéntartalma, mégis ezt isszuk már elég régóta, s csak az utóbbi években kezdtek el ezzel foglalkozni.)

 47. Névtelen

  Pár pontosítás jobbító szándékkal a blogghoz!

  Mivel öntözzünk? részhez lenne megjegyzésem: ezt a részt inkább vedd ki, vagy teljesen fogalmazd át és nézz utána mert óriási szakmai pontatlanságok és félrevezetés van benne!
  Egyrészt a Magyarországon felhasznált ivóvíz (meghatározott kivételektől eltekintve) tökéletesen alkalmas ivásra és egészséges! Teljesen más kérdés, hogy egy magas oldott sótartalmú vízzel nem lehet a növényeket locsolni. Vízlágyítás és forralás teljes tévedés, köze nincsen ahhoz amit leírtál.
  Egyszerűen be kell menni a boltba és venni kell ioncserélt vizet, ezzel kell öntözni!

  Jobbító szándékkal a színvonalas íráshoz!

 48. Névtelen

  Kedves Hédi!

  A lepkémen észrevettem,hogy ragacsos mézszerű foltok jelentek meg. Így a bimbóit is ledobta. És a minimet is megfertőzte…
  Mi a teendő? Ha esetleg valami vegyszer kell rá legyen szíves annak a nevét megmondani!

  Köszönettel: Anita.

 49. Kedves Hêdi!

  A minap vettem életem első lepkéjét. Sajnos panelben lakom, az ablakpárkány alatt fűtőtest van, nem szívesen tenném oda. Kicsit távolabb az ablaktól, de azért viszonylag fényes helyen lakik a három pálmám akiket folyamatosan permetezni, párásítani kell, kavicstálca is van alattuk. A kérdêsem az volna, hogy berakhatom az orchideám a pálmák közé?

  Előre is köszönöm a segítséged!

  Tünde

 50. Kedves Netti! Örülök, hogy tetszik a blogom! A minit ugyanúgy kell tartani, mint a nagyod, de oda kell rá figyelni, mert vékonyabbak a gyökerei, érzékenyebb a kiszáradásra és a túlöntözésre is. Ezért a kertészetekben szinte 100%-ban sphagnum mohába ültetik őket. Ez önmagában nem baj, mert a sphagnum moha nagyon jól tartja a vizet és folyamatosan adja le a növénynek, de nagyon könnyű túlöntözni, hisz egy idő után több vizet a moha nem tud felvenni, és ha az is csordultig tele van, meg a cserépben is áll a víz, a pára, akkor ott hamar felüti a fejét a rothadás.

  A vegyes tüzelést ki kell tapasztalni, hogy hogy érzik magukat, mást nem tudok írni. Semmiképp se tedd a növényeidet a szekrény tetejére, mert kevés a fény, másrészt azokat a növényeket, amiket nehezebb elérni, általában ritkábban locsolják meg mint kéne, és később is veszik észre rajtuk a kártevőket. Tehát én azt javaslom, hogy maradjanak az ablakban, tegyél melléjük kis tálkákban vizet, és ha bejön a fűtés, és ilyen meleg lesz, kicsit gyakrabban öntözd őket, mint most, és hetente töröld át a leveleiket nedves ruhával. Nem a hőingadozással lesz probléma, hanem a száraz levegővel, de az kiküszöbölhető, ha folyamatosan figyelsz arra, hogy elég párás legyen a környezetük.

 51. Névtelen

  Kedves Hédi! Új virágszárat hozott az orchideam közvetlenül a visszaszáradt virágszár mellett. Amikor levágtam a száraz szárat megsértettem a friss hajtast és letört a csúcsa. El fog száradni a hajtás vagy növekszik tovább? Köszönöm! Üdv. Mimi

 52. Kedves Hédi!
  Először is gratulálni szeretnék a blogodhoz. Nagyon sok okosságot és újdonságot ír le 🙂
  A többiekhez hasonlóan én is kérdéssel fordulnék hozzád. Kíváncsi vagyok a véleményedre.
  Van néhány szép orchideám. Most kaptam egy mini lepkeorchideát. Annyira aranyos:) Kérdésem az lenne, hogy ugyanúgy kell-e gondozni mint a nagyobb társait? Azon tanakodok, hogy szükséges lenne-e egy átültetésre? A bolti 6cm-es cserépben van. Mivel neked is volt ezért van vele tapasztalatod.

  Másrészt, van egy büszkeségem. Egy egy szálas orchideaként kaptam és azóta növesztett még egyet. Nagyon szép az új ág. De a régi teljesen elszáradt. Írtad, hogy ez normális de furcsállom, hogy az egészen a tövéig. Kb egy 1cmre a tövétől már ilyen sárgás zöldes.. Fel fog támadni és lesz majd virága, vagy búcsúztassam el?
  A legfontosabb kérdést hagytam utoljára.
  Most egy nyugati fekvésű ablakban vannak "elszállásolva". Mivel csak itt van elegendő fény a számukra. De mivel jön a hűvös időszak aggódok, hogy fázni fognak. A radiátor pont az ablak alatt van, írtad is, hogy ez nem túl megfelelő számukra. De mivel vegyes tüzelésünk van a hőmérséklet elég változékony. Reggel hidegebb este meg meleg. (18-27°C) Tanácstalan vagyok, hogy tegyem fel őket a szekrény tetejére ahol kevés a fény de a radiátortól messze van. Vagy hagyjam a helyükön őket ami talán az "őshazájuk" klímájára hasonlít. Mit gondolsz?
  Elnézést a sok kérdés miatt ! Várom a válaszod ! És köszönöm szépen a segítségedet! 🙂
  Szép napot! Üdvözlettel Netti 🙂

 53. Kedves Adrienn! A száraz részt visszavághatod, de csak úgy, hogy a zöld részbe ne vágj bele, tehát maradjon kb. fél centi száraz rész, hogy ne kelljen a növénynek begyógyítani a sebét, mert akkor tovább száradhat. Ha három nyúlványocska, az szinte biztos, hogy gyökér. Az e-mail címemet a legtöbb bejegyzésben, valamint a Kapcsolat menüpontban találod meg.

 54. Névtelen

  Kedves Hédi! Nekem sikerült már egy lepkeorchideát kirohasztanom, de most hogy végig olvastam a blogot, minden hibámra fény derült, és a mostaniakra ennek fényében figyelni fogok 😀 A kérdésem viszont az, hogy a mostani lepkeorchideámnak két száron voltak virágai. Az egyiken – ezen a száron már csak egy virágocska van és még mindig szép zöld az egész szár. A másik száron már nincs virág, és a szár vége, úgy 10 cm, teljesen elszáradt. Viszont a száradás alatti zöld száron, mintha lenne egy kis rügy. Mit csináljak most? Az elszáradt részt levágjam vagy sem? Illetve a tövénél 3 kis új nyúlványocska jelent meg. De én nem tudom eldönteni mik azok? Új gyökerek, vagy abból lesznek a szárak? Képet tudok, küldeni, ha esetleg kicsit zavaros amit írtam 😀 Hová küldhetem? Előre is köszönöm! Adrienn

 55. Kedves Timi! Szerintem a probléma az északi ablakkal van. Te szépen gondozod őket, jól érzik magukat, ezért hozzák a bimbókat, de fényhiány miatt nem tudják kinevelni a virágokat. Ezért a növény ledobja a már kinyílt virágait (gondolom ezek nem nálad nyíltak ki), hogy több legyen az energiája, de valószínűleg az új bimbókat is hamarosan le fogja dobni mindkettő, mert a fény is kell ahhoz, hogy kifejlődjenek, nem csak a tápanyag. Javaslom, hogy fontold meg egy növényeknek való lámpa beszerzését.

