Hédihobbi

Tök cuki sütik Halloweenra 🎃

Hétfőn egy kedves, tökfüggő barátnőm elő-Halloween bulit tartott, amire ezeket a jópofa tökfejeket készítettem – a házigazda legnagyobb örömére. Az alapötletet az indiáner adta. A recept, amit a tésztához használtam, itt található: Cukrász sütik. Ha sütni se akarsz, azt is megteheted, csak olvass tovább! 
 

Első szériás „tökös” sütik

 

Hozzávalók

5 db tojásból állítottam össze a tésztát, ehhez szükséges:

  • 5 db tojás,
  • 10 dkg cukor,
  • kb. 22 dkg liszt,
  • 1 ek víz,
  • 1 késhegynyi sütőpor.

Mivel elég drága a tojás, nem tettem bele plusz tojássárgáját (ahogy az eredeti receptben van). Ha inkább nem bíbelődnél a sütéssel, kattints ide!

 

Elkészítés

A tojásokat szétválasztottam és a fehérjét kemény habbá vertem a cukorral. Ezután az elektromos habverővel felhabosítottam a tojássárgáját a vízzel és a sütőporral. A sárgáját óvatosan a fehérjéhez forgattam egy nagy fakanállal, s közben fokozatosan beleszórtam a lisztet. Nem kell simára kikavarni, csak úgy nagyjából. Ha kicsik voltak a tojások, és látjuk, hogy nem veszi fel az összes lisztet, nem kell bele mind a 22 dkg. Ez így tulajdonképpen egy mezei piskótatészta. A kész tésztát habzsákba töltöttem és sima csővel kis halmokat nyomtam belőle egy sütőpapírral bélelt lemezre.

Sütés előtt

 

Sütés

A hőmérséklet fontos, én elnéztem, és az első adagot 160 °C-on sütöttem meg, így nem lettek olyan pufik. A másodikat már 165 °C-ra tettem be, azok szépen feljöttek. A recept 170 °C-ot ír, érdemes kipróbálni, ha már nekem nem jutott eszünkbe. 🙂 Azért tettem a tésztába sütőport, mert egyszerre nem tudtam volna kisütni. Lehetőleg minél nagyobb tepsit használjunk a sütéshez, hogy hamar elkészüljünk. Ha túl sokáig áll a tészta, összeesik.

 

Töltelék 

Miután megsültek és kihűltek a piskóták, egy kanál, vagy egy villa segítségével óvatosan szedjük ki a belsejüket. A tésztát, ami kijön, gyűjtsük egy tálba. A piskóták belsejéből puncsot késztettem a következő módon: adtam hozzá darált kekszet, egy kevés holland kakaóport, 3 cent rumot, összekevertem, majd kb. 10 deka cukorból szirupot készítettem: felengedtem a cukrot dupla annyi vízzel, mint ami ellepte és felforraltam. A szirupot a száraz hozzávalókhoz kevertem egy fém kanállal.
 

A sütik betöltés előtt

A forró cukorsziruppal nagyon óvatosan kell bánni, mert bár nem látszik rajta, könnyen leszedi a bőrt, ha belenyúl az ember. Miután kihűlt, kézzel is átgyúrhatjuk a masszát, és kedvünk szerint ízesíthetjük tovább. Természetesen rumaromával is elkészíthetjük, ha gyerekeknek szánjuk. Állagra olyannak kell lennie, mint a kókuszgolyónak, sőt, ha van saját receptünk, annak a „tésztájával” is betölthetjük a piskótákat, ez csak egy ötlet.

Aki pedig a piskótasütés gondolatától is rosszul van, kezdje egyből kókuszgolyóval! Próbáltam már meggylekvár alapú kókuszgolyóval is, nagyon klassz lett. Annyi csak, hogy ne forgassuk a golyókat kókuszba, mert akkor nem tudjuk bevonni a marcipánnal. Még nem próbáltam, de szerintem cake pop alappal is teljesen működőképes a dolog.
  
 
Egy tökfejhez 2 db piskóta kell. Először az egyiket megkenjük egy kis lekvárral (pl. sárgabarackkal), majd megtöltjük a punccsal, és annak a tetejére is teszünk egy kis lekvárt, végül ráragasztjuk a másik piskótát. Kicsit összenyomkodjuk a kezünkkel és félretesszük. Ha turbózni akarjuk, akkor a puncs közepébe tehetünk egy mandulát vagy egy mogyorót.
 

Burkolás előtt

 

Formázás

Ha betöltöttük az összes tökfejet, jöhet a marcipán! Én fehéret vettem, 1 kg-ot 1700 Ft-ért, amit folyékony, narancssárga ételfestékkel színeztem meg. Kb. 15-20 dkg-ot festettem meg, szóval ha valaki egyébként nem használ marcipánt, vehet 10 dkg-os, színezett rudakat is. Mérettől függően 10 dkg marcipán kb. 12-15 db golyó bevonására elég. Az ételfestéktől a marcipán ragadóssá válik, ezért szitáljunk rá porcukrot és gyúrjuk bele azt is. A marcipánt egy gyurmatáblán nyújtottam ki, amit szintén beporcukroztam, hogy ne ragadjon le. Ne ijedjünk meg, a marcipán be fogja inni a porcukrot, nem lesz ilyen foltos, mint ahogy az alábbi képen látjátok.
 

A marcipánt tiszta és sima felületen nyújtsuk ki

A kinyújtott marcipánt simítsuk rá a betöltött gombócra, és az aljánál vágjuk körbe egy késsel vagy pizzavágóval. A házban fellelhető eszközökkel, pl. kés, fogpiszkáló, kupak, stb. varázsoljunk tökpofit a kis gombócokra. Ha ragad a formázáshoz használt eszköz, mossuk meg, vagy forgassuk porcukorba.

A kész tökpofik

A kész halloweeni sütiket tegyük papírkapszliba, és már el is készültünk! Szánjuk rá a délutánt! 🙃 A színezett marcipánokat összegyúrhatjuk, így különleges színeket kapunk. Ha van fehér marcipánunk, azzal is kialakíthatjuk a tökpofit. Talán ez még sziszifuszibb, de szerintem jobban mutat. Ez a 2017-es változat, kókuszgolyó alappal, sárga kapszliban:

A kókuszgolyós verzió útra készen

A süteményeket fogyasztás előtt tegyük a hűtőbe, mert a lekvár és a puncs melegben megsavanyodhat! Ugyanezért 3-4 napon belül fogyasszuk el a sütiket!

A maradék marcipánból kis golyókat gyúrtam és szintén tököket formáztam belőlük. Fehér macipánból készítettem egy koponyát is (első kép), egész jó lett.💀

🕸Happy Halloween!🕸
Exit mobile version