orchideaOrchideákösszes bejegyzésSzobanövények

Phalaenopsis – A leggyakoribb gondozási hibák

Ezt a bejegyzést már kismilliószor átszerkesztettem azóta, hogy 2012-ben megjelent (legutóbb 2018. február 11-én). Ennek az az oka, hogy temérdek e-mailt kaptam tőletek mindenféle beteg orchideáról, s igyekszem a ti problémáitokhoz igazítani ezt a posztot, hogy mindig naprakész legyen. Ezért érdemes időnként újra és újra elővenni, átolvasni, ahogy A Phalaenopsis gondozása című cikkemet is.

Az alábbi bejegyzésben helyeztem el tartalomjegyzéket, alatta pedig egy olyan linkgyűjteményt, ami szintén oldalon belüli hivatkozásokat tartalmaz, hogy könnyebben megtaláljátok a lényeget. Ha beteg az orchideád, vagy lepotyognak a bimbói, először mindenképp olvasd el ezt a cikket, mielőtt e-mailt küldenél! Nagyon hálás vagyok minden üzenetért, de rengetegszer írtok olyan problémával kapcsolatban, ami már szerepel az oldalon, s ebben az esetben már nincs kapacitásom külön válaszokat írni, remélem, megértitek.

Edina orchideájának teljesen elrothadt a töve
2015. április

Ha a te orchideád is úgy néz ki, mint Edináé, akkor sajnos érzékeny búcsút kell tőle venned, mert már menthetetlen. Ha legközelebb nem szeretnél így járni, olvasd el a bejegyzést!

 

Mi baja a lepkeorchideádnak?

 

Helytelen öntözés


1. Túl kevés víz
Probléma: gyökérszárazság.
Tünetek: puha, ráncos, kókadt levelek, bimbóelhalás.
Megoldás: állítsuk a növény cserepét 2-3 órára öntözővízbe, utána hamar magához tér.
 
 
Egy meglehetősen vízhiányos orchidea – YouTube videó

Vissza a tartalomjegyzékhez!

 

2. Túl sok víz 

Probléma: gyökérrothadás.
Tünetek: rendszeres öntözés mellett is ráncos, puha, kókadt levelek, bimbóelhalás.
Megoldás: átültetés.

Vegyük ki az orchideát a cserépből és vizsgáljuk meg az ültetőközeget. Gyakran előfordul, hogy kívülről nem látszik, de nagy mennyiségű sphagnum moha található a gyökerek közt. Ez alapjában véve nem baj, de gyakori öntözés mellett hamar rothadáshoz vezet, ráadásul a belső gyökerek halnak el elsőként, amit akkor se veszünk észre, ha átlátszó a cserép.

Ha kivettük az orchideát a cserépből, óvatosan távolítsuk el róla az ültetőközeget, és egy steril (pl. mártsuk alkoholba és tartsuk tűzbe), éles ollóval vágjuk le az összes beteg, elhalt gyökeret. Ha ezzel megvagyunk, hagyjuk 2-3 napig száradni a növényt egy papírtörlőn. Ezután laza, általunk kevert, vagy bolti közegbe ültessük el az orchideát. Ha nem kapunk megfelelően laza közeget és magunk sem tudunk keverni, használhatunk agyaggranulátumot is, vagy agyaggranulátummal lazíthatjuk a bolti közeget. Ha nem új cserepet használunk (pl. ugyanabba ültetjük vissza, amiben eddig is volt), akkor ültetés előtt alaposan fertőtlenítsük ki! Ha olyan kevés gyökere maradt a növénynek, hogy nem áll meg biztosan a cserépben, vékony drót segítségével rögzítsük. (Én gyöngyfűző drótot szoktam használni, mert az mindig van itthon, de másfajta is megfelel, esetleg madzaggal is helyettesíthető.)

Klaudia lepkeorchideája kezd magához térni
2014. július 8.
Új gyökerek, simább levelek és virágszár!
2014. szeptember 25.

A fenti képeket egy olvasómtól, Klaudiától kaptam, aki 2014. márciusában írt nekem egy levelet arról, hogy a nőnapra kapott orchideájának a gyökerei penészesek és rohadnak. Az itt olvasható útmutatással sikerült megmentenie a növényét, ami azóta már teljesen magához tért és virágzott is.

Ültetés után legalább egy hétig egyáltalán ne locsoljuk meg a növényt, utána se csicsogjon a víztől, kb. 7-10 naponta kapjon egy korty vizet (nyáron gyakrabban, télen ritkábban). 2-3 hónap múlva elkezdenek fejlődni az új, egészséges gyökerek, de az öntözéssel továbbra is csínján bánjunk egészen addig, amíg megfelelő méretűek nem lesznek a gyökerek! Ha a növénynek egyáltalán nem, vagy alig maradt gyökere, akkor használhatunk gyökereztető hormont (Incit lágyszárúaknak) is, hogy elősegítsük a gyökerek fejlődését.

 

3. Öntözés felülről, spriccelés

Tünetek: a levelek érintésre, esetleg maguktól egyszerűen leválnak a növényről.
Probléma: korona- vagy tőrothadás.
Megoldás: megelőzés. Ha már megtörtént a baj, alig van remény, de ne adjuk fel!

Ha öntözés vagy párásítás alkalmával víz kerül a levél tövéhez, vagy a koronába, amit nem itatunk fel, vagy magától nem tud felszáradni, akkor az rothadást eredményez. Sajnos az anyanövény ekkor már menthetetlen, de ne keseredjünk el!

Edina orchideája
2015. április

A fenti képen ismét Edina orchideáját láthatjátok. A párásítást szórófejes flakonból oldotta meg, valószínűleg ettől kezdett el rohadni a növény. Mivel minden osztódószövet tönkrement, sajnos ez a növény már nem fog helyrejönni, ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjük a problémát és cselekedjünk!

A rothadást nem a víz, hanem gomba vagy baktérium okozza. Különösen télen lehet probléma, ha spricceljük az orchideákat, mert a növény nem tud megszáradni. A levélhónaljban lévő nedves környezet nagyon kedvező a gombáknak és a baktériumoknak.

 
Saját tapasztalatom a koronarothadással kapcsolatban:
2011 júniusában egy helyi üzletben vásároltam magamnak egy meseszép, lila pöttyös orchideát. Sajnos nem voltam eléggé körültekintő, megbíztam az üzletben, így csak ráböktem a virágra, hogy azt szeretném, és már csomagolták is. Itthon szépen kicsomagoltam, és kivittem a teraszra, mivel rendesen be volt locsolva, 1 hétig nem is piszkáltam.  Mikor eljött a locsolás pillanata, megfogtam a cserepet, és a két felső levél egyszerűen kibukott a helyéről és leesett a földre. Kirohadt a közepe… A rothadás nagyon súlyos volt, és ötletem se volt, hogy mit kezdjek vele… Szétnéztem… A párkányon megláttam az alkoholos kézfertőtlenítőmet és egy öngyújtót.
 
Úgy döntöttem, hogy kiszárítom a sebet, mivel ez a növény már úgyse fog tudni tovább hajtani, nincs vesztenivalóm. Nyomtam a sebbe egy szép adag kézfertőtlenítőt és meggyújtottam. Pár pillanat alatt elégett az alkohol, utána nyomtam rá még egy kicsit és meglocsoltam a növényt úgy, ahogy szoktam.
 
A saját koronarothadásos orchideám a kicsinyeivel, 2012.

Kb. egy hónap múlva ledobta a virágait, majd ősszel elkezdett egy kis növényt dédelgetni az egyik virágszáron. Februárban a másik virágszárán újabb növényke jelent meg. Az anyatő semmilyen változást nem produkált, a mai napig (2012. április) növesztgeti a kicsiket, bár jóval lassabban, mint egy egészséges példány. Biztos van más módszer is ilyen esetben, de hirtelen nem volt jobb ötletem. Szerencsére bevált, így mindenkit kreativitásra bíztatok, eszméletlen, hogy mennyi mindent kibír egy orchidea! (Frissítés: A bejegyzés írása óta eltelt kb. egy év. Az anyatő már elhalt, de a kicsiket elültettem, élnek és virulnak. 2013. 03. 19.)

A korona- vagy tőrothadásos orchideát ne dobjátok ki addig, amíg legalább egy élő levele van, mert nem csak a virágszáron nevelhet új kicsiket, hanem tőről is kihajthat! Érdemes az ilyen növényeket gombaölőszerrel kezelni, bár a rothadást okozhatja baktérium is, ezért lehet, hogy az alkohol vagy a mezei fertőtlenítőszer jobb választás. Nem csak a növényt kell fertőtleníteni, hanem a környezetét is. Mindenképp érdemes átültetni, hogy ellenőrizzük a gyökerek állapotát is, s a közeget hőkezelhetjük, hogy még kisebbre csökkentsük a fertőzés kockázatát. Ha érdekel a téma, mindenképp olvasd el Pötyi történetét is! [Klikk!]

Pötyi, a koronarothadásos lepkeorchidea, 2015.

A beteg növényt különítsük el a többitől, lehetőleg ne tegyük ki nagyobb hőingásnak (ezért inkább nyáron se vigyük ki a kertbe), ne locsoljuk hideg vízzel, csak alulról öntözzük, és egyáltalán ne spricceljük magát a növényt. Ugyanolyan gyakorisággal tápoldatozhatjuk, mint a többi orchideát, de virágzó növényeknek való táp helyett levéldísz növényeknek valót használjunk. Valamint az öntözés gyakoriságánál vegyük figyelembe, hogy ha egy növénynek kevesebb levele van, lassabb az anyagcseréje, tehát ritkábban kell öntözni, mint a többit.

 

Nem megfelelő páratartalom


1. Túl alacsony (40% alatti)

Tünet: bimbóhullás, pajzstetű.
Megoldás: páratartalom növelése.

Ha már pajzstetves a növény, használjunk felszívódó rovarölő szert. (Megelőzésképp célszerű a többi növényt is kezelni.) Mivel a rovarölő szerek folyamatosan változnak (újak jelennek meg, a régit kivonják a forgalomból), nem írok neveket, érdeklődjetek a helyi gazdaboltban. Fontos, hogy mindenképp felszívódó szer legyen, mert a növény keringésébe bekerülve olyan helyekre is eljut, ahova a permet nem. A kimaradt permetet ne öntsük az ivóvíz-hálózatba, se élő vízbe! Helyette megelőzésképp pl. citrusok, pálmák vagy rózsák permetezésére is felhasználhatjuk.
 
Ha nincs sok tetű a növényen, nem érdemes permetezni, különösen akkor felejtős, ha bent, a lakásban vannak az orchideák. Meg lehet próbálni, hogy egy vattakorongot kicsit bevizezünk, enyhén beszappanozzuk és letöröljük vele a tetveket. Minden orchideához tiszta korongot használjuk, hogy ne vigyük át a tetveket egyik növényről a másikra! Hátránya, hogy a levélhónaljban lévő tetveket ezzel nem érjük el (ne is próbáljuk meg), és a virágot sem érdemes törölgetni, csak a virágszárat.
 
 
2. Túl magas (60% feletti) páratartalom

Tünet: gombás betegségek, rothadás.
Megoldás: helyezzük a növényt szellős, világos helyre, és kezeljük gombaölőszerrel. Ha a közeg is fertőzött, mindenképpen ültessük át a növényt!

 

Nem megfelelő mennyiségű fény


1. Közvetlen napfény

Tünet: a leveleken vagy az orchidea tövén sárgás, fehér, súlyosabb esetben barna folt látható.
Probléma: napégés.
Megoldás: helyezzük át a növényt olyan helyre, ahol nem ég meg.

A foltokat eltüntetni nem lehet, s rajtuk keresztül a növény fogékonyabb a fertőzésekre, ezért egy kicsit nagyobb figyelmet igényel. Idővel a növény ezeket a leveleket leszárítja, lehet, hogy hamarabb, mint ahogy legalulra kerülnének, de ez nem baj, természetes folyamat. 

Az alábbi galériában szereplő képeken sajnos az én növényeim vannak, és nagyon jól megfigyelhető, hogy a napégésnek számos formája lehet a sárguló levéltől kezdve a fehéren át a barnáig és a lyukasig. A galéria kattintással lapozható.

Fontos megemlíteni hogy, ha árnyékosabb helyre tesszük a növényt, a foltok alakjukban és terjedelmükben nem változnak tovább (legfeljebb még egy kicsit sötétednek). A virágok is meg tudnak égni, többnyire fehéres színük lesz.

Napégés lepkeorchideán

 


2. Tartósan kevés fény

Tünet: bimbóhullás, virágzás elmaradása, a fiatal levelek szokatlanul világosak. Ez utóbbi már régóta tartó, komoly fényhiányra utal.
Probléma: fényhiány.
Megoldás: helyezzük át a növényt világos, közvetlen napfénytől mentes helyre. Vigyázzunk rá, mert még könnyebben megég, mint társai.

 

Hirtelen hideg, huzat, szállítási sokk

Tünet: bimbóhullás.
Probléma: megfázás.
Megoldás: megelőzés.

Ne nyissuk rá a növényre a hideget, szellőztetéskor sose legyen huzatban, ha pedig hideg időben szállítani kell, alaposan csomagoljuk be selyempapírba és lehetőleg húzzunk rá egy nejlonzacskót is. A gondos csomagolás ellenére is előfordulhat, hogy a még nem teljesen kifejlett bimbók elhalnak és lepotyognak.

Bimbóelhalás, saját gyűjtemény, 2011.
 
 

Dohányzás a lakótérben

Tünet: bimbóhullás.
Megoldás: ne dohányozzunk (a házban), vagy válasszunk más szobanövényt.

A lepkeorchidea nem bírja a dohányfüstöt, így ha a lakásban dohányzunk, biztosak lehetünk abban, hogy a növény az összes bimbóját/virágát rövid időn belül le fogja dobni. Ha ez a helyzet, vagy szokj le arról, hogy a lakásban dohányzol, vagy válassz kifejezetten légtisztító növényeket, pl. zöldikét, szobai futókát, stb. és az orchideáidat ajándékozd el olyan helyre, ahol jól érezik majd magukat! Senkit se akarok megtéríteni, mindenkinek a saját döntése, hogy dohányzik-e, de szerintem érdemes leszokni a cigarettáról. Én is évekig dohányoztam (a végén már 2,5 doboz elfogyott egy nap), szóval tudom, hogy nem egyszerű, „csak” akarat kérdése az egész.

Vissza a tartalomjegyzékhez!
       

Források


Kérdéseiteket továbbra is várom e-mailben. A bejegyzéshez a saját tapasztalataimat és az alábbi szakirodalmat, internetes oldalakat használtam fel:

 

Ha nem találtál választ a kérdésedre, olvasd el az Orchidea GyIK-et is! [Klikk!]

Amennyiben furcsa foltok vannak a növényeden, az Orchideák, vírusok című bejegyzést, lyukas levelek esetén pedig ezt ajánlom.

149 thoughts on “Phalaenopsis – A leggyakoribb gondozási hibák

  • Pingback: A lepkeorchidea és a fűtésszezon - Hédihobbi

  • Kedves Lili! Ha a bimbós növény nagyon kiszárad, akkor is hajlamos ledobálni a bimbókat, de azért küldj nekem néhány fotót e-mailben, hogy van-e valami más probléma, köszönöm!

    Reply
  • Kedves Hédi!

    Én is a segítségedet szeretném kérni! Korábban többször is volt orchideám, de sajnos valamiért mindig meghalt nálam, pedig nagyon szeretem és próbáltam mindent megtenni, hogy életben tartsam. Nemrég kaptam egy lepke orchideát. Az utasítás szerint heti 1x szűrt vízbe áztatta, majd lecsöpögtettem és vissza raktam a helyére. Egyik ismerősömtől hallottam, hogy ő kétnaponta megspricceli a földjét. 1x én is megpróbáltam, azóta sehogy sem öntözöm. Nem raktam közvetlenül ablakba. Nem huzattal szellőztetek. Az eddig ki nem nyílt bimbók, amióta nálam van, mind lepotyogtak. Előbb megráncosodtak, pici gümőszerű hólyagok jelentek meg rajta és végül leestek a bimbók. Egy nyílásnak indult, de tegnap az is elesett. Az egyik levele elkezdett sárgulni. A földből kilátszó gyökere barnás fontosnak tűnik, a cserépben lévőket nem igazán tudom megítélni. A cserép falán 1-1 vízcseppet látok. A karóján pedig fehér szöszszerű elváltozás jelent meg, mintha penészedne. Mi a baj? Mit csináljak, hogy megmentsem? Hogyan öntözzem? Mikor tápozzam? 2,5 hete van meg és nagyon meg akarom menteni! Előre is köszönöm a tanácsokat!

    Üdv: Lili

    Reply
  • Kedves Reni! Ha még megvan a növényed, kérlek, küldj róla pár képet e-mailben, köszönöm! Ha már megtetted, akkor néhány nap türelmet kérek, mert nagyon el vagyok csúszva a válaszokkal.

    Reply
  • Kedves Hédi!
    A segítséged szeretném kérni!
    Van otthon egy orchideám és szegénykémnek nagyon fonnyadtak a levelei. Tápoldatos vízzel öntözöm, a konyhában tartom, mert ott nem éri közvetlen napfény, de elég világos van.Ennek ellenére több mint 1 éve semmi virágot nem hoz. Nemrég új gyökereket hozott és új szárat is, de a szár sajnos kezd tönkre menni. Nem tudom, hogy sok vizet kap vagy keveset.Vagy rossz helye van a konyhában? Tavaly költöztünk és úgy gondoltam meg kell szoknia a helyet, de sajnos azóta sem javult.
    Köszönöm a segítséged.
    Üdv: Reni

    Reply
  • Kedves Hédi! Remélem nem haragszol meg, de facebookon küldtem a képeket. Köszi

    Reply
  • Arról érdeklődnék, hogy mitől lehet az orchideámnak a gyökere ráncos? A levelei kemények, sötétzöld színűek. Gyökerei szürkés, hegye zöld. Nagyon kezdő vagyok sajnos. Köszönöm, Ibolya

    Reply
  • Kedves Hédi,
    Nekünk 3 virágunk van fehér, lila és ami számomra különleges barna illatos, és nagyon érzékeny. Ha valami baj van a barnán jön elő legelőször a gond, jelenleg bőre volt ráncos és puha, bimbóbók már sárgultam. A tövét néztük meg, a földje alul vizes volt felül száraz, amúgy tele vannak virággal, és nagyon be vannak indulva. Így leszedtük a földet, nem láttunk tő rothadást, csak penészt láttunk, így gyökereztetővel szórtuk meg, és friss földet kaptak a fehérrel együtt, ugyan is a lilán semmit sem lehet látni, vagy is csak a bimbója sárgul a levelének semmi baja. Nagyon szépen köszönöm a leírást. El is mentem az oldalt hiszen kedvenc virágaink, és nagyon odafigyelünk rájuk. Hiszen a többi növényke, vagy kint van vagy bent, mindenki hol érzi jól magát alapon. Viszont az orhideákat csodálni szeretem, de nagyon és illatozni 🙂 Nem erős, de kellemes.
    Nagyon köszönöm még egyszer.

    Reply
  • Kedves Hédi!
    Szeretném előre leszögezni, hogy egyáltalán nem értek a növényekhez, valahogy mindegyik meghal nálam, még a kaktuszok is. Így nem lepődtem meg, amikor a nőnapra kapott orchideámmal gondok adódtak. Gyönyörű volt, mikor megkaptam, vettem hozzá tápoldatot is, de gyanítom, hogy nem hígítottam fel eléggé, és kicsit leégettem a gyökereit. Közben elvirágzott, és leesett egy-két levele is. Azt a tanácsot kaptam, hogy hagyjam egy kicsit "szenvedni", hagyjak ki egy öntözést, és vágjam vissza. Ezeket meg is tettem, bár őszintén szólva a szívem szakadt meg, hogy nem öntözhetem, azt hiszem, túl sok bennem a törődés. 😀 Úgy tűnt, minden rendben lesz, de most az egyik levele megint elkezdett sárgulni (egyáltalán nem ráncosodik, semmi ilyesmi, csak sárgul), sőt a megmaradt szár is barnul, pedig másodszorra már rendesen felhígítottam a tápoldatot, és csak áztattam benne egy-két órát,majd kivettem a vízből. Sosem hagyom, hogy vízben álljon, kap fényt de nincs tűző napon, és hetente locsoltam csak. Már fogalmam sincs, mi lehet a gond, mit csináltam rosszul, vagy csináltam-e egyáltalán valamit jól. Kezdem elveszteni a reményt, hogy lesz-e valaha olyan virágom, ami túlél nálam. Remélem, tudsz segíteni, és nem kell átállnom az állattartásra (bár az lehet, jobban menne). Köszönöm előre is!

    Reply
  • Kedves Vivi! Szerintem is a fényhiány a probléma. Valószínűleg, ha javul az időjárás, a bimbók is kinyílnak majd. Ne pakolgasd a növényeket és várj türelemmel. A miniről pedig küldj pár fotót e-mailben, köszönöm! Nem hiszem, hogy két nap alatt kivégezted. 🙂

    Reply
  • Szia Hédi! 2 kérdésem lenne hozzád! Az egyik, hogy van 3 lepkeorchideám , pár hónapja mind a 3 új hajtást hozott, így megnyugodtam, hogy nemsokára virágozni fognak. Az egyik közülük már gyönyörűen kivirágzott, a másik kettőn pedig vannak egészségnek látszó bimbók. Az egyiken 5 a másikon 6.
    A problémám az, hogy kb. másfél hete vettem észre, hogy a bimbók megálltak a fejlődésben. Nem sárgulnak, szerintem nem fognak leesni, egyszerűen csak nem nőnek. Az tény, hogy mostanában keveset süt a nap, lehet nem jutnak úgy fényhez, de szerinted mi lehet a baj??
    A másik pedig, hogy 2 napja kaptam mini lepke orchideát, és valószínűleg túl öntöztem, mert nagyon nedves a "földje", és a levele is sárgul. Kiszáradhat még? Vagy megöltem?:(
    Előre is köszönöm
    Vivi

    Reply
  • Kedves Enikő! Erre sajnos nincs megoldás, csak a várakozás. Mostanra már biztos kiderült, hogy lett-e bajuk. De, ha nem virágoztak, akkor szerintem jól vannak.

    Reply
  • Kedves Hédi!
    Segítségedet szeretném kérni,hogy mi baja lehet a Dendrobium kingianum orchideámnak. Több éve hű "barátok" vagyunk,egész kis bokorrá nőtte ki magát,pár hete vettem észre,hogy egyes hajtások elkeztek barnulni,majd lehullani. De közben a virága gyönyörű. 6 hónapja folyamatosan virágzik.
    Sajnos ide nem tudok képet feltölteni,pedig úgy talán egyszerűbb lenne.
    Köszönöm előre is.
    Zsófi

    Reply
  • Kedves Hédi!
    Behoztam kintről az esővizet, ahogy mindig szoktam,azonban elgondolkodva / bambulva egyből meglocsoltam vele a viràgaimat. Pár perc utàn kapcsoltam, hogy mekkora butasàgot csináltam, és egyből leöntöttem a vízet, azonban félek, hogy az orchideáim sokkot kaptak… Nincs esetleg valami praktika, amit most bevethetnék? Vagy csak vàrhatok, hogy kiderüljön mekkora kàrt tettem? Előre is köszönöm a vàlaszod! Enikő

    Reply
  • Szia! Tőled is azt kérem, hogy küldj a problémáról néhány képet e-mailben, köszönöm!

    Reply
  • Szia! Ha még nem tetted, kérlek küldj róla pár fényképet e-mailben, köszönöm!

    Reply
  • Szia.
    Mai nappal lepke orchidea tulajdonos lettem!!!Nagyon orulok neki,mar regen szerettem volna.De most aggodok!Miutan kicsomagoltam egy-ket leggyoker meg volt torve es elszaradva.Ezeket visszavagtam az ep reszig….rosszul tettem?Ugye nem oltem meg???

    Judit

    Reply
  • Kedves Hédi!
    1 hónapja kaptam egy orchideát, amin már egy levél elsárgult és ledobta. Most még egy levél kezdett el sárgulni.
    Nem tápoldatozom, felforralt majd szobahőmérsékletre hűtött vízbe állítom bele pár órára 1-2, hetente egyszer kétszer, mikor már nem élénkzöld a gyökere.
    Mi lehet a gond?

    Reply
  • Kedves Hédi! Kezdő orchidea nevelő vagyok 🙂 Eddig az interneten informálódtam nevelését illetően..A növény felső gyökérzetén fehér illetve barna foltok jelentek meg. Mi lehet a probléma? Tanácstalan vagyok, hogy mit csinálhatok rosszul.. Segítséged előre is köszönöm!

    Reply
  • Kedves Klára! Kérlek, küldj néhány képet a növényről e-mailben, köszönöm!

    Reply
  • Kedves Hédi!
    Most találtam rá az oldaladra, és remélem Te tudsz segíteni. Megközelítőleg másfél évvel ezelőtt vettem egy Cambriat. Szép egészséges volt, két ág virággal. Viszonylag sokáig virágzott nem volt semmi gond. Nyugati fekvésű ablaknál, de nem közvetlenül az ablakban volt. Aztán egy-egy gumó levelei elkezdtek sárgulni, majd teljesen elszáradtak, letöredeztek. Aztán a gumók is ugyan ezt a tünetet mutatták, sőt a még élő hozott új hajtást, de az is így járt. Közben elköltöztem, most keleti ablakban van. Úgy tűnt ezzel megoldott a probléma, de két hete a megmaradt egyik gumó levelei megint sárgulni kezdtek, sőt egy már el is száradt. Ezen van egy hajtás is, illetve egy olyan gumó ami 80%-ban ép. Mi lehet a baja, nagyon szeretném megmenteni, mert korábban egy ugyan ilyen virággal hasonlóképpen jártam.

    Köszönettel:
    Kovács Klára

    Reply
  • Kedves Erika! Kérlek, küldj pár képet a kérdéses orchideákról mailben. A gyökér nélküli lepkének érdemes gyökereztető hormont venni (gazdaboltban kapható), és nem szabad bezacskózni vagy ilyesmi, mert könnyen legombásodik, főleg télen. Ha van parafa blokkod, arra rá lehet kötözni, vagy szimplán teszel orchidea közeget egy szögletes edénybe és ráteszed a tetejére. Különösebben öntözni nem kell, spriccelni semmiképp, ha nagyon ráncosodna a levele, akkor pár naponta nedves (nem csicsogó) szivaccsal, vagy ruhával töröld át, mert levélen keresztül is képes felvenni a nedvességet. Nekem volt olyan lepkém, amelyiknek egy 2 centis gyökere maradt, egy év alatt kiheverte. Én dróttal rögzítettem egy cserép orchidea közeg tetejére, és különösebben nem csináltam vele semmit a fentieken kívül. Nagyon fontos, hogy ha megjelennek az első gyökerek, ne kezd el ész nélkül öntözni, csak óvatosan, mert megint ki fog rohadni.

    Reply
  • Kedves Anna! Hagyd abba a permetezést és küldj róla pár fotót mailben, köszönöm!

    Reply
  • Kedves Hédi!

    1 hónapja kaptam egy orchideát, felülről nem lógtak ki léggyökere, csak 1 alulról. Miután megkaptam, rá 2 napra megöntöztem, mert nem voltam biztos benne hogy az áruházban mikor locsolták meg utoljára. Ezután heti egyszer öntöztem, majd a párásítás érdekében elkezdtem permetezni reggelente. Az állapota rohamosan romlik, hiszen szárai folyamatosan száradnak el, illetve a levelei sárgulnak majd lehullanak. A levelein apró fehér foltok is vannak és ma megjelent az ültető közegben egy apró fehér gomba. Az egyetlen kilógó léggyökere sárgás barnás, nedves, illetve belül is van pár. A maradék zöld. A kérdésem az lenne, hogy mit ronthattam el, és van-e valami esély a megmentésére?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Üdv,
    Anna

    Reply
  • Kedves Hédi,
    Én is csatlakoznék azon előttem szólókhoz, akik hálájukat fejezték ki munkásságod kapcsán, nagy segítséget kaptunk ezáltal. Köszönjük, hogy megosztod tudásodat, tapasztalataidat.
    Én kezdeti bizonytalanságom miatt szeretnék további segítséget kérni Tőled.
    Kaptam egy gyönyörűséges egészséges Lepkét, s innen jött az elhatározás, hogy beleásom magam az orchideák világába, hogy a lehető legoptimálisabb módon tudjam gondozni őt.
    Az így megszerzett tudás birtokában azonban elhatároztam, hogy rápillantok az Édesanyámnál fellelhető orchideák állapotára is, így a saját szépségemen kívül lett egy Cambriám, egy Dendrobiumom és további öt Lepkém -sajnos nem túl jó állapotban. Vannak "intenzíves" Lepkéim, melyeknek a gyökerei -egy-két léggyökér kivételével- szinte teljesen elpusztultak, így elültetni sem tudom őket.
    Keleti fekvésű elhelyezést, 20-22 fokot és kb. 60-65%-os páratartalmat tudok nekik biztosítani.

    Alapvető problémám, hogy nem ismerem az előéletüket (virágoztak, vagy nem, s ha igen, mikor). Amelyiknél látványos volt a gyökérrothadás, feltártam a problémát és a vártnál is ijesztőbb valósággal szembesültem, s bizonytalankodom azzal kapcsolatban, hogy a többiek ültetőközegébe is bepillantsak-e vagy sem (2 Lepkénél nem tűnik kétségbeejtőnek a helyzet, bár ki tudja, hogy belül valójában mi lehet, viszont ők bimbóznak; a Cambria és Dendrobium n. cserepébe pedig nem is látok bele (nem áttetszőek). Az az érdekes, hogy a levelek egészségesnek és erősnek tűnnek még azoknál a Lepkéknél is, amelyeknél gyakorlatilag a teljes ültetőközegben lévő rész elrohadt.
    Szeretnék segítséget kérni:
    1. mi a teendő azon Lepkékkel, amelyeknek nincs annyi gyökerük, hogy elültessem őket? Mi a megfelelő gondozási metódus ilyenkor?
    2. Szükséges-e feltárni a többi orchidea ültetőközegét?
    3. Nem tudom, hogy a Cambria és a Dendrobium nobile gondozásához -mentéséhez (?)- hogyan "kezdjek" hozzá.
    Igazából főként ezzel -a kezdetekkel- kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm.
    Erika

    Reply
  • Kedves Lilla!
    Több vizet nem érdemes neki adni, mert a maradék gyökere is elrohad. A levegő páratartalma miatt a levélhónaljaknál új gyökereket fog fejleszteni, melyek majd az ültetőközeg szintje felett lesznek. Agyaggranulátummal lehet kísérletezni, de akkor sem szabad több vizet adni neki. Ha nagyon ráncosodik a növény levele, akkor néhány naponta nedves (nem csicsogó) ruhával, vagy papírtörlővel át lehet törölni a leveleit, mert azokon keresztül is tud felvenni némi nedvességet. Ha orchideáknak való közegben van, nem érdemes neki tápot adni, ha az agyaggranulátumot választod, akkor természetesen kell.

    Reply
  • Kedves Hédi.
    Köszönöm az eddigi tanácsát,türelmét. Egy kérdésem volna még, ha nem bánja. Sajnos majdnem az összes gyökerét el kellett távolîtanom a virágnak, és boktban vásárolt földet öntöttem rá. Viszont azt nem értem,hogy az az 1korty víz, ha átfolyik rajta, abból , hogy tud felvenni vizet az apró gyökér? Illetve az agyaggranulátum nem tartaná jobban a nedvességet? Érdemes lenne abba átültetnem? És a vízhez adhatok tápoldatot, vagy csak sima víz? Köszönöm a választ, többet nem zavarkolódom :-). Lilla

    Reply
  • Szívesen. 🙂 Ha teljesen elszáradt, nyugodtan vágd le, vagy vágd vissza a zöld részig.

    Reply
  • Rendben köszönöm szèpen akkor nem gond h sárgul a szára csak ennyi volt neki erre az èvre. Köszönöm szèpen

    Reply
  • Kedves Niki! Valószínűleg csak annyi a probléma, hogy elvirágzik az orchideád, nincs vele teendő. Megfelelő gondozás mellett 1 éven belül újra virágozni fog. Tudom, hogy nem rég volt a névnapod, de nem lehet ellenőrizni, hogy a vásárolt orchidea mióta virágzik, van, hogy több hónapot töltenek a virágboltban, mire valaki megveszi.

    Reply
  • Jó napot a nevem Niki. Lepke orhideát kaptam a szülinapomra ès elkezdet sárgulni a szára ès az összes virág ès bimbó elszáradt. Szeretnèm megmenteni csak nem tudom mit tegyek vele. Átültessem, vagy oldatott vegyek neki? Levághatom az elszáradt rèszt? Hetente egyszer szoktam locsolni de mindig figyelem hogy mennyire nedved alatta a föld. Előre is köszönöm a segítsèget.

    Reply
  • Kedves Nelli! Ha még nem tetted, kérlek küldj a beteg növényekről fotókat e-mailben, köszönöm! Miután lefotóztad nekem a Phalt, a beteg levélrészeket vágd le, és fertőtlenítsd le valamivel a növényt, pl. alkohollal. Az ollót is fertőtlenítsd le utána! Gombásodás ellen én Amistart szoktam használni, abból van kicsi kiszerelés is, de csak akkor érdemes venni, ha már súlyos a fertőzés, vagy sok növényt érint. Kevesebb öntözéstől és a páratartalom csökkentésétől magától is elmúlhat. A permetszert semmiképp se használd bent a házban, tehát ha emellett döntesz, érdemes megvárni a jó időt, amikor már kint maradhat az orchidea.

    Reply
  • Kedves Szilvi! Mivel újonnan vásárolt növényről van szó, én a tápanyaghiányt kizárnám, hisz csak pár hétig lehetett a boltban, előtte pedig a kertészetben megfelelően gondoskodtak róla. Viszont szerintem nagyon kevés neki ennyi öntözés, állítsd 2-3 órára vízbe, hogy jól megszívhassa magát a közeg. Valamint én az átfolyatós módszert nem annyira pártolom, mert elég pár kósza csepp, és rohadnak le a levelek, sajnos még az is lehet, hogy nálad is ez történt. Alapvetően az alsó levelek elvesztése természetes folyamat, de ha gyorsan egymás után szárad le kettő úgy, hogy nem nő közben új levél, hanem pihen a növény, akkor az mindig gyanús.

