Felénk most nyílik a bodza, a kedvenc növényeim egyike. Egyszerűen imádom az ízét és az illatát! Tegnap szedtem is egy hatalmas kosárnyit, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy bodzaszörpöt és bodzavirágos palacsintát fogok készíteni belőle.
Sajnos az eddigi lelőhelyemről az önkormányzat kivágta a bodzabokrokat és a vadrózsákat, de miután körbebicikliztem a környéket, csak találtam két kisebb és egy nagyobb bokrot, úgyhogy nem maradtam virág nélkül. 🙂
Hozzávalók
- 1 adag palacsintatészta – saját szájízünk szerint elkészítve. Ha valakinek nincs receptje, ide kattintva talál egy tökéleteset.
- Annyi bodzavirág, amennyit felvesz (én kb. 1,5 liter palacsintatésztába 5-6 nagyobb ernyőt tettem).
- 2 citrom reszelt héja (a tészta mennyiségétől függően ez lehet egy nagyobb vagy két kisebb citrom is, kóstolgassuk a tésztát, hogy érződik-e rajta a citrom aromája, mert az a lényeg).
- Citrom és cukor a töltelékhez.
Elkészítés
A megszokott módon összeállítjuk a palacsintatésztát, utána belevagdaljuk a bodzavirágokat egy olló segítségével. Arra ügyeljünk, hogy a vaskosabb szárak ne kerüljenek bele a tésztába! Minél kisebb darabokra vágjuk az ernyőket, annál látványosabb lesz a palacsinta, de azért nem kell túlságosan elaprózni, mert sose leszünk kész.
Én nem mostam meg a virágokat, mert akkor pont az íze, a virágpor veszik el, de a bogarakat leszedegettem róla. (Valamint elég eldugott, fogalommentes helyen álltak a bokrok, amikről „szüreteltem”. Tetves növényről soha se szedjünk virágot, keressünk egy másik bokrot!) Ha megvagyunk a virágokkal, alaposan mossuk meg a citromot (lehetőleg kezeletlen használjunk), és reszeljük a tésztába a héját. Ezután hagyjuk legalább 30-40 percet pihenni a tésztát, hogy átvegye a bodza ízét.
A sütés
A töltelék
A töltelék kristálycukor és frissen facsart citromlé. (Fogyókúrázók, cukorbetegek készíthetik édesítőszerrel vagy fruktózzal is.) Megszórjuk a palacsinta egyik felét kristálycukorral, majd az előzőleg kifacsart citromléből meglocsoljuk (nekem 4 kisebb citrom levére volt szükségem az összes palacsinta betöltéséhez). Ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk el a tésztát, de minél citromosabb, szerintem annál finomabb. A palacsintákat úgy tekertem, hogy a virágosabb rész kívülre essen, így igazán látványos lett a végeredmény. Ha van kisgyerek a családban, akinek nem tetszenek az ilyen újítások, tekerjük úgy, hogy a palacsinta virágos oldala legyen befelé, így teljesen észrevétlen marad az „idegen elem”. A friss citrom miatt könnyebben megsavanyodik, mint egy hagyományos palacsinta, ezért legkésőbb másnap fogyasszuk el a maradékot!
Új töltelék a bodzavirágos palacsintába (2014.) 🍓
- eperlekvár,
- túrótöltelék,
- citromsodó,
- eper és bodza a díszítéshez.
Original content here is published under these license terms: | ||
License Type: | Read Only | |
Abstract: | You may read the original content in the context in which it is published (at this web address). No other copying or use is permitted without written agreement from the author. |