Phalaenopsis – A leggyakoribb gondozási hibák

Edina tőrothadásos orchideája
2015. április

Mi baja a lepkeorchideádnak?

Helytelen öntözés

1. Túl kevés víz

Probléma: gyökérszárazság.
Tünetek: puha, ráncos, kókadt levelek, bimbóelhalás.
Megoldás: állítsuk a növény cserepét 2-3 órára öntözővízbe, utána hamar magához tér.
Egy meglehetősen vízhiányos orchidea – YouTube videó


Vissza a tartalomjegyzékhez!

2. Túl sok víz

Probléma: gyökérrothadás.

Tünetek: rendszeres öntözés mellett is ráncos, puha, kókadt levelek, bimbóelhalás.

Megoldás: átültetés.

Ezen a fotón jól látható, hogy a gyökerek nagy része elrohadt és a növény szomjazik.
Kép forása

Vegyük ki az orchideát a cserépből és vizsgáljuk meg az ültetőközeget. Gyakran előfordul, hogy kívülről nem látszik, de nagy mennyiségű sphagnum moha található a gyökerek közt. Ez alapjában véve nem baj, de gyakori öntözés mellett hamar rothadáshoz vezet, ráadásul a belső gyökerek halnak el elsőként, amit akkor se veszünk észre, ha átlátszó a cserép.

Ha kivettük az orchideát a cserépből, óvatosan távolítsuk el róla az ültetőközeget, és egy steril (pl. mártsuk alkoholba és tartsuk tűzbe), éles ollóval vágjuk le az összes beteg, elhalt gyökeret. Ha ezzel megvagyunk, a maradék gyökérzetet 20-30 percig áztassuk 2%-os hipós oldatba (0,5 dl hipó kell 2,5 liter vízhez) úgy, hogy a növény töve ne kerüljön víz alá. Ha ezzel megvagyunk, hagyjuk 2-3 napig száradni a növényt egy papírtörlőn. Ezután laza, általunk kevert, vagy bolti közegbe ültessük el az orchideát. Ha nem kapunk megfelelően laza közeget és magunk sem tudunk keverni, használhatunk agyaggranulátumot is, vagy agyaggranulátummal lazíthatjuk a bolti közeget. Ha nem új cserepet használunk (pl. ugyanabba ültetjük vissza, amiben eddig is volt), akkor ültetés előtt alaposan fertőtlenítsük ki! Ha olyan kevés gyökere marad a növénynek, hogy nem áll meg biztosan a cserépben, vékony drót segítségével rögzítsük. (Én gyöngyfűző drótot szoktam használni, mert az mindig van itthon, de másfajta is megfelel, esetleg madzaggal is helyettesíthető.)

Klaudia orchideája kezd magához térni
2014. július


A fenti képet egy olvasómtól, Klaudiától kaptam, aki 2014. márciusában írt nekem egy levelet arról, hogy a nőnapra kapott orchideájának a gyökerei penészesek és rohadnak. Az itt olvasható útmutatással sikerült megmentenie a növényét, ami azóta már teljesen magához tért és virágzott is.

Ültetés után legalább egy hétig egyáltalán ne locsoljuk meg a növényt, utána se csicsogjon a víztől, kb. 7-10 naponta kapjon egy korty vizet (nyáron gyakrabban, télen ritkábban). 2-3 hónap múlva elkezdenek fejlődni az új, egészséges gyökerek, de az öntözéssel továbbra is csínján bánjunk egészen addig, amíg megfelelő méretűek nem lesznek a gyökerek! Ha a növénynek egyáltalán, vagy alig maradt gyökere, akkor használhatunk gyökereztető hormont (Incit lágyszárúaknak) is, hogy elősegítsük a gyökerek fejlődését.

3. Öntözés felülről, spriccelés

Tünetek: a levelek érintésre, esetleg maguktól egyszerűen leválnak a növényről.

Probléma: koronarothadás.

Megoldás: megelőzés. Ha már megtörtént a baj, alig van remény, de ne adjuk fel!
Ha öntözés vagy párásítás alkalmával víz kerül a levél tövéhez, vagy a koronába, amit nem itatunk fel, vagy magától nem tud felszáradni, akkor az rothadást eredményez. Sajnos az anyanövény ekkor már menthetetlen, de ne keseredjünk el!

Edina tőrothadásos orchideája
2015. április


A fenti képet szintén egy olvasómtól, Edinától kaptam. A párásítást szórófejes flakonból oldotta meg, valószínűleg ettől kezdett el rohadni az orchideája.

Saját tapasztalatom a koronarothadással kapcsolatban:

2011 júniusában egy helyi üzletben vásároltam magamnak egy meseszép, lila pöttyös orchideát. Sajnos nem voltam eléggé körültekintő, megbíztam az üzletben, így csak ráböktem a virágra, hogy azt szeretném, és már csomagolták is. Itthon szépen kicsomagoltam, és kivittem a teraszra, mivel rendesen be volt locsolva, 1 hétig nem is piszkáltam.  Mikor eljött a locsolás pillanata, megfogtam a cserepet, és a két felső levél egyszerűen kibukott a helyéről és leesett a földre. Kirohadt a közepe… L A rothadás nagyon súlyos volt, és ötletem se volt, hogy mit kezdjek vele… Szétnéztem… A párkányon megláttam az alkoholos kézfertőtlenítőmet és egy öngyújtót.

Az én koronarothadásos orchideám
Saját gyűjtemény, 2011.
Úgy döntöttem, hogy kiszárítom a sebet, mivel ez a növény már úgyse fog tudni tovább hajtani, nincs vesztenivalóm. Nyomtam a sebbe egy szép adag kézfertőtlenítőt és meggyújtottam. Pár pillanat alatt elégett az alkohol, utána nyomtam rá még egy kicsit és meglocsoltam a növényt úgy, ahogy szoktam, annyi különbséggel, hogy a vizébe is tettem egy kis fertőtlenítőszert (Flóraszeptet).

A koronarothadásos orchideám a kicsinyeivel
Saját gyűjtemény, 2011.

Kb. egy hónap múlva ledobta a virágait, majd ősszel elkezdett egy kis növényt dédelgetni az egyik virágszáron. Februárban a másik virágszárán újabb növényke jelent meg. Az anyatő semmilyen változást nem produkált, a mai napig (2012. április) növesztgeti a kicsiket, bár jóval lassabban, mint egy egészséges példány. Biztos van más módszer is ilyen esetben, de hirtelen nem volt jobb ötletem. Szerencsére bevált, így mindenkit kreativitásra bíztatok, eszméletlen, hogy mennyi mindent kibír egy orchidea! (Frissítés: A bejegyzés írása óta eltelt kb. egy év. Az anyatő már elhalt, de a kicsiket elültettem, élnek és virulnak. 2013. 03. 19.)

Tőről kihajtott lepkeorchidea

Az interneten is utánanéztem a problémának. A konklúzió a következő: a korona- vagy tőrothadásos orchideát ne dobjátok ki, mert nem csak a virágszáron nevelhet új kicsiket, hanem tőről is kihajthat! Érdemes az ilyen növényeket gombaölőszerrel kezelni, bár a rothadást okozhatja baktérium is, ezért lehet, hogy az alkohol vagy a mezei fertőtlenítőszer jobb választás. Nem csak a növényt kell fertőtleníteni, hanem a környezetét is. Mindenképp érdemes átültetni, s a közeget hőkezelhetjük is, hogy még kisebbre csökkentsük a fertőzés kockázatát.

A beteg növényt különítsük el a többitől, lehetőleg ne tegyük ki nagyobb hőingásnak (ezért inkább nyáron se vigyük ki a kertbe), ne locsoljuk hideg vízzel, csak alulról öntözzük, és egyáltalán ne spricceljük magát a növényt. Ugyanolyan gyakorisággal tápoldatozhatjuk, mint a többi orchideát, de virágzó növényeknek való táp helyett levéldísz növényeknek valót használjunk.

Vissza a tartalomjegyzékhez!

Nem megfelelő páratartalom


1. Túl alacsony (40% alatti)

Tünet: bimbóhullás, pajzstetű.

Megoldás: páratartalom növelése.

Ha már pajzstetves a növény, az öntözővízbe keverjünk felszívódó rovarölő szert. (Megelőzésképp célszerű a többi növényt is kezelni.) Mivel a rovarölő szerek folyamatosan változnak (újak jelennek meg, a régit kivonják a forgalomból), nem írok neveket, érdeklődjetek a helyi gazdaboltban. Fontos, hogy mindenképp felszívódó szer legyen, mert azzal elég belocsolni a növényt, nem kell vele lepermetezni. A kimaradt permetet ne öntsük az ivóvízhálózatba, se élő vízbe! Helyette megelőzésképp pl. citrusok, pálmák beöntözésére, vagy rózsák permetezésére is felhasználhatjuk.