 56. Névtelen

  Kedves Hédi!
  Nagyon hasznosnak találom az oldaladat, sokat tanultam a leírtakból! Most nekem is aggályaim támadtak a két lepkeorchideámal kapcsolatban. Június elején vásároltam a két növényemet, már akkor volt rajtuk sok virág. Itthon csak északi fekvésű ablakba tudtam helyezni, de úgy tűnik nincs gond a hellyel mivel szépen hoznak új bimbókat, leveleket, pici gyökereket. Hetente áztatásos módszerrel öntözök állott csapi vízzel (felénk nem számít keménynek, a növényeken sincs semmi jele) , 3 hetente tápoldatozom, kavicsok a tálkában, szórófejes flakonnal szoktam permetezni tiszta vízzel, idáig minden szuperül ment. Most azonban pár nap leforgása alatt mindkettőn elszáradt néhány régebbi virág, le is estek. Ezzel a világosrózsaszínűn be is fejeződött a folyamat, de a másikon továbbra is szárad folyamatosan 3-4 virág, konyulnak, egyre áttetszőbbek a szirmaik és kifejezettebb rajtuk az erezet, mikozben szepen hajtja az új bimbókat.. Lehetséges, hogy az utóbbi napokban túl sokat volt nyitva a szomszédos ablak, de ügyeltem , hogy ne legyenek huzatban.. Itt hibázhattam? Vagy egyszerűen csak elvirágzottak azok a bizonyos virágok, és nem kell aggódjak? Válaszodat előre is köszönöm! 🙂
  Timi

 57. Kedves Alexandra! Attól függ, hogy mennyire foltosak. Ha nagyon, akkor érdemes egy pici ecetet, vagy citromlevet tenni a vízbe, és mosogatószivaccsal áttörölni. Ha csak picit vízkövesek, akkor a mosogatószivacs dörzsis része le szokta vinni sima esővízzel, de nem szabad erősen dörzsölni a leveleket, csak finoman. Arra figyelj, hogy a szivacs épp csak nedves legyen és reggel/délelőtt láss neki, hogy szépen leszáradjanak estére.

 58. Kedves Timi! Megvan még az orchideád? Sajnos ez elég csúnyán hangzik, valószínűleg kirohadt. Ha még él, tudnál róla képet küldeni e-mailben?

 59. Röviden és tömören: igen. Az ásványvízben rengeteg az oldott ásványi anyag, amire a lepkeorchidea nagyon érzékeny, ezért nem szabad csapvízzel sem öntözni, de ha már választani kell, akkor inkább a csapvíz. Egyébként pát ezer Ft-ért lehet venni vízforralót, én főzéshez is azzal forralom a vizet, mert sokkal gyorsabb, mint a gázon.

 60. Alexa

  Kedves Hédi!
  Sajnos eddig csapvízzel öntöztem/permeteztem az orchideáimat, viszont mindig ügyeltem arra, hogy állott víz legyen, ám sajnos így is foltosak a leveleik, ezek gondolom vízkőfoltok. Tudnál adni valami tanácsot, hogy hogyan tudnám eltüntetni róluk? Töröljem le valamivel? Elkezdtem gyűjteni az esővizet, és mostantól azzal fogom majd őket táplálni. 🙂

 61. Kedves Hédi!Márciusban kaptam egy Phalaenopsis 3szárú gyönyörű orhideát.1hete elkezdte lehullajtani a virágait,és elkezdtek sárgúlni a levelei,már csak 2zöld van a legfelső,és a szárai is besárgúltak,a tövénél meg vannak száraz részek.A gyökere még zöld 1szál van benne ami sárgás 🙁 Meglehet még menteni,mit csináljak vele????Köszönettel Timi

 62. Kedves Hédi! Mivel ez a forralásos dolog elég macerásnak tűnik, az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha megpróbálnám ásványvízzel öntözni a növényt. Nagy butaság lenne? Nagyon hasznosak a tanácsaid, köszönöm! Andi

 63. Kedves Judit! Érdemes lenne valamilyen felszívódó rovarölővel beöntözni az összes növényedet és 3-4 alkalommal megismételni a kezelést. Több ilyen termék is van, ami szabadforgalmú, érdeklődj a gazdaboltban. Nagyon fontos, hogy felszívódó legyen és ne kontakt hatású.

 64. Kedves Hajni! A zöld virágszárat nem kell levágni. Ha a növény "úgy dönt", hogy már nem akar bele energiát fektetni, akkor majd el kezd sárgulni, elszárad és akkor majd levághatod. Mivel eddig agyag cserépben volt, teljesen természetes, ha sárga, esetleg fehér, vagy rózsaszín a gyökere, emiatt nem kell aggódnod, a fényhiány okozta. A konyhában biztos jó helye van, ha nem éri közvetlenül a forró gőz.

 65. Névtelen

  Kedves Hédi!

  Szeretném a segítségedet kérni a következőben:
  az orchidea cserépben egy kis apró bogár bele petézett, mikor megöntözöm a virágokat akkor kimosódik a cserépből a sok kis apró fehér lárva és a a tartóban látni őket. Nagyon kis apró fehér lárvák, pattognak össze-vissza. Próbáltam már kimosni őket zuhany alatt, de nem szabadulok meg tőlük. Átültetni nem szeretném őket, mert folyamatosan virágoznak és azt hallottam, hogy ilyenkor nem nagyon szabad őket, mert érzékenyek. A többi virágoknál is jelen vannak, nem csak az orchideáknál. Azt vettem észre, hogy a nedves közegeket keresik.
  Mit tanácsolsz, mivel kezelhetném őket? Milyen megoldás lenne a megfelelő, hogy ne repkedjenek a virágok körül és ne élősködjenek a virágjaimon.

  Judit

 66. Kedves Hédi!
  Volt tanáromtól kapott a feleségem egy ilyen orchideát. nem néztem meg a tartását, és bizony, az egyik külső levele sárgul, az egyik oldala még zöld, a másik már sárgul, sőt fonnyad is. A levelet a karózáskor hozzászorították a beljebb levőhöz, nyilván víz került a tövéhez, ahonnan most kipiszkáltam két csipetnyi ültetőközeget. Kérdésem: Mindenképpen ki kell szedni a növényt a cserépből, vagy hagyjam szárazon azt a területet, és így is meggyógyulhat?

 67. Névtelen

  Kedves Hėdi! Tavaj oktòberben kaptam a lepkeorhideàmat. Egy ideig szėpen is viràgzott aztàn lehullatta mindeggyiket. Azòta nem is hozott viràgot, de a levelei nagyon gyorsan ės szėpen szaporodtak. Egy pàr hete elkezdett egy új viràgszàr fejlödni ės màra màr làtni egy kėt kezdetleges bombòcskàt. De sajnos a rėgi viràgszàcrnàl nem làthatò fejlödės. Akkoriban hagytam ės nem vàgtam le ezt a szàrat. Lehet, hogy mėgis le kėne??? Eddig egy agyagcserėpben tartottam de most kivettem, hogy a gyökerei is fėnyt kapjanak ės hogy ne öntözzem tùl. Sok gyökėr nagyon halvàny szinü kicsit minha sàrgàs lenne. Ez jò vagy rossz? Ėn a konyhaablakban tartom mivel nagyon magasan 1700 mėteren lakunk ės itt nagyon szàraz a levegö. A konyhàban talàn pàràsabb a levegö. Elöre is köszi a tanàcsokat! Hajni

 68. Névtelen

  Kedves Hédi!
  Most szombaton kaptam a családomtól mini orhideát, a nevét nem tudom, mert a külső nylont róla eldobtam. A probléma az, hogy minden virág és bimbó megfonnyadt rajta. Ez mohába van ültetve. A viz locsogott rajta amikor megvették, én letöltöttem róla, a gyökerek zöldek a levelei is egészségeseknek látszanak. Mit csináljak, hogy ne veszitsem el? Még van nagyobb fajta orhideám egyik három éves a más kettő egy évesek azokkal nem volt ilyen problémám sőt, folyton virágoznak. A három éves mellett most van egy hajtás aminek két levele van már, mikor szedhetem szét ha mindig virágban van? Még lehet vele várni? További szép napot Klára.