    Reply
  • Szia!
    Mivel úgy látom, Hédi elfoglalt egy ideje, a virágod pedig bajban van, elárulom, hogy úgy tudom, a levélsárgulást a tápanyaghiány okozza. Ezt a tapasztalataim annyiban igazolják, hogy egyszer egy avatatlan szem olyan phaleonopsist vett nekem az egyik hipermarketben ajándékba, aminek elsárgult az alsó levele. Miután utánaolvastam kapott némi tápot, és rendbejött a növény, a sárgulás leállt. Hédi válaszáig próbáld ki.

    Reply
  • Kedves Hédi!
    Hozzám került egy barátnőm két beteg orchideája, az egyik egy cambria vuylstekeara, amit túllocsolt egy kicsit, már nagyon szép állapotban van a kezdetekhez képest, ám sajnos gombás. Illetve felteszem, hogy az, mivel az álgumóján pici rozsdaszínű pöttyök vannak, amik egyre feketébbé válnak. Mit lehet ezellen tenni? Még nem volt gombás orchideám korábban.
    A másik beteg egy gyökérrothadásos phalonopsis volt, azért csak volt, mert már nem rothad a gyökere, nagyon büszke vagyok, hogy képes voltam rendbehozni, szörnyen festett. Viszont úgy látom, mintha elhalna két levele. Nem tudom biztosan, mi történik vele, mivel az említett két levél nem sárgul, hanem barnul, a fonákoldalán lilás-barnás színűvé vált. Nem foltokban, mint egy fertőzésnél, hanem homogén módon. Arra gondoltam, mivel a gyökereken át nem tudott tápanyaghoz jutni, talán felélte a két levelét, és azok ezért lilultak el. Mit gondolsz? Bevallom, aggódom.
    Köszönöm előre is: Nelli

    Reply
  • Kedves Hédi!
    Kaptam egy orchideát a páromtól Valentin napra. Szépen nyíltak ki a bimbók, most is tele van virággal. Kavics ágyra tettem és átfolyó felforralt és lehűtött vízzel locsoltam hetente vagy alulról pár percig áztatással. 1 héttel ezelőtt az egyik alsó levele elkezdett sárgulni most pedig egyik másik is. A felső levelek nagyon zöldek hatalmasak és kemények. Virágot nem hullajt a növény. Sok fényt kap de nincs tűző napon. Mi lehet a gond miért sárgul? Sok vizet adtam neki? Elég lett volna mondjuk a fél liter víz helyett csak egy decivel átfolyatni? Sosem áll alatta víz azt mindig lecsepegtettem és úgy tettem vissza a kavicságyra. Remélem, nem lesz baja a növénykének. Eléggé a szívemre venném. Azóta már kaptam még kettőt. 🙂
    Előre is köszönöm a válaszodat!
    Üdvözlettel: Szilvi

    Reply
  • Kedves Orsi! Ne haragudj, nem láttam, hogy írtál. Ha csak az alsó levelek sárgulnak, az természetes, időnként lecserélik őket. Akkor szürkés zöldek a gyökerek, ha már egy kicsit szárazabbak. Ha sokáig tartod szárazon a növényt, akkor is leszárítja az alsó leveleit. De az sem jó, ha folyamatosan nedves a közeg és mindig zöldek a gyökerek, mert az meg rothadáshoz vezet. Meg kell találni a középutat.

    Reply
  • Kedves Móni! Kélek, küldj néhány fényképet. A koronarothadásosról is, ha még nem dobtad ki. Köszönöm!

    Reply
  • Kedves Hédi!

    Imádom az orchideákat, én is nevelgetek párat. Viszont akadt egy kis problémám. Majdnem az össze virágomnak elkezdett a levele megpuhulni, sőt már-már teljesen megpuhult. Zöld is, nincs is elrohadva, de szegény puha, lekonyuló. Eddig íróasztalon voltak, nem rég kerültek át virágállványra, azóta vannak a tünetek.A különbség annyi, hogy így oldalról is kapnak meleget a radiátortól. Szerinted ez lehet a gond?
    Másik kérdésem az lenne, hogy sajnos az egyik virágom koronájába víz kerül és az összes levelét eldobta, elrohadt. Szerinted van esély rá, hogy újabb levelet hozzon, vagy vegyek tőle érzékeny búcsút?:/

    Köszönöm a segítséget!

    Móni

    Reply
  • Kedves Hédi!
    Októberben kaptam egy nagyon szép, virágzó lepkeorchideát. Azóta levirágzott, és két hete az alsóbb levelei elkezdtek elsárgulni, majd szép sorban ledobálja őket.
    Hetente-másfél hetente szoktam megitatni (vízbe állítva), de soha nem ért a levél töveire víz, nem gondolom hogy kirohadt volna… vagy éppen túl keveset kapott? Szerinted mi lehet a baj? (a levelek nem kókadtak, "csak" sárgulnak, a gyökerei viszont szürkés-zöld színt vettek fel a korábbi szép zöld után)

    Köszönöm! Orsi

    Reply
  • Kedves Andrea! Nem, nem árt, de ha öntözés nélkül is heteken keresztül párás, akkor jelzi, hogy már eléggé tömör a közeg, tavasszal nem ártana átültetni. Addig pedig óvatosabban locsold, mert a tömörebb közegben hamarabb üti fel a fejét a rothadás.

    Reply
  • Kedves Kitti! Légyszíves küldj néhány fényképet e-mailben az orchideádról és a problémás részekről, köszönöm!

    Reply
  • Kedves Olvasóm! Igen, a tálca nagyon jó ötlet, és a spriccelést sem szabad túlzásba vinni, tehát ha csak néhány napra mentél el otthonról, akkor nem kellett, hogy baja legyen.

    Reply
  • Szia! Igen, a száraz részt nyugodtan levághatod. Nem biztos, hogy ez a szár tovább fog nőni, de majd hoz újat, amin virágzik, emiatt ne aggódj!

    Reply
  • Kedves Hédi! Ismét egy kérdéssel fordulnék hozzád. Kb. 1 hete áthelyeztem a lepkéket egy déli fekvésű ablakba(a régi helyükön szerintem már kevés a fény). Azóta a cserép (átlátszó, műanyag) belül állandóan párás, ha nincs öntözve, akkor is Ez nem árt nekik? Köszönöm!

    Reply
  • Kedves Hédi!
    Augusztusban kaptam egy orchideát, ami gyönyörű volt és rengeteg virág volt rajta. Idáig nem tápoztam, mert nem tudtam hogy azt is kell (utólag nagyon sajnálom, hogy idáig nem olvasgattam). Kb 2 hete lehullottak a virágai és a szára elszáradt, amit ma le is vágtam a 3. "perc" felett. Ahogy öntöztem, akkor vettem észre, hogy a gyökerein elszórva barna és sárga elszineződések vannak, amelyek tapintásra olyan puhák, mintha fonnyadt lenne. Mit lehet tenni ill.mi a baja? 🙁
    Es igérem holnap megtápozom, vagy a következő locsolásnál.

    Reply
  • Kedves Hédi!
    Kaptam egy olyan orchideát, aminek nagyon sok léggyökere van, már szinte kimászik a cserépből az egyik oldalra, jó pár levele is van, és két szára, sőt, hozza a harmadik szárat is. Mi a teendőm vele? Átültetés? De hogyan? Köszönöm a válaszodat.

    Reply
  • Kedves Hédi!
    A mai nap sos, átültetést végeztem, gyökérrothadás miatt. A leírtak szerint jártam el. De holnap elutazunk, így spriccelni nem tudok, de ha vízzel teli tálcára állítom őket az jó lenne? Panelba lakunk és száraz a levegő, vagy mit tegyek?

    Reply
  • Szia!
    Én is a segítségedet szeretném kérni!Februárban kaptam egy orchideát,ami agusztusig gyönyörűen virágzott,aztán hirtelen lehullatta a virágait,és a két szára is elkezdett száradni.A levelei nagyon szépek és egészségesek,a gyökerekkel sincs probléma.Az a kérdésem hogy hogyan kell visszavágni az orchidea szárát? Teljesen addig a pontig kell ameddig el van száradva?Mert nagyon kevés része maradt a szárábol,ami nincs elszáradva.Visszanől majd még a szára?

    Reply
  • Én is úgy gondolom,hogy menthetetlen,mert mindkét szára úgy elvan száradva mintha ellennének rothadva ( fekete sárgás színűek kissé büdösek is meg belűl is fekete az szára,mert belehet látni a szárának a belsejébe. De viszont van rajta 1-2 épp gyökér ami zöldes színű de azonkívűl a többi is eléggé szárazak stb..

    Reply
  • Kedves Reni! Ez nem hangzik valami jól, sajnos így látlanba úgy gondolom, hogy menthetetlen, de küldj róla néhány képet e-mailben, hátha…

    Reply
  • Szia Reni vagyok ! Úgy 4 hónapja kaptam egy két ágú lepke orchideát. Eleinte nagyon sok virág volt rajta,bímbózott is és a levelei erős,vastag egészségesek voltak. Heti 1 alkalommal öntöztem,volt,hogy 2 hetente öntöztem meg.Vettem táprudat meg tápoldatot neki. Kb 2 szer táprudaztam és 1 szer tápoldatoztam.1 hónapja elkezdett elvirágozni és megvártam míg mindkét ágról elvirágoznak a virágok és a bimbók elhullanak .Ezt követően visszavágtam a szárat.Ezután átűltettem átlátszó műanyag cserépbe.Azt vettem észre,hogy amint visszavágtam és átűltetem úgy visszavágás után 2 hetire rá,hogy az utolsó megmaradt 2 levelet is elhullasztotta ,mert elötte már elhullott a másik kettő.A lényeg az,hogy már semmi levél nincs rajta és visszavágást követően és átűltetést követően a két szára már szinte teljesen elvan sárgúlva és egy picit fekete is a vége.Amúgy a műanyag átlátszó cserépbe mintha penészes is lenne a föld.Speciális orchidea földet használok amúgy.Mai napon kicseréltem a földet,mert én arra gyanakodom,hogy nem szivták fel a gyökerek a vizet eléggé ,mert a föld nagyon nedves és ezért most hagytam száraz földben.
    Szerinted életre fog még kelni az orchidea vagy már kizárt dolog ?Ha igen,akkor mit tegyek annak érdekében,hogy ne legyen sárga a szára és elkezdjen növekedni ujabb levélkék ?

    Válaszodat kösz ! 🙂

    Reply
  • Szia!
    Én is a segítségedet szeretném kérni! Tavasszal kaptam egy szép orchideát 3 ággal amiből 2-tő virágzott a harmadig még akkor növekedett! Azóta a 2 ág ledobálta a virágokat a harmadik pedig elszáradt! Azóta pedig félig elsárgul a levele és ledobálja! Ne tudom mi baja lehet! Hetente locsolom alulról( van alá téve anyaggolyócska)!Nem látom h el lenne fonnyadva a levele még az sincs ami lesárgul egészségesnek látszik! Azóta már átültettem de az sem segít nem! Remélem tudsz segíteni!
    Mariann

    Reply
  • Az az igazság hogy dohányboltban dolgozom így közvetlen napfény nem éri,így is megéghet?megpróbálok majd képet küldeni.

    Reply
  • Kedves Bogi! Valószínűleg megégett, de azért küldj róla egy-két képet e-mailben, köszönöm!

