Aki ismer, az tudja, hogy nagyon szeretek sütni. Elhatároztam, hogy a család kedvenceit feltöltöm a blogomra, így ha valakinek kell a recept, csak elküldöm a linket. Ez a süti nagyon dekoratív, falatnyi kis apróság, ami jól csúszik tea vagy alkohol mellé. Általában karácsonykor és húsvétkor készítem el. Sokáig eláll, ugyanakkor nagyon hamar elfogy. 😀
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 20 dkg vaj (Esetleg margarin.)
- 30 dkg zsír (Ha valaki vegetáriánus, készítheti 50 dkg vajjal is.)
- 4 dkg só (Ízlés szerint – ha sótlanabbul eszünk, akkor elég 3 dkg is, ha nagyon sósan, akkor 5 dkg mehet bele maximum. Én 4-gyel szoktam elkészíteni, de mindhármat próbáltam már.)
- 1 db nagy tojás (Ha kicsik, akkor 2 db.)
- 2-3 dl tejszín
- 4-5 db tojássárgája a lekenéshez (Ha kevés, akkor üssünk le még egyet.)
-
a tetejére: sajt, pirospaprika, mák, szezámmag, köménymag
Elkészítés:
Először is 1,5 dl tejszínben keverjük el a 4 dkg sót, majd 1 dl tejszínben (nem a sósban!) futtassuk fel az élesztőt. Amíg az élesztő dolgozik, a lisztet morzsoljuk össze a zsiradékkal (szoba-hőmérsékletű anyagokkal könnyebb dolgozni), adjuk hozzá az 1 db tojást, a tejszínben feloldott sót, a felfutott élesztőt, és gyúrjuk egyneművé a tésztát.
Az elkészült tésztát szoba-hőmérsékleten 15-20 percig pihentetjük, ügyelve arra, hogy ne kezdjen el kelni. Amíg a tészta pihen, lisztezzünk be két db tepsit, reszeljük le a sajtot, készítsük elő a köménymagot, stb-t. Ha meg akarjuk egy kicsit bolondítani, a reszelt sajt egyik részéhez keverhetünk pirospaprikát. A paprika szépen megszínezi a sajtot és az ízének is jót tesz. Annyi kell bele, hogy szép sárgás-pirosas színű legyen a sajt. Ne tegyünk bele túl sok paprikát, mert sütés közben megéghet és akkor keserű lesz.
Ha a tészta kipihente magát, két részre osztjuk, és kb. fél cm-es vastagságúra nyújtjuk. Igyekezzünk szögletes formájúra nyújtani a tésztát, és néha mérjük hozzá a tepsit, hogy beleférjen. Ha kinyújtottuk a tésztát, tekerjük fel a nyújtófára és tegyük a belisztezett tepsik egyikébe. A fentiek szerint készítsük el a tészta másik felét is.
Ha kinyújtottuk mindkét tésztát, egyenletesen kenjük le a tetejüket tojássárgájával (ettől lesznek szép aranyszínűek a teasütik) és szórjuk meg ízlés szerint sajttal, köménymaggal, mákkal. Én úgy osztottam el a tésztát, hogy készítettem fél tepsi sima sütit (ezt lehet szép formájúra pödörgetni), fél tepsi köménymagosat, fél tepsi sima sajtosat és fél tepsi paprikás-sajtosat. Ha kész vagyunk a szórással, tegyük a tésztát néhány órára a hűtőbe (ha nem érünk rá később, akár egész éjszakára), hogy kifagyjon és tudjunk vele dolgozni.
Ha kifagyott a tészta, vágjuk különböző formájúra, pl. téglalap, kocka, rombusz, stb. Szerintem akkor szép, ha a különböző tetejűek más-más formájúak. A végeket vagy a csúnyább darabokat tegyük félre, majd a végén begyúrjuk és kiszaggatjuk. Egyszerre csak az egyik tepsit vegyük ki a hűtőből, nehogy közben felmelegedjen a másik és ne tudjunk vele dolgozni.
Miután felvágtuk a tésztát, a kivágott sütiket tegyük egymás mellé egy tepsibe, és kb. 15 percig hagyjuk pihenni, közben melegítsük elő a sütőt. (Egy kifagyott tepsi tésztából kb. 2 tepsi süti lesz!) Légkeveréses sütőben 175-180°C-on szép aranybarnára sütjük (ez kb. 20 perc, ha még fehér és puha, akkor nem jó, ez egy ropogós, száraz süti.) Ha nagyobb rudakat vágunk, hogy haladósabb legyen, azoknak kicsit több idő kell.
Az első sütés alá nem kell semmi a tepsibe, mert a tészta elég zsíros, nem szabad leragadnia. Ha másodjára sütünk ugyanabban a tepsiben, akkor az esetleges sajt vagy köménymag maradványokat távolítsuk el a tepsiből és nagyon vékonyan kenjük ki a tepsit egy kis zsiradékkal. Ha az kényelmesebb, nyugodtan használjunk sütőpapírt.
Különleges formák készítése
A sima tetejű tésztát hosszában kb. 10 cm-es csíkokra vágjuk, majd a csíkokat függőlegesen 3 mm-enként felszeleteljük. A kis csíkokból a mellékelt ábra szerint különböző formákat pödörgethetünk: csiga, perec, szív, „S” betű, tulipán. Pödrés után picit nyomjuk össze a formát, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
A kimaradt tésztát gyúrjuk össze, és egy pici szaggatóval szaggassuk ki. A tetejét kenjük le tojássárgájával, és megszórhatjuk köménymaggal, sajttal, vagy amivel szeretnénk. (Ha nincs pici szaggatónk, akkor kis rudakat is sodorhatunk a maradék tésztából.)
Tipp: a kimaradt tojásfehérjéből készíthettek glazúrt, habkarikát és habcsókot is. Vagy próbáljátok ki Balázs Pavlova tortáját!
Original content here is published under these license terms: | ||
License Type: | Read Only | |
Abstract: | You may read the original content in the context in which it is published (at this web address). No other copying or use is permitted without written agreement from the author. |