 69. Kedves Enikő! Az orchideának valószínűleg tőrothadása volt, ha gyökere se sok maradt, akkor azok is elrohadtak. Erről részletesebben a "Phalaenopsis – A leggyakoribb gondozási hibák" című bejegyzésben olvashatsz. Nem tudom, hogy ez a babos dolog bejön-e, de ha ritkán cserélitek a vattát, és/vagy túl nedves, további rothadást okozhat.

 70. Kedves Enikő! Ha rendszeresen szellőztettek és elegendő fényt is kapnak, akkor valószínűleg jól fogják magukat érezni a szekrény tetején. Ki kell tapasztalni.

 71. Kedves Anikó! Sajnos az orchideád nagy valószínűséggel kirohadt, erről a "Phalaenopsis – A leggyakoribb gondozási hibák" című bejegyzésben írtam részletesebben, a teendőket is ott találod.

 72. Kedves Mária! A tapasztalat az, hogy a kaspók egy része nem praktikus, akkor sem, ha az aljuk leszűkül és a kifolyó vízbe nem ér bele a virágcserép. A túl szoros kaspóba befülled az ültetőközeg, rosszabb esetben ez a gyökerek rothadását is okozhatja. Akkor sem jó a kaspó használata, ha feledékenységből hajlamos vagy túllocsolni a növényeidet, hisz a kaspók egy része nem átlátszó, így könnyű megfeledkezni az orchidea alá öntött vízről.

  Hagyományos, bő szájú kaspót lehet használni, de ne álljon benne víz, vagy legyen a növény alatt kavics, agyaggolyó, és a vizet hetente cserélni kell. Az orchidea gyökereinek fontos a jó szellőzés, ezért a cserépre pontosan illeszkedő kaspók használatát kerülni kell.

 73. Névtelen

  Jut eszembe: az egyik kipusztult, de egyetlen levele megmaradt, ami még szép zöld, lehet-e vele valamit kezdeni? Anya kitalálta, hogy a levél legalját nedves vattába csomagolt babbal együtt visszaülteti a cserépbe. Még eddig annyi történt, hogy a bab elkezdett csírázni. Buta ötlet?
  Enikő

 74. Névtelen

  Kedves Hédi!
  Februárban vásárolt édesanyám Phalaenopsis mini orchideát. Ez az első alkalom, hogy ilyen növényünk van. Kérdésem a következő: Jelenleg a konyhaszekrény tetején tudjuk az orchideákat elszállásolni. Nem tudom, hogy jó-e nekik ez a hely!? Melegnek meleg van és ugye a páratartalommal sincs baj, de viszont a sok főzés következtében folyamatos füst és egyéb szagokat kapnak.
  Párásítani vízforralással szoktunk.
  Köszönettel ! : Enikő

 75. Kedves Hédi !

  A lepkeorchideám ledobta az összes levelét , viszönt zöld gyökerei még vannak a cserépben ez így még megmenthető ? válszodat elóre is köszönöm ,

 76. Kedves Hédi! új olvasója vagyok oldaladnak, hisz most kaptam életem első lila orchideáját. Átolvastam mindent amit irtál, de van egy kérdésem. Én kaspóban kaptam, de belül átlátszó cserepben van, kérdésem maradhat e igy vagy vegyem ki a kaspóból. Nagyon örülök neki, elhelyeztem az ablakhoz közel, majd reluxa védi a naptól mert 9-16 óráig ide süt. veszek majd neki tápot, elég ha a virágostól kérek, vagy van kifejezetten valamilyen ami nagyon jó. válaszod előre is köszönöm. Marcsi

  ui. nagyon hasznos a blogod sok mindent megtudtam, és azt hiszem nem ez marad az egyetlen orchideám.

 77. Én mindenképp azt javaslom, hogy tavasszal, vagy nyár elején ültesd át az orchideádat. Ha még nem szeretnéd átültetni, várj egy évet. Te látod, hogy mennyire nőtte már ki a helyét, mennyire tömörödött össze a közeg, ez alapján dönts.

 78. Kedves KapitányG! Megpróbálhatod átültetni, mert ha ennyire jól érzi magát, könnyen előfordulhat, hogy folyamatosan lesz rajta virág egész évben. Persze az is benne van, hogy átültetés után inkább a gyökereire és a leveleire fog koncentrálni, s ezért megválik a virágaitól.

 79. Kedves Hédi, a lepkeorchideám novembertől folyamatosan virágzik, jelenleg is új bimbók fejlődnek rajta a már kinyílt virágok mellett. 2012 februárjában kaptam, virágzó állapotban. Valamikor július-augusztus táján virágzott el teljesen, majd decemberben megjelentek rajta az új bimbók. Ez a virágzás is jó hosszú volt, tavaly is csak nyár vége felé ment pihenni, és – ahogy mondtam – novembertől szüntelenül hozza az új virágokat. Én ennek természetesen nagyon örülök, csak az a gondom, hogy lassan át kéne ültetni, mert szemmel láthatóan kinőtte a cserepét – és hát az ültetőközeget sem ártana kicserélni két év után, viszont mindenütt azt olvasom, hogy április-május az átültetés ajánlott ideje. Mit tegyek, várjak, míg elvirágzik, vagy ültessem át így, virágzás közben? Nem tudom eldönteni, mikor okozok nagyobb megrázkódtatást a növénynek.
  A virág egyébként panelban lakik, tizedik emeleten, nyugati fekvésű lakásban. Azt hiszem, különleges szerencsém van vele. Szeretném nem elrontani…
  Köszönöm, ha tudsz tanácsot adni.

 80. Kedves Olvasóm! Igen, a panelben többnyire melegebb van, meleg helyen pedig több vizet és tápanyagot igényelnek, hisz gyorsabban növekednek, ezt valóban ki kell tapasztalni. Annyi mindent tervezek már, rengeteg piszkozatom van, köztük a lepkeorchidea magvetése is. Talán idén meglesz. 🙂 Örülök, hogy tetszik a blog. Most leghamarabb a D. phalaenopsis leírása lesz készen és tervezek külön egy átültetős cikket is, mert az sokaknak probléma.

 81. Névtelen

  Szia Hédi!

  Köszönöm a leírást, jól összeraktad eme csodás virágozó növények tartási lényegét!!!!
  Phalaenopsist szaporítani is lehet elég egyszerűen otthon is:)), persze ki kellett tapasztalnom és a kertészek erről nem írnak! Erről is írhatnál hozzá, ha lesz kedved. A másik tapasztalaton egy hétköznapi levéltáp is teljesen bevált nálam az orchideácskáimnak! Azt azért tudni kell helyfüggő is a tápigény, panelban például más igényei voltak a növényeimnek.

  Üdv!

  Egy másik hobbi orchidea rajongó:))

 82. Kedves Szabolcs! Minden bizonnyal jól érzik magukat az orchideáid, kiheverték a költözést. Az új levelek folyamatosan nőnek, idő kell nekik, hogy teljesen kifejlődjenek.

 83. Kedves Hédi!

  Először is köszönöm a múltkori kedves válaszod, másodszor pedig lenne egy apró kérdésem.
  A hazahozatal utáni virágledobálás óta, úgy néz ki helyrejönnek a dolgok.
  Mind a 3 orchidea elkezdett levelet hozni, valamint emellett vagy a régi virágszárból vagy teljesen újat hozva virágot növesztenek, valamint a gyökerek is megindultak. Gondolom ez azt jelenti, hogy jól érzik magukat. A kérdésem csak az lenne, hogy miért van az hogy nem hoz olyan hosszú levelet, hanem kisebbet hoz mint a régiek. Később ezek megnőnek?
  Válaszod előre is köszönöm!

 84. Kedves Kriszta! A hajtásból virágkezdemény és kis orchidea is fejlődhet, ezt majd az idő eldönti. Természetesen virágozhat még az orchideád és sok évig örömöd lehet benne. Annak, hogy egyáltalán nem nyílik ki egy bimbó, több oka is lehet. Okozhatja fényhiány, tápanyaghiány, vagy lakáson belüli dohányzás. Erről bővebben a "Phalaenopsis – A leggyakoribb gondozási hibák" című bejegyzésben olvashatsz: http://hedihobbi.blogspot.hu/2012/04/az-alabbi-bejegyzesben-osszegyujtottem.html

 85. Kedves Szabolcs! A költözés is és a melegebb környezet is okozhatta a bimbóhullást. Arra figyelj, hogy melegebb és világosabb helyen az orchideák (meg úgy általában a növények) több vizet igényelnek. Ezért nincs olyan szabály, hogy pl. hetente egyszer öntözzünk egy lepkét, mert mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy a saját otthoni körülményei közt a saját orchideái hogy fejlődnek a legszebben.

  Szerintem maradhatnak nyárra is déli fekvésben az orchideáid, de most, amíg nincsenek kilombosodva a fák és egyre erősebben süt a nap, lehet, hogy egy kicsit távolabb kellene őket tenni, vagy valamivel le kéne árnyékolni az ablaküveget. Sajnos nekem már égtek meg kora tavasszal déli fekvésben az orchideáim, ezért legyél körültekintő.

  Örülök, hogy tetszik az oldalam! Én is nem rég költöztem társasházba, úgyhogy átérzem a problémádat. De próbálok pozitívan állni a dologhoz, s hamarosan indul egy zöld erkély projektem, amiről majd a blogon is olvashatsz.

 86. Kedves Hédi!
  1 éve költöztem Budára panelházba. Mivel vidéki vagyok próbálom a természetet becsempészni a lakásba. Sajnos a földszinten lakom és csak a déli oldalon van ablakom, a lehetőségeim korlátozottak. Kb 1 hónapja vettem 2 orchideát és még kaptam ugyanakkor még egyet. Mindegyik gyönyörűen virágzott, de 4-5 nap múlva mindegyik ledobta a még ki nem nyílt bimbókat, és csak a kinyílt virágok maradtak. Addig a 4-5 napig nem is locsoltam, mert féltem a túl locsolástól.
  Kérdésem a következők:
  1. Vajon a helyváltoztatástól dobták le a bimbókat, vagy csak melegebb helyre kerültek, vagy az ideiglenes szomjúság miatt. Észrevettem hogy most új leveleket is elkezdtek hozni. Most már sűrűbben locsolom őket, mindig csak egy kicsit.
  2. Mivel a ház előtt fák vannak, így most télen viszonylag több fény jut be, de nyáron mikor a lombozat sűrű, csak szűrt fény jut be. hagyhatom őket a déli ablakban?
  Láthatóan egyébként mióta közvetlenül az ablakba raktam őket, és sűrűben locsolom, jobban vannak, mert a virágok még mindig épek, és a levelek is.
  Egyébként nagyon szép az oldalad, és nagyon sok plusz információt kaptam.
  Válaszod előre is nagyon szépen köszönöm!

  Üdv
  Szabolcs

 87. Kedves Hédi! Megkaptam életem 1. lepkeorchideáját, egy hét alatt a fiatal kis virágomról lepotyogott mind az 5 virág . Abban reménykedem, hogy a helyváltozás miatt. Viszont a virágszár kb. közepén vanegy hajtás ,még nem tudom hogy hajtás vagy levél lesz-e. Segítséged ,véleményed kérném…ugye lehet még rajta virág ? Nőnapra kaptam mègegyet ,az csodaszép. Viszont az egyik gondozott nénim orchiájának összes bimbója sárga lesz és nem nyílik ki . Mit gondolsz mi lehet a baj? Előre is nagyon köszönöm válaszod.
  Nagyon tetszik az oldalad . Köszönöm.
  Kriszta

 88. Kedves Annamária! A forralt és lehűtött csapvíz, vagy az állott csapvíz is jobb a sima csapvíznél. Igazából csak hosszú távon okoz problémát a csapvízzel történő locsolás.

 89. Kedves Hédi! Szerintem is az oldal nagyon hasznos, és színvonalas. Kaptam egy lepke orchideát, gyönyörű, már rég óta szerettem volna, de sajnos nincs esővizem, és nem is tudom mikor fog esni az eső. 🙁 Még zöld a gyökere, de ha nem esik, mivel locsoljam? Nem vagyok kémia zseni, mert írtad, hogy lehet kísérletezni, de nem szeretnék. Köszönöm válaszod: Annamária

 90. Kedves Dóri! Örülök, hogy tetszik az oldalam. Nagyon jól ráláttál a problémákra, szerintem egyelőre jó helyen lesz az orchideád az ablak előtt. A dohányzásra pedig továbbra is figyelj oda, mert a már meglévő virágok is leesnek tőle.

 91. Kedves Zsófi! Ebben az esetben azt javaslom, hogy olyan ablakot keress, amelyik keleti vagy nyugati fekvésű és nem szoktad használni szellőztetéskor. Minél gyakrabban kell pakolgatni egy növényt, annál nagyobb az esélye, hogy baleset éri. Tegyél alá párologtatótálcát, ez a legtöbb, amit tehetsz. Figyelj arra, hogy a fűtőtest közelében melegebb van, ezért általában ezeket az orchideákat kicsit gyakrabban kell locsolni, mert gyorsabban kiszárad a közegük.

 92. Kedves Hédi!

  Nagyon szép a blogod, színvonalas, tele hasznos információval, egyszóval örülök, hogy rátaláltam. 🙂

  Csupán egy kis gondom lenne: közel egy hete kaptam egy Phalaenopsist, és elhelyeztem keleti fekvésű ablakba (ugyan van alatta radiátor, lehet, hogy ez hiba volt). Mikor hazaért, megöntöztem felülről (a víz át is folyt, ahogy írtad, és a speciális orchideavázából kiöntöttem a vizet), de úgy nézem, nem kell locsolni amíg nem "jelez", mert zöldesek a gyökerei, és az átlátszó cserépen is látszik, hogy egy kis pára maradt benne.

  Tehát láttam, hogy a virágnak van alapból két fonnyadt bimbója, amelyek kinyíltak és egy-két nap után le is hullottak ma. Ez lehet gondolom attól, ahogy tartották az áruházban, vagy a költözés viselte meg, esetleg más okból. Viszont ma azt vettem észre, hogy az ép virágok közül is elkezdett pár fonnyadni, és ez aggaszt nagyon. Nem tudom, hol ronthattam el, de nem szeretném a szépséges virágait elveszíteni. Párásítottam egy kicsit neki a héten, meg a huzatból is elvittem, amikor szellőztettem (közvetlenül az erkélyajtó mellett van az ablakpárkány–a dohányosok a lakáson kívül. csukott ajtónál cigiznek, szóval ez el sem juthat a növényig elvileg). Bár lehet, hogy ez lehet a gond, mert csak azóta teszek így, mióta téged olvaslak, és előtte a huzatban volt a növény.

  Most áthelyeztem az ablakpárkány előtti kis komódra, igaz így egy függöny megszűri előtte a fényt, de nem lesz olyan melegben és talán kap elég fényt. Tápoldatot még nem kapott, azt márciustól szándékozok adni neki.

  Van valami ötleted, hogy mi lehet a gond? Érdemes beszerezni páratartalom-mérőt? Panelben lakom, a 7-en, és csak délelőtt éri közvetlen napfény, akkor sem sokáig.

  A növény egyébként egészségesnek tűnik, levelei zöldek, nem fonnyadtak, gyökerei és virágai is szépek.

  Válaszodat előre is köszönöm. Maradok hű olvasód. 🙂

  Dóri

 93. Kedves Hédi!

  Most kaptam meg az első phalaenopsis orchideám a páromtól, viszont egy olyan problémám van hogy fogalmam sincs hova helyezzem, mivel a házunk összes ablakpárkánya alatt radiátor van közvetlenül, ergo a párkányok is mindig melegek. Ráadásul Belgiumban élünk, itt a nap se süt igazán sokat. Van vmi tipped hova rakjam, olyan szép növény:) Köszönöm, Zsófi

 94. Kedves Réka! A nitrogénben gazdagabb tápok a levéldísznövényeknek kedvez, mert a növekedést serkenti. Tehát használhatod pl. fikuszhoz, pálmákhoz, szobai futókához, zöldikéhez, stb. A foszforban és káliumban gazdag tápot pedig ahogy írtad is: a virágzó ill. virágzás előtt álló növényekhez érdemes használni, mert ezek befolyásolják a virágképződést. Természetesen a levéldísznövényeknek is szükségük van foszforra és káliumra, de kisebb mértékben, ahogy a virágzó növényeknek is kell egy kis nitrogén.

  A világítás nagyon egyéni kérdés, veled azt beszéltük privát üzenetben, hogy az Oncidiumok évek óta nem virágoznak nálad, így érdemes lenne megfontolni a pótvilágítást. A különböző fénycsövekről és égőkről is beszéltünk, de ez még nekem is ingoványos talaj, majd privátban kitaláljuk, hogy is legyen. 🙂

 95. Kedves Meske! Igen, valószínűleg a permetezéstől dobta le az orchideád a virágait. Néhány elszáradt, kikandikáló gyökér miatt ne ültesd át a növényt, a csúnyábbakat vágd le és kész. A virágszár száraz részét is nyugodtan levághatod.

 96. Kedves Anita! Szerintem jó helyük lesz ott, viszont hűvös helyen nem érdemes permetezni az orchideákat, mert nem tudnak megszáradni. Pl. ha van a tövüknél kis hajtás, az könnyen kirohad, szóval erre érdemes figyelni.

 97. Névtelen

  Kedves Hédi ! 4 oncidiumot és 3 dendrobiumomat tettem ki a folyósomra, de ott nincs huzat, olyan mint egy gang, sok fényt kap, de nincs több ilyenkor 1o- 12 foknál…. arra gondoltam, hogy igy hátha virágoznának ismét, alig öntözöm, csak néha permetezem, a páratartalom 4o fok , megmértem. Mi a véleményed ? Anita

 98. Kedves Hédi!
  Az orchideám léggyökerei amelyek kilógnak a cserépből elkezdtek elszáradni, pedig rendszeresen locsolom (igaz, állott csapvízzel+ tápoldat), permetezem is a gyökereket. Nem merem átültetni, mert pont virágzik. A tavalyi virágszárat nem vágtam le mert a virágboltban azt mondták, hogy ne tegyem. Most viszont, hogy új virágszárat hozott a régi elkezdett visszaszáradni. Vágjam le? Mondjuk elkövettem azt a hibát, hogy mivel fűtés szezon van, permeteztem a virágokat is. Lehetséges, hogy ettől kezdte ledobálni a virágait? Körülbelül tíz hónapja van nálam. Te mit tennél a helyemben? Válaszodat előre is köszönöm, Mesi

 99. Névtelen

  Kedves Hédi ! Hát most tényleg elszomorodtam, de nem tart soká…. mert nem kevés pénzbe kerültek ezek a vázák, kiszedtem mind és csak a 12 cm- +9 cm miniket hagytam benne, amelyik mellett lazán jöhet fel a pára a többit kavicsra és tálkára tettem. :(…. De persze hallgatok Rád ! Az a kérdésem, hogy a nitrogénszegény táp és káliumban gazdag táp, általánosan érvényes minden szobanövénre ? úgy értem, hogya zöld növényeimet öntözhetem mind bátran vele és a kálum+ foszforban gazdagokat öntözhetem az összes más virágomat, ibolya, ciklamen, japán rózsa stb. ? A másik kérdésem az a világitásra vontakozik. Ha nekem csak az orchideáim télen is keleti+ nyugati ablakban lehetnek, (fütőtest nincs alattuk ), akkor a pótvilágitás szükséges ? egy normál melegfényű kislámpa égetése megfelel neki, vagy van erre speciális készülék ? Köszönöm válaszaidat és maradok tisztelettel és üdvözlettel ! Réka

 100. Kedves Réka! Nem akarom elvenni a kedved, de én ezeket a kaspókat, nem tartom praktikusnak. Tudom, írtam a bejegyzésben, hogy úgy hozhatunk létre párolgó felületet, ha egy nagyobb kaspóba teszünk kavicsot/agyaggranulátumot, öntünk rá vizet és beletesszük az orchideát. De itt a hangsúly a nagyobbon van, tehát jóval nagyobb, mint a cserép, hogy a cserép mellett jöjjön fel a pára, kapjon az egész levegőt, ne pedig egy eldugaszolt vízréteg legyen a kaspó alján. Ugyanakkor ki kell próbálni, lehet, hogy beválik, de azt tanácsolom, hogy rendszeresen cseréld a vizet, és időnként mosd át jó alaposan a vázákat.

 101. Névtelen

  Kedves Hédi ! Valóban havaz, ide a tegnap ért el, Erdélyben élek, de rendszeresen tisztitom a havat az ablakról, amúgy ezt a tetőtéri abalakot nem éri közvetlen a napsugárzás, ezért gondoltam, h. csak maradhat egy pár darab itt is nyáron, de majd azt fogom nyáron látni…. Vettem az ikeában ilyen cserepet/vázát, ebbe tettem pár 12 cm cserepet. Mit szólsz hozzá ?
  http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/00017133/?query=00017133
  És ilyet a nagyobb cserepeknek
  http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/80068010/?query=80068010- az aljára rakom a kavicsot és igy sztem. jól ellesznek. Üdvözlettel- Réka

 102. Kedves Réka! A tetőablak okán most szembesültem azzal a problémával, hogy havazik… Nyilván ilyenkor vagy le kell ügyeskedni a havat az ablakról (amit én nem igazán merek kipróbálni) vagy átmenetileg másik helyet kell keresni az orchideáknak.

 103. Névtelen

  Kedves Hédi, jó reggelt !
  Természetesen nézem a páratartalom mérőt, de ahogy mondod, nem megy 60 fölé semmiképp nekem , 49-50 szokott lenni, az orchideák mellett. Nem is tudom, hogy tudnám megköszönni neked ezt a szakszerű tájékoztatást mindennel kapcsolatban. Áldjon meg az Isten érte és kivánok Neked minden elképzelhető jót ! Anna

 104. Kedves Anna! Ultrahangos párásítót főként fűtési szezonban érdemes használni. De ne felejts el rendszeresen szellőztetni, különösen akkor, ha műanyag ablakaitok vannak, nehogy túl magasra szökjön a páratartalom. Mindenképp érdemes nézni a páratartalom mérőt, s 40-60% közt tartani a párát. 60% fölé semmiképp se menjen, mert az már sem a lepkeorchideáknak sem a lakásnak nem tesz jót, de nekem az a tapasztalatom, hogy ha megfelelően használod a készüléket, akkor nem is megy 60% fölé.

  Igen, ezt a tápos dolgot már többen kérdezték, s érik bennem a dolog, hogy átfogalmazom azt a részt. Az a helyzet, hogy orchideás táp és orchideás táp közt is hatalmas a különbség. Maradjunk példaként a folyékony tápoldatoknál. Az orchideás tápok egy része azonos arányban tartalmaz nitrogén, foszfort és káliumot. Viszont jobb, ha növekedési fázisban nitrogéntúlsúlyos táppal öntözöd az orchideát, virágzás előtt és közben pedig kálium és foszfor kell neki jobban. Éppen ezért meg kell nézni a tápok címkéjét, azon szerepelnek az arányok. Egy levéldísznövénynek való tápnak nagyobb a nitrogéntartalma, míg egy virágzó növénynek való pl. egy leanderes tápnak a kálium és a foszfor tartalma a nagyobb. Tehát egy olyan orchideának, ami nő, mint a gomba évek óta, minden klappol vele, csak épp virágozni nem akar, a példában szereplő leanderes táp valószínűleg meghozza a várt eredményt és virágzásra bírja. Tehát nem kell otthon kevergetned a tápokat, pusztán meg kell nézned a címkéjüket, és azt kell szem előtt tartanod, hogy mihez szeretnéd használni. Egy jó orchideás táp nem azonos arányban tartalmazza a fentieket, hanem kálium és foszfor túlsúlyos. Igen ám, de ez csak a virágoztatáshoz és virágzó orchideához jó. Ha egész évben ezzel locsolod, akkor sem lesz különösebb baja, csak nem fog olyan gyorsan nőni, mintha növekedési fázisban nitrogénes táppal öntöznéd.

 105. Névtelen

  Vettem ultrahangops párásitót, átültettem őket, kavics alájuk, mostmár csak arra várok, hogy otthonról kitesznek 🙂 a sok befektetésért . Mindig párásitsak, nyáron is, vagy nézzem a páratartalom mérőt és annak fügvényében ? A tápozásnál irod, hogy ne gondoljuk, hogy elég a sima orchidea táp, hanem különböző összetételű tápokat javasolsz, de azt hol és hogyan állithatom én össze ? Üdvözölnek az orchideáim és nagyon köszönik hogy milyen jó soruk lett, amióta megismerkedtem veled … ha csak igy neten is…. Gerendás Anna

 106. Kedves Réka! Igen, jó helyük lesz a teraszon. Interneten lehet kapni nagyobb méretű, átlátszó cserepeket, esetleg az OBI-ban is érdemes szétnézni. De, ha már nem kell arra támaszkodnod a locsolásnál, hogy megnézd a gyökereket, akkor világos színű, lehetőleg fehér vagy világosbarna cserépbe is teheted az orchideád. A lényeg, hogy jó sok lyuk legyen az alján.

 107. Névtelen

  Buta kérdés volt, elnézést, most olvasom újra és itt irod, h. az káros is … tehát jó lesz a terasz, max. rendszeresen felmosom, és párásitok is kaviccsal. Az élet apró örömei…. nagyon örülök, h. jobb körülményt biztosithatok az orchideáimnak…. most, h. megtaláltalak ! 🙂 Réka

 108. Névtelen

  Kedves Hédi ! Lepkeorchideát szeretnék nagyobb átlátszóba tenni, rengeteg a gyökere, de nem látom, hogy szétosztható lenne még. A tetőtér akkor marad nekik téi szállás márciusig, aztán majd kiviszem őket én is a teraszra, de ott nem éri őket közvetlen napsugárzás, az is jó lesz szted. ? Réka

 109. Kedves Anna! Leghamarabb egy hónap múlva jelenhet meg új gyökérkezdemény, de van, hogy 2-3 hónap is kell. De ha meglátsz egy pici gyökeret, nem kell azonnal locsolni meg ilyenek, nehogy megint elrohadjon. Az áztatásos locsolással várj addig, amíg lesz neki rendesen gyökere.

 110. Névtelen

  Kedves Hédi ! Átültettem, fahéj, steril olló, topsin és mindent amit itt elmagyaráztál és nem öntözöm, ahogy irod, csak nedvesitek mindent szépen betartva. Ha sikerrel járok az mennyi idő múlva kéne látszodjon? Mikor kéne az új gyökérzet fejlődjön kb. ? Köszi szépen a válaszod . Anna

 111. Kedves Olvasóm! Milyen orchideát nem szeretnél szétosztani? És milyen tájolású a tetőablak? Nem fogod árnyékolni azt az ablakot? Mert nyáron a tetőtér általában pillanatokon belül felforr, hátha még az ablakon is betűz a nap… A szüleimnél déli fekvésű tetőablakok vannak, ott télen kifejezetten jól érzik magukat az orchideák, de tavasszal és ősszel másik helyre kerülnek a házban, valamint nyáron kiviszem őket a teraszra.

 112. Névtelen

  Kedves Hédi ! Ha túl megnőtt egy orchidea, de sajnálom szétszedni, mibe ültethetem át ? vannak nagyobb átlátszó cserepek ? s ha nem jutok hozzá , rögtönözhetek én is ? Véleményed szerint egy tetőtéri ablak alatt 1 állványon hogy érzi magát az orchidea, nem téli időszakban ? Még nem próbáltam, de nem is szeretnék vele kisérletezni, inkább hallgatnék Rád, akinek már sok a tapasztalata. Köszönöm a segitségedet !

 113. Névtelen

  Nagyon köszönöm a segitségedet, igérem be fogok számolni mindenről ! Minden jót kivánok ! Anna

 114. Kedves Anna! Örülök, hogy hasznosnak találod a leírást! 🙂 Először is, amelyik orchideát árvácskaorchideának hívják magyarul és a virága is olyan, mint egy hatalmas árvácska, az a Miltoniák közé tartozik. Az átültetéséről kerestem neked egy videót, így egyszerűbb, mint leírni:
  http://www.youtube.com/watch?v=iE3-SHUdx28 (első rész)
  http://www.youtube.com/watch?v=1WqiuAsHHhE (második rész)

  A lepkeorchideák kirohadása elég gyakori probléma, erről a "Phalaenopsis – A leggyakoribb gondozási hibák" című bejegyzésemben olvashatsz. Elég jók a visszajelzések, a legtöbb ilyen orchidea megmarad és kb. 1 év alatt magához tér. Viszont én azt tanácsolom, hogy ne ültesd vissza ugyanabba a közegbe, mert abban már elszaporodtak a rothadást okozó baktériumok/gombák, ezért nem lenne szerencsés, ha visszakerülne bele ez orchidea.

 115. Kedves Hédi ! Szeretném megköszönni azt a sok hasznos tanácsot amit megosztottál a világgal, mert ahogy te irod, sok minden olvasható a neten az orchideákról, de ennyire átfogóan és gyakorlatiasan még nem bukkantam egy fórumon sem anyaghoz.
  Nekem is lenne két kérdésem. Az egyik, hogy sajnos 2 orchidámat túlöntöztem, a levelük még él, de az egyikn semmi gyökér nincs, ma amikor az olvasottak után kibontottam, állapitottam meg és a másikon sincs sok, annak viszont nagyon sok a virága, kétszáru lepkeorchidea és talán menthető lenne, azt is kivettem a fakérgek közül, a fakérget száritom, mert most nincs itthon más és hagyom a növényt szellőzni. Valamit még tehetek az érdekükben szerinted, vagy menthetetlenek már ?
  A másik kérdésem az lenne, hogy van 1 Dendrobiumom, talán magyarul árvácska orchidea a neve és annak rengeteg léggyökere nőt 5 cm a cserép és a földkéreg fölött, úgy tünik, mintha átültetésre várna, sajnos nem értek hozzá, hogy kell azt végezni, ha ebben is segitenél, nagyon megköszönném . Kivánok kellemes vasárnap délutánt és jó egészéget, mind Neked, mind a növényeidnek !

 116. Kedves Szabi! A bimbóhullásról a "Phalaenopsis – A leggyakoribb gondozási hibák" című bejegyzésben írtam. Több oka is lehet a költözéstől kezdve a fényhiányon át a dohányzásig.

 117. Kedves Hédi!
  Nemrég vettem egy szép orchideát (phalaenopsis) virágzik, két bimbó ki is nyílt. De két bimbó elkezdett fonnyadni. Mi lehet ennek az oka? Meg kell szoknia az új helyét?
  Előre is köszönöm!

 118. Kedves Eszter! A virágszárat ki lehet támasztani, de fontos, hogy nem szabad feszegetni, tekergetni, mert letörhet. Csak a bimbók alatti részt rögzítsd, mert másként sérülhetnek a virágkezdemények. Valamint a cserepet is lehet forgatni.

 119. Pápai Eszter

  Kedves Hédi,
  Orchideáim az ablakpárkányon laknak és minden virágszár nekinő az ablaknak,aztán elfordulnak az ablak mentén.Hogy lehet finoman terelgetni a szár növekedés irányát?
  Köszönöm Pápai Eszter

 120. J44

  Én nem teljesen fakéregbe ültetem a Phalaenopsisokat. Három fajta orchidea ültető közeget lehet kapni, az egyik amibe csak fakérgek vannak, a második amibe már egy kis pudvás fabelső is van keverve, a harmadik pedig szinte pudvás fabelső. Nos én a fakérgeshez egyharmad részben hozzákeverek egy kis pudvás fabelsőset is, mert így nem fút át azonnal víz, hanem egy kevés felszívódik a pudvás részekbe, és ritkábban kell öntözni. A Phalaenopsisokat csak akkor öntözöm meg amikor szinte kiszárad a földje. Nagyon szereti ez a növény is a trágyás öntözést, de vigyázni kell a túlzott öntözésével, mert könnyen rothadást okozhat. Persze a tápos öntözést sem szabad elhagyni, mert erre is szüksége van a növénynek. Van olyan Lepkeorchideám amit két három hetente öntözök csak, megvárom amíg megszárad a földje teteje, aztán a felső földrétegébe beletúrva érzem, hogy nem nagyon nedves. Az így elültetett Lepkeorchideámnak van most három virágszára, ami rövidesen elkezdi kibontani a virágait. ( majd fokozatosan rakom fel a képeket az oldalamra ) A trágyás öntözésre, kb. 6 vagy 7 hetente kerül sor, ez mindig attól függ, hogy milyen a hőmérséklet, és milyen gyors a párolgás. Ne felejtsük el azt sem, hogy szereti fényt, de a tűző nap megégetheti.Azt is tudnotok kell, hogy a fény a szobában csak egy méteren belül intenzív, az ablaktól egy méteren kívül a növények számára már sötétnek számít. Az orchidea nem szereti a déli fekvésű ablakokat, mert az ablakon keresztül a nap sugara, megégetheti a leveleket, ilyen esetben a legjobb a szórt fény.

 121. Névtelen

  Nincs még bimbó,kb 1cm-es az új szár.Lassan eltelt egy hét de még nem szárad. Köszönöm a választ.

 122. Igen, előfordulhat, hogy nem lesz belőle gond, a kérdés az, hogy maradt-e alvórügy a száron, vagy fejlődtek-e már ki bimbók. Hamar ki fog derülni, hogy a virágszár tovább nő, vagy elszárad.

 123. J44

  Ide nagyon hosszú lenne leírni, ezért ha többet akarnál olvasni róla, akkor menjél fel a http://www.ujjbaba.gportal. hu -ra és a menüben keresd meg az " Orchideák öntözése II. "" fejezetet, onnan több dolgot is megtudhatsz a virágokról. DE !! Ne felejtsd el, hogy Hédi , nagyon sok érdekes és értelmes dolgot tud neked elmondani.

 124. Névtelen

  Köszönöm szépen a választ! Reméljük úgy lesz ahogy írtad 🙂 És te mivel locsolod még?

 125. J44

  Véletlenül jöttem fel erre az oldalra , és elolvastam amit írtál. Ha elfogadod a válaszomat akkor Hédi helyett válaszolok. Ha tud még nyúlni a virágszár, akkor valamelyik első oldalbimbó beindul és átveszi az eredeti szár helyét, ezáltal szép virágokat hozhat. Én nem csak orchidea táppal öntözöm a növényeimet, mert ez nagyon kevés . Nekem is sokat kellett várnom a virágszárakra mire beindultak. Mióta másképpen öntözöm az eddig alvó orchideáim, vagy kölyköket ( oldalhajtást), vagy virágszárakat hoz, sőt nem is egy szárat.

 126. Névtelen

  Kedves Hédi!

  2 év után nagy nehezen beindult az orchideám és új szárat hozott (még pici)de én sajnos véletlenül félig letörtem. Gondolom ebből már nem lesz semmi 🙁
  Fog helyette újat hozni??
  Előre is köszönöm a választ!

 127. Kedves Nini! Normális, hogy a virágszár idővel elszárad, emiatt nem kell aggódnod. De, ha vizet látsz alatta, mindig öntsd le, hogy ne legyen belőle gond!

 128. Névtelen

  Kedves Hédi!
  Még májusban kaptam egy szép orhideát,szépen viràgzott sokàig,màr nincs rajta virág.de most elkezdett a szára elszàradni..ez normàlis??sose volt még előtte orhideàm ugy h nagyon aggódom…túl lehet locsolni??mire haza érek anyum meglocsólja,és áll az alàtétben a víz..nem lehet h ez a baj?
  Köszönöm.
  Nini

 129. Kedves Olvasóm! Attól függ, hogy csak letört, vagy szó szerint teljesen kifordult a helyéből. Ha csak pl. leesett és eltört a levél, akkor nem lesz baja, kinövi, de ha minden különösebb ok nélkül kidőlt a legfelső levél, az koronarothadásra utal. Erről a Phalaenopsis – A leggyakoribb gondozási hibák című bejegyzésben olvashatsz részletesen.

 130. Névtelen

  Kedves Hédi! A lepke orchideámnak kitört a legfelső levele. Meg fog maradni a növény? Nagyon sajnálnám, ha nem. A letört levéllel lehet valamit kezdeni?
  Válaszodat előre is köszönöm.

 131. Kedves Sarolta! A borulós orchideát tegydd egy nehéz kaspóba, akkor nem fog eldőlni. Csak arra vigyázz, hogy öntözéskor vedd ki, csöpögtesd le pl. a kádban vagy egy vödörben (ott meg tudod támasztani) és csak utána tedd vissza a kaspóba, tehát még véletlenül se álljon alatta víz! A fehér, ragadós penésszerű dolog szerintem gyapjas pajzstetű, így néz ki: http://citrusok.webatu.com/kepek/Gyapjast-42-vga.jpg. Orchideán jellemzően a hajtások tövében jelennek meg először, majd ahogy szaporodnak, úgy lepik el a növényt. A Phalaenopsis – A leggyakoribb gondozási hibák című bejegyzésben írtam erről részletesen, Actara mellett jó még Karate, Mospilan, Decis, Teppeki, Chess, Pirimo, stb.

 132. Névtelen

  Kedves Hédi!Édesanyám orchideájának a levelén ragacsos fehér penésszerű foltokat találtam,nem tudjuk mi lehet az oka és mivel lehetne helyrehozni?Töröljük le egy nedves ruhával?Elkülönítettük őket nehogy a többire is átterjedjen!Köszi a segítséget!Az én virágaim most egy hűvösebb szobában pihennek szép eleven leveleket hoztak a virágszárakat levágtam mert elszáradtak később majd egy párásabb és világosabb ablakba teszem őket télire.A legidősebb virágom viszont már felborul folyton mert elég nagy a növény és már sok a gyökere is de azt olvastam csak tavasszal lehet átültetni!Várom válaszod!Üdv.Sarolta

  c

 133. Kedves Éva! Az alsó két pár levél idővel elöregszik, ilyenkor megsárgulnak, majd leesnek, ez normális folyamat, nem kell tőle megijedni. A bimbóhullásról a "Phalaenopsis – A leggyakoribb gondozási hibák" című bejegyzésben olvashatsz, valamint figyelmedbe ajánlom az oldalon található GyIK-et is. Remélem, hogy sok örömöd lesz még az orchideádban! 🙂

 134. Névtelen

  Kedves Hédi!most kaptam egy orchideát gyönyörű babarozsaszin.elso orchideák es kicsit felek tole h vmit nem jol fogok csinálni.igazabol az alsó levelei kicsit sárgát es dobálja a bimboit lefele.mitol lehet ez?elore is koszi Eva

 135. Kedves Dóra! Nincs ilyen tapasztalatom, de biztos jobb, mint a sima csapvíz. A túl meszes víz visszaveti a növényt, nem fog olyan szépen virágozni és rövidebb életű lesz, de csak hosszú távon bosszulja meg magát.

 136. Kedves Hédi!
  Én azt szeretném megkérdezni,hogy a tisztított víz jó-e az öntözéshez?(Elég komoly víztisztító berendezésünk van.)
  Válaszodat előre is köszönöm. 🙂

 137. suzy Margaret Hartmeyer

  Szia Hedi! En atultetesnel kaptam ketto lepkeorchideat aprilisban ami mara viragot is hozott kettot-kettot.Az egyiknel harom szep level van , de mikor bujik ki a kovetkezo level elszarad es megpondorodik.Van tapoldat spray azzal fujom 10 naponta mikor ontozom rafujok a tetejen a tozegre az eloirt mennyiseget!Lehet , hogy oldanom kellene vizben es az a baj? Kulonben nagyon szep nagy viragot hozott es novekszik .Itt Svedorszagban kulonosen ugyelek a homersekletre! Koszonom valaszod: Suzy

 138. Kedves Sarolta! A lepkeorchideák közt sokféle hibrid van. Fent az egyik képen is láthatsz hatalmas virágú fehér lepkeorchideákat, ezek ilyen fajták. Annak, hogy ledobja a lepke a bimbóit, több oka is lehet, ebben a bejegyzésről írtam erről: http://hedihobbi.blogspot.hu/2012/04/az-alabbi-bejegyzesben-osszegyujtottem.html
  Ha túl hamar elvirágoztak, és rendesen voltak locsolva, akkor tápanyaghiány is lehet az oka. A cink és a kálium elősegíti, hogy szép virágok fejlődjenek. Ha ezekhez nem jut hozzá a növény, akkor a bimbók elhalhatnak, a virágok korán lepotyoghatnak. Valamint a túl sok klór is okozhatja a gyenge virágzást. Ha egyszerre több növényed virágzott el mostanában, én ráfognám pl. a kánikulára.

 139. Névtelen

  Kedves Hédi!Szeretném megkérdezni miért tart olyan kevés ideig az orchideám virágzása?Az első növényem egészen sokáig virágzott de a többi viszonylag elég hamar elvirágzott,sőt olyan is volt amelyik még virágzás előtt elhullajtotta az összes bimbóját,pedig egy helyen van valamennyi.Lehet,hogy a növény kora és nagysága is közrejátszik?Egy ismerősömnek a fehér orchideája már hónapok óta virágzik és legalább 40 virág van rajta bár más az ablak fekvése.Várom válaszod!Köszönettel Sarolta!

 140. Kedves Ildi! Igen, van rá esély, az alvószemeknél kipattanhat. Vágd el a végét egy szem felett pár centire, hogy szép vágási felületet kapj, és várj türelemmel. Vagy leszárad, vagy nő tovább, de a növénynek különösebb baja nem lesz. Állítsd az orchideát egy kaspóba, vagy egy terrakotta cserépbe, hogy ne érje újabb baleset.

 141. Névtelen

  Szia!Kiraktam a Phalaenopsis orchideámat az udvarra az ablakba és a szél lefújta a földre,letört neki az egyik ága ahol a virágok kezdődnek és nem tudom,hogy mit tegyek vele 🙁 Van rá esély,hogy újból ki fog hajtani ahol eltört?

  Előre is köszönöm:Ildi

 142. Kedves Zsuzsu! Az orchideádat átültetheted most is, csak arra figyelj, hogy legyen elég helyed, hogy pl. ne dörgöld véletlenül a falnak a virágokat, vagy nehogy véletlen letörd a virágszárat. A kifejlett virágszár elég erős, de a virágokat megsértheted. Ugyanakkor a növénynek ettől semmi baja sem lesz, s ha ilyen jól érzi magát nálad, gyorsan kiheveri majd az ültetést.

 143. Névtelen

  Kedves Hédi!

  Körülbelül 2 évvel ezelőtt kaptam egy gyönyörű sötét rózsaszín lepkeorchideát. Azóta folyamatosan virágzik, és hajtásokat hoz. Azt gondolom ideje lenne már átültetni, mert vannak már száraz gyökerek a cserépben, sőt már alul a lyukakon nőnek ki az újabbak. Mikor tegyem ezt meg, várjak e még vele, hogy kevesebb virág legyen rajta?

  Válaszod előre is köszönöm:
  Üdv:Zsuzsu

 144. Kedves Névtelen! Ha feloldod valamennyi vízben, használhatod öntözéskor. Nem tudom, hány ml-es, én legalább 1,5-2 liter vizet tennék hozzá.

 145. Névtelen

  Szia Hédi!
  Születésnapomra kaptam az orchideámhoz olyan tápoldatot, amit a földbe kell szúrni. Azt írtad, hogy az ilyen fajtát nem ajánlod, ha a virág nem tömör földben van…
  Tudom ettől még a tápot hasznosítani? Ha igen, hogyan?

 146. Kedves Kitti! Az orchideák nagy része szereti a meleg és a párás helyeket, de a lepkeorchideák könnyen befüllednek és rothadásnak indulnak, ha nincs megfelelő szellőzés és túl magasa páratartalom. Nem igazán értem a kérdésed, de a párásítók használati utasításában le van írva, hogy milyen vizet kell hozzájuk használni. Én az esővizet nem javaslom, mert nem tudod teljesen megtisztítani (hacsak nincs valamilyen szűrőd) és a piszok eltömítheti a berendezést. Párásításra egyébként a hideg párásítók is tökéletesek, csak a működési elvük más. A szoba páratartalma a lényeg, s nem az, hogy szó szerint párában álljanak a növények.

 147. Szia Hédi!
  Most kaptam először LepkeOrchideát kedves páromtól. Nagyon szeretném ha mindig ilyen gyönyörű lenne. Kérdésem a következő, ugye olvastam hogy a meleg párás helyiséget kedveli, és a kérdésem az lenne, hogy meleg párásító ha esővizet teszek vele az úgy jó lenne az én kis növényemnek ? Előre is köszi a válasz!!
  Üdv: Kitti

 148. Kedves Évi! Nincs olyan szabály, hogy x naponta kell öntözni egy lepkeorchideát, mert ez függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a közeg víztartóképességétől, stb. Amit hasznosítani tudsz az öntözés megállapítására, ez a mondat: >>Ha zöld színűek a gyökerek, akkor még vizesek, ha opálos-szürkés színük van, akkor „szomjasak”.<< Hozzátenném, hogy lehet, hogy a gyökerek már opálosak, de jól látszik a cserép belsejében a pára, ilyenkor még nem kell azonnal locsolni. Én átlagosan hetente egyszer áztatok, télen ritkábban, nyáron gyakrabban. Ha a tápsók miatt szeretnél áztatásos öntözést is beiktatni a hagyományos mellé, akkor havonta egyszer érdemes megejteni.

 149. Névtelen

  Kedves Hédi!
  Lehet, hogy csak elkerülte a figyelmemet, de nem találtam utalást arra, hogy az áztatásos módszert milyen időközönként kell ismételni. Elárulnád?
  Köszi:
  Évi

Oszd meg velem a véleményedet!