Mit esznek a muslincák a szobanövényeken?

Sok ehhez hasonló kérdést kaptam a tél folyamán, a válasz pedig nagyon egyszerű: semmit. De akkor mi az a picike repkedő, fekete akármi a cserepek környékén és mi bajt okozhat, azon kívül, hogy kellemetlen? A kérdés érthető és mivel sokaknak problémát okoz az említett “muslinca”, úgy döntöttem, hogy szánok rá egy cikket.

Ez a muslincára emlékeztető, pár milliméteres repkedő rovar a tőzeglégy. Ahogy a neve is utal rá, szereti a tőzeget, ezért tőzeggel kevert földdel kerülhet be a lakásba – új cserepes növény, vagy virágföld formájában. A tőzeglégy lárvája a talajban él és korhadó növényi részekkel táplálkozik. Ez még nem is lenne baj, de ha elszaporodnak akkor az ép gyökereket is kikezdik, ill. ha valaki azt tapasztalja, hogy sok tőzeglégy van a virágcserepek környékén és az elvetett magok minden odaadás ellenére sem óhajtanak kikelni, akkor a lárvák megcsócsálták a magokat is, ami sajnos gyakran elfordul.

Tőzeglégy egy fiatal Vénusz légycsapóján
Saját felvétel

A lárvák nagyon szeretik a nedves közeget, ezért aki hajlamos túlöntözni a növényeit, az gyakrabban találkozhat ezzel a problémával. A tőzeglégy ellen több módon is védekezhetünk, a legfontosabb a megelőzés, vagyis ne locsoljuk túl a növényeinket (természetesen, ha mocsári növényekről van szó, ezt nem tehetjük meg) és ne vegyünk fertőzött virágokat. Mindig érdemes alaposan körbenézni a cserepes növényeket, mielőtt megvesszük valamelyiket. Ha sok tőzeglegyet látunk, akkor inkább hagyjuk a növényt a polcon, szerezzük be máshonnan, mert ha ennyire szembeötlő a fertőzés, akkor már komoly gondok lehetnek a virág gyökérzetével. Természetesen minden elővigyázatosság ellenére hazavihetünk egy fertőzött növényt, vagy kaphatunk egyet ajándékba, úgyhogy ez nem ad teljes védelmet a kártevő ellen, de érdemes odafigyelni arra, hogy mit vásárolunk.

Szintén fontos, hogy az ültetéshez használt virágföld ne legyen fertőzött. Ezt sajnos a vásárláskor nem tudjuk ellenőrizni, ezért különösen a magvetéshez és a palánták neveléséhez használt földet érdemes fertőtleníteni. Ennek a bio változata a hőkezelés, ami jól alkalmazható akkor, ha csak néhány liter földre van szükségünk. A virágföldet öntsük bele egy nagyobb tepsibe, locsoljuk meg és tegyük 30 percre a 95°C-os sütőbe. Ezzel az eljárással nem csak a tőzeglégy lárváitól, de a gyommagvaktól és a gombáktól is megkíméljük magunkat. A kezelés után várjuk meg, hogy a föld szobamérsékletűre hűljön és csak utána használjuk fel. Nagyobb mennyiségű föld esetén, ill. kerti talaj kezelésére lehet kapni különböző talajfertőtlenítő szereket, de ezek használatát beltéren nem javaslom.

Tőzeglégy
Saját felvétel
A kifejlett legyeket összefogdoshatjuk, vagy lefújhatjuk rovarölő szerrel (legyek ellenivel), de a lárvákat ez nem pusztítja el, így számíthatunk arra, hogy újabb és újabb legyek jelennek meg. Komolyabb fertőzés esetén érdemes megfontolni a növények átültetését vagy a vegyszeres kezelést. Átültetéskor nagyon figyeljünk arra, hogy a fertőzött földből ne kerüljön az új cserépbe. Ezt úgy érhetjük el, ha minél több virágföldet távolítunk el a növény gyökérzetéről, majd néhány órára áztassuk langyos vízbe. Értelemszerűen ez fiatal, érzékeny növényeknél nem járható út és nem is nyújt 100%-osan védelmet a későbbiek során, hisz néhány túlélő lárvából újabb “invázióra” számíthatunk.

Permetszerek közül gyakorlatilag bármi megfelel, ami rágó kártevők ellen használatos. Én pl. Actara-t szoktam használni, de Karate vagy Mospilan is tökéletes. Tőzeglégy ellen nem permetezni kell, hanem a megfelelően hígított vegyszerrel kell beöntözni a növényt és általában (a fertőzés mértékétől függően) egy-két alkalommal  7-10 naponta meg kell ismételni a kezelést.


Mindig kövessük a csomagoláson található utasításokat, beltéren ne végezzük a kezeléseket és a maradék permetet sose öntsük az ivóvízhálózatba!

A fenti szerek mind szabadforgalmúak és gazdaboltokban kaphatók.

23 hozzászólás

← Previous Page 3 of 3
  1. Kedves Gergő! Kertészetekben citromsárga színcsapdát használnak tőzeglegyek gyérítésére, gazdaboltban lehet megvásárolni. De gondolom nem kell mondanom, hogy ebbe a botsáska is beleragad, szóval az edényzeteken kívül helyezd el. Én azt javaslom, hogy csere előtt fertőtlenítsd le a tőzeget sütőben.

    Szóval tedd át a sáskákat először egy tőzegtől mentes edénybe, majd menekítsd ki őket a lakásból. A fertőzött tőzeget dobd ki, vagy komposztáld. Fújd le a lakást légyirtóval. A friss tőzeged meg tedd egy ócska tepsibe, ölts rá egy kis vizet, tegyél rá alufóliát és tedd be a sütőbe, ahogy a bejegyzésben is van. Nem tudom, mennyi sáskád van, de csak nem kell olyan sok tőzeg. Vagy igen? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.