GyógynövényekHédikonyhaKreativitásom csúcsa 😁összes bejegyzés

Bodzavirágos palacsinta

Felénk most nyílik a bodza, a kedvenc növényeim egyike. Egyszerűen imádom az ízét és az illatát! Tegnap szedtem is egy hatalmas kosárnyit, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy bodzaszörpöt és bodzavirágos palacsintát fogok készíteni belőle.

Sajnos az eddigi lelőhelyemről az önkormányzat kivágta a bodzabokrokat és a vadrózsákat, de miután körbebicikliztem a környéket, csak találtam két kisebb és egy nagyobb bokrot, úgyhogy nem maradtam virág nélkül. 🙂

💚 Bodzavirág 💚

 

Hozzávalók

  • 1 adag palacsintatészta – saját szájízünk szerint elkészítve. Ha valakinek nincs receptje, ide kattintva talál egy tökéleteset.
  • Annyi bodzavirág, amennyit felvesz (én kb. 1,5 liter palacsintatésztába 5-6 nagyobb ernyőt tettem).
  • 2 citrom reszelt héja (a tészta mennyiségétől függően ez lehet egy nagyobb vagy két kisebb citrom is, kóstolgassuk a tésztát, hogy érződik-e rajta a citrom aromája, mert az a lényeg).
  • Citrom és cukor a töltelékhez.

 

Elkészítés 

A megszokott módon összeállítjuk a palacsintatésztát, utána belevagdaljuk a bodzavirágokat egy olló segítségével. Arra ügyeljünk, hogy a vaskosabb szárak ne kerüljenek bele a tésztába! Minél kisebb darabokra vágjuk az ernyőket, annál látványosabb lesz a palacsinta, de azért nem kell túlságosan elaprózni, mert sose leszünk kész.

Bodzavirágos palacsintatészta

Én nem mostam meg a virágokat, mert akkor pont az íze, a virágpor veszik el, de a bogarakat leszedegettem róla. (Valamint elég eldugott, fogalommentes helyen álltak a bokrok, amikről „szüreteltem”. Tetves növényről soha se szedjünk virágot, keressünk egy másik bokrot!) Ha megvagyunk a virágokkal, alaposan mossuk meg a citromot (lehetőleg kezeletlen használjunk), és reszeljük a tésztába a héját. Ezután hagyjuk legalább 30-40 percet pihenni a tésztát, hogy átvegye a bodza ízét.

 

A sütés 

Sütni ugyanúgy kell, mint az egyszerű, mezei palacsintát, ezt háziasszonya és palacsintasütője válogatja. Nekem egy nagyon jó teflon palacsintasütőm van, amibe nem kell olaj, ha keverek a tésztába egy keveset. De zsírban sütve is biztosan finom, nem hinném, hogy elrontja. A tapasztalatom az, hogy sütéskor nagyon egy helyre kerülnek a virágok, ezért én gyorsan szétkapkodtam őket a serpenyőben, hogy szép legyen a palacsinta.
 
A szokott módon süssük meg a palacsintát
Készül a palacsinta

 

A töltelék

A töltelék kristálycukor és frissen facsart citromlé. (Fogyókúrázók, cukorbetegek készíthetik édesítőszerrel vagy fruktózzal is.) Megszórjuk a palacsinta egyik felét kristálycukorral, majd az előzőleg kifacsart citromléből meglocsoljuk (nekem 4 kisebb citrom levére volt szükségem az összes palacsinta betöltéséhez). Ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk el a tésztát, de minél citromosabb, szerintem annál finomabb. A palacsintákat úgy tekertem, hogy a virágosabb rész kívülre essen, így igazán látványos lett a végeredmény. Ha van kisgyerek a családban, akinek nem tetszenek az ilyen újítások, tekerjük úgy, hogy a palacsinta virágos oldala legyen befelé, így teljesen észrevétlen marad az „idegen elem”. A friss citrom miatt könnyebben megsavanyodik, mint egy hagyományos palacsinta, ezért legkésőbb másnap fogyasszuk el a maradékot!

 

Új töltelék a bodzavirágos palacsintába (2014.) 🍓

Idén új töltelékkel próbáltam ki a bodzapalacsintát. Figyelem, függőséget okozhat! Szóval az új töltetlékhez kell:
  • eperlekvár,
  • túrótöltelék,
  • citromsodó,
  • eper és bodza a díszítéshez.
Az eperlekvár lehet jobb minőségű bolti, vagy házi készítésű. A túrótöltelék az a klasszikus, amit az ember lánya túrós palacsintába szokott tenni.
 
Én a következőképp készítettem el: egy kis csomag túrót villa segítségével összetörtem és kikavartam egy kis tejföllel (nem kell teljesen krémesre, jó ha maradnak benne csomók), tettem bele (ízlés szerint) házi vaníliás porcukrot (száraz vaníliarúd ledarálva kristálycukorral – tároljuk légmentesen lezárva), mazsolát, 1 db citrom lereszelt héját. 
 
A citromsodó vaníliás pudingporból készült. Egy púpos evőkanál vaníliás pudingport elkevertem 4 dl tejben, adtam hozzá frissen facsart citromlevet (1-2 citromét, a citromok méretétől és ízléstől függően), egy pici cukrot és folyamatos kevergetés mellett felforraltam.
 
Bodzavirágos palacsinta
A palacsintát kenjük meg egy kanál lekvárral, utána egy kicsit több túróval (kenőkéssel keverjük össze a lekvárt és a túrót), csavarjuk fel, vagy hajtsuk háromszögbe, csurgassuk le a sodóval, szórjuk meg bodzavirággal és eperrel díszítsük. Jó étvágyat! 🍋
 

2 thoughts on “Bodzavirágos palacsinta

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: