Bodzavirágos palacsinta
Felénk most nyílik a bodza, a kedvenc növényeim egyike. Egyszerűen imádom az ízét és az illatát! Tegnap szedtem is egy hatalmas kosárnyit, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy bodzaszörpöt és bodzavirágos palacsintát fogok készíteni belőle.
Sajnos az eddigi lelőhelyemről az önkormányzat kivágta a bodzabokrokat és a vadrózsákat, de miután körbebicikliztem a környéket, csak találtam két kisebb és egy nagyobb bokrot, úgyhogy nem maradtam virág nélkül. 🙂
Hozzávalók
- 1 adag palacsintatészta – saját szájízünk szerint elkészítve. Ha valakinek nincs receptje, ide kattintva talál egy tökéleteset.
- Annyi bodzavirág, amennyit felvesz (én kb. 1,5 liter palacsintatésztába 5-6 nagyobb ernyőt tettem).
- 2 citrom reszelt héja (a tészta mennyiségétől függően ez lehet egy nagyobb vagy két kisebb citrom is, kóstolgassuk a tésztát, hogy érződik-e rajta a citrom aromája, mert az a lényeg).
- Citrom és cukor a töltelékhez.
Elkészítés
A megszokott módon összeállítjuk a palacsintatésztát, utána belevagdaljuk a bodzavirágokat egy olló segítségével. Arra ügyeljünk, hogy a vaskosabb szárak ne kerüljenek bele a tésztába! Minél kisebb darabokra vágjuk az ernyőket, annál látványosabb lesz a palacsinta, de azért nem kell túlságosan elaprózni, mert sose leszünk kész.
Én nem mostam meg a virágokat, mert akkor pont az íze, a virágpor veszik el, de a bogarakat leszedegettem róla. (Valamint elég eldugott, fogalommentes helyen álltak a bokrok, amikről „szüreteltem”. Tetves növényről soha se szedjünk virágot, keressünk egy másik bokrot!) Ha megvagyunk a virágokkal, alaposan mossuk meg a citromot (lehetőleg kezeletlen használjunk), és reszeljük a tésztába a héját. Ezután hagyjuk legalább 30-40 percet pihenni a tésztát, hogy átvegye a bodza ízét.
A sütés
A töltelék
A töltelék kristálycukor és frissen facsart citromlé. (Fogyókúrázók, cukorbetegek készíthetik édesítőszerrel vagy fruktózzal is.) Megszórjuk a palacsinta egyik felét kristálycukorral, majd az előzőleg kifacsart citromléből meglocsoljuk (nekem 4 kisebb citrom levére volt szükségem az összes palacsinta betöltéséhez). Ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk el a tésztát, de minél citromosabb, szerintem annál finomabb. A palacsintákat úgy tekertem, hogy a virágosabb rész kívülre essen, így igazán látványos lett a végeredmény. Ha van kisgyerek a családban, akinek nem tetszenek az ilyen újítások, tekerjük úgy, hogy a palacsinta virágos oldala legyen befelé, így teljesen észrevétlen marad az „idegen elem”. A friss citrom miatt könnyebben megsavanyodik, mint egy hagyományos palacsinta, ezért legkésőbb másnap fogyasszuk el a maradékot!
Új töltelék a bodzavirágos palacsintába (2014.) 🍓
- eperlekvár,
- túrótöltelék,
- citromsodó,
- eper és bodza a díszítéshez.
Köszi! Az íze is nagyon finom! 🙂
nagyon tutin nez ki!