    Reply
  • Kedves Andrea! Árnyékolja-e valami az ablakot? Pl. fa, másik épület, terasz, stb. Mert, ha igen, és nem tűz be a nap, akkor teheted a párkányba is az orchideáidat. Ha nem, akkor csak tedd őket közelebb, mondjuk az ablak elé. Nincs véletlen redőnyöd, amit leengedsz napközben? Mert, ha igen, akkor egyértelmű, hogy fényhiány a bajuk, de ha le van engedve a redőny, teljesen mindegy, hogy hova teszed őket abban a szobában.

    Reply
  • szia bogi vagyok 🙂 most kaptam az első orchideámat és egy pár napja a levelek széle elkezdett sárgás-fehér lenni.mitől lehet?és mit csináljak szegénykémmel?

    Reply
  • Leírásod alapján úgy gondolom, hogy déli fekvésű az ablak. Helyezzem át őket az ablakpárkányra?

    Reply
  • Kedves Andrea! Milyen fekvésű ablak előtt vannak? Valószínűleg túl sötét nekik az a hely. Elvirágzás után is érdemes őket tápozni, különösen most, nyáron. Én ilyenkor levéldísz növényeknek valót használok, attól szebben fejlődnek, szép, erős leveleket hoznak. Szeptember végéig 2 hetente adhatsz nekik ilyen tápot, kicsit jobban hígítva, mint ahogy a csomagolásán van. Utána elkezdheted megint az orchidea tápot, először csak 3-4 hetente, márciustól pedig gyakrabban.

    Reply
  • Világos szobában tartom őket, de nem az ablakban, kb. másfél méter a távolság az ablaktól. Ez már sötét lenne nekik? A levelek biztos, hogy nem égtek meg, sosem voltak tűző napon. Még egy kérdésem lenne: most virágzott el mindkettő, ilyenkor még szükséges hetente tápoldatot adni nekik? Köszönöm!

    Reply
  • Kedves Ancsa! Kérlek küldj egy-két éles képet e-mailben ezekről a tetvekről és írd meg, hogy mivel és hány naponta permeteztél. A zöld szárat nem kell levágni.

    Reply
  • Kedves Andrea! Hová tetted őket? Ha nem kapnak elég fényt, akkor sápadtabbak lesznek, ha viszont túl sok fényt kapnak és épp egy kicsit megégnek, akkor ilyen sárgás-zöld színe lesz a leveleknek, esetleg egy részen fehér. Csak az erősebb égési sérülések barnulnak be, és az már nagyon durva, amikor kilyukad a levél.

    Reply
  • Kedves Hédi! Van 2 lepkeorchideám, kb. 1 hónapja kaptam őket. Virágzik mindkettő, de feltűnt, hogy a levelek színe már nem olyan erős zöld, mint amikor kaptam. Nincs elfonnyadva, de mintha fakóbb lenne. Hetente 1-szer öntözöm őket az általad javasolt áztatásos módszerrel, tápoldatot is kapnak. Mi lehet a gond? Köszönöm!

    Reply
  • Kedves Edina! Ha nem teszed ki a kertbe, akkor igen. Általában a házban hűvösebb van (panel kivétel), ebben az esetben állítsd pár órára vízbe a cserepét az utazás előtti napon, hagyd lecsöpögni és ki fogja bírni. Ha túlságosan felmelegszik a lakás, akkor pedig valakinek add kölcsön (ha nem akarod, hogy bemenjenek a házadba) és kérd meg, hogy félidőben egyszer locsolja meg.

    Reply
  • Szia Hédi! A virágom tetves lett (olyan kis hosszúkás, átlátszó tetvek vannak rajta). Vagy 4-5ször lepermeteztem, de még mindig vannak rajta tetvek. A virágait ledobta, de a szára zöld. Metszem le vagy hagyjam úgy a szárát?
    Az alsó levelei kezdenek sárgulni. Ez természetes vagy a permetszertől van?
    A válaszodat előre is köszönöm! 🙂

    Reply
  • Szia Hédia!!
    Nekem az lenne a problémàm, h 2 hétre elutazom és nem tudom senkit szerezni aki meg locsólnà nekem!Kibirjàk a 2 hetet vagy estleg tudnàl nekem valami módszer ajànlani??
    Elörecis köszönöm a vàlaszod!!!
    Edina

    Reply
  • Kedves Vivien! Vágd le a csúnya részt egy éles ollóval, más teendőd nincsen.

    Reply
  • Szia Hédi! Segitségedet szeretném kérni kb 2 hónappal ezelőtt kaptam egy orhideát nagyon megörültem neki, kibontottam és kitettem az ablakba,aztán vettem észre,hogy a levelei között a kis hajtása elvan száradva,rothadva.Különben a virág szép azóta virágot és szárat is növesztett.Mit kellene tennem?

    Reply
  • Kedves Erika! Kérlek, küldj fényképet a növényeidről e-mailben, köszönöm!

    Reply
  • Kedves Zsanett! Sajnos ennél többet nem tehetsz a növényeidért. Valószínűleg mostanra már vagy elvesztette a virágait, vagy szépen pompázik.

    Reply
  • Szia!

    Van két orchideám. Az egyiknek teljesen tönkrementek a gyökerei , kiszedtem a cserépből az elhalt gyökereket , de nem maradt csak egy két kis gyökér, meg a levelek, de azok is fonnyadtak, ráncosak.Már több mint egy éve megvan. A másik orchidea virágzik , de a gyökerek kezdenek összeszáradni vagy rohadni nem tudom eldönteni és azt se mi lehet a baj , betegség vagy túl sok a víz vagy túl kevés . Hetente egyszer szoktam öntözni , rendes átlátszó orchidea kaspóban van. Nem szeretném ha tönkremennének lassan két évesek…. Kérlek adj tanácsot !!
    Üdv: Erika

    Reply
  • Kedves Hédi!

    Nem rég kaptam két phalaenopsis orchideát, egy picit és egy nagyon! Nagyon óvom és féltem őket,hogy ne legyen semmi bajuk, de egyik nap észre vettem,hogy a nagyról elkezdtek le esni a kis bimbói és a piciről a virágai. Olvastam,hogy mikor történhetnek ezek a tünetek és én arra voksolok,hogy mikor megkaptam talán megfázhatott! Azon kívül,hogy nem nyitok rá ablakot és nem teszem kereszthuzatba,más tippet tudnál esetleg adni,hogy a többi kis bimbóját és virágját el ne veszítsem?

    Üdvözlettel: Zsanett

    Reply
  • Kedves Veronika! Nincs szerencséd az orchideákkal, de ne keseredj el. Ha átültetted, fogd vissza az öntözést. Nem tudom, hogy spricceled-e a növényeid (a permetezésen kívül), de ne tedd. Egyértelműen túlszereted az orchideáidat. Túl sokat vannak locsolva, tápozva (torz levelek). hanyagold őket egy kicsit és mindig alulról öntözd őket. Valamint a Topsin helyett kipróbálhatnál valami más gombaölőt, erről érdeklődj a gazdaboltban. A tetvek ellen pedig vegyél felszívódó permetszert és keverd az öntözővízhez.

    Reply
  • Én is gondoltam a másik helyre, de mivel a levelei szép zöldek és újakat is hozott, azt gondoltam, jó lesz neki, de akkor átköltöztetem.
    Köszönöm

    Reply
  • Kedves Olvasóm! Másik helyet kell neki keresni, vagy növényeknek való lámpával megvilágítani, mert északi fekvésben nem fog virágozni. A levelei nem túl fakók? Sárgászöldek?

    Reply
  • Kedves Hédi!

    Pont egy évvel ezelőtt kaptam egy orchideát, mióta nálam van 3 szép új levelet hozott, bimbót viszont egyet se.
    Az utóbbi pár hétben rohamosan elkezdett sárgulni az ága, nem tudom, mit csináljak vele.
    Északi fekvésű szobában van, egész nap világos, de nem napfényes, rendszeresen van locsolva, tápoldatot is szokott kapni.
    Mit kéne tennem, hogy virágozzon?

    Reply
  • Szia!
    Először is nézd meg, hogy a közeg mennyire nedves, van-e penészedő, rothadó szaga, ugyanis a pangó közeg a gombabetegségeknek is kedvez. Betegséget okozhat ezen kívül fertőzött ültető közeg vagy öntözővíz is. A gombás fertőzésre az jellemző, hogy először a szövetek megpuhulnak, sötétre színeződnek, majd elszáradnak és leesnek. Könnyen összetéveszthető a baktériumos rothadással, de itt inkább a (lég)gyökerek és a levélalap fertőződik. Gomba jelenlétére utal, ha barna vagy vöröses bevonat képződik a leveleken vagy a bimbókon. Továbbá a beteg növény, gyenge fényviszonyok mellett él.
    Az ilyen begombásodott növényt szinte lehetetlen kezelni. Spóráit tovább viheti fröccsenő esővíz, öntözővíz és a levegőbe jutva a légáramlat, szél. Nedves levélfelületre érve csíráznak. Elvileg a gomba nem pusztítja el a növényt, de legyengíti annyira, hogy könnyen áldozatul eshet más kártevőknek (mint nálad is a pajzstetű) vagy betegségeknek.

    Megoldás: Legfontosabb dolog, hogy különítsd el a többi növénytől, ültesd át friss, szárazabb közegbe és ne locsold nagyon gyakran (kb. hetente 1x 1-2 dl lágyvíz). Minél magasabb a páratartalom, annál inkább kedvez a gombáknak, szóval próbáld meg kicsit csökkenteni, tedd világosabb helyre. Májusban már kiteheted a szabadba (ha tudod).
    Sok szerencsét!

    Reply
  • Kedves Hédi! Van egy zygopetalum orchideám. Sajnos az idő múlásával tele lett barna foltokkal, valószínűleg gombás megbetegedés. Folyamatosan pár naponta spriccelem Topsinnal, de nem használ, pedig már hosszú ideje kezelem! Mit tehetek? Sajnos pajzstetvek is megjelentek, és van olyan orchideám, aminek torz levelet hajtott! Folyamatosan mosogatjuk szappanos lével, de visszajönnek!

    Reply
  • Köszönöm szépen a segítséget Hédi! :-)))) Megmondom őszintén,hogy régen tápoldatoztam…lehet,hogy ez a probléma!Substralos orchidea tápoldatom van,az remélem,hogy jó lesz neki!:-)))))Ha sikerül megoldanom,akkor küldök fotót róluk!:-))))

    Reply
  • Kedves Tímea! Kép nélkül nehéz megmondani, hogy milyen kondícióban van, de ha úgy látod, hogy túlságosan melege van az ablakban, érdemes neki másik helyet keresni. Valamint nem írtad, hogy milyen gyakran tápoldatozod. Itt a jó idő, 2 hetente nyugodtan lehet tápozni a lepkeorchideákat. Most kezdenek beindulni a téli kényszerpihenő után.

    Reply
  • Kedves Hédi!

    Lenne egy is problémám az első,legrégebbi orchideámmal.Pár napja vettem észre,hogy az alsó levele besárgult,levágtam.Most látom,hogy egy másik alsó levél is sárga,ezt is levágtam.Pár léggyökere is száradásnak indult.Hetente 1-szer öntözöm,déli fekvésű ablakban van.Szegényke,tavaly át lett ültetve,virágboltos által,előtte költöztünk,azóta nem hoz virágokat,csak vegetál.Talán 1-2 új levélkét hozott.Egy másik levelén apró berepedezések vannak és azok szárazak.Mellette van egy másik orchideám,azon szép virágok vannak,új levél,ő jól érzi magát,de az egyik levelén szintén berepedezés és azok szárazak.Szerintem a napsütés lehet a probléma.Mi lenne a teendőm?! Előre is köszönöm szépen a segítséged! Timi

    Reply
  • Kedves Hédi!
    Eléggé tapasztalatlan v.ok orchidea téren, tavaly kaptam az első Phalaenopsis orchideámat, egyből rátaláltam az oldaladra és igyekeztem aszerint gondozni: csináltam neki kavicsos tálcát,h onnan párologjon a víz, figyeltem a gyökereit, h ha zöld ne locsoljam, de ha hóka/szürkés akkor meg igen, de nekem a vázából kint lévő gyökerek mindig hóka/szürkés színűek(és ezért szinte naponta/2naponta spriccoltam őket) ez normális? Már másodszor virágzott(már mind lepotyogott), gyökereket és leveleket többször is hozott, de szárat nem, most 4napig nem voltam itthon és mire megjöttem a 2 szárából az 1ik elkezdett felülről elsárgulni, ez mitől lehet? még megmenthetem valahogy? vagy veszélyben az egész virágom? 🙁 Előre is köszönöm a segítséget, üdv.: Gabi

    Reply
  • Nagyon szépen köszönöm a választ!

    Reply
  • Kedves Katus! Őszinte leszek, én ezt a zacskós módszert még nem használtam, így csak annyi tapasztalatom van, amennyit e-mailben írtak nekem: néha bejön, néha nem. Többnyire belerohadnak az orchideák a zacskóba, mert van, aki vizet is tesz mellé, fényre teszi, elfelejti szellőztetni, stb. Valamint ha kevés gyökere van, akkor nem igazán kellene locsolni (írtad, hogy a közege nedves), inkább szárazabb tartást igényelne, tehát semmiképp sem érdemes pl. áztatni, hanem csak kortyonként, óvatosan öntözni. A páráról legegyszerűbben párologtató tálcával gondoskodhatsz.

    Reply
  • Kedves Viki! Az elvirágzás többnyire normális folyamat, a teljesen elszáradt virágszárakat nyugodtan levághatod. Valamint kérlek küldj néhány fényképet arról a sárgaságról, mert így látatlanba nem igazán tudok rá mit mondani.

    Reply
  • Szia!
    Imádom az orchideákat, a legelső növényem gyönyörű volt, nőtt, virágzott mint az álom de egy költözés alkalmával a tulaj elintézte a sorsát bosszúból. Jelenleg is van 2 és egy csöppséggel megajándékozott a virágszárán az egyik. Sajnos túl sok vizet kaptak így a gyökereik nagy része elhalt és a picinek pedig egy gyökere sem maradt de a tövén látszik a 2 helyen is a "pukli", hogy gyökeret készül ereszteni. A fent leírtak szerint jártam el, a biztonság kedvéért vettem INCIT port is és kezeltem vele mind a 3 növényt. A 2 nagynál maradt gyökér de kevés. Az egyiknek a levelei ráncosak és a picié is, a másik növény levelei szépek. Az lenne a kérdésem, hogy azt amelyiknek ráncos a levele tegyem-e átlátszó zacsiba, hogy elkerüljem a túlzott párologtatást vagy sem? Az ültetőközege nedves, így a párologtatás meg van oldva.

    Köszönettel: Katus

    Reply
  • Kedves Hédi!

    Páromtól kaptam egy gyönyörű szép, hatalmas, lila virágokkal ellátott orchideát. Ablak mellé tettem, hetente egyszer öntöztem úgy, hogy a felesleges víz lecsöpögjön és ne álljon benne a növény. Sajnos azt vettem észre, hogy a két szár teljesen elszáradt (a virágok már lehullottak) és ma az utolsó két levél is lehullott. A levelek nagyon szép, erős, kemény levelek, de a tövükben picit sárgának láttam őket. Mit tehetnék, hogy ismét virágozzon az orchideám? El vagyok keseredve, mert nagyon csúnya száraz a két szára 🙁

    Előre is köszönöm a segítséget!

    Viki

    Reply
  • Szia! Ha még megvan, kérlek küldj róla képet e-mailben. De így látatlanba az a tippem, hogy koronarothadása van az orchideádnak. A lepkeorchideának csak az alsó levelei szoktak cserélődni, az nem normális jelenség, ha hozzáérsz és leesnek a zöld levelei. Ez többnyire rothadás, és elég nehéz megmenteni az ilyen növényt, fentebb olvashatsz róla a koronarothadásos résznél. Ha szerencséd van, akkor csak néhány levél töve rohadt el, s nem az orchidea közepe.

    Reply
  • Szia! Nem, nem muszáj, de kezdőknek kifejezetten szerencsés, mert jól látható, hogy mikor kell öntözni a növényt, illetve eljött-e már az átültetés ideje. Egyébként világos, lehetőleg fehér színű műanyag cserépbe, vagy terrakotta cserépbe is ültethető a lepkeorchidea. Fontos az is, hogy legyen elég lyuk az alján, az átlátszó cserepek általában ebben is jobbak.

    Reply
  • Kedves Hédi!

    Nekem az lenne a kérdésem,hogy muszáj-e az átlátszó cserép? Mert olvastam egy pár helyen,hogy nem kötelező,csak egy pár gyökér legyen az ültetőközeg tetején.
    Köszönöm a választ!

    Reply
  • Szia. Tél kezdetén szinte mindegyik orchideám virágszárat hozott volt amelyik már bimbót is..Az ablakban tartottam mindig őket, de szerintem a radiátor melege és az hogy néha szellőztettem nem tett jót nekik. A bimbók lehullottak.Áttettem őket a szoba másik felébe, de ott még némelyiknek a virágszára is elszáradt.. 🙁 Az egyik orchideám el is pusztult a Cambria orchidea. Évekig ugyanott tartottam őket nem értem mi történt az idén. Heti egyszer locsolom csak őket. A legelső orchideám amit már nagyon régen kaptam és tavaly nyáron rengeteg virág szárat hozott és tömve volt virággal ő is elpusztult. Már az akkori virgzás alkalmával kezdett romlani az állapota akkor vissza is vágtam a virágszárakat lehet nem jól tettem.. de még élt a növény nagyon sokáig..most viszont folyamatosan ahogy a leveléhez értem lehullott pedig látszólag a levélnek nem volt hibája..a gyökerei élnek de nem tudom mi történt. Mit rontottam el? Menthető még az a pillangó orchideám? Köszönöm

    Reply
  • Kedves Eszti! Remélem, hogy sikerrel jársz, majd írj, hogy mi lett vele!

    Reply
  • Szia! Ez elég gyakori jelenség, az alacsony páratartalom okozza a kikandikáló gyökerek elhalását. A csúnyákat nyugodtan levághatod, de emiatt nem kell átültetni az orchideáidat.

    Reply
  • Szia! Légyszíves küldj róla néhány fényképet e-mailben. Valamint írd meg, hogy milyen gyakran locsolod és hogyan. Ha zavar a virágszár, vághatsz belőle, én nem szoktam, mert van, hogy tovább nő, vagy elágazik, esetleg elkezd egy kis növényt nevelni. De nem pusztul el a növény, ha levágod.

    Reply
  • Szia! Segítséget szeretnék kérni! Páromtól kaptam 3 Phalaenopsis orhideát 2 és 3 tövesek és tele vannak virággal csodaszépek 🙂 de ami felül kint vannak gyökerei valamelyik száradtak viszont ami az ültetőközegben van azok szép zöldek s párás a cserép és az alján is kikandikál egypár gyökér ami valamelyik száraz is… 🙁 szívem szerint átültetném, de olvastam, hogy ilyenkor nem szabad… levághatom az elszáradt gyökereket vagy várjam meg az átültetést?

    Reply
  • Kedves Hédi!
    Van egy Phalaenopsis orchideám. Semmi probléma nem volt addig, amíg el nem virágzott. Levelet is hozott és két új szárat, de a levelek elkezdtek hullani. Nem sárgulnak és nem rohadnak a gyökerek sem. Egyszerűen puhák és kókadnak. Nem áll víz alatt sem a növény. Én tápanyaghiányra gondolok, de csak találgatok. Vettem neki táprudat,de nem tudom mennyire hatásos. Mit tanácsolsz? Mit tegyek?
    A virághullás után a szára egészséges maradt ,így nem mertem levágni belőle, mert féltem, hogy megölöm vele a virágot. Merjek vágni a szárából vagy hagyjam ahogy van???
    Várom válaszod! 🙂

    Reply
  • Nagyon szépen köszönöm a választ! Sajnos az összes gyökeret le kellett vágnom, egyetlen egy léggyökér maradt. Fellógattam, fejjel lefelé, és alul egy bevizezett zacskót húztam rá, de nem zártam be a száját, nehogy berohadjon a virág. Remélem sikerül megmenteni!

    Reply
  • Kedves Eszti! A Psychopsis mariposa ilyenkor pihen, két öntözés közt hagyni kell kiszáradni a földjét, mert nagyon érzékeny a rothadásra. A lepkeorchidea gyökerei vagy elrohadtak, vagy kiszáradtak, Gyökereztető hormonnal és jó adag türelemmel talán magához tér, kezdetnek vedd ki a cserépből és nézd körbe, vágd le a beteg gyökereket, stb. Néhány naponta töröld át a leveleit nedves ruhával, de ne csicsogjon és ha nagyon kevés gyökere van, akkor ne öntözd egyáltalán.

    Reply
  • Kedves Hédi! Van egy Phalaenopsis fantasy musik orchideám, négy nagyon szép levéllel, és egyetlen egy léggyökérrel, ami vagy egy centis. A többi gyökere egyszerűen szárad. Elég sokszor nézem az orchideáimat, ezt is rengetegszer ellenőriztem, hetente-kéthetente áztatom be őket, de csak szárad ennél az egynél. Áztatás után sem tért magához, kókadó leveli vannak. Maga a korona viszont nem fekete, talán nem az rohad, a gyökerein, és a kőzegen sincs semmi élősködő, nincs ötletem mi lehet a baj.
    A másik kérdésem: Van egy Psychopsis mariposa orchideám is, vagy fél éve van nálam, de meg sem mozdul, se gyökér, se levél, se virág. Vagy még nem alkalmazkodott talán? Válaszát nagyon megköszönöm: Eszti

    Reply
  • Szia Anita! Kérlek, küldj róla egy képet e-mailban, mert így látatlanba nehéz bármit is mondani.

    Reply
  • Szia Hédi. Nagyon sok jó tanáccsal szolgálsz amit meg szoktam fogadni. Visont most történt valam az orchideámmal amire nem bírok rájönni. Elkezdett virágozni és ezzel együtt lelankadtak a levelei. Ma vettem észre hogy 1hónap virágzás után le akarja dobni a virágjait. Nem öntözöm túlságosan de nem is száraz a közege. Megfàzhatott? Vagy melege lehet? Koözel van a radiátor hozzá. Tudnál tanácsot adni? Köszönöm előre is. Anita

    Reply
  • Kedves Hajni! A lepkeorchideádnak valószínűleg koronarothadása van, amiről fentebb is olvashatsz. Látatlanba többet nem tudok mondani, kérlek, küldj néhány fényképet a növényedről e-mailben.

    Reply
  • Szia! Hajni vagyok.
    Segítséget kérnék! A virágom levelei elsárgultak, leestek. Eleinte nem aggódtam, mert arra gondoltam, normális, hogy lecseréli. De most már ijesztő a helyzet ,mivel csak egy ép levele van. Virágzik és még új virág kezdemények is vannak rajta. Nem öntözöm túl és nem is lehet vízhiányos. A gyökerei szép zöldek.
    Talán betegség, gomba? Nem találtam semmi leírást arról, hogy látszólag egészséges növénynek miért sárgul és hullik le a levele.
    Remélem tőled választ kapok! köszönöm

    Reply
  • Kedves Renáta! Mindenképp érdemes átültetni a növényt a fent leírt módon, különben elpusztulhat, és akkor tényleg nem fog többet virágozni.

    Reply
  • Kedves Enikő! Neked is azt tudom mondani, hogy küldj róla néhány fényképet e-mailben, mert látatlanba nagyon nehéz építő jellegűt írni.

    Reply
  • Kedves Renáta! Ha még nem késtem el a válasszal, kérlek, küldj néhány fényképet az orchideádról e-mailben. Attól, hogy új levelet hoz, még rohadhat a töve a levélhónaljaknál. De az is lehet, hogy egyszerűen cseréli a leveleit.

    Reply
  • Szia!
    Segítséget szeretnék kérni. Az orchideám szirmai egyik napról a másikra elkezdtek összepöndörödni. Hetente 1-2x kap vizet, tápoldatot még nem adtam neki, mert 1 hónapja kaptam. A konyhában tartom magas helyen, huzat nem érhette. Levelein nincs semmi folt/elváltozás. Valamit rosszul csináltam, vagy várható volt, hogy előbb-utóbb majd lepotyognak a szirmok? 🙁
    Köszönöm! 🙂
    Enikő

    Reply
  • Hello,
    Lenne meg egy problemam es egyben kerdesem is. Van egy masik orhideam is, amelyik ugyszinten rengetek levelet es gyokeret hajtott mar, de viragot meg nem miota elviragoztak azok amelyekkel vasaroltam. Most egy hete elkezdtek sargulni es leesni a legelso levelei. eddig mar 3 leesett ugymond, en szedtem ki mivel sargak voltak felig. Felek ne torothadas legyen meg nem hinnem mivel most is ad uj leveleket, mar 1 centisek. Vajon mitol sargulnak? Az eddigi levelei nagyon szepek, erosek es sotetzoldek voltak.
    Koszonom!
    Renata

    Reply
  • Hello,
    Nekem is hasonlo helyzetben van a orhideam, peneszednek a gyokerei, de nem szeretnem atultetni mivel epp hajt, egy viragszarat noveszt maganak mar lassan egy honapja es lassacskan a bimbokat is kikepezi. Egyszer mar levagtam a feluleten levo elpeneszedett gyokereket, de nem merem tobbet es jobban. Felek nem fog viragozni, Egyebkent most hoz eloszor virag szarat (mivl levelebol meg gyokerekbol rengeteget hozott mar) es mar megvan 2 eve a noveny.
    Mit tehetnek?
    Elore is koszonom!
    Renata

    Reply
  • Kedves Anita! A megégett levelekkel nincs teendő, idővel majd ledobja őket a növény. Ha csak déli fekvésű ablakba tudod tenni, érdemes valamivel árnyékolni, pl. papírt ragasztani az ablakra addig, amíg ilyen verőfényes napsütés van. Vagy, ha az megoldható, tegyél az ablak elé egy asztalt/virágtartót és a párkányból tedd oda az orchideáidat, így egyrészt távolabb lesznek az üvegtől, másrészt a függöny is árnyékol egy kicsit.

    A lepkeorchideának minden gyökere léggyökér. Általában az idősebb levelek közt, vagy alsó levelek elöregedése (elvesztése) után hoz újabb gyökereket. A levegő páratartalmától függ, hogy ezek a gyökerek mennyire nőnek meg, van, hogy csak fél-1 cm-esek.

    Az öntözésről bővebben a "A Phalaenopsis gondozása" című bejegyzésben olvashatsz. Én az ásványvízzel történő öntözést nem tartom jó ötletnek, hisz rengeteg ásványi só van benne, ami a cserépben kicsapódik, megül az orchidea gyökerein és gátolja a tápanyagfelvételt. Tehát az állott csapvíz egy fokkal jobb.

    Reply
  • Kedves Szakértő!

    A lepke orchideáimat csak déli fekvésű ablakban tudom teleltetni, de sajnos megégtek. A sérült leveleket kell kezelnem? És miért nem hoz egy orhim sem léggyökeret ? 3 orhim van, és egyiknek sincs kint gyökere, pedig már 1 éve nevelem őket. 8-10 naponta elég locsolni? Mi az ideális locsolási technika? Van aki szénsavmentes ásványvízzel locsolja, én állott csapvízzel. Mi a jó?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Tisztelettel: Anita

    Reply
  • Kedves Hédi! Köszönöm a válaszodat.Igazából ezt a pakolászást úgy érds, hogy nem mindennap viszem el őket a helyükről vagyis az ablakpárkányról. Azt tartom a legideálisabb helynek, azért is nem kerestem nekik a szobába más helyet, mert ott kapnak a legtöbb fényt de viszont ha szellőztetnem kell, akkor viszont rájuk nyitnám az ablakot, ezért is gondoltam, hogy mikor szellőztetek, akkor elrakom az ablakból. De akkor majd megpróbálom a szellőztetést valahogy máshogy megoldani. Még egyszer köszönöm a választ.

    Reply
  • Szia! Az orchideáidnak nem tetszik ez a gyakori "mászkálás". Esélyük sincs arra, hogy megszokjanak egy helyet, hogy kialakuljon körülöttük egy kellemes mikroklíma, stb. Az, hogy ilyen gyakran pakolászod őket, nem tesz nekik jót, hisz alapjában véve nekik az a természetes, hogy egy fix helyen vannak. Persze kibírják, hogy a kertészetből elkerülnek a virágboltba, de a virágboltból többnyire nem azonnal kerülnek hozzád, ott is vannak néhány hetet.

    Az orchideák alapjában véve szeretik a friss levegőt. A huzatot nem szeretik, meg azt, ha rájuk nyitják a hideget. De szellőztetéskor is maradhatnak a szobában, ha nem éri őket a huzat. Keress nekik egy fix helyet, ahonnan legfeljebb csak öntözéskor viszed el őket, de nem napi szinten. Az, hogy éjszaka egy kicsit hűvösebb van, nem gond.

    Valamint az egyes hibridek igénye is lehet eltérő, mert az egyik érzékenyebb, a másik strapabíróbb, ezért van az, hogy azonos körülmények között az egyik jól érzi magát, míg a másik kevésbé.

    Reply
  • Lehet kísérletezni hormonnal, de szerintem felesleges. Inkább a tápoldatozást kellene átgondolni. Mit használsz (mik az összetevői), milyen hígításban és milyen gyakran?

    Reply
  • Segítséget kérnék! Több orhideám is van ugyanazon helyen. Sajnos régi problémám, hogy egyik másiknál gyönyörű hajtások után a virágzásnál a virág bibói lepotyognak. Olvastam itt egy-egy választ a bimbó hullással kapcsolatban, hogy esetleg megfázott. Ha szellőztetek, általában kiviszem őket abból a szobából, ahol tartom őket, úgyhogy nem tartom valószínűnek, hogy huzatot kaphatott volna. Cserépkhályhás fűtés van nálam, és esetleg egy-két fokkal van a szobában éjszakánként hűvösebb, talán ez lehet a baj? De mint ahogy említettem, egyik másiknál van csak így, van, amelyik gyönyörűen virágzik ugyanezen hőmérséklet változásnál is. Mit tegyek vele?

    Reply
  • köszönöm a válaszodat!
    De nekem is 1,5 éve rajtavan a kis növény és már az is virágzott. és me akar gyökeret hozni!

    Reply
  • Szia! A "muslincákra" van egy külön bejegyzésem: http://hedihobbi.blogspot.hu/2013/03/tozeglegy.html

    A gyökérrothadásra azt tudom írni, ami a bejegyzésben is szerepel. Annyival kiegészíteném, hogy ha egyáltalán nem maradt gyökere, akkor a Topsinos kezelés után hagynám néhány napig, akár 1-2 hétig is száradni. Néha áttörölném a leveleit egy nedves ronggyal, de nem spriccelném és társai. Utána rádrótoznám száraz, fertőtlenített közeg tetejére és várnék. Néha megszentelném egy kis vízzel. A tapasztalatom az, hogy rothadás után a szárazabb környezet jobban elősegíti a gyökérképződést, mintha túl sok pára és nedvesség érné a növényt, ami további rothadást, penészedést okozhat. Az új gyökerek megjelenéséig 1-2 hónap is eltelhet.

    A virágszáron lévő fiatal hajtást lehet hormonnal kezelni, de véleményem szerint felesleges. Én évekig a növényen hagyom ezeket a "kis" lepkeorchideákat. Azt figyeltem meg, hogy így szebben fejlődnek, általában 2 év után már virágoznak is (úgy, hogy változatlanul a száron vannak). Szerintem látványnak sem utolsó. Valamint megfelelő tápoldatozás mellett az anyanövényt sem veti vissza, nálam az is ugyanúgy fejlődik, virágzik.

    Reply
  • helló lenne egy kérdésem!
    Az orchideámat ellepték a muslincák és nem akarnak leszálni róla .. mit tehetek ellenük ?
    egy másiknak meg elrohadt az összes gyökere érdemes vele valamit kezdeni?
    egy másiknak a szárán megjelent egy növényke és nem akar gyökeret hozni pedig már lassan nagyobb mint amit a boltban lehet kapni mit tehetek hogy gyökereket hozzon ?

    Reply
  • Kedves Kavinskyasd! A Dendrobium nobile-ről részletesen itt olvashatsz: http://hedihobbi.blogspot.hu/2012/05/dendrobium-nobile-gondozasa.html
    A D. nobile mérsékeltházi, ezért nem jó neki, ha a meleg, fűtött szobában tartod ilyenkor. Kell neki egy kis pihenés száraz, hűvös, ugyanakkor világos helyen, de erről a bejegyzésben olvashatsz bővebben. Nálam már bimbósak a D. nobilék.

    Reply
  • Kedves Krisztina! Így látatlanba azt mondom, hogy gyapjas pajzstetvek lepték el az orchideáidat. De biztosat csak akkor tudok írni, ha küldesz róla egy fényképet e-mailben. Ha már a virágokat is megkezdték, nagyon elszaporodtak. Amíg nem tudsz beszerezni permetszert, megpróbálhatod azt, hogy egy éppen nedves, szappanos szivaccsal letörlöd a tetveket. De ez csak visszaszorítja az állományt, mert a tetvek a nehezen elérhető helyeken is megbújnak, s később újra el fognak szaporodni. Fent írok az Actara használatáról, de Actara helyett jó a Mospilan, a Decis, a Match, a Karate, stb. is. A lényeg, hogy felszívódó szer legyen.

    Reply
  • szia,

    én is szeretnék egy kis segítséget kérni!
    van 6 orchideám, amik kb 1 hónappal ezelőttig gyönyörűen fejlődtek , egészségesek voltak.(pedig különösebben nem kaptak extra törődést..tápoldat, spriccelés is csak néha)
    igazából nem tudom h szakszerűen hogyan kell bánni velük, de mivel virágoztak, szépen fejlődtek, úgy gondoltam jól csinálom.
    aztán másfél hónappal ezelőtt lköltöztünk és azóta az új helyen egyszerűen teljesen elkezdtek leépülni. 🙁
    sárgulnak a levelek, fehér vatta szerű kisebb-nagyobb foltok jelentek meg a leveleken, a virágokon, mintha penész lenne.nagyon sok van ebből és mindegyiken kivétel nélkül.némelyiknek a gyökerei közül elkezdett egy-egy elszáradni.viszont 4 is hozott új hajtásokat, nem is egyet!
    szóval abszolút nem értem!
    próbáltam már máshol is utána nézni h pontosan mi lehet a probléma, de nem tudtam megállapítani, eldönteni.
    tudnál ebben tanácsot adni és megoldást találni? 🙂
    köszönöm,
    üdv: K

    Reply
  • Köszönöm, még soha nem mondta senki hogy a debrodium lombhullató,csak már féltem nagyon mert ez a 2. debrodiumom, mert az előző megfázott(szerintem) mert még sehol se találtam részletes leírást és a virágboltosok (sokban jártam) se tudtak nagyon informálni, sajnos csak keletre néző ablakaink vannak, eddig nem ablakban volt, csak mostanság raktam oda a kevés fény miatt, tegyem mellé a két lepkeorchideát is? a debrodiumommal most a jelenlegi helyzet azóta hogy lesárgult felülről még egy levél és most alulról is elkezdett egy, szisztematikusan megvárja amíg egy levele elsárgul és leesik és csak utána kezd sárgulni a következő, bár szépen elkezdett egy szép friss zöld hajtás megnőni 10 cmre, ezért is féltem kicsit az "idősebb" szárakat

    Reply
  • Az Lepkeorchideáknál az elvirágzott szárakat nem szabad levágni, csak akkor amikor lesárgul, pont úgy ahogy csináltad, addig kell visszavágni amíg a lesárgulás tart. A zöld rész marad meg, ez lesz az első, amikor megindul újra a virág, ami a felső szemből virágszárat indít. Egy kicsit muszáj pihentetni a növényedet, gyenge tápoldatozás, a pihentetés lehet 1-6 hónapig is, ez növénytől függ, aztán újra lehet indítani a növényt. Sokan azt hiszik, hogy az orchideatáp elég a növénynek, pedig nem ,ez bizony kevés.Belegondoltatok abba, hogy a kertészetből kikerült növények nálunk már nem lesznek olyan gyönyörűek, ez a tápanyag egyoldalú öntözésétől származik.
    A Dendrobium lombhullató, bár én azt mondanám, hogy a rossz tartás egyik eredménye. Természetesen váltja a leveleket, mint ahogy mi is váltjuk a hajunkat, de elvirágzás után az oldalhajtásokra összpontosít.Ehhez viszont tápanyagra van szükség, mert ha nincs miből oldalhajtást hozni, ledobja az összes levelét. Levágni ezeket a szárakat nem szabad, mert ezek energia forrásként működnek, és ezekből indulhat el egy oldalhajtás amiből végül is virág lesz. A Dendrobium ha elvirágzott,csak nagyon ritkán virágzik újra ugyan az az ág, de ha elvirágzott, én bizony kivágom a virágszárat, mert csak fogyassza a tápanyagot. Őszi viszonylatban a Dendrobiumok az északi ablakokat szeretik a legjobban, az ablak párkányon áttelelhetnek, lehetőleg távolabb a radiátortól és ha muszáj párásítani kell. Ha valami még eszembe jut, megírom.

    Reply
  • rosszul írtam (annyira a debrodium körül forgott a gondolatom:$) mellette a két phalaenopsis-nak kezdett el sárgulni a szára amin a virágokat hozza, és amit én levágtam az egészséges zöld részig

    Reply
  • Szia, az történt hogy van egy debrodiumom ő legújabb orchideám elkezdett sárgulni a felső levele be barnult leesett, erre elkezdte a másik ismét a legfelső is, mihént ez megtörtént mellette a két debrodium egy kicsi meg kb egy 40cm-s-nek a szára, amiken a virágot hozza is elkezdett felülről lefele sárgulni, a mini most fogja befejezni a virágzást,már csak pár virága van de amiről legelőször lehullatta a virágot az szár sárgult be, kétségbe esésemben, mivel mindenhol azt olvastam hogy az elhalt dolgokat le kell vágni, meg már láttam másnál hogy levágta ezt az elvirágzott virág részt, gondoltam mi veszteni valóm van én is levágtam a két phaleonophisisnek azt a sárguló szárt addig amíg egészséges zöld színű…de most ezek után mi lesz velük, ugye nem tettem rosszat, és a debrodiumommal mi legyen a sárguló leveleivel?

    Reply
  • Szia! Légyszíves küldj róla egy-két képet e-mailben! A kapcsolat menüben megtalálod a címemet.

    Reply
  • Kérlek segíts! Most vettem észre, hogy az orchideám penészesedik. Nem értem mi történt, 8-10 naponta locsolom, átlátszó cserépben van, nem áll alatta a víz. Mit tehetnék érte? Tünde

    Reply
  • Kedves Olvasóm! A legtöbb, amit tehetsz, az hogy átülteted. Így látni fogod, mennyi ép gyökere van, ha szükséges, le tudod kezelni gombaölővel, valamint megfelelő közegbe kerül az orchideád. A minik könnyebben kiszáradnak, mint a nagyok, mert alapból kevesebb gyökerük van (legalábbis én ezt figyeltem meg). A rohadás miatt érdemes egy kicsit szárazon tartani, de kb. hetente adj neki egy korty vizet, ami gyorsan átszalad a cserépen. Valamint 9-esnél nagyobb cserépbe semmi esetre se tedd, mert minél több közegben van a mini, annál könnyebben kirohad. Zuhanásos baleseteknél gyakori probléma, hogy nedves szemcsék kerülnek a levélhónaljakhoz, amik később rothadást okozhatnak. Ezért érdemes egy puha ecsettel kipiszkálni ezeket. Gond nélkül magához térhet, az orchideák nagyon szívósak.

    Reply
  • Hello! nemrég kaptam a páromtól egy orhideát mini, de amikor kivettem a csomagolásból szomorúan láttam hogy fehér zárt cserépben van abban meg volt az átlátszó cserépben az orhidea és a fehér cserépben állt a víz,kivettem külön tettem a virágot kiszedtem a tőzeget is nem locsoltam kb egy hétig a virágokat ledobta először az ágak barna és fekete színűek,és a mai nap leesett a kicsike levele is.mit tegyek? szerinted hozhat még új hajtást vagy hagyjam nem lesz belőle semmi? Köszönöm előre is a válaszod! egyébként van egy másik orhideám is az kb 1 méter magas és ő nagyon jól érzi magát nálam,és én is imádom!:)

    Reply
  • Kedves Timi!
    Ha megfázott az orchideád, vagy víz érte, nem tudsz neki mit csinálni, csak vársz türelemmel, hogy marad-e rajta virág.

    Reply
  • Szia!
    A phalaenopsisom virágai elkezdtek ráncosodni és összeesni, mint amikor lehullajtja a növény a virágait. A különbség csak az, hogy a virágok száracskái nem úgy néznek ki, mint amikor szárad le a virág. A gyanúm az, hogy huzatot kapott. Mit tegyek vele? Le fog potyogni az összes virága?
    Válaszodat köszönöm!
    Üdv: Timi

    Reply
  • Kedves Icus!

    Először is, csak hogy tisztázzuk: a tőzeg a lápokban képződő talaj, amit kertészeti céllal is felhasználnak. Így néz ki: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/Schultz_Sphagnum_Peat_Moss.jpg

    Az orchideák "földjét" közegnek szokták nevezni, mert földnek nem igazán mondható, ugyanakkor a keverék tartalmazhat tőzeget is. De ültetőközegnek tekinthető pl. a virágföld is, vagy hidrokultúrában az agyaggranulátum, tehát ez egy gyűjtőnév. Ezt azért tartottam fontosnak leírni, mert már mástól is hallottam, hogy az orchideája tőzegbe van ültetve. Sőt, már kaptam olyan képet, ahol egyértelmű volt, hogy tőzegben van a lepkeorchidea, végül a kérdezőm is elmondta, hogy igen, az tőzeg, mert egy ismerősétől azt hallotta, hogy abba kell ültetni.

    Szóval ha nem otthoni szaporításból kaptad, akkor ilyen fakérges keverékben kell lennie, amit az egyszerűség kedvéért ültetőközegnek, esetleg orchidea "földnek" hívunk. Ha tőzegben van, akkor át kell ültetni.

    Az orchideádról pedig arra kérlek, hogy küldj néhány képet e-mailben, mert csak leírás alapján nem tudok pontos segítséget adni.

    Reply
  • Szia,

    Angliában élek és körülbelül két hónapja kaptam egy orchideát -Phalaenopsis-. A szobám észak majdnem északnyugatra néz, ha süt a nap délután kap napsütést a virágom. Előtte sosem gondoztam még eme gyönyörű virágot. Mikor megkaptam utána olvasgatta mit meg hogyan. Előzőleg felforralt szobahőmérsékletű vízzel locsolom. Néha a levelét is lespriccoltam, bár lehet rossz ötlet volt. A levelei ráncosak, az alsó pedig rozsdás színűvé vált. Eleinte lehullottak a bimbói és a virágai a tetejéről, sajnos kb két hete leesett a párkányról és a teteje le is tört. Most hozott új bimbókat és virágokat amik egészségeseknek látszanak. A levelei miatt nagyon aggódom, nem akarom, hogy kihaljon 🙁 A gyökerei nem bújtak ki a tőzegből (bár azt olvastam, hogy kiszokott). Az átlátszó cserépből látom, hogy néhol bizony úgymond fehér a tőzeg (nem tudom miért). Azt olvastam, hogy míg virágzik az ültetés nem tesz jót. Esetleg van valami ötleted, hogy mit csináljak vele? Nagyon sajnálnám ha kipusztulna.

    Segítségedet előre is köszönöm
    Üdvözlettel: Icus

    Reply
  • Kedves Vivien! Érdemes lenne negyedjére is átültetni az orchideát. A gyökereit állítsd néhány percre hipós vízbe (2%-osba). A cserepet fertőtlenítsd ki (szintén lehet hipós vízzel, vagy más tiszttószerrel). Friss közegbe ültesd el, amit előzőleg sterilizálj a sütőben. A közeget terítsd el egy tepsiben, önts alá egy kicsi vizet, tegyél rá alufóliát, és 100°C-on süsd kb. 15 percig. Utána hagyd kihűlni és ültesd el a növényt. Ha nagyon kiszárad a közeg, ültetés előtt spricceld le egy kis vízzel, de ne csicsogjon. Így, ha hűvös marad az idő, akár egy hétig sem kell megöntöznöd az orchideát, s utána se áztasd, csak merítsd vízbe a cserepet, s hagyd kifolyni a vizet. Érdemes lenne azt a részt is lefertőtleníteni, ahol eddig volt az orchideád.

    A penészesedés akkor szokott bekövetkezni, ha túl van öntözve a növény és nem elég szellős a közeg, valamint túl sötét helyen van az orchidea. Ha a közegben van tőzeg is, akkor nagyobb eséllyel penészesedik le. A közegbe tehetsz fahéj vagy faszén darabkákat, ezek antibakteriális hatásúak, így később kisebb az esély a gombás megbetegedésre.

    Reply
  • Szia

    Segítsége szeretnék kérni!
    Sajnos háromszor ültettem át az orhideám,mert folyamatosan penészedik!A mostani harmadik átültetésnél levágtam az elpenészedett gyökereket és ujra ültetem!Még nem locsoltam lassan egy hét telik el,és látom hogy újra penészed a közeg,valószinüleg a gyökér is!Mit tegyek hogy megmaradjon az orhideám?Üdv:Tünde

    Reply

Oszd meg velem a véleményedet!

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: