Hédihobbi

Phalaenopsis – A leggyakoribb gondozási hibák

Ezt a bejegyzést már kismilliószor átszerkesztettem azóta, hogy 2012-ben megjelent (legutóbb 2018. február 11-én). Ennek az az oka, hogy temérdek e-mailt kaptam tőletek mindenféle beteg orchideáról, s igyekszem a ti problémáitokhoz igazítani ezt a posztot, hogy mindig naprakész legyen. Ezért érdemes időnként újra és újra elővenni, átolvasni, ahogy A Phalaenopsis gondozása című cikkemet is.

Az alábbi bejegyzésben helyeztem el tartalomjegyzéket, alatta pedig egy olyan linkgyűjteményt, ami szintén oldalon belüli hivatkozásokat tartalmaz, hogy könnyebben megtaláljátok a lényeget. Ha beteg az orchideád, vagy lepotyognak a bimbói, először mindenképp olvasd el ezt a cikket, mielőtt e-mailt küldenél! Nagyon hálás vagyok minden üzenetért, de rengetegszer írtok olyan problémával kapcsolatban, ami már szerepel az oldalon, s ebben az esetben már nincs kapacitásom külön válaszokat írni, remélem, megértitek.

Edina orchideájának teljesen elrothadt a töve
2015. április

Ha a te orchideád is úgy néz ki, mint Edináé, akkor sajnos érzékeny búcsút kell tőle venned, mert már menthetetlen. Ha legközelebb nem szeretnél így járni, olvasd el a bejegyzést!

Tartalomjegyzék
 

Mi baja a lepkeorchideádnak?

 

Helytelen öntözés


1. Túl kevés víz
Probléma: gyökérszárazság.
Tünetek: puha, ráncos, kókadt levelek, bimbóelhalás.
Megoldás: állítsuk a növény cserepét 2-3 órára öntözővízbe, utána hamar magához tér.
 
 
Egy meglehetősen vízhiányos orchidea – YouTube videó

Vissza a tartalomjegyzékhez!

 

2. Túl sok víz 

Probléma: gyökérrothadás.
Tünetek: rendszeres öntözés mellett is ráncos, puha, kókadt levelek, bimbóelhalás.
Megoldás: átültetés.

Vegyük ki az orchideát a cserépből és vizsgáljuk meg az ültetőközeget. Gyakran előfordul, hogy kívülről nem látszik, de nagy mennyiségű sphagnum moha található a gyökerek közt. Ez alapjában véve nem baj, de gyakori öntözés mellett hamar rothadáshoz vezet, ráadásul a belső gyökerek halnak el elsőként, amit akkor se veszünk észre, ha átlátszó a cserép.

Ha kivettük az orchideát a cserépből, óvatosan távolítsuk el róla az ültetőközeget, és egy steril (pl. mártsuk alkoholba és tartsuk tűzbe), éles ollóval vágjuk le az összes beteg, elhalt gyökeret. Ha ezzel megvagyunk, hagyjuk 2-3 napig száradni a növényt egy papírtörlőn. Ezután laza, általunk kevert, vagy bolti közegbe ültessük el az orchideát. Ha nem kapunk megfelelően laza közeget és magunk sem tudunk keverni, használhatunk agyaggranulátumot is, vagy agyaggranulátummal lazíthatjuk a bolti közeget. Ha nem új cserepet használunk (pl. ugyanabba ültetjük vissza, amiben eddig is volt), akkor ültetés előtt alaposan fertőtlenítsük ki! Ha olyan kevés gyökere maradt a növénynek, hogy nem áll meg biztosan a cserépben, vékony drót segítségével rögzítsük. (Én gyöngyfűző drótot szoktam használni, mert az mindig van itthon, de másfajta is megfelel, esetleg madzaggal is helyettesíthető.)

Klaudia lepkeorchideája kezd magához térni
2014. július 8.
Új gyökerek, simább levelek és virágszár!
2014. szeptember 25.

A fenti képeket egy olvasómtól, Klaudiától kaptam, aki 2014. márciusában írt nekem egy levelet arról, hogy a nőnapra kapott orchideájának a gyökerei penészesek és rohadnak. Az itt olvasható útmutatással sikerült megmentenie a növényét, ami azóta már teljesen magához tért és virágzott is.

Ültetés után legalább egy hétig egyáltalán ne locsoljuk meg a növényt, utána se csicsogjon a víztől, kb. 7-10 naponta kapjon egy korty vizet (nyáron gyakrabban, télen ritkábban). 2-3 hónap múlva elkezdenek fejlődni az új, egészséges gyökerek, de az öntözéssel továbbra is csínján bánjunk egészen addig, amíg megfelelő méretűek nem lesznek a gyökerek! Ha a növénynek egyáltalán nem, vagy alig maradt gyökere, akkor használhatunk gyökereztető hormont (Incit lágyszárúaknak) is, hogy elősegítsük a gyökerek fejlődését.

 

3. Öntözés felülről, spriccelés

Tünetek: a levelek érintésre, esetleg maguktól egyszerűen leválnak a növényről.
Probléma: korona- vagy tőrothadás.
Megoldás: megelőzés. Ha már megtörtént a baj, alig van remény, de ne adjuk fel!

Ha öntözés vagy párásítás alkalmával víz kerül a levél tövéhez, vagy a koronába, amit nem itatunk fel, vagy magától nem tud felszáradni, akkor az rothadást eredményez. Sajnos az anyanövény ekkor már menthetetlen, de ne keseredjünk el!

Edina orchideája
2015. április

A fenti képen ismét Edina orchideáját láthatjátok. A párásítást szórófejes flakonból oldotta meg, valószínűleg ettől kezdett el rohadni a növény. Mivel minden osztódószövet tönkrement, sajnos ez a növény már nem fog helyrejönni, ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjük a problémát és cselekedjünk!

A rothadást nem a víz, hanem gomba vagy baktérium okozza. Különösen télen lehet probléma, ha spricceljük az orchideákat, mert a növény nem tud megszáradni. A levélhónaljban lévő nedves környezet nagyon kedvező a gombáknak és a baktériumoknak.

 
Saját tapasztalatom a koronarothadással kapcsolatban:
2011 júniusában egy helyi üzletben vásároltam magamnak egy meseszép, lila pöttyös orchideát. Sajnos nem voltam eléggé körültekintő, megbíztam az üzletben, így csak ráböktem a virágra, hogy azt szeretném, és már csomagolták is. Itthon szépen kicsomagoltam, és kivittem a teraszra, mivel rendesen be volt locsolva, 1 hétig nem is piszkáltam.  Mikor eljött a locsolás pillanata, megfogtam a cserepet, és a két felső levél egyszerűen kibukott a helyéről és leesett a földre. Kirohadt a közepe… A rothadás nagyon súlyos volt, és ötletem se volt, hogy mit kezdjek vele… Szétnéztem… A párkányon megláttam az alkoholos kézfertőtlenítőmet és egy öngyújtót.
 
Úgy döntöttem, hogy kiszárítom a sebet, mivel ez a növény már úgyse fog tudni tovább hajtani, nincs vesztenivalóm. Nyomtam a sebbe egy szép adag kézfertőtlenítőt és meggyújtottam. Pár pillanat alatt elégett az alkohol, utána nyomtam rá még egy kicsit és meglocsoltam a növényt úgy, ahogy szoktam.
 
A saját koronarothadásos orchideám a kicsinyeivel, 2012.

Kb. egy hónap múlva ledobta a virágait, majd ősszel elkezdett egy kis növényt dédelgetni az egyik virágszáron. Februárban a másik virágszárán újabb növényke jelent meg. Az anyatő semmilyen változást nem produkált, a mai napig (2012. április) növesztgeti a kicsiket, bár jóval lassabban, mint egy egészséges példány. Biztos van más módszer is ilyen esetben, de hirtelen nem volt jobb ötletem. Szerencsére bevált, így mindenkit kreativitásra bíztatok, eszméletlen, hogy mennyi mindent kibír egy orchidea! (Frissítés: A bejegyzés írása óta eltelt kb. egy év. Az anyatő már elhalt, de a kicsiket elültettem, élnek és virulnak. 2013. 03. 19.)

A korona- vagy tőrothadásos orchideát ne dobjátok ki addig, amíg legalább egy élő levele van, mert nem csak a virágszáron nevelhet új kicsiket, hanem tőről is kihajthat! Érdemes az ilyen növényeket gombaölőszerrel kezelni, bár a rothadást okozhatja baktérium is, ezért lehet, hogy az alkohol vagy a mezei fertőtlenítőszer jobb választás. Nem csak a növényt kell fertőtleníteni, hanem a környezetét is. Mindenképp érdemes átültetni, hogy ellenőrizzük a gyökerek állapotát is, s a közeget hőkezelhetjük, hogy még kisebbre csökkentsük a fertőzés kockázatát. Ha érdekel a téma, mindenképp olvasd el Pötyi történetét is! [Klikk!]

Pötyi, a koronarothadásos lepkeorchidea, 2015.

A beteg növényt különítsük el a többitől, lehetőleg ne tegyük ki nagyobb hőingásnak (ezért inkább nyáron se vigyük ki a kertbe), ne locsoljuk hideg vízzel, csak alulról öntözzük, és egyáltalán ne spricceljük magát a növényt. Ugyanolyan gyakorisággal tápoldatozhatjuk, mint a többi orchideát, de virágzó növényeknek való táp helyett levéldísz növényeknek valót használjunk. Valamint az öntözés gyakoriságánál vegyük figyelembe, hogy ha egy növénynek kevesebb levele van, lassabb az anyagcseréje, tehát ritkábban kell öntözni, mint a többit.

 

Nem megfelelő páratartalom


1. Túl alacsony (40% alatti)

Tünet: bimbóhullás, pajzstetű.
Megoldás: páratartalom növelése.

Ha már pajzstetves a növény, használjunk felszívódó rovarölő szert. (Megelőzésképp célszerű a többi növényt is kezelni.) Mivel a rovarölő szerek folyamatosan változnak (újak jelennek meg, a régit kivonják a forgalomból), nem írok neveket, érdeklődjetek a helyi gazdaboltban. Fontos, hogy mindenképp felszívódó szer legyen, mert a növény keringésébe bekerülve olyan helyekre is eljut, ahova a permet nem. A kimaradt permetet ne öntsük az ivóvíz-hálózatba, se élő vízbe! Helyette megelőzésképp pl. citrusok, pálmák vagy rózsák permetezésére is felhasználhatjuk.
 
Ha nincs sok tetű a növényen, nem érdemes permetezni, különösen akkor felejtős, ha bent, a lakásban vannak az orchideák. Meg lehet próbálni, hogy egy vattakorongot kicsit bevizezünk, enyhén beszappanozzuk és letöröljük vele a tetveket. Minden orchideához tiszta korongot használjuk, hogy ne vigyük át a tetveket egyik növényről a másikra! Hátránya, hogy a levélhónaljban lévő tetveket ezzel nem érjük el (ne is próbáljuk meg), és a virágot sem érdemes törölgetni, csak a virágszárat.
 
 
2. Túl magas (60% feletti) páratartalom

Tünet: gombás betegségek, rothadás.
Megoldás: helyezzük a növényt szellős, világos helyre, és kezeljük gombaölőszerrel. Ha a közeg is fertőzött, mindenképpen ültessük át a növényt!

 

Nem megfelelő mennyiségű fény


1. Közvetlen napfény

Tünet: a leveleken vagy az orchidea tövén sárgás, fehér, súlyosabb esetben barna folt látható.
Probléma: napégés.
Megoldás: helyezzük át a növényt olyan helyre, ahol nem ég meg.

A foltokat eltüntetni nem lehet, s rajtuk keresztül a növény fogékonyabb a fertőzésekre, ezért egy kicsit nagyobb figyelmet igényel. Idővel a növény ezeket a leveleket leszárítja, lehet, hogy hamarabb, mint ahogy legalulra kerülnének, de ez nem baj, természetes folyamat. 

Az alábbi galériában szereplő képeken sajnos az én növényeim vannak, és nagyon jól megfigyelhető, hogy a napégésnek számos formája lehet a sárguló levéltől kezdve a fehéren át a barnáig és a lyukasig. A galéria kattintással lapozható.

Fontos megemlíteni hogy, ha árnyékosabb helyre tesszük a növényt, a foltok alakjukban és terjedelmükben nem változnak tovább (legfeljebb még egy kicsit sötétednek). A virágok is meg tudnak égni, többnyire fehéres színük lesz.

Napégés lepkeorchideán

 


2. Tartósan kevés fény

Tünet: bimbóhullás, virágzás elmaradása, a fiatal levelek szokatlanul világosak. Ez utóbbi már régóta tartó, komoly fényhiányra utal.
Probléma: fényhiány.
Megoldás: helyezzük át a növényt világos, közvetlen napfénytől mentes helyre. Vigyázzunk rá, mert még könnyebben megég, mint társai.

 

Hirtelen hideg, huzat, szállítási sokk

Tünet: bimbóhullás.
Probléma: megfázás.
Megoldás: megelőzés.

Ne nyissuk rá a növényre a hideget, szellőztetéskor sose legyen huzatban, ha pedig hideg időben szállítani kell, alaposan csomagoljuk be selyempapírba és lehetőleg húzzunk rá egy nejlonzacskót is. A gondos csomagolás ellenére is előfordulhat, hogy a még nem teljesen kifejlett bimbók elhalnak és lepotyognak.

Bimbóelhalás, saját gyűjtemény, 2011.
 
 

Dohányzás a lakótérben

Tünet: bimbóhullás.
Megoldás: ne dohányozzunk (a házban), vagy válasszunk más szobanövényt.

A lepkeorchidea nem bírja a dohányfüstöt, így ha a lakásban dohányzunk, biztosak lehetünk abban, hogy a növény az összes bimbóját/virágát rövid időn belül le fogja dobni. Ha ez a helyzet, vagy szokj le arról, hogy a lakásban dohányzol, vagy válassz kifejezetten légtisztító növényeket, pl. zöldikét, szobai futókát, stb. és az orchideáidat ajándékozd el olyan helyre, ahol jól érezik majd magukat! Senkit se akarok megtéríteni, mindenkinek a saját döntése, hogy dohányzik-e, de szerintem érdemes leszokni a cigarettáról. Én is évekig dohányoztam (a végén már 2,5 doboz elfogyott egy nap), szóval tudom, hogy nem egyszerű, „csak” akarat kérdése az egész.

Vissza a tartalomjegyzékhez!
       

Források


Kérdéseiteket továbbra is várom e-mailben. A bejegyzéshez a saját tapasztalataimat és az alábbi szakirodalmat, internetes oldalakat használtam fel:

 

Ha nem találtál választ a kérdésedre, olvasd el az Orchidea GyIK-et is! [Klikk!]

Amennyiben furcsa foltok vannak a növényeden, az Orchideák, vírusok című bejegyzést, lyukas levelek esetén pedig ezt ajánlom.

Copyright protected by DigiproveAll Rights Reserved  
Exit mobile version