Mit esznek a muslincák a szobanövényeken?

Sok ehhez hasonló kérdést kaptam a tél folyamán, a válasz pedig nagyon egyszerű: semmit. De akkor mi az a picike repkedő, fekete akármi a cserepek környékén és mi bajt okozhat, azon kívül, hogy kellemetlen? A kérdés érthető és mivel sokaknak problémát okoz az említett “muslinca”, úgy döntöttem, hogy szánok rá egy cikket.

Ez a muslincára emlékeztető, pár milliméteres repkedő rovar a tőzeglégy. Ahogy a neve is utal rá, szereti a tőzeget, ezért tőzeggel kevert földdel kerülhet be a lakásba – új cserepes növény, vagy virágföld formájában. A tőzeglégy lárvája a talajban él és korhadó növényi részekkel táplálkozik. Ez még nem is lenne baj, de ha elszaporodnak akkor az ép gyökereket is kikezdik, ill. ha valaki azt tapasztalja, hogy sok tőzeglégy van a virágcserepek környékén és az elvetett magok minden odaadás ellenére sem óhajtanak kikelni, akkor a lárvák megcsócsálták a magokat is, ami sajnos gyakran elfordul.

Tőzeglégy egy fiatal Vénusz légycsapóján
Saját felvétel

A lárvák nagyon szeretik a nedves közeget, ezért aki hajlamos túlöntözni a növényeit, az gyakrabban találkozhat ezzel a problémával. A tőzeglégy ellen több módon is védekezhetünk, a legfontosabb a megelőzés, vagyis ne locsoljuk túl a növényeinket (természetesen, ha mocsári növényekről van szó, ezt nem tehetjük meg) és ne vegyünk fertőzött virágokat. Mindig érdemes alaposan körbenézni a cserepes növényeket, mielőtt megvesszük valamelyiket. Ha sok tőzeglegyet látunk, akkor inkább hagyjuk a növényt a polcon, szerezzük be máshonnan, mert ha ennyire szembeötlő a fertőzés, akkor már komoly gondok lehetnek a virág gyökérzetével. Természetesen minden elővigyázatosság ellenére hazavihetünk egy fertőzött növényt, vagy kaphatunk egyet ajándékba, úgyhogy ez nem ad teljes védelmet a kártevő ellen, de érdemes odafigyelni arra, hogy mit vásárolunk.

Szintén fontos, hogy az ültetéshez használt virágföld ne legyen fertőzött. Ezt sajnos a vásárláskor nem tudjuk ellenőrizni, ezért különösen a magvetéshez és a palánták neveléséhez használt földet érdemes fertőtleníteni. Ennek a bio változata a hőkezelés, ami jól alkalmazható akkor, ha csak néhány liter földre van szükségünk. A virágföldet öntsük bele egy nagyobb tepsibe, locsoljuk meg és tegyük 30 percre a 95°C-os sütőbe. Ezzel az eljárással nem csak a tőzeglégy lárváitól, de a gyommagvaktól és a gombáktól is megkíméljük magunkat. A kezelés után várjuk meg, hogy a föld szobamérsékletűre hűljön és csak utána használjuk fel. Nagyobb mennyiségű föld esetén, ill. kerti talaj kezelésére lehet kapni különböző talajfertőtlenítő szereket, de ezek használatát beltéren nem javaslom.

Tőzeglégy
Saját felvétel
A kifejlett legyeket összefogdoshatjuk, vagy lefújhatjuk rovarölő szerrel (legyek ellenivel), de a lárvákat ez nem pusztítja el, így számíthatunk arra, hogy újabb és újabb legyek jelennek meg. Komolyabb fertőzés esetén érdemes megfontolni a növények átültetését vagy a vegyszeres kezelést. Átültetéskor nagyon figyeljünk arra, hogy a fertőzött földből ne kerüljön az új cserépbe. Ezt úgy érhetjük el, ha minél több virágföldet távolítunk el a növény gyökérzetéről, majd néhány órára áztassuk langyos vízbe. Értelemszerűen ez fiatal, érzékeny növényeknél nem járható út és nem is nyújt 100%-osan védelmet a későbbiek során, hisz néhány túlélő lárvából újabb “invázióra” számíthatunk.

Permetszerek közül gyakorlatilag bármi megfelel, ami rágó kártevők ellen használatos. Én pl. Actara-t szoktam használni, de Karate vagy Mospilan is tökéletes. Tőzeglégy ellen nem permetezni kell, hanem a megfelelően hígított vegyszerrel kell beöntözni a növényt és általában (a fertőzés mértékétől függően) egy-két alkalommal  7-10 naponta meg kell ismételni a kezelést.


Mindig kövessük a csomagoláson található utasításokat, beltéren ne végezzük a kezeléseket és a maradék permetet sose öntsük az ivóvízhálózatba!

A fenti szerek mind szabadforgalmúak és gazdaboltokban kaphatók.

23 hozzászólás

← Previous Page 2 of 3 Next →
 1. Névtelen

  Kedves Hédi,
  a gyönyörű, állandóan virágzó orchideáimat támadták meg ezek a muslicaszerű boarak és a földben a mozgó kis paraziták átültetés után.
  Vettem valami permetszert, de mintha mégjobban elszaporodtak volna a hatására.
  Nyilván a föld volt fertőzött, mert mind a négy növényem talaja hemzseg tőlük. Több, mint egy hónapja tart a dolog. Mit tennél a helyemben?

 2. Névtelen

  Kedves Hédi,
  az lenne a kérdésem, hogy április 27-én írt e-mailemre mikorra várható válasz? nagyon fontos lenne…..
  Köszönettel
  Andrea

 3. Kedves Olvasóm! Kizárt, hogy egy növényvédő szertől elszaporodjanak. Legfeljebb nem hatott rájuk a szer és tovább szaporodtak. Én irtanám a legyeket, az orchideákat pedig ritkábban öntözném, mert bírják a szárazságot. Idővel elpusztulnának. Egyébként a tőzeglégy nagy kárt nem csinál, inkább csak zavaróak.

 4. Kedves Hédi!
  Vajon gyászszúnyogok ellen is lehet használni az Actara, vagy a Mospilan szereket, vagy esetleg Dimilint? Nagyon köszönöm a segítséget: Szántai Gábor

 5. Kedves Hédi,

  nekem elég speciális problémám van a tőzeglegyekkel. Floráriumban tartok botsáskákat, ezért a kiszárításos és a vegyszeres módszerek nem játszanak. Tőzegcserét tervezek, de nem igazán hiszem, hogy az végleges megoldást nyújtana. Olvastam a korábbi hozzászólásokban "ragacsos csapdákról". Azt szeretném kérdezni, hogy ezekből milyen típusút érdemes használni és hol lehet őket beszerezni.
  Előre is köszönöm a választ, hiánypótló ez a blogposzt. 🙂

  Üdv,
  Gergő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.