Ha nincs sok tetű a növényen, nem érdemes permetezni, különösen akkor felejtős, ha bent, a lakásban vannak az orchideák. Meg lehet próbálni, hogy egy vattakorongot kicsit bevizezünk, enyhén beszappanozzuk és letöröljük vele a tetveket. Minden orchideához tiszta korongot használjuk, hogy ne vigyük át a tetveket egyik növényről a másikra! Hátránya, hogy a levélhónaljban lévő tetveket ezzel nem érjük el (ne is próbáljuk meg), és a virágot sem érdemes törölgetni, csak a virágszárat.

2. Túl magas (60% feletti)

Tünet: gombás betegségek, rothadás.

Megoldás: helyezzük a növényt szellős, világos helyre, és kezeljük gombaölőszerrel. Ha a közeg is fertőzött, mindenképpen ültessük át a növényt!

Vissza a tartalomjegyzékhez!

Nem megfelelő mennyiségű fény


1. Közvetlen napfény

Tünet: a leveleken vagy az orchidea tövén sárgás, fehér, súlyosabb esetben barna folt látható.

Probléma: napégés.

Megoldás: helyezzük át a növényt olyan helyre, ahol nem ég meg. A foltokat eltüntetni nem lehet, s rajtuk keresztül a növény fogékonyabb a fertőzésekre, ezért egy kicsit nagyobb figyelmet igényel. Idővel a növény ezeket a leveleket leszárítja, lehet, hogy hamarabb, mint ahogy legalulra kerülnének, de ez nem baj, természetes folyamat.

Könnyű és súlyos napégés lepkeorchideán
Saját gyűjtemény, 2011.

2. Tartósan kevés fény

Tünet: bimbóhullás, virágzás elmaradása, szokatlanul világos levelek.

Probléma: fényhiány.

Megoldás: helyezzük át a növényt világos, közvetlen napfénytől mentes helyre. Vigyázzunk rá, mert még könnyebben megég, mint társai.


Vissza a tartalomjegyzékhez!

Hirtelen hideg, huzat, szállítási sokk


Tünet: bimbóhullás.

Probléma: megfázás.

Megoldás: megelőzés. Ne nyissuk rá a növényre a hideget, szellőztetéskor sose legyen huzatban, ha pedig hideg időben szállítani kell, alaposan csomagoljuk be selyempapírba és lehetőleg húzzunk rá egy nejlonzacskót is. A gondos csomagolás ellenére is előfordulhat, hogy a még nem teljesen kifejlett bimbók elhalnak és lepotyognak.

Bimbóelhalás
Saját gyűjtemény, 2011.

Vissza a tartalomjegyzékhez!

Dohányzás a lakótérben


Tünet: bimbóhullás.

Megoldás: ne dohányozzunk (a házban), vagy válasszunk más szobanövényt.

A lepkeorchidea nem bírja a dohányfüstöt, így ha a lakásban dohányzunk, biztosak lehetünk abban, hogy a növény az összes bimbóját/virágát rövid időn belül le fogja dobni. Ha ez a helyzet, vagy szokj le arról, hogy a lakásban dohányzol, vagy válassz kifejezetten légtisztító növényeket, pl. zöldikét, szobai futókát, stb. és az orchideáidat ajándékozd el olyan helyre, ahol jól érezik majd magukat! Senkit se akarok megtéríteni, mindenkinek a saját döntése, hogy dohányzik-e, de szerintem érdemes leszokni a cigarettáról. Én is évekig dohányoztam (a végén már 2,5 doboz elfogyott egy nap), szóval tudom, hogy nem egyszerű, “csak” akarat kérdése az egész.

Vissza a tartalomjegyzékhez!

Források


Kérdéseiteket továbbra is várom a hedihobbi[kukac]gmail[pont]com címre. A bejegyzéshez a saját tapasztalataimat és az alábbi szakirodalmat, internetes oldalakat használtam fel:

149 hozzászólás

← Previous Page 14 of 15 Next →
 1. Kedves Hédi!
  Behoztam kintről az esővizet, ahogy mindig szoktam,azonban elgondolkodva / bambulva egyből meglocsoltam vele a viràgaimat. Pár perc utàn kapcsoltam, hogy mekkora butasàgot csináltam, és egyből leöntöttem a vízet, azonban félek, hogy az orchideáim sokkot kaptak… Nincs esetleg valami praktika, amit most bevethetnék? Vagy csak vàrhatok, hogy kiderüljön mekkora kàrt tettem? Előre is köszönöm a vàlaszod! Enikő

 2. Kedves Hédi!
  Segítségedet szeretném kérni,hogy mi baja lehet a Dendrobium kingianum orchideámnak. Több éve hű "barátok" vagyunk,egész kis bokorrá nőtte ki magát,pár hete vettem észre,hogy egyes hajtások elkeztek barnulni,majd lehullani. De közben a virága gyönyörű. 6 hónapja folyamatosan virágzik.
  Sajnos ide nem tudok képet feltölteni,pedig úgy talán egyszerűbb lenne.
  Köszönöm előre is.
  Zsófi

 3. Kedves Enikő! Erre sajnos nincs megoldás, csak a várakozás. Mostanra már biztos kiderült, hogy lett-e bajuk. De, ha nem virágoztak, akkor szerintem jól vannak.

 4. Szia Hédi! 2 kérdésem lenne hozzád! Az egyik, hogy van 3 lepkeorchideám , pár hónapja mind a 3 új hajtást hozott, így megnyugodtam, hogy nemsokára virágozni fognak. Az egyik közülük már gyönyörűen kivirágzott, a másik kettőn pedig vannak egészségnek látszó bimbók. Az egyiken 5 a másikon 6.
  A problémám az, hogy kb. másfél hete vettem észre, hogy a bimbók megálltak a fejlődésben. Nem sárgulnak, szerintem nem fognak leesni, egyszerűen csak nem nőnek. Az tény, hogy mostanában keveset süt a nap, lehet nem jutnak úgy fényhez, de szerinted mi lehet a baj??
  A másik pedig, hogy 2 napja kaptam mini lepke orchideát, és valószínűleg túl öntöztem, mert nagyon nedves a "földje", és a levele is sárgul. Kiszáradhat még? Vagy megöltem?:(
  Előre is köszönöm
  Vivi

 5. Kedves Vivi! Szerintem is a fényhiány a probléma. Valószínűleg, ha javul az időjárás, a bimbók is kinyílnak majd. Ne pakolgasd a növényeket és várj türelemmel. A miniről pedig küldj pár fotót e-mailben, köszönöm! Nem hiszem, hogy két nap alatt kivégezted. 🙂

 6. Kedves Hédi!
  Szeretném előre leszögezni, hogy egyáltalán nem értek a növényekhez, valahogy mindegyik meghal nálam, még a kaktuszok is. Így nem lepődtem meg, amikor a nőnapra kapott orchideámmal gondok adódtak. Gyönyörű volt, mikor megkaptam, vettem hozzá tápoldatot is, de gyanítom, hogy nem hígítottam fel eléggé, és kicsit leégettem a gyökereit. Közben elvirágzott, és leesett egy-két levele is. Azt a tanácsot kaptam, hogy hagyjam egy kicsit "szenvedni", hagyjak ki egy öntözést, és vágjam vissza. Ezeket meg is tettem, bár őszintén szólva a szívem szakadt meg, hogy nem öntözhetem, azt hiszem, túl sok bennem a törődés. 😀 Úgy tűnt, minden rendben lesz, de most az egyik levele megint elkezdett sárgulni (egyáltalán nem ráncosodik, semmi ilyesmi, csak sárgul), sőt a megmaradt szár is barnul, pedig másodszorra már rendesen felhígítottam a tápoldatot, és csak áztattam benne egy-két órát,majd kivettem a vízből. Sosem hagyom, hogy vízben álljon, kap fényt de nincs tűző napon, és hetente locsoltam csak. Már fogalmam sincs, mi lehet a gond, mit csináltam rosszul, vagy csináltam-e egyáltalán valamit jól. Kezdem elveszteni a reményt, hogy lesz-e valaha olyan virágom, ami túlél nálam. Remélem, tudsz segíteni, és nem kell átállnom az állattartásra (bár az lehet, jobban menne). Köszönöm előre is!

 7. Kedves Hédi,
  Nekünk 3 virágunk van fehér, lila és ami számomra különleges barna illatos, és nagyon érzékeny. Ha valami baj van a barnán jön elő legelőször a gond, jelenleg bőre volt ráncos és puha, bimbóbók már sárgultam. A tövét néztük meg, a földje alul vizes volt felül száraz, amúgy tele vannak virággal, és nagyon be vannak indulva. Így leszedtük a földet, nem láttunk tő rothadást, csak penészt láttunk, így gyökereztetővel szórtuk meg, és friss földet kaptak a fehérrel együtt, ugyan is a lilán semmit sem lehet látni, vagy is csak a bimbója sárgul a levelének semmi baja. Nagyon szépen köszönöm a leírást. El is mentem az oldalt hiszen kedvenc virágaink, és nagyon odafigyelünk rájuk. Hiszen a többi növényke, vagy kint van vagy bent, mindenki hol érzi jól magát alapon. Viszont az orhideákat csodálni szeretem, de nagyon és illatozni 🙂 Nem erős, de kellemes.
  Nagyon köszönöm még egyszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

30 − = 24