HollandiaKertek, parkok, ahol eddig jártamösszes bejegyzésVirágok e Föld kerekén

Amszterdam botanikus kertje, a Hortus Botanicus

A Hortus Botanicus Amsterdam a világ egyik legrégebbi múltú botanikus kertje. Elődjét, a Hortus Medicust, 1638-ban alapították, amely egy gyógynövény gyűjtemény volt. A növényeket orvosok és gyógyszerészek oktatására használták fel. Viszonyításképp: a londoni Kew Gardens több, mint 100 évvel később, 1759-ben nyitotta meg a kapuit.

A Hortus Botanicus bejárata

A kertnek 3 üvegháza van, a legrégebbi a pálmaház, melyet Johan Melchior van der Mey tervezett és 1912-ben készült el. Az épület maga nagyon takaros, mindössze 509 m^2 a területe, kívülről és belülről is gyönyörű. Ottjártamkor meglepően üres volt, mert nyáron a növények nagy részét kiteszik a szabadba. Igaz, volt benne pár óriási növény, pl. egy kb. 350 éves cikász (Encephalartos altensteinii), és azóta más szemmel nézek a filodendronokra is. 😀



A pálmaház

A lepkeházban a pillangók mellett főként trópusi haszonnövények találhatók: kakaófa, tea, rizs, bors, cukornád, stb., de azért volt pl. egy hatalmas kancsóka is. A pillangók szabadon repkednek, csakúgy, mint az SZTE Füvészkertben. A dolgozók minden nap összegyűjtik a petéket és a fiatal bábokat, majd egy speciális szekrénybe helyezik őket, ahol megfigyelhető az átváltozásuk.


 

A lepkeház

A harmadik üvegházban három éghajlat növényei kaptak helyet: a szubtrópus, a trópus és a sivatag. A zónák el vannak választva, és mindegyiknek saját hőmérséklete, páratartalma és szellőzőrendszere van. Sajnos orchideákat nem találtam, de már kezdem megszokni, hogy ilyen peches vagyok…


A modern üvegház

A személyes kedvencem a rovaremésztő gyűjtemény volt. Nagyon szépen voltak elrendezve a növények, mindezt szabadtéren, mindenféle kerítés, védőfal nélkül. Korábban nem is találkoztam ilyen megoldással, azóta Salzburgban láttam hasonlót, és az is legalább ennyire szép volt.


 

A rovaremésztő gyűjtemény és környéke

Ha valaki Amszterdamban jár, mindenképp érdemes betérni. Egy szuvenírbolt és egy hangulatos kis kávézó is tartozik a kerthez, ahol meg lehet pihenni a városnézés közben.

A kert elhelyezkedése:

Források:

A Hortus Botanicus Amsterdam hivatalos honlapja.

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: