Gyógynövényekösszes bejegyzés

Kerti patika – Ekcéma elleni krém

A Spektrum Home-on megy egy új műsor, a Kerti patika.  A sorozat eredetileg a BBC-nek készült Grow Your Own Drugs címmel. 

A műsorvezető James Wong, kertész, botanikus, valamint egyszerű magyarsággal élve: diplomás füvesember. Okleveleit a University of Kent és a Royal Botanic Gardens, Kew hallgatójaként szerezte. Szingapúrban és Malajziában nevelkedett, jelenleg Londonban él,  édesanyja angol, édesapja maláj. A honlapján található néhány videó, természetesen angolul, valamint lehet rendelni könyveket, DVD-ket, s a Remedies menüpont alatt találunk recepteket is. Íme egy gyógyír, melyet már magam is elkészítettem:
 
Az elkészült ekcéma elleni krém

Hatóanyagok: rutin és szaponin

Hozzávalók 150 ml krémhez:

  • 2 ek szárított, vagy 16 db friss vadárvácska virág (Magyarországon is honos gyógynövény, a krémhez csak megbízható forrásból gyűjtsünk virágot! Egyes patikákban is kapható gyógyteaként. Igaz, még nem találkoztam olyan termékkel, amelyik csak a virágzatot tartalmazta.) 
  • 2 ek szárított kamillavirágzat (Patikában kapható.)
  • 2 ek mandulaolaj (Olívaolajjal is helyettesíthető.)
  • 1 tk C-vitamin por (Patikában kapható.)
  • 0,5 ek glicerin (Patikában kapható.)
  • 1 tk méhviasz
  • 2 tk emulgeáló viasz (Natúrkozmetikumok alapanyagait forgalmazó boltokban kapható. Kipróbáltam már többfélét is, én emulsant szoktam használni, amit az internetről szereztem be.)
  • 1 db 150 ml-es kiforrázott üvegcse,  vagy tégely a krémnek (Én 3 db 50 ml-es patika tégelyt használtam.)

Elkészítés:

Egy üveg edényt helyezzünk gőz fölé, tegyük bele a mandulaolajat, a méhviaszt és az emulgeáló viaszt. Fém kanállal keverjük össze, ha a viasz felolvadt, vegyük le a gőzről, és tegyük félre. (Figyelem! A viasz nyílt lángon könnyen belobbanhat, így mindenképp gőz felett olvasszuk meg, de még így se hagyjuk felügyelet nélkül!) Ez után a vadárvácska és a kamilla virágzatot tegyük felforralt, de nem lobogó vízbe (kb. 3-3,5 dl), hagyjuk pihenni 10 percig, majd szűrjük le egy másik üveg edénybe. A videóban James abba az edénybe teszi a virágokat, amely a gőzfürdőt adta, és visszahelyezi rá a viaszt, hogy a virágok le legyenek fedve, és hogy a viasz se dermedjen meg a 10 perc alatt.

 Kattintással lapozható galéria a lépésekről:


Ezután apránként tegyünk 16 ek virágfőzetet a viaszhoz, közben kézi habverővel keverjük krémes, majonéz állagúvá a keveréket. Tegyük bele a fél evőkanál glicerint és az 1 tk C-vitamin port, s addig keverjük, amíg az egész krém állagú nem lesz (kb. 5 perc). Ezután kanalazzuk a krémet száraz, kifőzött üvegcsébe, és címkézzük fel. Hűtőben 2 hónapig eláll.   

A glicerin hozzáadása

Alkalmazás: reggel és este fürdés után krémezzük be az érintett területeket. Elővigyázatosságból az első használat előtt végezzünk 24 órás allergiatesztet a megszokott módon: kenjünk a krémből a könyökhajlatba, s ha semmi szokatlant nem tapasztalunk, nyugodtan alkalmazzuk a krémet! Fontos megemlítenem, hogy ha valaki nem allergiás az összetevőkre, attól még keresztallergiája lehet. Tehát ha valaki tud róla, hogy allergiás valamire, az fokozott elővigyázatossággal használja a krémet, s véletlenül se kerüljön a nyálkahártyájára, pl. a szemébe, vagy a szájába!

Az elkészült krém kiadagolás előtt

Tipp: kísérletező kedvű kencekészítők kipróbálhatják a krémet úgy is, hogy vadárvácska helyett illatos ibolyát (Viola odorata) tesznek bele. Az illatos ibolyának ugyanazok a hatóanyagai (rutin és szaponin),  mint a vadárvácskának, valamint kedvelt kozmetikai alapanyag. Mellette szól az is, hogy egyszerűbben hozzáférhető, hisz illatos ibolya magot vagy tövet könnyű beszerezni, így a kertünkbe is ültethetünk belőle.

Töltsük tégelyekbe a krémet

Videók:

Az ekcéma elleni krémről szóló rész a második videó 6. percében kezdődik, az elkészítése pedig 08:30-tól látható.
 
 
Grow Your Own Drugs I. 1/2
 
 
 
Grow Your Own Drugs I. 2/2

29 thoughts on “Kerti patika – Ekcéma elleni krém

  • Szia! Én azzal készítettem, és teljesen jó lett.

    Reply
  • Sziasztok!
    Segítséget szeretnék kérni.
    Nekem tél felé szokott a lábamon kijönni az ekcéma . Imádok kencéket keverni ,örülök a receptnek. Viszont vadárvácskát már nem tudok beszerezni így október közepén. Szerintetek a szárított ugyanolyan hatásos?

    Reply
  • Kedves Ági! Nem tudom, hogy a Poliszorbát 60-at hogyan kell adagolni, én Emulsant használok, 100 gramm 1200-1800 Ft körül van (áruházanként nagyon eltérő az ára, ezért érdemes megkeresni a legolcsóbbat). 1 liter glicerint pedig 1625 Ft-ért vettem a patikában. Valószínűleg a Poliszorbát 60 rántotta össze a krémedet (csak tippelek), de szerintem ügyesen megmentetted. Én először elég bátor voltam és egy kicsit sok növényt főztem le (nem igazán volt tiszta az angol recept), de miután jobban utánanéztem és többször kipróbáltam, azt mondom, hogy elég a 2-2 ek. Nekem belement mind a 16 ek főzet és kereken 150 ml krémet kaptam.

    Reply
  • Sziasztok!

    Először is, köszönjük Hédi, hogy leírtad magyarul! 🙂 Én is erre a receptre vadászok már egy ideje. Egyik éjjel láttam, kb 2 hónapja volt, gyorsan lefirkáltam és aztán jól elkevertem valahol a lapot…

    De ma fellelkesedve, hogy megtaláltam a bejegyzésed, vettem mindenféle hozzávalót. Hát tényleg jól leszecskázták azt a vadárvácskát, de nem vészes, 🙂 Te mennyit tettél belőle a főzetbe? én egy evőkanállal.
    Mondjuk ezt nagyon nem lehet elrontani, gondolom én… vagyis, a gyógyteákból kiindulva…

    A másik, amit meg akartam osztani veletek. Tényleg minden megtalálható, én ma délután vettem meg hozzá mindent, hirtelen felindulásból, előzetes üzletkeresgélés nélkül, itt: http://www.herbahaz.hu/ (Budapest, Hős utca, az 1-es villamos megállója, ott kell bemenni a TTT függönyüzlet mögé balra, hatalmas a választék. 🙂 Kaptam mindent, kivéve glicerint és azt az emulgeáló bigyót. Azok miatt a patikába küldtek.
    A patikában kaptam glicerint egy üvegcsében, ami fura, mert én azt hittem, hogy az sűrűbb zselésebb anyagú, de ez ilyen olajszerű folyékony cucc volt, mint a videón is, valamint Mihány által fentebb írt Poliszorbát 60-at is kaptam, rögtön elsőre mondták, hogy van. Viszont ez sem a fent említett por kiszerelés, hanem valami folyékony, kissé salakosnak vagy darabosnak tűnő cucc (mint az a gyerekkori köptető, amit fel kell rázni). És a patikárius szép kis végösszeget felszámolt :/ (üvegcse, kupak, munkadíj, anyagdíj, szerintem még a matricának is van ára, amit az üvegcsére ragasztott)

    No sebaj, a kezdők lelkesedésével nekiálltam és az első adag nekem is "begrízesedett" pedig lassan, egyesével kanalaztam bele a főzetet..
    Sosem készítettem házi majonézt, de úgy vélem én arra alkalmatlan lennék 😀 ezek után…. Nem baj, átolvastam újra a bejegyzéseket, és újra nekiálltam, de pechemre ez a gríz dolog újra előjött.

    Viszont, és itt kérném a véleményeteket, hogy szerintetek elrontottam-e, vagy csak rájöttem a gríztelenítés nyitjára: azt csináltam ugyanis, mikor már keverni is alig bírtam, hogy fogtam és nemes egyszerűséggel leöntöttem a felesleges főzetlét, amit a massza nem vett fel. Ezt igen óvatosan kell, mert a massza is hajlamos megindulni 🙂 többször, kis adagokban, szinte lecsepegtettem a felesleget.
    Ez után kevertem még, és bekrémesedett. Viszont hogy nem 16 ek tea ment bele az is fix. Sőt. Szerintem talán 6-7, bár a számolásra nem figyeltem. De ezek után egész szépen bekrémesedett.
    Amikor a c vitamin port beleraktam, akkor eljátszotta még egyszer, hogy kicsapódott egy kis folyadék, de a végeredmény egész krémes lett.

    Most bent csücsül a hűtőben. Kíváncsi vagyok, milyen lesz. De nekem mindez csak egy kis üvegcse lett, kb 50 ml.

    Amit még nem tudok, hogy ebből a Poliszorbát 60 folyadék verziójából mennyit kell(ett volna) beletenni. A patikus azt mondta, elég belőle egy-két csepp, de mire eszembe jutott, már beletettem a recept szerint említett 2tk mennyiséget.
    Végül lehet ez is okozhatta a "grízesedést" Nem tudom.
    Most kicsit hagyom a hűtőben, és tusolás után kipróbálom 🙂

    Ami még eszembe jutott, hogy ő a felvételen mintha a főzet nagy részét, de legalább is 4-5 teáskanál főzetet belekanalazott az elején, csak utána kezdte kavarni. Lehet így kellett volna, én elkezdtem egyesével kanalaz-kever-kanalaz-kever ismétlésekkel…
    Meglátjuk, legközelebb kipróbálom úgy 🙂

    Köszi mindenkinek a segítséget!
    Majd ha teszteltem, megírom, milyen lett!

    Üdv,
    Ági

    Reply
  • Kedves Zsófi! Nincs mit, szívesen segítettem! Örülök, hogy sikerült kikeverned a krémet! 🙂

    Reply
  • Hédi!
    Egy fél adagnyira maradt az alapanyagaimból, megpróbáltam újra, és sikerült!!!! Nagyon köszönöm a segítséget!!!

    Reply
  • Köszönöm a választ, Hédi!
    Megnézem, maradt-e még annyi emulgáló viaszom, hogy újra próbáljam…
    Bárcsak hamarabb olvastam volna az általad leírt receptet!
    Még egyszer köszönöm!

    Reply
  • Kedves Zsófi! Sajnos fogalmam sincs, hogy menthető-e a krémed, esetleg kérdezd meg SzappanÖrdögöt, ő jóval gyakorlottabb kencés, mint én. A bejegyzésben szereplő anyaghányadot kipróbáltam, és tényleg jó, könnyen ki el lehet készíteni ezt a krémet, csak nem szabad egyszerre túl sok főzetet beletenni és folyamatosan keverni kell. Azért is jobb kanalanként hozzátenni, mert akkor látod, hogy még mennyi folyadékot vesz fel. A glicerin is krémesít rajta.

    Reply
  • Kedves Hédi!

    Megcsináltam a krémet, de nekem begrízesedett.
    (Több sebből is vérzett az én szegény krémem – a filmben azt mondja James, hogy 15-16 evőkanál vagy 2,5 forrázatot adjunk a zsírokhoz. No, gondoltam, a 2,5 deci egzaktabb, így annyit raktam bele. Kár volt. Messze túl sok volt az, semmit nem sűrűsödöttt a cucc. Újramelegítettem, raktam még bele méhviaszt is, emulgeátort is ( Lamecreme-t a cosmioból), kevertem, kevertem, mint az őrült, de begrízesedett. Újramelegítettem, hátha sikerül feloldani a grízt, de nem. És persze sűrűsödni sem sűrűsödött. Raktam még hozzá olajat is a következő melegítésnél. Ez sem javított. Még mindig grízes. Szegény krémet már biztosan tönkretettem ezzel a sok melegítéssel. A tévében olyan egyszerűnek tűnt ez a krémkészítés….)
    Lehet ezen javítani valahogyan valamit vagy öntsem ki? Nagyon sajnálom az anyagokat, amiket beleraktam, és mivel mindenből csak kicsit rendeltem, annyi nem nagyon maradt már, hogy előről kezdjem. Meg nem is merem….
    Tudsz segíteni?

    Zsófi

    Reply
  • Kedves Móni! Az köztük a különbség, hogy a kerti árvácska a vadárvácskából és egy másik árvácska fajból van nemesítve, tehát ha tartalmaz is hatóanyagot, akkor szerintem jóval kevesebbet, mint a gyógynövényként használt vadárvácska. Azért is gondolom így, mert a kerti árvácskát szokták ételek díszítésére használni, tehát ehető, míg a vadárvácska virágának fogyasztását – csak úgy magában – különösen gyerekeknek nem ajánlják magas hatóanyag-tartalma miatt.

    Reply
  • Kedves Hédi!

    Örülök hogy rátaláltam a blogodra, épp ma láttam a tv-ben ezt a műsort. Kérdésem a következő lenne, vajon a kerti árvácska is jó – a műsorban mintha azt mondták volna hogy nincs semmi különbség köztük…

    Üdv: Móni

    Reply
  • Kedves Lola! Nagyon apránként (kanalanként) kell hozzáadni a teát és nem az összeset, nekem maradt ki egy kevés. Miközben adagolod, folyamatosan verni kell a krémet, különben nem áll össze. Őszintén szólva én még nem jártam így. Az elején tényleg folyós egy kicsit, de ahogy vered össze a habverővel, úgy változik az állaga, krémesedik. Ha már krémszerű, akkor kell hozzáadni a C-vitamint és a glicerint. A glicerintől még krémesebb lesz. Ha rákattintasz a képekre, ki tudod nagyítani, hogy az enyém milyen állagú lett. Esetleg legközelebb próbáld meg gépi habverővel, mert lehet, hogy az volt a baj, hogy nem lett rendesen összekeverve, vagy túl sok teát tettél bele.

    Reply
  • Kedves Hédi!

    Apukám találta az oldaladon a receptet.

    Mi mindent be tudtunk szerezni patikából.

    Nem is a beszerzés a gond, hanem az, hogy nekünk folyós lett.

    Mindent a leírás szerint csináltunk, de amikor elkezdtük hozzáadni a teát egyre folyósabb lett, aztán úgy is maradt, a glicerin és cvitamin után is.

    Meg tudnád mondani, hogy ez esetleg miért van?

    Válaszod nagyon köszönöm!
    Lola

    Reply
  • Kedves Timi! Igen, mindenestől. Eléggé össze van szecskázva a tea, szerintem reménytelen kiválogatni.

    Reply
  • Kedves Hédi!
    A kérdésem csak annyi hogy az árvácskát mindenestől használtad e fel mert én sem találtam csak olyat amiben a szára is benne van. Válaszod előre is köszönöm.
    Timi

    Reply
  • Kedves Juci! Ez egy nagyon klassz ötlet! Amiről biztosan tudom, hogy természetes úton lebomlik, nem tartalmaz olajat, vagy más káros anyagokat a növényekre nézve, az a Faith In Nature termékcsalád. Van belőle tusfürdő, szappan, sampon és hajbalzsam is. Majd szétnézek itthon a könyveimben, hogy van-e valami házilag elkészíthető megoldás is, de most hirtelen ez jutott eszembe.

    Reply
  • Kedves Hédi!

    Új megoldást találtunk ki a fürdőszobában, a kád vizét belevezettük az esővizes ciszternába. ezt a vizet is locsolásra használnánk. olyan fürdőszert kell használnom ami nem teszi tönkre a növényeimet és a talajt locsoláskor. Teljesen bio dolgot. van esetleg ötleted? Köszönöm a segítséget. juci

    Reply
  • Kedves Zsu! Nem tudom, hogy te merre laksz, de nálunk az Intersparban lehet kapni articsókát. Esetleg, ha van kerted, megpróbálhatod a termesztést is, a legtöbb gazdaboltban lehet kapni vetőmagot (150-200 Ft/tasak), vagy ha épp nincs készleten, kérésre biztos tudnak rendelni. Remélem, tudtam segíteni!

