Hédihobbi

Kerti patika – Ekcéma elleni krém

A Spektrum Home-on megy egy új műsor, a Kerti patika.  A sorozat eredetileg a BBC-nek készült Grow Your Own Drugs címmel. 

A műsorvezető James Wong, kertész, botanikus, valamint egyszerű magyarsággal élve: diplomás füvesember. Okleveleit a University of Kent és a Royal Botanic Gardens, Kew hallgatójaként szerezte. Szingapúrban és Malajziában nevelkedett, jelenleg Londonban él,  édesanyja angol, édesapja maláj. A honlapján található néhány videó, természetesen angolul, valamint lehet rendelni könyveket, DVD-ket, s a Remedies menüpont alatt találunk recepteket is. Íme egy gyógyír, melyet már magam is elkészítettem:
 
Az elkészült ekcéma elleni krém

Hatóanyagok: rutin és szaponin

Hozzávalók 150 ml krémhez:

  • 2 ek szárított, vagy 16 db friss vadárvácska virág (Magyarországon is honos gyógynövény, a krémhez csak megbízható forrásból gyűjtsünk virágot! Egyes patikákban is kapható gyógyteaként. Igaz, még nem találkoztam olyan termékkel, amelyik csak a virágzatot tartalmazta.) 
  • 2 ek szárított kamillavirágzat (Patikában kapható.)
  • 2 ek mandulaolaj (Olívaolajjal is helyettesíthető.)
  • 1 tk C-vitamin por (Patikában kapható.)
  • 0,5 ek glicerin (Patikában kapható.)
  • 1 tk méhviasz
  • 2 tk emulgeáló viasz (Natúrkozmetikumok alapanyagait forgalmazó boltokban kapható. Kipróbáltam már többfélét is, én emulsant szoktam használni, amit az internetről szereztem be.)
  • 1 db 150 ml-es kiforrázott üvegcse,  vagy tégely a krémnek (Én 3 db 50 ml-es patika tégelyt használtam.)

Elkészítés:

Egy üveg edényt helyezzünk gőz fölé, tegyük bele a mandulaolajat, a méhviaszt és az emulgeáló viaszt. Fém kanállal keverjük össze, ha a viasz felolvadt, vegyük le a gőzről, és tegyük félre. (Figyelem! A viasz nyílt lángon könnyen belobbanhat, így mindenképp gőz felett olvasszuk meg, de még így se hagyjuk felügyelet nélkül!) Ez után a vadárvácska és a kamilla virágzatot tegyük felforralt, de nem lobogó vízbe (kb. 3-3,5 dl), hagyjuk pihenni 10 percig, majd szűrjük le egy másik üveg edénybe. A videóban James abba az edénybe teszi a virágokat, amely a gőzfürdőt adta, és visszahelyezi rá a viaszt, hogy a virágok le legyenek fedve, és hogy a viasz se dermedjen meg a 10 perc alatt.

 Kattintással lapozható galéria a lépésekről:


Ezután apránként tegyünk 16 ek virágfőzetet a viaszhoz, közben kézi habverővel keverjük krémes, majonéz állagúvá a keveréket. Tegyük bele a fél evőkanál glicerint és az 1 tk C-vitamin port, s addig keverjük, amíg az egész krém állagú nem lesz (kb. 5 perc). Ezután kanalazzuk a krémet száraz, kifőzött üvegcsébe, és címkézzük fel. Hűtőben 2 hónapig eláll.   

A glicerin hozzáadása

Alkalmazás: reggel és este fürdés után krémezzük be az érintett területeket. Elővigyázatosságból az első használat előtt végezzünk 24 órás allergiatesztet a megszokott módon: kenjünk a krémből a könyökhajlatba, s ha semmi szokatlant nem tapasztalunk, nyugodtan alkalmazzuk a krémet! Fontos megemlítenem, hogy ha valaki nem allergiás az összetevőkre, attól még keresztallergiája lehet. Tehát ha valaki tud róla, hogy allergiás valamire, az fokozott elővigyázatossággal használja a krémet, s véletlenül se kerüljön a nyálkahártyájára, pl. a szemébe, vagy a szájába!

Az elkészült krém kiadagolás előtt

Tipp: kísérletező kedvű kencekészítők kipróbálhatják a krémet úgy is, hogy vadárvácska helyett illatos ibolyát (Viola odorata) tesznek bele. Az illatos ibolyának ugyanazok a hatóanyagai (rutin és szaponin),  mint a vadárvácskának, valamint kedvelt kozmetikai alapanyag. Mellette szól az is, hogy egyszerűbben hozzáférhető, hisz illatos ibolya magot vagy tövet könnyű beszerezni, így a kertünkbe is ültethetünk belőle.

Töltsük tégelyekbe a krémet

Videók:

Az ekcéma elleni krémről szóló rész a második videó 6. percében kezdődik, az elkészítése pedig 08:30-tól látható.
 
 
Grow Your Own Drugs I. 1/2
 
 
 
Grow Your Own Drugs I. 2/2
Copyright protected by DigiproveAll Rights Reserved  
Exit mobile version