Hédihobbi

Sárkánygyümölcs vetése magról

Évek óta ültetek egzotikus növényeket, ennek köszönhetően van néhány különlegesebb virágom, de sokáig nem volt sárkánygyümölcsöm, amire azóta vágytam, hogy megtudtam: létezik. Nem feltétlenül a gyümölcse miatt, hanem gyönyörű és hatalmas virágáért, meg persze azért, mert nagyon szeretem a kaktuszokat. (Majdnem annyira, mint az orchideákat.) Az első adag magot az internetről vásároltam, amik szépen ki is keltek. Gondosan követtem az útmutatást, melyet gyakorlatilag bármilyen kaktusz ültetésekor alkalmazhatunk.

Sárkánygyümölcs trancsírozása

Nemrégiben Londonban jártam, s a kínai negyedben sikerült szert tennem egy sárkánygyümölcsre, ez van a fenti képen is. (Biztos lehet nálunk is venni, de én még nem találkoztam vele. Ha gyümölcsöt nem is tudtok beszerezni, magot már több internetes oldalon is árulnak.) Mondanom se kell, hogy a külleme sokkal csábítóbb, mint az íze, de számomra nem is ez volt az érdekes, hisz tele van magokkal! Leginkább egy ízetlen kiwihez tudnám hasonlítani. (Amióta elkészült a bejegyzés, volt szerencsém egy 5 csillagos hotelben dolgozni és stikában megkóstolni azt, amit ott szolgáltunk fel. Na, az nagyon finom és édes volt, úgyhogy valószínűleg szerencse kérdése is, hogy milyet fogunk ki.)

Mindenkire rábízom, hogy milyen technikákkal nyeri ki a magokat. Ha valaki szeretné megenni a gyümölcsöt, akkor evés közben is halászhat ki néhány magot. Én elég sokat villával pöcköltem ki, amiket utána lemostam és papírtörlőn szárítottam meg. Utána elkövettem azt a hibát, hogy betettem a hűtőbe, hogy majd később még szedek ki belőle magokat, de apukám megette. 😀 Azt se tudta mi az, mondta is, hogy nem is volt valami nagy szám. 😀

Néhány napos magoncok

Az ültetéshez laza, homokos virágföldet használjunk, melyet jó szorosan tegyünk a cserépbe és nedvesítsünk meg. A magokat szórjuk a virágföld tetejére, s mivel elég jó a csírázási arány, egy cserépbe 3-5 db magot tegyünk. A magokat alig kell takarni, csak nyomkodjuk őket egy kicsit a virágföldbe és szórjunk rájuk egy nagyon kevés homokot. A homokot nedvesítsük meg egy kézi permetező segítségével.

Kelés után két hónappal

Ha ezzel megvagyunk, húzzunk a cserépre egy nejlonzacskót, és tegyük minél világosabb és melegebb helyre, mert a növény 25°C alatt nem csírázik. Emiatt télen ne is próbálkozzunk vele csak akkor, ha tudjuk biztosítani ezt a hőmérsékletet. (A zacskót minden nap bontsuk ki egy-két órára, nehogy bepenészesedjen a virágföld.) A friss mag néhány nap alatt, de a fél évesek is egy hét alatt kicsíráznak. Tapasztalataim szerint a mag egy év után elveszti csírázóképességét, ezért a lehető leghamarabb vessük el.

Kelés után bontsuk meg a nejlonzacskót, hogy több levegőt kapjanak a magoncok, de még néhány hétig ne távolítsuk el teljesen. A kikelt növényeket inkább permetezzük, mintsem locsoljuk, mert a lepkeorchideákhoz hasonlóan ez a növény is epifita.

További információ a sárkánygyümölcsről: Virágszeretők magazinja.
 
Exit mobile version