    Reply
  • Kedves Hedi,
    Imadom a Kerti patika musorat, de sokszor tenyleg nem tudom, a musorban egyszeruen beszerezhetonek titulalt osszeteveoket megis honnan szerezhetnem be itthon.
    Peldaul nayon szeretnem megcsinalni a koleszterincsokkento artocsokas galagonyas zselet,de megis honnen vegyek egesz articsokat? Talan meg galaonya termest Herbarias zacskos kiszerelesben be tudok szerezni,bar ebben is jo lenne nemi tipp.
    Szinten gond az Eukapliptusz level a bedorzsolo es inhalalohoz, jo lenne a telhez.
    Elore is koszonom Neked es barkinek a jo tippeket.
    Jo fozocskezest.Zsu

    Reply
  • Kedves Mihály, SzappanÖrdög! Az olvasóim nevében is köszönöm szépen a segítségeteket! Az emulgeátor beszerzésével nekem is problémáim voltak, végül interneten találtam rá, már többfélével is kísérleteztem, végül maradtam az emulsanál. Minden mást megkaptam egy vidéki patikában, ahol gyógynövényeket is forgalmaznak. Ha lesz időm, kicsit változtatok a leíráson, hogy használhatóbb legyen a tapasztalatlan krémkeverők számára is.

    Reply
  • Kedves Mindenki!
    Webáruházból, pl Ökokuckó, beszerezhető minden bio krémtartósító szer (rokonsal, glicerin, tejsav, stb.) illetve emulgátor: lisolecitin, emulsan.
    A patika azért is kétesélyes, mert pl. nálunk adnak mindent, ami nekik van (kis falu), de kaolint mondjuk egyáltalán nem tudnak beszerezni.

    Az Ökokuckóba egyébként el is lehet menni, személyes átvétel van Bp. két pontján, de a házhoz szállítás sem olyan vészesen drága.

    Reply
  • Hello!

    Ma harmadik alkalommal készítettem el a krémet, így van némi rálátásom az emulgeáló kérdésre…
    Saját tapasztalatom szerint emulgeáló viaszt gyakorlatilag lehetetlen beszerezni patikában, vagy drogériában -sőt, eddig egyetlen bioboltban, vagy fitotékában sem tudtak adni. A dolog valószínűleg azért ilyen bajos, mert a legtöbb patikus akár meg is esküszik, hogy nem tudja, mi az az emulgeáló viasz… (sőt, az egyik még az emulgeálás lehetségességét is tagadta!).
    DE van megoldás: Víz-viasz emulgeálásra (homogén mixtura készítéséhez) NAGYON hatékony szer a Poliszorbát 60. Ha esetleg a patikában tagadják a létét, akkor így hivatkozzatok rá:
    E 435.(itt bővebben írnak róla:
    http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-435-poliszorb-t-60)
    -Biztonsági szempontból ártalmatlan, és mindenki jól ismerheti a margarinokból, vagy a kéz-test-arc-hajvégápolók tulajdonképpen mindegyikéből. Egy adag krémhez (durván 250 ml) 35-50 gramm poliszorbát 60 szükséges, ami kb. 150Ft-ba kerül.

    Remélem segítettem, mindenkinek jó krémkészítést kívánok!

    :Mihály:

    Reply
  • Kedves Heni! Köszi az ötletet, én is gondoltam már erre, de nem akartam hülyeséget írni, nem vagyok valami gyakorlott kencefőző. 🙂

    Reply
  • Sziasztok!
    Emulgeáló viasznak tökéletes a méhviasz. Méztermelőknél, mézes boltban, bioboltban.
    Ekcéma ellen pedig nagyon jól bevált a csalánkrém nálunk :)Én méhviasszal emulgeálom, de a lisolecitin (patika) is szépen egyneműsíti a zsíros és vizes fázist a krémekben. Lényeg az ugyanolyan hőmérséklet.
    Ezt a sorozatot most töltöm le, nagy érdeklődéssel várom 🙂

    Reply
  • Szia!

    Szeretném megkérdezni, hogy emulgeáló viaszt pontosan hol tudtál beszerezni, mert én már több bioboltot és patikát végigjártam és sajnos nem tudtak segíteni…

    Köszönöm válaszod!

    Reply
  • Kedves MSE! Tervezem, hogy felteszek még néhány Kerti patikás receptet, de azt nem ígérem, hogy az összeset. Bár James honlapján is van 1-2 izgalmas dolog, és a bejegyzésben látható első adás nekem is nagyon tetszett, így ezek a receptek várhatók.

    Reply
  • KEDVES HÉDI ! NAGYON SZUPER, HOGY FELRAKTAD A VIDEOKAT,NAGY ÉRDEKLŐDÉSSEL NÉZTEM A TÖBBIT IS, HA TUDOD AZOKAT IS RAKD FEL.
    MINDEN JÓT !
    ÜDV. MSE

    Reply

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: