James Wong a szénanátha tüneteinek enyhítésére egy csalánból és kamillából készült forrázatot javasolt a Kerti patika egyik részében, mely csökkentheti, vagy akár meg is szüntetheti a pollenek okozta kellemetlenségeket (pl. tüsszögés, orrfolyás, stb.)
Hatóanyagok: flavonoidok (antiallergén és gyulladáscsökkentő)
Hozzávalók:
- 2-3 ek friss vagy 1-2 ek szárított csalán
- 4 tk friss vagy 2 tk szárított kamillavirágzat
- 1 tk méz – ízlés szerint
Elkészítés:
Ha a csalánt magunk gyűjtjük, alaposan mossuk meg és aprítsuk fel. Ügyeljünk arra, hogy csak forgalomtól mentes, megbízható forrásból gyűjtsünk gyógynövényeket!
A felaprított csalánt (vagy a patikában, gyógynövényboltban kapható kész csalánteát) a kamillával üveg vagy kerámia edénybe tesszük, és leöntjük forró, de nem lobogó vízzel, majd 5 percig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, és mézzel ízesítsük.
Lehetőség szerint mindig frissen készítsük el, ha ez nem kivitelezhető, akkor egyszerre csak egy napra elegendő főzetet készítsünk, és hűtve tároljuk! A csalán csípőssége miatt nem kell aggódni, az aprítástól és a forrázástól elveszti ezt a tulajdonságát. Az illata hagy némi kivetnivalót, de az íze közel sem olyan vészes! 🙂
Alkalmazás: naponta 3 csésze tea javasolt (reggel, délben, este), érdemes allergiaszezon előtt elkezdeni, de a tünetek megjelenése után is hatékony. Az allergiaszezon végeztével a tea fogyasztását szüntessük meg.
Forrás: http://www.jameswong.co.uk/
Original content here is published under these license terms: | ||
License Type: | Read Only | |
Abstract: | You may read the original content in the context in which it is published (at this web address). No other copying or use is permitted without written agreement from the author. |